Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 791

Egy ismerős hang: (Higgins hangja)

ferapont Creative Commons License 2011.10.11 0 0 790

Megjegyzem, elvonási tüneteim vannak. Egy év Ezellel és most az űr......

ferapont Creative Commons License 2011.10.11 0 0 789

láta= látta

Előzmény: ferapont (788)
ferapont Creative Commons License 2011.10.10 0 0 788

Azt a gyűrűt nem direkt Ezelnek készítette az öreg, az az ő saját egykori gyűrűje volt, arra az esetre ha neki lett volna szüksége a tartalmára. De ő nem akart új életet kezdeni. A tetszhalottságnak meg mi értelme lett volna?

Can képzeletében azért a világítótorony jelent meg, mint találkozási pont, mert ez volt az a hely, ahol a bosszú beteljesedett Cengiz halálával, itt láta őt Ezel utoljára (a kocsiban aludt) és ez volt az  hely, ameddig Ali el tudta mesélni a történetet, hiszen ő is itt találkozott utoljára Ezellel. Tehát logikus, hogy a világítótorony manifesztálódott Can számára, mint sorsfordító helyszín.

Ez a torony egy szimbolikus helyszín lehetett Can életében. Ott akarta a képzeletében folytatni a kapcsolatát az apjával, ahol abbamaradt.

Azt a zuhanást, arról a szikláról ember nem élhette túl, ráadásul a bosszú szempontjából Cengiznek meg kellett halnia. Ali végigment a saját damaszkuszi útján, Ezel megbocsátott neki, ő jó oldalra állt (Cengizzel szemben) és ezért maradt ő egyedül életben.

A magam számára a történetbe logikusabbn illeszkedik, hogy a tengerparti nő és a neki adott táska, az Can születésnapi ajándékaival volt összefüggésben. Ez sokkal logikusabb magyarázat, mint, hogy a partyszervezővel azonosítanánk.

Előzmény: retne (786)
kíváncsi64 Creative Commons License 2011.10.09 0 0 787

Csak ennyit mondott...? Fura. Ezt nem könnyű megfejteni, miért vezetett ehhez a kemény döntéshez.

Előzmény: retne (786)
retne Creative Commons License 2011.10.09 0 0 786

Cengíz halála előtt a következő beszélgetés hangzott el:

..tehát fönnakadt a korláton és ezt mondta:
Ömeeeer! Segíts kérlek!
Te nem fogsz elhagyni engem!
Testvérem!
Ömeeeeer! (ekkor Ali és Ezel odamennek és megfogják Cengíz kezét) Cengíz idétlenül mosolyog és ezt mondja:Ok! Húzzatok föl! Menjünk vissza a régi időkbe!
(Ekkor Ezel és Ali egymásra néz.....HOSSZÚ ideig....közben megy az a hatásos "ezeles zene"....

Közben Cengíz mondja nekik:fa..szikáim

Utána Ezel és Ali megint HOSSZAN egymásra néz és....elengedték Cengíz kezét....

Ami pedig a gyűrű dolgot illeti én úgy értelmeztem az öreg szavát, amikor Ezellel beszélt, ha  újból akarja élni az életét húzza fel az ujjára a gyűrűt, de ha mindent el akar felejteni ott a gyűrű tartalma...

Mindenesetre a vonaton Ezel ujján volt a gyűrű, ugyanakkor annak tartalmát megitta...tehát kétértelmű a dolog! Lehet, hogy erős altató volt benne, ami tetszhalottá tette őt, t.illik az öregről nem feltételezném, hogy meg akarta volna ölni....de ez csak az én verzióm!

Előtte meg mindent elrendezett, hogy elbujjon a világ szeme előtt ha mégis életben marad....

Előzmény: Vitéz Hárshegyi Félix (739)
kíváncsi64 Creative Commons License 2011.10.08 0 0 785

Szép összefoglaló volt. Talán csak annyiban pontosítanám, hogy Can egy picikével, úgy 9 hónappal fiatalabb. :-) (egyébként, ha már itt tartunk, ez egy elég pikáns részlet, miszerint Eysan nemcsak hogy a bíróság előtt áztatja el Ömert, amire kaptunk kézzelfogható magyarázatot, hanem meglehetős gyorsasággal lefeküdt a halálos szerelem ellenére Cengizzel - miként is tudta volna másként elhitetni vele oly sokáig, hogy a gyerek az övé...?)

