Nem magamra vettem, hanem nem értek egyet ezekkel a pontokkal ezekből az okokból.
"De akkor válaszolj kérlek, te miért nézed"
Mert Star Wars, mert hátha jó lesz egy, és mert erről lehet beszélni.
Anno a Harry Pottert is csak azért néztem meg mert sokan erről beszéltek a környezetemben. Azaz alapvető közösségi veselkedés. És gondolom nem vagyok vele egyedül.
Azt nem bánnám. Egyelőre azt sem látom, mire kellenek annyira a katonák, miért mutogatják őket annyit, először az űrben kellene nyerniük.
Mondjuk a Zahn könyvekben sem rémlik, hogy túl sok felszíni csata lett volna, talán a Tantiss hegyet szállták meg.
Illetve voltak az űrruhás rohamosztagosok, akik talán a Katana flottás sztoriban voltak bevetve. Olyanokat pl szívesen látnék, bár lehet pont belőlük jött Filoni ötlete a Mando-ban látott repülni is képes robotokhoz. Szóval Gideonnál van most a szárazföldi erők nagy része, szerintem ő és beskaros katonái feltűnnek még az Ahsokában. Arra leszek kíváncsi, Palleonnál esetleg van-e egy-két csillagromboló a tarsolyban..
Ennek a tizede se fér bele. Az biztos, hogy nem fejezik be a történetet és valamilyen cliffhangerben fog végződni, amit vagy egy 2. évadban, vagy a tervezett filmben oldanak fel.
Puli még nem fog átállni, ahhoz túl korán van, Baylan találkozik majd a végén az ősi gonosszal, és lehet, hogy igazad lesz és Ahsokáék maradnak ebben a galaxisban, míg Thrawn visszatér.
Nem számítok nagy űrcsatára, viszont nyilván lesz egy csavar (esetleg Ezrát megrontotta a sötét oldal/az ősi gonosz, és ezért nem akarta használni a fénykardot sem?), biztos legy egy cameo is, esetleg Alden Ehrenreich, vagy Dan Glover, ha már bejelentették, hogy Lando filmet is csinálnak majd (ami persze soha nem fog elkészülni).
Thrawn piros szigetelőszalagos rohamosztagosai közül páran ott vesztek a csatában Ezra & Co. ellen, és mintha egyikből se jött volna zöld füst àla Marrok, úgyhogy ezek valószínűleg teljesen hagyományos katonák...
Szerintem van egy iránya, persze ettől még többfélekép alakulhat az évad vége.
Nekem az a tippem, hogy Baylan megtalálja azt a titkot, ami szerinte ezen a bolygón kezdődött, és Ahsoka is rájön, hogy itt valami fontosabb dolog van, mint Thrawnt hajkurászni és segít Baylannak. Megkéri Sabine-t és Ezrát, hogy akadályozzák meg Thrawn távozását.
Shin Hati elég bizonytalannak tűnik így a végére, nem kizárható, hogy végül Sabine-nak és Ezrának segít a Thrawn+a boszik ellen. Lehet, hogy a bosziknak még ebben a titokban is lesz valami szerepük, kiderül miért akarnak elmenni, miért éri meg nekik.
Thrawnnak Morgannal együtt sikerül elugrania a gyűrűvel és találkoznak a kerekasztallal, régi cimborával Palleonnal és talán Gideon is feltűnik. Mon Mothma és a többi vezető rájön, hogy nagy a baj és Hérával elindulnak a már mutatott flottával. Nem lenne rossz látni egy összecsapást az epizód végén a köztársasági erőkkel.
Politikai síkon el tudom képzelni, hogy Xiono birodalmi, vagy legalábbis korrupt és le van fizetve.
Ezekkel a zombi trooperekkel, ha azok, nehéz megtippelni, mi lehet, valamit Thrawn nyilván el akar foglalni. Viszont gondolom ezek csak a boszikkal együtt "üzemképesek", szóval nekik is Thrawn-al kell menniük, talán ők lesznek C'baoth megfelelői, akkel végül Thrawnnak is gondjai lehetnek. Itt beismerem, hogy ez a night/zombi trooper megoldás egyáltalán nem tetszik ha ez lesz, bár az újabb sötét jedi + klónok meg már unalmasak lennének. (bár ez a zombi/ghost megoldás legalább azt megmagyarázná, hogy nem nagyon kell etetni őket x évig)
Innentől persze elég nehéz megtippelni, mi történhet, egyáltalán lesz-e második évad, pedig Thrawn vonalán még lenne mit mesélni. Gyanús, hogy a Disney minisorozatként is emlegeti az Ahsokát. Az sem elképzelhetetlen, hogy végül a tervezett egészestés Filoni filmben zárnák le a Thrawn és a Grogu szálakat is, bár az már egy kicsit durva mix lenne. Mindenesetre elég nagy csalódás lenne, ha egy részben lerendezik Thrawnt és mindenki megy a dolgára/vége a történetnek.
