Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2022.06.22 -16 0 19953

a fuvóka jelzései (1-6) nem ugyanazt az átfolyási mennyiséget takarják, ugyanannyi lémennyiség ugyanolyan állásnál más-más idö alatt ürül a 340-esböl és a 430-asból.

Előzmény: Kapa bácsi (19951)
vártán Creative Commons License 2022.06.22 0 0 19952

Lisztharmat veszély, ráadásul jön a hőség. 25 fok felett szinte minden szer perzsel, ezért csak a hajnal jöhet szóba. Akinek sérves bogyókat termel a tőkéje, az bekapta a betegséget.

Kapa bácsi Creative Commons License 2022.06.19 0 0 19951

Nagyobb a turbina,mint a 340-nél,ezért a motor is,nagyobb,erősebb,több levegőt termel.A Stihl új környezet barát 2,mix motorjaihoz nem jó már a"pirls Stihl"olaj ide részszintetikus,vagy full szint olaj kell.

Előzmény: van_Persil (19950)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.18 -16 0 19950

kieg.:

-ha egy permetező használati utasításában az szerepel, hogy ne töltsünk 14 l-nél többet a permetlétartályba, akkor egy decivel se töltsünk többet bele, különben a többlet a nyakunkba fog zúdulni.

-a 430 jóval szomjasabb a 340-nél, ami a benzint illeti, ráadásul finnyás, már nem teccik őkelmének a piros, csak a zöld olaj.

Előzmény: van_Persil (19949)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.18 -16 0 19949

még annyit:

-sokkal könnyebb letekerni a permetlétartály fedelét

-jóval bonyolultabb a beindítása, de sokkal könnyebb berántani, nem maradhat 0 állásban a gázkar, így berántásnál nem szívhatja túl magát a rendszer

-egyszemélyes használathoz a rossz oldalon 8a motor felöl) van a mérce, nem pedig ott, ahol látja is az ember 8a hátoldala felöl, mint az sr340-nél)

Előzmény: van_Persil (19948)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.18 -16 0 19948

Sr 430 használata összehasonlítva az sr340-nel:

-teli gázzal erősebben fúj, annyira, hogy jobb kézzel ellent kell tartani

-mind a hevederek, mind a hát közepét védő szivacs borzasztó kényelmetlen, a heveder vágja az ember vállát.

-jó, hogy hüvelykujjal lehet nyitni-zárni a permetlé csapját.

-teljesen értelmetlen dolog volt a gázfixálás elhagyása, de ha már nincs, akkor van értelme az 1/3 és 2/3 gázos határolónak.

-érzésre nehezebb, mint az sr340.

-jó, hogy már külön lehet kiemelni a permetlészűrőt

Előzmény: Kapa bácsi (19909)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 1 19947

Sajnos az a gond, hogy több évig lappanghat, lassan jöhet elö. Ez a gond az escá-val is, a fertözés után akár évek is eltelhetnek, amíg látható tünetek jelentkeznek.

A berakott képen több olyan tünet is látható, amik együtt nagyon arra mutatnak, hogy bizony vírus.

Amíg csak egyen láthatóak a tünetek, addig minimális anagyi áldozattal ki lehet küszöbölni egy esetleges fertözés elterjedését, de ha már többön jelentkezik, akkor esélytelen a dolog.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a számára a fontosabb: ne legyen semmi ilyen dolog a szölöjében, hogy ne terjedhessen tovább, vagy megkockáztatja, hogy esetleg csak egy ártatlan "valami", vagy akár egy potenciálisan súlyos fertözést okozni képes vírus.

Legtöbbször egyébként fertözött alannyal terjed.

Előzmény: laca5 (19946)
laca5 Creative Commons License 2022.06.17 0 1 19946

Remélem Te is tisztában vagy vele, hogy a Fórum régi és tapasztalt tagjaként a Te szavadra is sokan adnak. Hasonlóan nagy felelősség kijelenteni egy szóbeli leírás alapján, hogy menthetetlen és ki kell vágni különben körbefertőz mindent.

Elmesélem az én történetemet és a laikus következtetéseimet is.

Tavalyelőtt tünt fel, hogy egy-két tőkén villás elágazódás jött létre a hajtásokon, egyes fürtök is tőből duplázódtak, így óriásfürtök alakultak ki, illetve egyes fürtök végei ellaposodtak. Minőségre, mennyiségre nem volt panasz egyáltalán. Rémlett, hogy korábban is láttam már ilyet, de akkor még radar alatt volt a mennyiség. Mindegyik érintett tőke hivatalos magyar forgalmazótól származott. 

