A vonatról jut eszembe: egyik havernak a katonai eskütételéről jöttünk hazafelé. Megjelenik az újságos, sorolja a választékot, a haver kérdezi, hogy Öreg Katonák Magazinja van e? Az újságos csak néz, hogy mi? Hát ÖKM. Jaaa, az nincs:)
Emlékszem gyerekkoromban amikor felszálltunk a vonatra, akkor jött a handlé és végig kiabálta a vonatot, hogy "NÉPSZABADSÁG... NŐK LAPJA... FÜLES ÚJSÁG... LUDAS MATYI... UTAZÓ... stb. Szerintem az utazó közönség túlnyomó többsége vásárolt is újságot. Utána meg jött a szendvics árus is akitől bambit is lehetett kapni néha. Naná, hogy mint gyerekek kisírtuk magunknak a bambit. Szerintem óriási ötleteket tett most közzé a Mester. Speciel a bőrgyógyászati kivizsgálással a tömegközlekedésen, azzal nem értek egyet. Bár még sose voltam melanománia vizsgálaton, na de azért... Szégyenlős vagyok ehhez.
Ha mindez megvalósulhatna, vajjjon Béla mit tenne a felgyülemlett irdatlan mennyiségű szabadidejével? Mert annyi Fülesről elnevezett rejtvényújság nem létezik, amelyre szüksége lenne.
Nem kell ahhoz jól szituált Jugoszláv tudósnak lenni, hogy kiszámítsam : egy naptári évben minimum két hetet töltünk munkába járással. Akik napi szinten 2-3 ingáznak, némi túlzással egy komplett évszakot pazarolnak el.
El kellene végre gondolkozni, hogy a munkába történő jövést menést miként lehetne hasznosítani.
Személy szerint én, aki ezt írom, már hetek óta igyekszem eljutni a bőrgyógyászatra, ám az ott ácsorgó tömeg látványától izibe sarkon fordulok. Innen jött az ötlet, hogy hozzanak létre mozgó bőrgyógyász kommandót, akik a tömegközlekedésen az okos nagyítójukkal frappánsan megállapítanák, hogy van melemóna vagy melemónia vagy mi a karomon vagy csupán egy emberbarát anyajegy virit ott. Nyilván az intimebb részeket nem utazás közben vizsgálnák, bár vonaton egy a célra átalakitott kupéban ez is gyerekjáték.
Ugyanígy egy gyors vérvételt is lehetne eszközölni vércukorszint méréshez vagy épp amihez kell. Panoráma úton még a tű mellészúrásának esélye sem riogatná a munkába tartó utast. A buszon történő vérnyomásmérés viszont még kátyús szerpentien sem jelent rizikót.
De nem csak az orvostudományt tenném emberközelbe, árulhatnának az utazóknak ajándéktárgyakat, hiszen nincs olyan nap, hogy valakinek ne lenne névnapja vagy születésnapja. Így az ajándékot nem a szabadidőnk rovására vásárolnánk meg.
Azt gondolom, egy jó reflexű fodrász, eredményes frizurákat tudna improvizálni a hölgyeknek mondjuk Püspökladány és Debrecen között.
Azt már évek óta nem értem, hogy havi bérletet miért nem tudom megvenni a buszon vagy villamoson? Miért kell emiatt a postán töltenem a szabadidőm?
És ha már villamossal járunk dolgozni, két megálló megtétele közben befizethetnék a csekkeket a mozgó postásnak, és max 3 megálló alatt még egy 6 kilós csomagot is fel tudnánk adni Németországba.
A Nagyállomástól az Egyetemig elkészülne az új lakcímkártya, ám ha így fejlődik a technika talán még egy friss személyigazolványra is elegendő lenne ez az idő.
Attól tartok nagy sikere lenne talpmasszázsnak is, amit kombinálhatnák azzal, hogy masszázs közben egy cipész felvinne a cipőnk talpára egy gyorsan száradó glaszé festéket.
A vonaton, buszokon kialakított mini ÁBC-ről már nem is beszélek, mert a végén valaki megvalósítja ezen ötletem és annyi pénzt keres vele, hogy utána többé nem kell munkába járnia.