Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2011.11.23 0 0 699

Nem csak túl korai visszavágásnál vagy sérülésnél szokott oldalhajtást hozni a málna, hanem amikor a teteje visszahajlik a kordon tetejénél, a függőleges rész felső 1-2 araszáról hoz mellékhajtásokat. Ezeket metszésnél tőből ki szoktam vágni. Kivéve, ha az egész felső rész szinte minden rügye kihajtott, mert akkor ezt vágom le, és egy erős mellékhajtást hagyok a kordon tetejéig.

Rumanyi Creative Commons License 2011.11.22 0 0 698

Szeptemberben a málna még nyúlik széppen, pláne ha öntözöd. Ezek alapján korai volt a hegyelés. A hagyomány szerint a vegetációs időszak végétől a kezdetéig kell hegyelni. Szakértők szerint a vegetációs időszak legvégén a legelőnyösebb, ez úgy október eleje.

Az idei október kivétel volt, de az első dér álltalában megfelelő támpont lehet.

A teljes vessző középső harmada a legtermékenyebb, ez egy átlag 2,5 méteres vesszőnél mondjuk 170 cm-es sövénymagasságot jelent átlagos körülmények között. Öntözött ültetvényben nincs tapasztalatom, de feltételezem hogy a kézi szedés miatt ott sem célszerű túl magasra engedni.

Az oldalhajtásaidra nem tudok mit mondani, nekem csak a sérült vesszők szoktak másodlagos hajtásokat hozni, azokat pedig kivágom.

Próbáld meg a szedernél bevált technológiát, ott 30-40 cm es termőkarokat javasolnak a másodlagos vesszőknél. A kordonmagasság itt is 170-180cm. A fekete málnát és szedermálnát is csak így birom kordában tartani.

Előzmény: yotti (697)
yotti Creative Commons License 2011.11.22 0 0 697

Szia.

A málna amit ültettem szerintem fertődi.

Az az igazság ,hogy tavaly a legnagyobb melegben júliusban kaptam vagy harminc db.málna tövet,kb.50-70 cm. magasak lehettek,és miután el ültettem nem vágtam vissza(direkt,pedig tudom,hogy ültetéskor vissza "kellene" vágni)Gondoltam hadd nőjenek,csepegtető cső van telepítve,tehát az öntözést megoldottam.Gyakorlatilag mind megmaradtak és nőttek mint a veszedelem.

Szeptemberben visszavágtam,most kb.olyan egyhatvanöt-hetven magasak.

Az oldalhajtást arra értem,hogy ezekből a vezérvesszőkből(vagy minek nevezzem)oldal ágak vagy vesszők nőttek ki a rügyekből oldalra és némelyik már van vagy másfél-két méter minimum és lehajlik a földre.Tehát én ezekre az oldal ágakra(vesszőkre gondolok),hogy ezeket vissza lehet-e vágni éppen csak annyira,hogy ne lógjon le a fölre?

Amúgy kordonos űltetésű,szépen egyenként kötözve,nem dzsumbuj.

Előzmény: Rumanyi (696)
Rumanyi Creative Commons License 2011.11.21 0 0 696

Hegyeléssel tudod beállítani a kordon magasságát, a megfelelő időben végzett hegyeléssel pedig a jövőévi termőrügyek kifejlődését és beérését tudod biztosítani.

Az oldalhajtás alatt nem tudom mit is értesz pontosan. Milyen fajta málnád van?

A "hagyományos" málnáknál nem jellemző a tősarjakon hozott oldalhajtás (a feketén igen).

Ezért a Mailing vagy Fertődi fajták ezévi oldalhajtásait csak kötözzük és hegyeljük.

A letermett (tavalyi) vesszőkön vannak oldalhajtások ezek voltak az ezévi termőkarok.

Ezeket a letermett kiszáradt vesszőket termőkarostul tőből ki kell metszni és elégetni.

Előzmény: yotti (695)
yotti Creative Commons License 2011.11.17 0 0 695

Szia.

Szeretném megkérdezni,hogy ez a hegyelés pontosan mit is jelent?

Az oldalhajtásokból kell valamennyit levágni?

Köszönöm

Előzmény: Babzsu (693)
Midnightx Creative Commons License 2011.11.10 0 0 694

Köszönöm. Úgy a jó, ha az ember magának termeli, akkor szívét lelkét beleadja:)

Babzsu Creative Commons License 2011.11.09 0 0 693

Mi huzalos támrendszerrel termeltük a 80-as években a Mailin Expolit, a 90-es években a Fertődi Zamatos fajtákat. Esősebb nyarakon a Fertődi el szokott mászni 3-4 méterre is. Ilyenkor (hogy a szedéskor a sorközök járhatóak maradjanak) megkötöztük a zöldhajtásokat is. A nyár végi tisztító metszésnél madzag leszedés, letermett vessző kimetszés és új hajtás ritkítás-visszakötözés volt a menetrend esetleg némi előhegyelés hogy ne lógjon a képünkbe a vessző. A végleges hegyelést csak október elején szoktuk, hogy jobban beérjenek a vesszők és még legyen ideje a termőrügyeknek beérni. 150-180 cm között szoktuk beállítani a sövénymagasságot a vesszők erejétől függően (hosszabb vessző többet terem). Aki tavasszal hegyelt, az levágta a berakódott szemeket. Aki nem ésszel csinálta az kevesebbet adott le és szidta az időjárást, a talajt, a szomszédot stb. Utálatos munka a málnatermelés, ráadásul még mindig nem fizetik meg.