Nekem továbbra is óriási kérdés, hogy Filoninak végül át kell-e vinnie a történetet az ST érába. Eddig túl sok csatlakozási pont nem látszik. Paradox módon az Ahsoka komolyságát pont az emelné jelentősen, ha az ST miatt meg kellene válni a karakterektől, hogy az ST idejére már senki ne halljon róluk. De egyelőre mintha bizonytalanság lenne, és talán írták is, hogy a Disney-nél a "Mandoverse" sikere dönti el, hogy merre menjenek tovább.
Szerintem sem túl valószínű, de az sem elképzelhetetlen, hogy az ST-t Filoni ugyan nem helyezi alternatív világba/teszi meg nem történtté, csak egyszerűen agyonhallgatja, a Thrawn sztori végén leteszi a lantot és átadja másnak a kellemetlen feladatot. Ha még aktuális lesz.
Őszintén szólva mintha Filoni/az Ahsoka az ST ellen dolgozna. Hangsúlyos dolog ez a kör megtörése, amit Baylan emleget és ennek valami nagy horderejű dolognak kell lennie, az ST-ben viszont semmi ilyesmi nem látszik, hanem pont az ellenkezője, Új Rend meg "Palpatine somehow returned". Gondolom a nagy titok nem az lesz, hogy "még utoljára le kell győzni Palpit". ("és tiltsátok be a klónozást, csak a baj ban belőle")
Lehet ugyan, hogy sokaknak nem tetszik az Ahsoka, de számomra mintha utána mág nagyobb baromságnak tűnne az ST "története".
Végül az is lehet, hogy szerdán felbukkan még egy ismerős, mert az is Filoni mániája, hogy az évadzáróban valami nagy kameó kell...
Bár nekem ide most egyáltalán nem hiányzik se Mando, se Grogu, se Luke.
Esetleg Kovács kolléga kedvéért egy fiatalított Han Solot betehetne Filoni :D
"Ahsoka nem logikus módon döntött, mint ahogy Luke sem"
Luke a barátait ment megmenteni a birodalom kezéből.Tudta hogy hová megy és miért.
Mit csinál Ashoka? Mi a célja? Azt sem tudja ki hol van és mit csinál, csak bemászik egy bálna szájába hogy remélhetőleg pont ott lyukad ki ahol kell, és majd lesz valami.
a klasszikus SW a mai napig, felnőtt fejjel nézve is megáll a lábán
ezek a vackok meg 12 éves kor felett sajnos kiszóródnak a földre az ember kezéből...
egyébként attól még, hogy fiatal korosztályt igyekeznek megszólítani, még nyugodtan lehetne normális és koherens történetet írni, nem csak felelőtlenül dobálni egymás után ami az eszébe jut
Nem tudom, miért oly fontos ez. Ahsoka nem logikus módon döntött, mint ahogy Luke sem, amikor Yoda tanácsa ellenére a Bespinre ment. Lehet, hogy néha az érzelmekre alapozott döntés gördíti tovább az eseményeket. Meglátjuk, mit hoznak ki ebből a szálból/kettőjük kapcsolatából. Neked kéne tippeket adni mi várható, te láttad a Rebelst, én nem :)
Ez egy nem jó példa. Mert bár a forgatáskor valóban még más volt a helyzet, később mégis az lett kanonizálva, hogy nem hogy testvérek, de ráadásul mind a ketten erőérzékenyek is.
Ettől függetlenül nincs okunk kizárni azt, hogy egy nem erőérzékennyel is létesíthet egy jedi efféle kapcsolatot. Gondoljunk például a különféle mind trickekre.
Bosszantóbb ennél az, ahogy a zöld fejű csaj múltkor az erőn keresztül (?) hallotta a fénykardok suhogását.
De igen, kell. Mert korábban is az volt a kiinduló pont. Szabályszerűség, kontextus, értelmezési tartomány mindig kell. Jobban jártunk volna, ha a továbbiakban is maradt volna ilyenek. De akkor részletesebben:
Az SW mindig is olyan világokat és kihívásokat mutatott, amiket nagyjából földi mértékegységekkel is képes detektálni a néző. Így hamar közös nevezőre került a hősökkel, át tudta élni a kalandokat.