Tavaly már az állomány legalább harmada érintett volt, azok is, amik előző évben, de sok új, többségükben szintén hazai oltványok, de volt köztük átoltott is, meg mindenféle. Semmi logika, nem szomszédos tőkék, imitt-amott elven. Volt olyan is, ami még természetes kerti földet nem látott, mert vödörben élt egész addig. 

Ne ekkor kezdtem el pánikolni, megkérdeztem mindenkit, akit tudtam, nem sorolom, nem voltak kevesen. Köztük sok éves, tapasztalt szőlőművelők és egyetemi tanárok is vannak. Feltettem ide a Fórumra is a kérdést, szőlőszem is akkoriban állította össze az anyagát, nyilvánvalóan a tavalyi év valamiért ezt a jelenséget (is) hozta, ha mindenhol egyszerre megjelentek ezek a tünetek. 

Tavly sem volt az égvilágon semmi probléma a termés mennyiségével és minőségével az érintett tőkéken. Nem számítom ide az egyéb betegségeket.

Már olyan gondolataim támadtak, hogy kivágom mindet, majd egyszerre egy új lappal indulva pótolom az állományt. Annak, akinek küldtem bármilyen szaporítóanyagot abban az évben, meg is írtam, hogy lehet, hogy gáz van. (erre pont ők is megnyugtattak, hogy nincs)

Idén már el is felejtettem, hogy volt ez a dolog, de most, hogy más szóbahozta, beugrott. Ugyanis, nem azt mondom, hogy teljesen eltünt a jelenség, de hogy nem tünt fel a jelenléte az biztos. Azt hiszem, volt talán 2 hajtás, ami iker volt, dupla/lapos fürt az talán 1, de az is másikon mint tavaly, vagy tavalyelőtt. Kiemelten figyelem azokat, amik tavaly/tavalyelőtt is érintve voltak, azokon konkrétan semmi probléma. 

Laikus következtetésem: a tünet valóban egy tünetcsoport egyik elemével megegyező, nem is zárható ki, hogy ez is egy vírus, de ha az is, akkor nem a Grapevine fanleaf a vírus. Ugyanis a többi fontos tünete nem jelentkezik. A vírusok nagy többsége a szőlőben nem okoz igazi kárt, annak ellenére, hogy jelen van. Olyan, mint emberen a herpesz. És van az a pár % vírus, ami viszont visz mindent.

De mindegy is, mert ezt nem tudhatom, lehet vírus, lehet, hogy nem, akár olyan is lehet, amit még nem is ismerünk, vagy éppen senki nem kutatja, mert nincs igazi jelentősége. Mások hormonális és egyéb okokat is lehetségesnek mondanak. Az már csak a személyes megfigyelésem, hogy egyes fajták az időjárási körülményekre ÉS más stresszhatásokra együttesen így is tudnak reagálni. Például, az első tőke, amin észrevettem, egy 10+ éves Hamburgi, de éppen abban az évben állítottam át karosról szálvesszőre. Volt ilyen több is, mások meg még túl fiatalok voltak, szóval nem egy kialakult, beállt állományról beszélünk.

A javaslatom mindenkinek, aki ilyet tapasztal: biztosra csak akkor lehet menni, ha elküldi laborba és bevizsgálják a fanleaf vírus jelenlétére. Ez egy tézis.

HA valaki nem akarja elküldeni laborba, akkor a saját vérmérséklete szerint döntse el, hogy mennyire vállalja a kockázatot és attól függően jöhet a fejsze vagy a kivárás.

A fejszés változathoz csak annyit, hogy SZERINTEM ha a talajban a fonalférgek elkezdték terjeszteni, akkor a talajban már jelen van. Az igaz, hogy egy ültetőgödröt ki lehet fertőtleníteni, de ide a bökőt hogy az 10 év múlva már az sehol nem lesz. Ergo, ha a legrosszabb verzió él, akkor hiába ülteted újra meg újra, akár vírusmenetes szaporítóanyaggal, mert a talajodban jelen van. Egyik alany sem tudja ezt meggátolni, bár vannak olyan alanyok, amik ellenállóbbak a fonalférgeknek.   

Előzmény: van_Persil (19931)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19945

Látom, nem értetted az olvtárs helyzetét...