Előzmény: Midnightx (692)
Midnightx Creative Commons License 2011.11.01 0 0 692

Tavasszal kaptam valakitől több fajta málnát is. Hagyományos egyszertermő fajták. Nos, ami meglepett, hogy némelyik tő elkezdett futni és megnőtt vagy 3-4 méteresre. Nem tudom, hogy ez mennyire normális? Korábban is volt egy kevés málnám és azok sosem futottak így. Azok állóak és 150 centinél nem magasabbak. Ezek az újak meg futnak szanaszét a földön. Nem tudom mit csináljak velük, visszametszem, vagy felkötözzem?

lali.hu Creative Commons License 2011.10.26 0 0 691

Csak a tetejét kell lemetszeni kb. 140cm-re. Így nem sokat fog teremni.

Előzmény: Cesenatico (687)
Flanell Creative Commons License 2011.10.26 0 0 690

Legalább.

tooommm0013 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 689

Inkább 120-140 cm.

Előzmény: Cesenatico (686)
Cesenatico Creative Commons License 2011.10.26 0 0 688

visszametszeni=metszeni

Cesenatico Creative Commons License 2011.10.26 0 0 687

Előzmény: Cesenatico (686)
Cesenatico Creative Commons License 2011.10.26 0 0 686

Üdv.

Szakértők segítségét kérném. Elég a málnatöveket 40-60 cm-re visszametszeni (lásd: mellékelt kép) vagy még jobban vissza kell vágni ahhoz hogy jövőre bőségesen teremjen?

Köszönöm.

tooommm0013 Creative Commons License 2011.10.07 0 0 685

Hello!

Tapasztalataidat meg tudnád velem(ünk) osztani erről a szamócáról? Bocs ha már írtad, még most tévedtem ide és kaezdek visszafelé haladni.

Előzmény: janijani (679)
Zitka Creative Commons License 2011.09.19 0 0 684

Köszönöm a tanácsot. :-)

Teljesen lámer vagyok, pár éve van kertes házunk. Eddig még nem volt vészes az elkóborlás :), de most már szanaszéjjel vannak.

Előzmény: janijani (680)
janijani Creative Commons License 2011.09.19 0 0 683

Még egy Mail ment

Előzmény: tmari28 (682)
tmari28 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 682

Megesgyeztünk.

Előzmény: janijani (679)
janijani Creative Commons License 2011.09.19 0 0 681

Írtam Mailt

Előzmény: tmari28 (678)
janijani Creative Commons License 2011.09.19 0 0 680

Szeintem várjál még a málnaültetéssel egy hónapot.

Én tavasszal szoktam földlabdával átültetni az elkóborolt málnatöveket.

Előzmény: Zitka (675)
janijani Creative Commons License 2011.09.19 0 0 679

Remek! Jostám már lesz, esetleg az új kúszóeprem szaporulatából adhatok néhányat?

Ez a fajta:http://www.starkl.hu/main.php?Esemeny_Id=UW01Z2JtZDRjQ2hJZVdOdGVFdDFiMzBuVUhSaGVTd2xJVEl1TURzPQ==

Előzmény: tmari28 (678)
tmari28 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 678

Tüskementes szedrem van, de azért küldök jostát.

Előzmény: janijani (677)
janijani Creative Commons License 2011.09.18 0 0 677

Cseréljünk! Én jostát szeretnék és tüskementes szedret tudnék adni (szerintem jobb mint a szedermálna)

Előzmény: tmari28 (676)
tmari28 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 676

Szedermálna tőhöz szeretnék hozzájutni, ha van valakineg fölösleges szívesen cserélnék pl. jostával.

Zitka Creative Commons License 2011.09.18 0 0 675

Szerintetek hozzá lehet már fogni a málna átültetéséhez, vagy várjunk még?

Eléggé "elmásztak" a sarjak, és át szeretném őket ültetni arra a helyre, amit direkt málnásnak tartunk fenn.

Midnightx Creative Commons License 2011.08.17 0 0 674

Köszi.

Előzmény: janijani (673)
janijani Creative Commons License 2011.08.17 0 0 673

Nem kell leválasztani, hagyd a helyén. Jövő ősszel a letermett vesszőt kitöröd és a sarjból nőtt fiatal vesszőt meghagyod. Pár év múlva szétterebélyesedik a gyökérzet, fognak nőni a sortól 1-1,5 méterre is sarjak, ezeket ásóval földlabdával kiemeled és beültetheted a sorba.

Előzmény: Midnightx (672)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.17 0 0 672

Gyökereset. Akkor remélem lesznek sarjak tavasszal. Ezeket hogy kell leválasztani?

Előzmény: janijani (671)
janijani Creative Commons License 2011.08.16 0 0 671

Gyökeres málnát ültettél, vagy csak vesszőket dugdostál le? Ha gyökeres volt jövő tavasszal kell hogy legyenek sarjak mert azok a gyökérről jönnek.

Egyébként a málna minden része kihajt, volt hogy tavasszal kapálógéppel 20-25 cm mélyen bekapáltam a szétterjedt töveket és egy hónap múlva a helyén kihajtottak a fiatal tövek. Jött az egyik ismerős hogy vinne belőle, ahogy a laza földből kiszedtük nem is volt gyökere csak egy arasznyi darab vessző egy szemmel és kihajtott a nedves földben. Azért biztosabb gyökeresen ültetni, mert ha jön rá az aszály nem tud gyökeret ereszteni és kiszárad.

Előzmény: Midnightx (670)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.16 0 0 670

Mivel én csak most áprilisban telepítettem, így jövőre lesznek tősarjak szerinted?

Előzmény: janijani (669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!