Negyven egynéhány évesen meg lehet már így kinézni, pláne, ha az ember netalán mégis túlél egy ekkora zuhanást, és az azt követő rehabilitációt. Az ősz haj már a hasonló korú Alinál is adott.

Azzal együtt én a te feltevéseddel értek egyet.

Előzmény: ferapont (777)
fekete pont Creative Commons License 2011.10.07 0 0 784

csak egy kis apróság:

a kulcs (amit az öregtől kapott a gyűrű mellett)

amire ez volt írva: Gürgen sok No: 24 BKAT, meg alá apró betűvel valami  (Gürgen utca 24, B emelet azt hiszem) 

a gürgen gyertyánfát jelent

a motoros jelentben Can gertyánfák alatt áll

Szerintem a kulcs a világítótorony kulcsa, amit Can ajándékba kapott, benne Ezellel.

fekete pont Creative Commons License 2011.10.07 0 0 783

Ez az öreg Ramiz. Én az elején nem tudtam eldönteni, hogy hova tegyem, hogy mit akar Ezeltől tulajdonképpen és hogy az jó-lesz-e Ezelnek? Nekem ellentmondásosnak tűnt a kkor  és mint ilyen, el tudom képzelni , hogy amit mond, azt nem biztos, hogy szó szerint kell értelmezni.

fekete pont Creative Commons License 2011.10.07 0 0 782

ez a kérdés foglalkoztat most:

Can miért pont a világítótoronyhoz megy a végén?

Ha ezt az egészet elképzeli, miért pont oda képzeli el? Az elmesélt történetekből ismerheti talán a helyet? Pl egy szép, török tengerpart nem lenne megfelelőbb és álomszerűbb egy nagy találkozáshoz az apjával a képzeletében? A másik öreg meg mondjuk Mümtaz papa, akit odaképzelne? Kicsit jobban örülne neki szerintem, minimum megölelné, vagy ilyesmi.  Vagy talán Jengiz-t képzelné oda? Például hogy büszkén a szemébe mondhassa, hogy ő az APJÁHOZ jött, Can Ucar-nak és nem Can Atay-nak hívják? (bocs, nem tudom jól írtam-e a neveket)

Ha megtörtént miért pont oda ment? Ha valóban odament, biztos jó oka volt rá, ismerhette a részleteket. Vagy talán az volt az ajándék-lakása is egyben és ezért tudhatta?

Engem még mindig nagyon érdekel, hogy ki volt az öreg.

Szerintem tényleg találkoztak Ezellel.

Vitéz Hárshegyi Félix Creative Commons License 2011.10.07 0 0 781

Természetesen én is felfigyeltem a táska említésére a végén, de attól még a tények makacs dolgok. Olyan fotókat raktam be a topikba, ahol a nő arca szerintem felismerhető, ami nem lehet véletlen.

De a kettő nem is zárja ki egymást. Ugyanaz a nő lehetett két helyen, legfeljebb a táska tartalmát nem tudhattuk még akkor.

Lehetett a nő Ezel beépített, megvásárolt embere, vagy akárhol is megismerkedhetett, összebarátkozhatott vele, ezek már lényegtelen dolgok, szerintem.

Előzmény: ferapont (778)
Vitéz Hárshegyi Félix Creative Commons License 2011.10.07 0 0 780

hogy gondoljátok, hogy a toronyőr öregember Cengiz lehett volna????

Egy olyan sorozatban, ahol el lehet hitetni a nézőkkel, hogy egy átműtött arcú embert senki nem ismer fel, egyéb gyanús jelek stb. alapján, ott ez már igazán semmiség.

Előzmény: ferapont (777)
snowman Creative Commons License 2011.10.07 0 0 779

No, amíg Can el nem kezdi a legújabb bosszúállási ámokfutását, addig lehet itt nézni a szép török tájakat tovább, Cengizzel a főszerepben:

http://www.rtlklub.hu/most/23277_a_sziv_utjai_1_resz_-_huseyin_kenan_gun_tehetseges_es_erzeke

ferapont Creative Commons License 2011.10.07 0 0 778

Az utolsó részben megoldódott az engem izgató táska kérdése is. Meglátásom szerint Vitéz Hárshegyi Félix olvtárs tévedett, amikor a tengerparti jelenetben megjelenő nőt és a partiszervező vörös hajút egyként azonosította. 

Ezel eltúnt egy időre, ezt tudjuk. Láttuk, amikor egy szép napsütötte tengerparton átad egy táskát egy barna  nőnek.

Ez a tengerpart a világítótoronynál lehetett.