A SW galaxis, földire hasonlító fizikai törvényszerűségeivel a karakterek technikai vívmányokkal (terepsikló, hiperugrás, lézer pisztoly, fénykard stb) dacoltak, ettől kapott a dolog egy kis futurisztikus ízt.
Az idegen lények pedig róka/polip/rozmár stb arcú :D kvázi emberek voltak.
Valamint nagyon éhes állatok.
Ezen felül megjelent még a sztoriban a misztikum, a természetfeletti, ez volt az ERŐ misztériuma. És ennyi.
Na most azon túl, hogy nagyon hülyén néz ki, ezt a kontextust inflálja el például az űrbálna, mert felesleges természetfeletti képességei vannak. És akkor a szerencsétlen emlős még csak nem is első ilyen hülyeség, ami kirántja a szőnyeget a néző lába alól. Na ez baj vele! (de egyébként volt már erről szó több alkalommal...)
Nekem a megvalósítással van bajom. Az SW ikonikus szörnyei/lényei, mint a Sarlacc, a Rancor, vagy akár Obi-wan hátasa az Utapaun mindegyik rendelkezett egyfajta "alien" feeling-el. Ezek a purgillek egyszerűen túlzottan hasonlítanak a földi bálnákra. Jó vannak csápjai, meg hiperűr úszói, de a feje, a szemei a földi bálnákra hajaznak. Egyszerűen az a sci-fi kedvelő ember első reakciója, hogy neeeeee, ezek nem utaznak az űrben. Akkor már egy cserép petúnia is lehetne a következő űrlény, ha a Galaxis Útikalauz nem lőtte le volna korábban.
"akinek annyi esze sincs, hogy Ezrát próbálja megkeresni az erővel, nem pedig az erőt használni nem tudó tanítványát "
az utóbbi részben mégis rátalált, szóval mégis van a tanítványában némi midiklorián-szint. nekem eléggé úgy tűnik egyébként az OT filmek alapján is, hogy ilyen Erő-kommunikáció azokkal jön létre, akivel van valami közös kötődés. legalábbis nem nagyon van rá példa, hogy olyan jedik üzengetnek egymásnak, akikkel egyszer összefutottak a jedi könyvtárban. persze nem tudom, hogy Ahsoka és Ezra között történt-e valami a Rebels-ben, de Sabine irányában biztosan van kötődés.
A bálnás témához, nem is nagyon értem. Egy nemlétező világban nemlétező lények nemlétező fegyverekkel kaszabolják egymást nemlétező más lények társaságában. Nem kell, hogy ennek valóságalapja legyen. Pont ez a lényeg: ez fantasy, vagy ha jobban tetszik: scifi, mint a Star Trek, csak kevesebb sci-vel. Feltételezem, ott sem azon ment a vita, hogy a térhajtómű milyen nagy butaság*, meg transzporter, ki hallott már róla? A valóságban nem ismerünk még semmilyen földön kívüli életformát, nincs összehasonlítási alapunk, nem tudjuk, hogy néznének ki. Így semmivel sem rosszabbak az 'űrbálnák' a Star Trek lila űrmedúzáinál vagy a kristálylénynél. Szvsz.
(Zárójelben: *55 évvel később felhúztak rá egy működő elméletet, ki tudja, mint hoz a jövő, ki tudja milyen állatok élhetnek a sokszáz milliárd galaxisban.)
Kicsit jobban belegondolva a sorozat egészen döbbenetesen ostobának mutatja be Thrawnt.
Nem elég, hogy a csapatszállító hajók nem tüzeltek Sabine-ékra a levegőből, nem elég, hogy valami érthetetlen okból nem lövi le a jedi űrhajót, de a végén még van képe azt mondani, hogy ez mind a mestertervének része volt, hiszen Ahsokáék időt vesztettek. Tudjátok mivel vesztettek volna még több időt? Ha nem engedi el Sabine-t, hanem kivégezteti és utána Ezra tovább kóborol egyedül a teknőshobbitokkal, és utána Ahsoka - akinek annyi esze sincs, hogy Ezrát próbálja megkeresni az erővel, nem pedig az erőt használni nem tudó tanítványát - bejárta volna az egész bolygót...
Ehhez képest azt látom, hogy többek szerint Thrawn taktikai zsenijét jól mutatták be a magukból értelmes gondolatot kipréselni képtelen forgatókönyvírók...
Congratulations to director Magdalena Osinska and our friends at Aardman! “I Am Your Mother” from Star Wars: Visions Volume 2 has won best animation at the Venice TV Award!