Előzmény: öreg_néne_b (19942)
iknalap Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19944

szölőszemtől én is kértem tanácsot, ezúton is köszönöm a segítségét! Javaslom, hogy konkrét, egyértelmű problémával keresd, miután a szóba jöhető fajtákat más forrásokből körbejártad. Biztos, hogy sokan keresik tanácsért, mindkettőtök dolgát megkönnyíted, ha nem általános kérdést teszel fel. Szóval, először tájkozódás a net minden zugából, majd a kiválasztottakról konkrét kérdés.

Előzmény: BAttix (19937)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19943

Rákattintasz a nevére és ott lesz egy "Küld" felirat.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19942

Sokszor jártam Erdélyben, ott is árulnak csemegeszőlőt.

Előzmény: van_Persil (19930)
BAttix Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19941

Koszonom az eszrevetelt. Modositottam. Most mar eligazodok.

Előzmény: Ali-bá (19938)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19940

ja, igen, az övé

Előzmény: van_Persil (19939)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19939

Nem akarok h.lyeséget írni, de mintha ez a honlap:

https://www.csemegeszőlők.hu/

szölöszemé lenne.

Ha valaki meg tudná erösíteni...

Ali-bá Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19938

(Igaz nem tőlem kérdezted, de segítség képpen annyit had jegyezzek meg, hogy a névre kattintva sokminden van az adatlapon. Tieden sajnos az van, hogy az E-mail címed  'nem publikus', ha az lenne oda írtam volna, és nem terhelem ide nem illő hozzászólással a fórumot.)

BAttix Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19937

Jo napot kivanok!

Privatba szerettem volna irni de itt sehol nem latom.

Hogyan tudnam onnel felvenni a kapcsolatot? Nem szeretnek tolakodo lenni, de van Persil otletet adott ami az osszel ultetheto szolocsemeteket illeti.

Előzmény: szölőszem (19935)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19936

Elsö körben az illetönek végig kéne gondolnia, hogy milyen tulajdonságai legyenek a telepíteni szándékozott fajtáinak, második körben -komolyan mondom- hozzád kéne fordulnia fajtaajánlatért, termesztési tapasztalatokért, mert te nem csak gyüjtöd a fajtákat, hanem a tapasztalataidat másokkal is megosztod, szemben más, ide író gyüjtökkel, akiket csak a dicsekvési vágy hajt. te viszont bátran leírod, ha egy fajtát kiraksz a gyüjteményedböl és el is mondod, hogy miért.

Amúgy pont azért van lekorlátozva a szaporítóanyag-kereskedelem, hogy elejét vegyék mindenfajta kórság terjedésének, úgyhogy aki ukrán-orosz új fajtákat akar, annak ezt is figyelembe kell vennie, mmint hogy rizikós lehet betegségügyileg a dolog.

Előzmény: szölőszem (19935)
szölőszem Creative Commons License 2022.06.17 0 3 19935

Minden bántó szándék nélkül írom, hogy én csak azt írtam, hogy NEM BIZTOS  hogy vírussal van dolga, nem állítottam, azt, hogy az övé nem vírusos. Csak azt akartam tudatni, hogy nem kell egyből a csákányhoz nyúlni.

Abban igaza van, hogy nem szabad akárhonnan összeszedni mindenféle oltócsapokat, szaporító anyagokat csere-berékből, csak nagyon megbízható helyekről, amiből sajnos kevés van (az orosz-ukrán fajtákat illetően). De mit tegyen az, aki már nem elégszik meg a hazai választékkal, mert már eljárt felettük az idő?

Előzmény: van_Persil (19931)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -17 0 19934

ha és amennyiben tényleg vírusos ÉS fonálférgek si vannak ott a talajban, akkor 4-5 év... ;(

Előzmény: BAttix (19933)
BAttix Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19933

Meg egy kerdes. Ha eltavolitom ezt a tovet, ugyanerre a helyre az oszon ultethetek mondjuk egy km Jupitert vagy az is elkapja a foldbol? Ha nem, mennyi ido mulva ultethetek oda?

Koszonom.

BAttix Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19932

Lenyegtelen firtatni de azert valaszolok.

Nagymamamnak volt egy to Csaba gyongye szoloje s mi unokak alig vartuk augusztust hogy szolot egyunk. Amig a kicsik nem szulettek meg, nem erdekelt kulonosebben, telkem se volt, ugyhogy minden nagyszemu kecskecsicsu volt eszem szerint.

