"Amit még kevésbé szeretek, amikor kint alszik a gyerek a babakocsiban, és az ő - jó esetben csak a - hasán találok ilyesmit. (A környékünkön szántó is van, tehát nem csak a verebek haladnak át a légterünkön.) Netán húzzam zacskóba a gyerekemet?"
Ha már itt tartunk, én is megmentettem a télen egy szerencsétlen kis állat sorsát, aki elpusztult volna, ha hagyom a természetben, nevezetesen egy süniről van szó, aki második alm volt anyáron, így esélye sem lett volna. De ez téged úgysem érdekel. Szarok én a társadalomra, meg az elismertségre, nagyon jól megvagyok ezek nélkül is. A kertembe meg sajnos eddíg tényleg úgy mentem ki, hogy "szimatoltam", de nem azért , hogy kiderítsem, hogy járt -e e macska, hanem azért, hogy kiderítsem, szart-huggyozott-e megint mindenfelé. Az, hogy járt hideen hagy. Ha csak járna, meg is simogatnám. Költségről beszélsz, meg más árváknak megmaradó helyről? Könnyek futnak a szemembe, téged humanitárius aranykereszttel kéne kirakni tetőtől talpig. Mi a faszt számít neked a költség, ha ennyire nemes lehetsz? Közben titokban gyúlölöd a madarakat, akik összefossák a drága perszilszagú mosott ruhád? Teregess bent a házban, ilyen egyszerű, úgy nem kerül szar a textilre. Pont, mint a macskatartás, kerítésen kívül...
"Aki kismacskákat szed össze, hogy feletesse a baglyaival, (aztán el is dicsekszik vele), és légpuskával nyomorít meg állatokat, az szerencsétlen, lelkileg rokkant ember."
Vagy inkább a helyén kezeli az életet.
A macskának semmi keresnivalója a lakótelepi lépcső alatt, gazdája úgysincs, és a gazdátlan háziállat azé, aki megtalálja. A baglyaimnak volt más kajájuk is, én alapvetően azért szedtem össze a kismacskákat, hogy ennyivel is kevesebb pusztítsa a rigókat a környéken, és kevesebb lármázzon éjjel. Más állattal, őshonos állattal nem tennék ilyet, de a macska ebben a közegben értéktelen.
Nem emlékszem, hogy egyetlen állatot is megnyomorítottam volna légpuskával. Nincs kertem, lakótelepen nem lövöldözöm. Vagy tíz éve lelőttem egy-két macskát a börzsönyi telkünkön (hegytető, vadon, sehol egy ház, elvadult macskák voltak), de azok nem nyomorodtak meg, hanem ellenkezőleg: minden földi gondjuktól megszabadultak.
Én ezt mondtam? Édesmindegy, hogy látja-e más vagy sem, macskából rengeteg van, és a lakótelepen például útban vannak mindenkinek, így hát értéktelenek. Tudom, persze, minden élet értékes, de ezzel én - engedelmeddel - nem foglalkozom, mert a saját létfenntartásom is életek ezreibe kerül naponta, mint ahogy mindenkié, a tiéd is (gondoljunk a táplálékunkra, legyen az növény vagy állat, a vízzel megivott apró szervezetekre, az immunrendszerünk által elpusztított mikroszkopikus élőlényekre és a többi rengeteg halálra, amit a puszta létünkkel okozunk).
Szóval én nem vagyok szívbajos élet és halál dolgában, és nem is szeretnék az lenni, sajnálom.
Aki kismacskákat szed össze, hogy feletesse a baglyaival, (aztán el is dicsekszik vele), és légpuskával nyomorít meg állatokat, az szerencsétlen, lelkileg rokkant ember. Próbálkozhat azzal, hogy mindezt megindokolja ilyen-olyan elméletekkel - dehát elmélet, mint láttuk, van mindenféle, szomorú,ha vki csak azt hallja/érti/fogadja el, amelyik őt igazolja.
Ebbe beletrafáltál, mert mindét szomszédomból jön át a labda és én örömmel és készségesen adom vissza a gyerekekenek. Azt meg nem tudom, mi alapján nevezel gyávának, én inkább végtelenül humánusnak nevezném magam. Ha kifejtenéd, megköszönném (észérvekkel, természetesen)
Én annyiban változtattam az eredeti terven, hogy egy Pilsner Urquell sörösládát használtam, zsinórként a legvékonyabb damilt és egy horgot tettem a husi és a damil közé, valamint 2 db kisméretű téglát rögzítettem a műanyag láda tetejére, hogy azért legyen súlya. A sörösláda sajna túl kicsinek bizonyult, de csalinak a füstölt sprotni a legjobb, az veri az összes viszkaszkaját. Ha az egérfogó nem csapja ki a támasztékot, lehet kapni patkányfogót is (egérfogó technológia 4X-e méretben és hatékonysággal), csak annak nem annyira érzékeny a mechanikája.
