Nem mindig, sőt. Nagyobb színpadokon (sőt, már a közepeseken is) általában külön kontrollkeverő pult és személyzet van, akik csak azért felelősek, hogy befelé mi hogy szól. És a minőség kifelé ill. befelé lehet ég és föld, minen variációban.
Csak pólókat, csuklószorítót meg sapkát lehetett kapni, kávé nem volt (pedig készültem rá hogy vegyek:))
Azt csiripelik, hogy állítólag a szigeten lesz megadeth, de igazából még hivatalos helyről nem hallottam, pedig egész jó lenne egy évben kétszer látni élőben.
még végigolvasni is kemény volt, hát még átélni. sajnálom. de azért ha saját road-ot vinne mindenhova mustaine, akik a hangzásért, meg keverésért felelősek, akkor talán elkerülhetőek lennének ezek a kellemetlen helyzetek. csak hát az plusz pénzt jelent mindenki számára.
egy kérdés: a DM kávét lehetett kapni a "tour merch"-ben koncert előtt? /azért vagyok erre kíváncsi, mert érdekel mennyire promótálja ezt az egészet maga a mester/
Én sajnos - vagy a beszámoló után lehet, hogy szerencsére:)) - nem tudtam kimenni, mert a Németországban lakó ismerősöm pont itt volt/van hazánkban. Na mindegy, talán májusban a Napalm Death/Suffocationre!
Két nappal a koncert előtt kaptam egy levelet, hogy a helyszín megváltozik, a Zenit helyett a George Elser Halle nevű helyen lesz. Kb fél 8 körül értünk oda, akkor már jó félház volt, de igen sokan keringtek a büfé környékén :) A hely érdekessége, hogy a színpad hosszában helyezkedett el (azaz a téglalap hosszabbik oldalán). A hely kb 1500-2000 fő befogadóképességű lehetett, ami a megadeth-re teljesen meg is telt. Pontban 8-kor kezdett az Evile nevű ős thrash-t húzó angol alakulat, amiről nekünk az első akkordok után azonnal a slayer ugrott be (mondjuk nekem ez nem jelentett problémát mert szeretem a slayert, de azért ez már elég durva másolat amit előadtak). kb 8 számot játszottak, utána fél óra szerelés majd jött a dán Mercenary. Ezt a típusú zenét nem igazán szeretem, így nem különösebben foglalkoztam velülk Érdekes volt, hogy az énekes ingben és nyakkendőben nyomta :)
Aztén megint fél óra szerelés a megadeth-ig. Betettek új fénytechnikai elemeket, hoztak új hangfalakat, látszólag nagy volt a készülődés. 10-kor kezdtek, a setlist-et nem írom le (egyébként a szokásosat nyomták). Az első két számban egyáltalán nem lehetett hallani az éneket, Dave bátyót majd megütötte a guta látszólag, a második szám után le is lépett egy jó percig állt a buli (gondolom itt elküldte az összes technikust a picsába, de akkor még nem gondolta, hogy ez csak a kezdet:)) Aztán a take no prisoners-re megjött az ének, de a gitárokat továbbra is alig lehetett hallani (a dob és a bassz jól szólt, de egy magadeth koncerten szeretném a gitárokat is hallani --> talán jogos az elvárásom). Ez a rettenetes sound sajnos végig megmaradt, voltak olyan számok ahol mustaine gitárja néha kihagyott. Ezzel ő is tisztában volt, mert volt, hogy legalább három percig áltt a buli, és senki sem volt a színpadon csak a technikus rohangát le - föl a kébelek között! Sőt olyan is volt, hogy beküldték szegény Broderick-et hogy toljon egy hosszabb szólót egyedül (gondolom addig hangolták a cuccot). Az est slusszpoénját az adta meg amikor a ráadásban Dave belekezdett a Holy wars riffjébe, de a gitárja meg se nyikkant. Mindenki csak állt ,a mester széttárta a karját majd lesétált a színpadról. Újabb egy perc szünet majd visszajött és azt mondta hogy lehet hogy ezt a számot már nem kéne eljátszani, de azért megpróbáljuk mégegyszer. kb fél 12-re lett vége, de ezek miatt sajnos nem volt őszinte a mosolyunk a végén.
A srácokat a csehországi Zlín városában sasoltam meg, kiruccanva erre a négy és félórás útra Pestről (ráadásul a dzsípíessz visszafelé érthetetlen módon Komáromnak hozott, on ö mór pörszönöl nót...). Egy kb. négyezer fő részvételű Metalmania-feszt keretében az Overkill és a Rage társaságában főbandaként merészkedtek fel a világot jelentő deszkákra. (Volt még egy EVILE nevű angol sablontrash-banda is, akik mind szövegileg, mind zeneileg annyira klisé tresst nyomtak BRIT AKCENTUSSAL, hogy jó sűrűn kellett beleröhögnöm a sörömbe. Érdemes amúgy rájuk jútúbozni.)