Persze igazad van, altalanos muveltsegbol is illett volna tudni, olvasni errol.

Nem reg elkezdtem erdeklodni a gyumolcsfak, szolo irant, s probalom is csinalni amator szinten, de kedvtelessel, odaadassal.

Latod...errol a virusrol se hallottam volna ha forumtarsaim nem irtak volna, amiert koszonettel tartozok.

Előzmény: öreg_néne_b (19928)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19931

Minden bántó szándék nélkül, elismerve a munkádat: biztos, hogy azért, mert nálad nem tudták kimutatni azt a vírust, garantálni tudod, hogy az olvtársnál nincsen az a vírus? Én nagyon óvatos lennék a helyedben ezügyben, sokan adnak a szavadra (nem véletlenül), éppen ezért roppant nagy a felelösséged is, ugye tudod?

Előzmény: szölőszem (19926)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19930

Írta: Erdélyben

Előzmény: öreg_néne_b (19928)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.17 -16 0 19929

cikcakk-növekedés+villás elágazás+ellaposodó hajtás=vírus

Előzmény: BAttix (19924)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19928

akkor tudtam meg hogy nem csak a Csaba gyongye a csemegeszolo

Bántás nélkül: nem tudom, hol éltél eddig, mert nagyon sok hagyományos csemegeszőlő fajta van...

Előzmény: BAttix (19927)
BAttix Creative Commons License 2022.06.17 0 0 19927

Igen, olvastam. Erdekes, nem tudtam eddig hogy a szolo is fertozodhet virussal is.

Az a helyzet hogy nagyon szivesen vasarolnek megbizhato uzletbol, en se tartom normalisnak hogy innen onnan osszeszedunk oltocsapot s agat s miegymast mert a vegen, csak megjarjuk, ha nem virust vmit ugyis hazaviszunk.

A gond az h nincs honnan beszerezniezeket a mutatos, szep, ugynevezett " sztar" fajtakat.

Nalunk a hirekbe az egyik tv adon szerepelt egy fiu, Romania eszaki reszerol, s akkor tudtam meg hogy nem csak a Csaba gyongye a csemegeszolo. Eloszor utanakerestem facebookon majd youtubon s dicseretes dolognak tartottam hogy ennyire elfogult s atmegy a hataron s ennyi odaadassal foglalkozik vele.

Tole vasaroltam s nem is hibaztatom sot halas vagyok hogy kuldott egyaltalan s lehet h nala meg sem jelent ez a jelenseg.

Eleg baj hogy ennyi nyavaja van, virus, gomba, bakterium s miegymas...

Ha uzletbol vasarolok, megszerezhetem az arkadiat, suvenir odessa t, km jupitert, Csaba gyongyet...

Ennyi velemenyt meghallgatva, vagjad-ne vagjad, inkabb meg kicsit varok, nem tudom mennyi az a "kicsi".

Előzmény: szölőszem (19926)
szölőszem Creative Commons License 2022.06.17 0 4 19926

Egyáltalán nem biztos, hogy vírusus szőlőd van. Három éve én is megijedtem, amikor nálam is előfordult. Ráadásul olyan "sztár" fajtákon, mint Dubovszkij rozovíj, Preobrazsényie, Jubilej novocserkask. Ekkor elhatároztam, hogy komolyabban utánajárok a dolognak. Elküldtem a vesszőket a NÉBIH laborba, Budapestre, vírusvizsgálatra (Grapevine fanleaf vírus). Ez a vírusfajta mutat villás elágazást. Az eredmény negatív lett. Ráadásul a villás elágazás nem hengeres, hanem ellaposodott, ami a szakirodalom szerint Fanleaf vírusra utal.

Ekkor írtam egy átfogó tanulmányt a szőlő vírusokról: https://csemegeszőlők.hu/index.php/2021/07/30/szolovirus/

Mindenkinek ajánlom elolvasni!

Előzmény: BAttix (19924)
Ali-bá Creative Commons License 2022.06.16 0 2 19925

Nekem 1982 óta van egy ilyen tőkém. Akkor oltottam. Azóta minden évben szorgalmasan terem, semmit nem változott se a levélzete, se a rermése. 

Előzmény: BAttix (19923)
BAttix Creative Commons License 2022.06.16 0 0 19924

Előzmény: BAttix (19923)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!