Az utolsó részben amikor búcsúzik Alitől mondja hogy hagyott ajándékot Cannak minden szülinapjára, s Azad ekkor telefonál Alinak, hogy egy nő (mondta a nevét) hozott egy táskát nekik, tele Cannak szóló üzenetekkel és ajándékokkal.

Nos amikor Ezel eltűnt,  ezeket vette meg, akkor intézte Cannak a lakás megvásárlását, meg azokat az ügyeket, amikkel elvarrta maga után a szálakat. Tudta, hogy mire készül, tudta, hogy a végén kinyitja a gyűrű fedelét és ezért rendezett el előre mindent. Ezel nem bízott semmit a véletlenre, tudta, ha lenyeli a gyűrű tartalmát az végzetes lesz számáre.

ferapont Creative Commons License 2011.10.07 0 0 777

Emberek számoljatok már!

1997-ben  történt a kaszinórablás. Akkor feküdt le Eysan és Ömer. Can ebből az éjszakából fogant. 2011-ben tehát 14 éves volt.

Ezel mondta is, hogy az első ajándékot 15. születésnapjára adják oda neki, tehát a KÖVETKEZŐRE.

Azt is mondta, hogy ha Can 20 éves lesz, akkor  tudja meg a teljes igazságot. Tehát az utolsó jelenet 6 évvel történik Eysan/Ezel halála után.

Ezel 2011-ben 35 éves volt, ha évvel később tehát csak 41 lett volna. Mivel Cengiz vele együtt járt iskolába ő is hasonló korú kellett leyen (az már más kérdés, hogy a színész ettől idősebbnek látszott, mert az is) hogy gondoljátok, hogy a toronyőr öregember Cengiz lehett volna???? Így néz ki egy 41+ éves???? Nézzetek már az apátokra.

Más. Aki látta a szakadékot, jól mutatták többször is fentről is, annak eszébe sem juthatna hogy egy olyan zuhanást túl lehet élni. Kizárt!!! Pláne, hogy sziklás, kemény terp volt, hallottuk a puffanást ahogy Cengiz becsapódik, nem csobbanást, nem a vízbe esett.

Aztán. Gondoljátok újra, ha nincs az utolsó jelenet, ha Bahar mosolygós arcával ér véget a film, akkor hogy álltok fel? Szomorúan, letörve, reményvesztetten.

De volt az utolsó jelenet, ami az Öreg szavai alapjén meg sme történt, de visszaadta a reményt - hisz ilyeneket írkáltok - hogy Ezel talán mégiscsak él.

De képzeljétek bele magatokat a 20 éves Can helyébe, kibontakozik előtte egy megrázó családi dráma, egy forró szerelem az apja és anyja között, és ábrándozik, ahogy minden hasonló helyzetben lévő fiú, hogy de jó lenne ha találkozhatna az apjával, és elképzeli százszor, ezerszer, hogy bekopog és ott áll előtte az apja...

Na ezt láttuk az utolsó jelenetben. Ezt igazolja az a logikus magyarázat is, hogy ha Ezel mégsem halt volna meg, de új életet kezd Ali, Azad, Can és mindenki nélkül, nincs kapcsolata ezekkel az emberekkel, akkor Can honnan tudta volna, hogy hol keresse. Leírta ezt is a papírokra is, mi? Ugyan már.

Az a szép ebben a befejezésben, hogy a 71 bölümön keresztül bemutatott kőkemény és realista valóságot, egy utolsó jelenettel elemeli a földtől és meseszerűvé teszi, megadva a nézőnek a reményt, hogy van happy end. De mi tudjuk hogy nincs és attól válik zseniálissá, hogy úgy játszik az érzelmeinkkel ahogy akar.

Előzmény: Törölt nick (774)
atamu Creative Commons License 2011.10.06 0 0 776

sziasztok. szerintem a toronyőr eysan volt mivel új arcot csináltatott magának. mert keresi kenan lánya.    aki meg ajtót nyit az lehetett ezel csak 10-év alatt egy fejel alacsonyabb lett ,meg rászokott a bő szárú melegítőre.

kisidi Creative Commons License 2011.10.06 0 0 775

Szerintem azért a rejtélyes vég, hogy, ha úgy alakulna, lehessen folytatni egy 3. szériával. Ezellel, ha túlélte, a fiatalokkal, és talán Kenan lánya is előkerülhet. Vagy a bérgyilkos nem jut eszembe a neve, testvére-ikertestvére is előkerülhet még, mintha lett volna neki. De lehet kihagytam valamit. Szóval nyitva hagytak egy csomó szálat, lehetne folytatni.

