Érdekes amit leírtál, csak épp' nem helytáló, ugyanis nagyon lényeges az, hogy eddig "ki mit tett le az asztalra". Tegyük fel, hogy egy adott dologról kikéred egy hozzá értő és egy hozzá nem értő ember véleményét, szerinted melyikük tud helyesebb, tárgyilagosabb, objektívebb véleményt alkotni a témáról? Az aki foglalkozott vele, ismeri a buktatókat, vagy az aki csak külső szemlélőként szól hozzá a témához? A válasz azt hiszem egyértelmű. A vélemény megalapozottabb egy "szakember" szájából, mint egy laikuséból. Ugye belátod?
Minden jót
Ja még annyit, hogy ha a nickemet fordítgatjuk, akkor próbáljuk az ánglius névhasználat ismeretében - helyesen - tenni ezt.
nem akarlak kétségbe ejteni, bár nem tudom, itt mire gondoltál. hogy mért maradok a háttérben? (persze most is belépek minden percben :) )
azon egyszeru okból, hogy inkább kiiratkoztam ebbol az egész vitából, kényelmi szempontból. hétvégén majd szépen elolvasom, amit írtatok, valószínuleg ilyenkor válaszolok, de leállok a mindennapi látogatással, hosszú távon már kicsit az agyamra ment, és én is nektek. bár Szigi, mi általában jól eltársalogtunk, mivel szeretünk elemzgetni.
még egyszer azért leírnám mindenkinek, én nem halálos komolyan gondoltam, amiket itt lepötyögtem, egyszeruen csak elmondtam, hogy belolem mit hoznak ki a dalok.
mit szóltok egyébként ahhoz, hogy amikor a magyar sztárságról van szó a médiában, ákost általában meg sem említik, persze ez jó, én mindig azért drukkolok, hogy ne tegyék, jobban szeretném, ha a továbbiakban nem mosolyogna ránk minden második újságból, mert szerintem nem áll jól neki. legyen o csak magának és ne a közönségnek. de ez megint (!) csak vélemény akart lenni, felolem azt csinál, mait akar.
egyébként az akos.hu kezd újra éledezni.
loren
a Ne fájjon többé-s idézetet egyébként nem szó szerint akartam értelmezni, inkább csak a szavait használtam segítségül, hogy leírjam, szerintem milyen hatással van Ákos az emberekre. de ez már régen volt.
Üdv mindenkinek, utolsó hozzászólásom óta eloször néztem meg ezt az oldalt, és meg kell mondjam, nagyon jól szórakoztam... Ez a kéthetes elvonó jól sikerült szerencsére, már nem vagyok függo, és most is csak azért írok, hogy megdicsérhesselek benneteket, érdekes a csevegés, amit itt lebonyolítotok. Így tovább!
Az igaz (már hogy valamit véleményezzek is, bár nem igazán vagyok most témailag naprakész), hogy a slágerek sokszor nem túl nagy számok, de a többi dal azért megállja a helyét. Ha találok egy olyan igazán kielemzgetheto dalt, feltétlen meg fogom írni.
Egyébként, Szigi, kössz, hogy érdeklodtél felolem, nem tuntem el, csak ezentúl a háttérbol fogom figyelni az eseményeket...
Loren
most kezdek megbekelni az operettel meg a pankracioval is, megiscsak sokaknak okoznak oromot igyhat valami hasznuk csak van, meg akkor is ha szarok, mint ahogy ......
Nightwish: Amit te mondasz az nem fikázás, csak vélemény. Te egy értelmes ember vagy, és tudod valahol igazad van... csak egy dologba lehet belekötni. Azt mondod, hogy nagy szavakat használ, de mitől lesznek azok a szavak olyan "nagyok"? Megpróbállak megérteni.