"Kell valami vastagabb nehezebb anyagú láda, fa vagy fém amiben elfér a macs, úgy hogy a farka sem lóg ki.70*30 A láda fedeles legyen. A fedelét lefelé a földre téve kell kimyitni a ládát, és feltámasztani, mint valami klasszikus dobozcsapdát. Én a feltámasztás helyét meg is vasaltam, mert a kb 8 kilós láda annyira megnyomta a támasztékot, hogy nem tudott kicsúszni. A kitámasztó rúd vékony kell hogy legyen, mert ha becsípi a láda a macs esetleg kifuraxik mellette. A rúd felsőbb vége közelébe kötök egy síkos zsinórt. A zsinór túlsó végére kell kötni a csalit, valami húst. A csalit a zsinórral lelógatva kell a doboz felfordított fenekéhez elcsúsztathatóan rögzíteni, mondjuk U szeggel. Vannak olyan óvatos finom mozdulatokkal operáló igazi Garfieldek, amik ebből símán kieszik a húst. Tapasztalat. Ennek elkerülésére azt tettem, hogy a támasztó rúdra egérfogót(!) szereltem. Annak csalizóvasához rögzítettem a zsinórt, és elsüléskor a szerkezet kiüti a rudat. A macs zsákbaszedését nagyban segíti, ha valami kis kibúvó nyílást is kialakítunk a dobozon, amit kivülről tudunk nyitni. Elétesszük a zsákot és némi dobozrugdalásra a macs beleteper. A vászonzsák nem jó. A műszálas kell, és abból is kettő, mert az út közben kirágja, és a kocsiban randalírozik. Ez is tapasztalat... kellemetlen! Esetleg a dobozzal együtt szállítandó, bár ezt doboza válogatja."
Namost a végkifejlet szabadon választható. Én azt terveztem eredetileg, hogy vagy levizelem a macskát, ha éppen éjjel van (a szomszédok mit szóltak volna, ha nappal egy ládára vizelek a saját kertemben), vagy nyakon öntöm először meleg (ne adj isten forró), majd jéghideg vízzel és akkor eleresztem.... "
A légpuskát tudom javasolni. Erős puska ki is nyírja a macskát, a gyenge nem, de hozzád többet akkor sem fog jönni az, amelyiket megpattintod. Egy idő után "elterjed" a kertedről "macskakörökben", hogy oda nem tanácsos menni.
Egyébként 1998-ban az akkor aktuális barátnőmnek nyolc macskája volt (egyiküket Lujzának hívták :-) ), budafoki kertes házban, szabadon jártak-keltek, sokszor napokra eltűntek. Nem csodálkoztam, hogy fél éven belül az egész macskaállományuk odalett, mind a nyolc elmaradt valahol, autóút mellett, puskavégen, a kisebbek róka szájában... Már csak ezért sem értem, miért nem igyekeznek a macskatartók házon vagy kerten belül tartani a macskát.
Amíg megvoltak, mindig valami kismadarat hoztak haza. Egyszer az egyik egy kifejlett hím búbos bankát.
Gyilkos ugyan nem vagyok, de szivesen lennék ! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !
Csak nem tudom, milyen eszközzel :)
Minden lehetséges riasztóval fel vagyok szerelve ( elektromos kattogók, amiktől csak én őrülök meg ), macskajajj bokrok, aminek a szagától hányok...............
A dolog pedig igaz. Bár bűncselekménynek nehezen fogható fel, mert gazdátlan lakótelepi kóbormacskák voltak, és egyébként sincs bizonyíték, már maguk a baglyok sincsenek nálam. :-)
Lujzát meg nem csinálom ki, szerintem még jót is tesz neki, hogy kitombolhatja magából a feszültséget. Úgyhogy jöhetnek az újabb ábrándozások, hogyan gyilkolna le, ha elérne (meg ha tudna). :-)
Vigyázz, krampuszka1, mert ebben a topicban hamar véreskezű gyilkossá válhatsz akaratodon kívül a szelíd és intelligens macskabarátok szorítógyűrűjében. De ne félj, én melletted állok (ha nincs ellenedre) és sztem Thick is. :)