Hosszas kalandozó hadjáratom végén sikerült szokás szerint az első sorokban letáboroznom, amelynek elismeréséül a luxemburgi buli után ezesetben is sikerült felkapnom egy pengetőt egy kisebb csoport elől, akik valmi oknál fogva fél méterrel előbbre keresték azt nagy verekedés közepette... Annyi viszont a nem elhanyagolható különbség, hogy emezt balga módon nem tartottam meg: meglátva ua. a földön egy pengetőnek látszó foltot és felkapva azt onnan sajnos - a luxemburgi trófea alapján - MÁR ELŐRE TUDTAM (illetve csak aszittem, hogy tudom...), mit kell keresni, és mivel ez másképp nézett ki, így abban a pillanatban dobtam el hátam megé, amikor realizáltam, hogy vasszameg, erre is "MEGADETH" volt írva, csak ez fehér volt és négyzetalakú... tanulság: ne hagyd, hogy hibás prekoncepciók alapján itélkezz, mert rossz döntések meghozatalához vezethet (politikus viszont még lehetek).
A szettlista a korábbiak isemretében sok meglepetéssel nem szolgált enyhén szólva; a hangzás azonban összehasonlíthatatlanul jobb volt ott itt, mint Luxemburgban - nyilván a két ország közti gazdasági anomáliák is közrejátszhattak. A Tizennyolcas Hangárt végigtornáztam, a Holy Wars közben pedig maga Davem Mustaine is felfigyelt heves kántálásomra, s egy elismerő baráti pillantásra méltatott. Legközelebb akkor ismert fel ismét, amikor az angol nyelvű monológja során a közönséghez intézett kérdésekre tudtam bólogatni, kilógva ezzel a tömegből. Nyilván Zlín Csehországban az kb olyan, mint nálunk egy kelet-magyar városka, az angolul értő rokkerek részaránya a koncerten az erős kisebbséget reprezentálta hűen; a kérdés már csak az, hogy honnan tudnak ezekután idecsalogatni egy fesztiválra való külföldi élbandát - és a válasz, persze, mint oly sokszor, a SÖR-ben keresendő: a szponzorok 90%-a Pilsner Urquell, Gambrinus, stb. Újabb tanulság: a magyar gazdaság a csehekétől a sör miatt marad le (erre viszont inkább inni lenne ildomos egyet).
Folyt a sör, viszont a kajaárulásítással végig csehül álltak: kemény 2 standról nyomták a virslit meg a lángost (meg a helyi lángost, a bramborákot, ami egy nagyon gyenge utánzat), úgyhogy meg kellett várnom az Overkill-koncert közepét, hogy egy elviselhető méretű sort kelljen csak végigállnom.
Nemrég értem haza Münchenből, hamarosan írok egy részletesebb beszámolót. Előljáróban annyit: tényleg elég katasztrófális volt a koncert, legközelebb erősen meggondolom, hogy utazzak-e ennyit egy mega koncert miatt.
ezek szerint láttad Glen-el is a Megadeth-et és azért van összehasonlítási alapod. az tényleg elmondható, hogy eléggé Marty Friedman stílusához hasonló DERIK-tesó :)játéka? ill. tényleg több teret enged neki Mustaine a színpadon, és jól ki is tölti azt a mozgásával?
még egy kérdés: koncert előtt a hivatalos merchandise-ban lehetett egyébként venni a csodakávéból? :-D
ma lesz a megadeth 2008-as európai turnéjának utolsó koncertje frankfurtban, de nem is ez az igazi apropó, ami miatt írok, hanem elsősorban az, hogy helyel-közzel nyomon követtem a koncertek beszámolóit a hivatalos honlap fórumán, és sajnos nagyon sokszor olvastam, hogy a hangosítás, a hangzás csapnivaló volt. pl. a tegnapi müncheni koncert is ilyen volt, amire még majdnem mentem is, de így utólag őszintén mondva örülök, hogy nem mentem, mert az ember kifizeti a (nem olcsó) jegyet, az utazást, a szállást, és akkor kap cserébe egy félig sikerült produkciót. na, úgy gondolom ez az ami miatt a megadeth-re sajnos nem mondható el a profi jelző, pedig egy ilyen múltú zenekartól elvárható lenne, hogy a sok éves tapasztalatok alapján tökéletesen szólaljanak meg élőben, és ezt a szintet folyamatosan tudják is produkálni, nem csak időnként, és ha éppen szerencséje van a rajongóknak, akkor pont kifognak egy jó koncertet.
ez az egész szerintem egy nagy kibaszás a rajongókkal, és most biztos kétszer olyan zabos lennék, ha kinmentem volna münchenbe. :-DDD
ettől függetlenül megaa úgy tudom kint volt, és várom/várjuk a beszámolót, hogy tényleg ennyire szörnyű volt a kép, amit egyesek a fórumon lefestettek a koncertről?
természetesen majd kérünk beszámolót! ;-) kiváncsi vagyok, mert a 'deth fórumon azt olvasom, hogy ez az új gitáros sokkal színpadképesebb, mint Glen volt.
2001 óta. És azután a gyenge félház után valószínűleg én sem erőltetném. De egyébként rajta vannak az ügyön, úgy tudom, a zenekar turnémenedzserei nem látnak el Budapestig.
Tegnap beszereztem egy 1992-es, Hammersmith Odeon-beli hepajt a Torrrentspy Records kiadásában. Jó a dallista, csak sajna Marty nem a Jackson Kellyvel nyomja, hanem egy ocsmány fecskefarkúval. A többi rendben van.
A Buenos Aires-i 1995-ös felvétel nem csippenthető le valahonnan?