Minden ember számára mást és mást takar egy szó, másnak van mély tartalma és másnak sík felszíne. Az, hogy valaki számára az üres, kopott, ill. "csak csupa hangzatos dolog", az még nembiztos, hogy másnak is az. Szerintem itt az okoz ilyen ellenszenvet, azok a nyelvi elemek amiket használ eléggé tágan értelmezhetőek, s így lehetőséget adnak arra, hogy a hallgató könnyen beillessze őket a saját kis világába. Ebből aztán különféle dolgok születhetnek a lelkesüléstől a melankóliáig. Eddíg ez tiszta ügy, mert hasonló dolgokat más "hétköznapi" dolgok is kiválthatnak: pl. szerelem. Akkor viszont oda lyukadunk ki, hogy Ákos szövegei igencsak nagy és mély hatással vannak az emberekre, ami pedig nem feltétlen rossz (és fordítva). Itt lehet ráfogni azt, hogy hatásvadász. Ákos nemegyszer kijelentette, hogy a szövegeit mindenki értse csak a szájíze szerint, az már nem az ő asztala. Ez alá is tamaszhatja az előbbi vádat, hisz' így egy elég tág réteg marad mellette, ami sok fogyasztót is jelent. Csakhogy aki egy kicsit többet foglalkozik Ákossal, az észreveheti, hogy az ő célja semmiképp' sem lehet a suska, a hírnév, és barátaik... Mivel lehet ezt bizonyítani?
Ha a pénz vezérelné 10x több is lehetne neki. Ha a hírnév, akkor mindíg is foglalkozott volna vele. (bár kétségtelen, némi exhibicionizmus kell a színpadi szereplésekhez, és monstanság többet van cÍmoldalon) Amikor legutóbb a jövőbeli terveiről faggatták valami ilyesmit mondott: "sok jó dalt és verset írni". Ez pedig inkább szép cél, mint megvetendő.
Amikor valaki hatásvadász, akkor a célközönségnek ír, és azt amit a azok hallani akarnak. Ákos versei nem ilyenek (szerintem).
Minden szó egy szimbólum. Képekben mindenkiben máshogy jelentkezik, de a jelentés lényege ugyanaz marad (kivéve amikor ezt a lényeget valaki már jó mélyre elásta maga elől). Egy Ákos-féle vers majd minden szava is ilyen szimbólum (lehet), és ha tartlamilag más és más úton is, de ugyanazt a lényeget érinti meg mindenkiben...
Ákos inkább "lényegvadász" mintsem hatás. (ugyanmár, miért akarná, hogy mindenki az ő vállára pakolja magát?) Ami célja ezzel lehet, az inkább az emberekben hanyatló érzések felélesztése és a hétköznapok "egészséges" átvészeléséhez nyújtott segítség. Legalábbis mifelénk ezt így tartják (képzeld, még a Kispálról is).
Na, mindegy.
Szigi: Tényleg durván fogalmaz, de jó velős dolgokat! :)
Nightwish: Látom csak a Best of van meg, hiszen minden idézeted onnan való (kivéve a Keresem az utam és a Hűség, ami ugye annál újabb). Na az tudod, mennyire ad hű képet Ákos munkásságáról? Pontosan, semennyire.
Szóval az fáj Neked, hogy nagy szavakat használ. És akkor már nem művészet, amit csinál. De Lovasi az művészet. "Kardozom valami szarral", ez már művészet, ez igen! Nincs benne nagy, patetikus szó. Akkor már tényleg művészet.
Pont ezt rühellem a legjobban a Kispálban, hogy annyira érzéketlen, süket dolgokat tud Lovasi néha leírni (és elénekelni! és piacra dobni!), hogy az valami rettenetes. És ha még valami szép kisülne véletlenül, azt is elb*ssza valahogy. Így már művészet, amit csinál, hát persze.
Jaaj, Trixy, ne csináld már, még hogy én irigykednék Ákosra? Tudod, kire irigykedem? Arany Jánosra, például. Meg Parti Nagy Lajosra, meg Esterházy Péterre, meg Temesi Ferencre, meg Tar Sándorra. Na, ok aztán tudták/ják használni a magyar nyelvet, és etekintetben olyan magasságokban leledzenek Ákoshoz képest, ahová o sosem lesz képes felhatolni. Ha ismered ezeket a neveket, tudod, miért, ha nem, hát olvass elobb tolük valamit. De rájuk nézve sérto, hogy Ákossal együtt emlegetem a nevüket, úgyhogy abba is hagyom. O olyan szinten használja a magyar nyelvet, ahogy egy normális, színjeles, érettségizett tanuló teszi, tehát úgy, ahogyan elvileg minden tizenéves tehetné néhány év iskola után, de nem teszi. Hát ennyi, na.
Gyanítom, ha mondjuk a Kispál írta volna ezt a szövegrészletet, akkor nem lenne hatásvadász... Leszögezem, hogy semmi bajom a Kispállal! Sot, sok számuk igencsak tetszik.
