Tavaly oltottam zöldbe fásat 2 féle csemegeszőlőből és a 4-4 sikeres oltványból 1-1-en meghagytam egy fürt kezdeményt, szeptemberben megkóstolhattam. szóval szerintem is maradhat, de érdemes csak az egyik fürtkezdeményt meghagyni így biztosabb lehet a "kóstolás"
hall istennek ott nem erheti olyan nagy kornyezeti kar vedett de ha megyek valamelyk nap valahogy megkotom olyan kover hogy csuda nagyon szep aztan ha beerne az szep lenne vannnak meg fotoim de nem tudom feltenni nem ertek az inda fotohoz
Alibacsi igy nez ki a szollo oltasom oda vissza vagyok vele harom sikerult de csak a feher alanyon maradt meg egy hete vettem le a kotest es bekentem fagelel tetszik neki
Jelölve vannak szigetelő szalaggal, még nem számoltam meg, miből mennyi sikerült. A locsolócsőre a kiültetés után volt szükség, egyelőre marad, lehet kell még öntözni. Egyébként itt is naponta esik.
A csapokat Ali-bának köszönhetem. Kb 130 maradt meg a 160 -ból, de ez őszig még változhat. Vannak olyanok, amelyek elszáradtak, de megindult egy mellékrügy.
Igen, csináltam ilyet is, olyat is, gondoltam kipróbálom... Sajnos elég magasan sikerült az oltásokat elkészítenem (jövőre tőkedöntés...), úgyhogy én is szedegetem rendesen...
Ugy látom háromrügyes csapot is tettél bele. Egész tőkéd lesz az új szőlőből jövöre! Én az alanyról minden hajtáskezdeményt folyamatosan leszedek, hogy csak az újat táplálja!
Nagy örömömre 15 zöldbe fás oltásból 7 megindult, és a többi 8 is duzzad rendesen, köszönhetően az Ali-bá'-tól kapott oltóvesszőknek, és a fórumon kapott segítségnek.
A szőlő gyökere állítólag az évek folyamán lehatól 8 méterre is. Szerintem, ha akkora helyt (40 * 40cm) kicseréled a talajt legalább 50- 60 cm mélyre és alól raksz érett istálótrágyát rá egy kis földe és mehet rá szőlő oltvány.
Mennyire környezetbarát? Eléggé. Ez egy műtrágya gyakorlatilag, ami savasít. Valamelyik kertészeti topikban olvastam, hogy lehet rendelni trágyázási célokra. Az ecethez képest annyival jobb, hogy nitrogént ad a talajnak.
Savasítanod meg azért kell, hogy a mész feloldódjón, és kioldódjon a talajodból. De legalábbis mélyebb rétegekbe szivárogjon, ahol már nem árt.
Mondjuk jobb lenne ezt egy másik topikban kitárgyalni.
Hát a ph mérés nem az erősségem, ennyire nem méylülök el benne. A gyomok ott elég silányan nőnek azon a részen, de a pipacs ott kimondottan megmaradt. Az az "így úgy amúgy" mit takarna? Mondjuk ha szerves trágyával trágyáznám az milyen irányba tolná el a földet? Ha olaj lenne, annak gondolom nyoma is lenne. De semmi erre utaló jelet nem látok. A szőlő gyökere maximum milyen mélyre hatol? Maga a gyökérzet oldal irányba, vagy lefele hatol inkább?
Csak egy ötlet: El kellenen kezdeni savanyítani a talajt. Egyszerűbb mint a földcsere. Salétromsav lenne a legjobb, felhigítva, és furatokon keresztül a mélyebb rétegekbe juttatva.