Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem tudom, este 11-kor már -5.5 volt, akkor cseréltem gyertyákat, reggel
5:20-kor -8, csak pillanatnyi hőmérséklet tudok mérni.
Segítségeteket szeretném kérni. A mostani, Ceglédi óriás mellé szeretnénk valami későbbi, minden évben termő, kevésbé érzékeny, de ízletes fajtát ültetni. Annyi fajta van, hogy már követni sem bírom.
Permetezésben mi a profi hozzáállás mostanában (aszály) pirosbimbós-fehérbimbós állapot körül? Ilyen száraz időben kell a szokásos menet vagy felesleges fújni bizonyos szereket?
Nálam szinte mindig az áprilisi fagy okozza a problémákat. Jelenleg még a fehérbimbós állapottól is legalább egy hét távolságra vagyok. Most -6 fok volt a minimumhőmérséklet, amely kárt nem okozott.
Én is áprilistól tartok inkább. Sziromhullást követően nagyon érzékeny az apró terméskezdemény már -2, -3 fokra is.
Egyelőre nincs világvége , mindenki ellenőrizze a virágokat bimbókat mert szerintem még sok helyen zártak és bírták ezt a hideget . Tavaly jóval virágzás után jött ilyen fagy annak egész más hatása volt .
Itt az udvari mérő -5 öt mutatott kint 1 fokkal lehetett hidegebb most néztem és csak a Tsunamin láttam minimális friss fagyást .
Most érvényesül amit nemrég valaki írt , hogy nem baj a korai indulás ha utána kedvezőbb az inverzio miatt . Ahol meg hidegebb volt ott hátrébb is vannak mint nálam .
Persze lehet hogy valahol volt elfagyás a hajnali fagytól de távolról sem olyan a helyzet mint tavaly áprilisban . Én továbbra is azt mondom , hogy a márciusi fagy nem veszélyes ellenben az áprilisival . Ha nem jön már jelentős fagy akkor országosan jó termés lesz az idén .
Az OMSZ és az időkép is elmehet a p.csába. Mindkettő mellément. Plusz az ecmwf is lyukra futott. Ennyit a jóslásról. Tudtam már du. 5 órakor, hogy -6 lesz. Annyi lett. Ki is mentem keringeni 9 órakor. Szóval ennyit a nyugodt éjszakáról. És én meg jól jártam, ahogy elnézem.
2012 volt az első fagyosabb tavasz. Valamiért több pusztul el ilyenkor.Hozzájárulhatott nálad is? Emlékszem nálunk 2018ban is pusztultak ki fák 5-10 év körüliek. Volt köztük meggyfa is. Saját őszim is úgy ment ki ahogy írtad. Kivirágzott majd kanalasodott a kis "levélkék" és ki is száradt. Májusban vágtam ki és büdös volt a vágási felület. Ami plusz adalék az hogy nálunk 2018ban épp felénk volt a legkevésbé hideg március 1én (-12 rémlik). Ráadásul az őszim magonc volt és már az anyja is magonc volt. Persze egy szinte fagymentes tavasz évben is pusztulhat, de rásegíthet.
A "rugymutacio" a novenyi mutacio temakorenek mondjuk 1%-a lehet. Talan. Mutacio barmikor tortenhet barmelyik sejtben, aminek akarmilyen hatasa is lehet.