Én nem érzem ezt hatásvadásznak. Szerintem egyszerűen csak sokkal jobban ki tudja fejezni azokat a gondolatokat, amik benne, bennem, vagy akár benned vannak. Azt is megkockáztatnám, hogy talán irigykedsz rá, amiért ő olyan szépen, választékosan használja gyönyörő magyar nyelvünket! Persze most biztos majd lehurrogsz, hogy dehogyis, miért irigykednél, de azért szerintem, mégha nem is ismered be, lehet benne igazság!
Amúgy meg miért idegesedtél be a végére? Látom felhúztad magad vmin! De miért? Én nem bántottalak! Nyugi!
Jól hangzik, talán még szép is lehet, nem vitatom, épp csak hatásvadász, épp csak nagy szavakat használ, ergó, nem muvészet. Nekem Áksotól egyedül a Keresd meg a lányt jön be. Bár ezt senki sem kérdezte, leírom, ha már úgyis mindenki felhergelte magát, hogy én itten fikázom az Ákost, bázze!
Valóban, igazad van nightwish! Tényleg nem csak olyanok jöhetnek ide, akik szeretik Ákost! De ezt nem is írtam. Márminthogy nem jöhetnek ide!!
Idézek Neked 2 sort az egyik all-time-favourite Ákos számomból, biztos ismered:
"és úgy, mintha nem fájna semmi kín,
táncoltunk az öröm romjain..."
Ok, most olvasd el mégegyszer, lassan! Hát nem szép?!
Ez egyszerűen annyira zseniális, hogy azt nem is tudom szavakba önteni. Ezért hallgatom Ákost, mert ő "kimond dolgokat helyettem" !!!
Lábjegyzetként annyit, hogy ki hány verset írt, vagy mit tett le eddig az asztalra, természetesen nem minosíti a véleményét. Úgy értem, az nem lesz tole sem megalapozottabb, sem támadhatóbb.
Drága Krisvirág! Hadd jegyezzem meg, hogy én is írtam dalszövegeket, és néhány versem is megjelent, ketto közülük bekerült egy verstan könyvbe is, tehát ha már abban verenyzünk, hogy kinek mirol van fogalma, szerényen csak annyit mondanék: én is tudom, hogy muködik az alkotás.
Ha pedig érdekel, hogyan elemeznék egy Ákos "muvet", nosza, bökjél rá egyre, és mihelyst megszerzem, eléd tárom, ne félj.
Kíváncsi vagyok az elemzésedre, ezért arra kérlek ragadj ki egy Ákos-szerzeményt a sok közül és tárd elénk a Te értelmezésedben.
(Lehetőleg ok-okozati formában, konkrétan, nem pedig általánosítva.)
Így talán számomra, számunkra is világossá válik,
hogy miért tartod általánosnak, mindenki által elkészíthetőnek Ákos dalait, szövegeit.
Udv: Chris Flower
Így lábjegyzetben még annyit, hogy én is zenével, szövegírással foglalkozom így tapasztalatból tudom, hogyan működik maga az "alkotás", ezért elég objektíven tudom megítélni Ákos vagy bármelyik más előadó ténykedését.
Senkit sem akarok meggyozni semmirol, mert a rajongókat tényleg nem is lehet, csupán azt hangsúlyozom változatlanul, hogy az Ákost nem kedvelok véleménye legalább ugyanannyit nyom a latban, mint a kedveloké. Amúgy nem, nem csupa Ákos kedvelo ír ebbe a topicba, és az Ákos-fórumból sem következik, hogy csak rajongók írhatnak ide. Itt vagyok például én is, és még maradok is, hátha legalább arra rá lehet venni valakit, hogy a sajátján kívül más nézopontból is vessen csupán egyetlenegy pillantást a bálványára.
nightwish: ezt most komolyan mondod, hogy leállsz meggyőzni Ákos "rajongókat" arról, hogy az Ákos egy nagy szar? Hát ez vicc! Ha nem tűnt volna fel, itt csupa Ákos kedvelő van,lévén Ákos fórumról van szó. Ez teljességgel lehetetlen! Olyan, mintha megpróbálnál rábeszélni egy vizilovat, hogy próbáljon meg repülni, mert az milyen qrva jó dolog!