Egy sorozat sem tud 100-ig tökéletes lenni, de ez majdnem az volt. Ilyen baromságot, hogy du.-i szappanoperaidőben adni! Nem normális az Rtl.

Előzmény: Vitéz Hárshegyi Félix (759)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.06 0 0 774

8 évvel később, Can 12 éves volt 2011-ben. Az öreg nem lehet se Ali se Cengiz, viszont aki a fejét vakarja az Ömer. Elég kusza a vége, rakhattak volna bele happy endet. (mondom ezt úgy, hogy az utolsó három részt nem is láttam. :) )

Előzmény: juzni front (772)
Anakonda művésznő Creative Commons License 2011.10.06 0 0 773

Ennyire nem lehet öreg Cengiz, ma. 10 év telt el, Can kinézete alapján.

Előzmény: Vitéz Hárshegyi Félix (759)
juzni front Creative Commons License 2011.10.06 0 0 772

Legjobb sorozat amit eddig láttam!
Kár, hogy vége lett. Érdekes a vége, vajon Ezel túléli e? Ki nyit ajtót? Az látszódik, hogy az a valaki elég kócos frizurával rendelkezik... Ali kizárt hiszen ő neveli fel, Ezel 10 év alatt annyira elhagyná magát...? Sok itt a kérdés.

fekete pont Creative Commons License 2011.10.06 0 0 771

Férjem szerint a másik öreg Mümtaz papa volt. Bocsánat, ha nem jól írtam.

Ninci2 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 770

Szerintem a végén az öreg toronyőr nem lehetett sem Ali, sem Cengiz, mert ők még nem lehetnek olyan öregek.

Can 10 éves lehetett, amikor véget ért a történet, a végén sem igazán több 20 évesnél.

Alinak azt mondta Ezel, hogy 20 éves korában adja oda neki a lakást, és tudja meg az igazat, nem 20 év múlva.

kristo_f Creative Commons License 2011.10.06 0 0 768

Találtam pár angol feiratos részt, de természetesen a befejező, Cengiz zuhanást nem

Láttátok az ezel.tv-t ?

fekete pont Creative Commons License 2011.10.06 0 0 767

Az nagyon jó lenne, majd oszd meg a tapasztalataid légyszíves.

Vitéz Hárshegyi Félix Creative Commons License 2011.10.06 0 0 766

Azt állítja a hozzászóló, hogy szerinte egy Dickens regény inspirálta az Ezel történetét.

Le is tölthető egy 1935-ös fekete-fehér film formájában, bár csak angol felirat van hozzá, de az is valami. Majd belenézek, ha letöltődött.

Előzmény: fekete pont (762)
fekete pont Creative Commons License 2011.10.06 0 0 764

azt lehet kihagynám...

Előzmény: kíváncsi64 (763)
kíváncsi64 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 763

Gondolom, ahhoz előbb el kellene olvasni a könyvet...

Előzmény: fekete pont (762)
fekete pont Creative Commons License 2011.10.06 0 0 762

Mit jelent ez a hivatkozás? Találtál benne valami párhuzamot?

Előzmény: Vitéz Hárshegyi Félix (760)
kíváncsi64 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 761

Persze, hogy elkezdtem előről nézni, most, hogy már vége. :-P És már rögtön ott a második részben (egyébként mindvégig bökte a csőröm, hogy lehet ilyen kevéssé körültekintő a török igazságszolgáltatás, ez már mesének is gyenge, hogy két vacak bizonyítékra, meg egy gyengécske vallomásra alapoz egy életfogytot) elhangzik egy félmondat, miszerint Ömer Ucar tettestársa ez és ez. Na, az meg kicsoda? Minek egyáltalán megemlíteni, ha semmi további szerepet nem szánnak neki?

Különben nagyon szerettem a sorozatot, nem azért írom, csak most, hogy újranézem, szerintem egy csomó (akár kekec) kérdésem lesz még. Ha lesz itt, aki válaszoljon is rá. ;-)

Vitéz Hárshegyi Félix Creative Commons License 2011.10.06 0 0 760

Most látom, a Youtube-on ezt írta valaki a 71. Bölüm alatt:

inspired from the book of Charles Dickens - "A Tale of Two Cities" (Great book)

Nem tudom, mennyire igaz, de erről lenne szó:

http://www.lenolaj.hu/kritika/viktorianus-klasszikusok-ket-varos-meseje/

http://www.imdb.com/title/tt0027075/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!