Withe meg egyszerűen annyira sötét, hogy az elképesztő! Azt se tudja, mit beszél! Kérdeztem tőle jónéhány dolgot pár hozzászólással lejjebb, de zéró reagálás volt. Lehet, hogy közben a Cseh 2-t nézi? Ott szoktak hülyeségeket beszélni! Utálom a buta embereket, akikkel még vitázni sem lehet! Merthogy ez nem vitázás, az biztos!
Igaz, hogy a dalokat egészében kellene elemezni, ha Szgi szükségesnek látja, felolem mehet a dolog, az idézetek meg tényleg össze vissza voltak, de csak azért, hogy felsoroljak Ákostól egyet s mást, bizonyítandó, hogy nem vagyok totál zöld a témában. Ha zöld lennék, nem írnék ide, számomra ez nyilvánvaló volt, talán ezek után másoknak is az lesz. :)
Jó, de Sziginek meg éppenséggel a Kispál cuccok nem jönnek be... Mit kell ezen megvitatni? Meggyőzni egymást úgyem fogjátok. Egyébként nem arról volt szó, hogy "kívűlről fújni" kellene Ákos munkásságát.
Nekem sem minden "jön be" tőle. De a dalok többsége igen. Neked viszont nem, OK, elfogadva, ez van. Ha mégis nagy elemezgetésbe kezdesz, akkor a dalokat egészében kéne értelmezni, nem soronként boncolgatni - ráadásul így összevissza nincs is értelme (sem a szövegeknek, sem az elemzésnek). Szerintem.
Szigi, én nem Ákost, hanem az Ákos-jelenséget bírálom, aminek a lényege, hogy valaki úgy akarná muvésznek beállítani magát, hogy nem is az.
Ha arra gondolsz, hogy nem ismerem az öszes Ákos-albumot, meg az összes dalszöveget, abban teljesen igazad van, de van fogalmam arról, miket csinál mostanában. Csakhogy nem nyugöz le, ez a nagy helyzet. Meghogy ha elböffenti magát, akkor mindenhonnan o csorog. És anélkül, hogy alaposan ismerném, vagy sem, van fogalmam a stílusáról. Ilyeneket ír, hogyaszongya:
fény mossa az éjszaka ráncait, én, az örök átutazó, minden bunöm megbocsájtható, krétajeleket rajzolok a kore, közös a bánat, közös a bun, közös a feloldozás, ilyenek voltunk, vadak és jók, bunösök közt is áratlanok, talán marad egy jel, ha indulni kell, az átok alól végre feloldoztál, a huség a legkegyetlenebb béklyó, beszél bennem értehetetlen angyalnyelven, vár még rám, a Holdnak tán a túloldalán...
Még tudnám folytatni, de felesleges, remélem, érted, mire gondolok, amikor azt írtam: a stílusát elég könnyen meg lehet ismerni. A magam részérol legalábbis úgy érzem, hogy nem kell minden "mualkotását" kívülrol fújni ahhoz, hogy a jelenséggel tisztában legyél. De ha ragaszkodsz hozzá, beszerzem Ákos szövegeit, és annak alapján részletes elemzésbe is belebonyolódhatunk, sorról-sorra végigrághatjuk az összes "halhatatlant", és meglátjuk, mi sül ki belole.
Amennyiben a 26 évemmel "túl fiatal", vagyok ám legyen, egyébként sem az évek száma, hanem a tapasztalat, a megértés számít.
Van aki 40 évesen is gyerek, más pedig tizenéves fejjel érettebb látásmóddal bír.
Egyre jobban belebonyolódsz a saját tévedéseidbe, ugyanis azt írod, hogy középiskolás érzelemvilágot tükröznek Ákos dalai. Nem tudom Te hol élsz de a mai középiskolás korosztályra inkább a "buli, haverok, fanta" életérzés jellemzo, nem pedig az Ákos által megírt, megénekelt gondolatok.
Továbbra is azt tudom javasolni eloször vizsgáld meg behatóbban a témát, amirol véleményt alkotsz, mert egyébként csak negatív, hozzá nem érto képet alakítasz ki magadról.
egyebkent csak azt nem ertem, hogy lehet szimpatizalni egy olyan alakkal, aki kozepiskolas erzelemvilagat brokerszemleletevel leplezi, oreguras zenejet megtagadni sem meri