Elvileg ehető, ha kibírod. Olyan savanyú! Mindenesetre van egy sajátos aromája, ami semmihez sem hasonlít, nagyon kellemes. Szóval inkább dísznövény. Bár teába be lehet csurgatni, abba nem rossz, de csak úgy enni nem túl jó. Nincs sok leve egyébként, mert tele van maggal.
Ez a télálló citrom, vagyis a Poncirus trifoliata. Ha fagyálló narancsnak mondták, akkor valószínűleg valamelyik hibridje, bár nem hinném, hogy itthon nagyon volna belőle ekkora példány. Edzett, szép növény, én nagyon szeretem. Nekem öt éve van kiültetve a kertbe, idén hozott először termést, de rengeteget; kb. 80-90-et számoltam össze rajta. Tavaly és tavalyelőtt már virágzott, de ledobálta, aztán idén robbanásszerűen beindult.
Teljesen korrekt a "passzintas"! En nem tudok berakni kepet, az enyem, mint mar irtam, kb. 50 centi. Ha magrol szaporitott, akkor fog ez valaha teremni? Kiultetni en nem merem. Marad dezsaban... Amugy ahogy latom, eleg jol no magrol! Takard be telre.:)
Összeszedegettem innen-onnan régebbi képeket a japánnaspolyámról, íme:
2000. májusában hoztam egy-két magot belőle a horvátoktól, szeptemberben kikelt, ez az egy maradt meg. Ez a kép 2001. októberi:
Egy kis szünet az időben, majd 2003. májusában nagy levegőt vettem és kiültettem:
Ugyanez évben október közepén. Ezután a télen nem fagyott el egy centit sem:
És végül így néz ki most. Reménykedem egy szép őszben, hogy a hajtásai megerősödjenek télire. Elhatároztam, idén nádfonatot kap maga köré és a tetején nagyon jól leszigetelem, mert legutóbb így ment tönkre pár növényem, hogy beázott felülről, aztán jött egy iszonyú kemény február és a takarás alatt megfagyott és bepenészedett.
Nem tudom, jól illik a szöveg a képhez? Mert vagy egy negyed órát passzintottam össze őket, hogy normálisan nézzen ki a böngészőben. Te hogy látod?
Hat mit mondjak, jol nez ki!:) En nem mernem kint hagyni takaras nelkul. Te tudod... Onmagaban a teto szerintem nem sokat er! Amugy ha mar tetot tudsz fole rakni, akkor mar csak oldal kellene neki, es a szokasos forgacsos takaras. Biztos ami biztos....
Itt a kép idén márciusban a takarás lebontása után és egy tavaly augusztusi. Ehhez képest nőtt még 30 centit. A tetőt a téli csapadék ellen gondoltam fölé, meg árnyékolásként. A pálmáim jól vannak, egy megadta magát. A másiknak kijött a közepe, de túlélte és hozott 3 szép levelet és az a vicc, hogy ennek ellenére szebben néz ki, mint tavaly. A harmadik legnagyobb szuperul nő, 5 levéllel.
Kep?:) A tetot nem ertem, mi ellen akarod vedeni? Esetleg ha jol betekerned fatyolfoliaval? Az enyem meg csak fel meteres, meg nem ultettem ki. A palmaiddal mi a palya? Udv
Van egy Eriobotrya japonica-m (japánnaspolya). Eddig minden évben takartam télire, de idén akkorát nőtt, hogy már nem tudnám, maximum egy tetőt eszkábálni a feje fölé. Kérdés: kibírná-e így a telet? Van pár ilyen növény itt Pesten arborétumokban, de azok sokkal nagyobbak és védettebb helyen vannak. Nálam olyan -16-17 fok a minimum. Kinek milyen tapasztalata van vele?
Nem tudom, csak az a furcsa , hogy kifagyott, az alany én úgy tudom -25 fokot bír ki az úgynevezett "vad" növény , a neve számomra most homály utána kellene keressek.
Biztos ami biztos, takarni fogom. Lehullott levél lesz, rengeteg, nádam van, így anyagilag semmibe se kerül, akár az egész fát be tudnám takarni.
Alig várom már, hogy megérjenek a gyümölcsök. Életem első, saját termesztésű datolyaszilváim! Akármilyen ízűek is lesznek, biztos vagyok benne, hogy a legfinomabb datolyaszilva lesz. Naná, hisz az enyém! Juhé!!!!!
Köszi mindenkinek a tanácsot!
Üdv
Évi (Magyarország legboldogabb datolyaszilva termesztője)
ugye tudod, hogy van az országban olyan d.szilva is amely a -5 max hőmérsékletet bírja csak, és előszeretettel árulják konténerbe, olszból származik.Aztán van olyan is amelyik bírja a -25 fokos telet is, 1 éves oltvány takarás nélkül konténerben áttelelt, 2 éves növény takarva teljesen kifagyott, a másik 2 növényem takarás nélkül már több telet kibírt, de egy barátom oltotta, és megesküdött rá, hogy bírja a fagyot, tényleg bírja.( a másik kettő takarás melett tövig kifagyott vásároltam kertészetben).
Azért annyira nem kell kétségbe esni, jobb ha óvod a kisfádat amíg pár éves nem lesz, és nem tudja a saját ereje legyőzni a hideg telet.Sajnos ha egy kicsi 1-3 éves fa fagyérzékenyebb akkor tőből is kifagyhat, ha takarod akkor meg tudod védeni, és ha már pár éves akkor esetleg kisebb nagyobb fagykárokkal átvészeli a telet.
Amit írtál takarásrra anyagot az jó, a falaevelet a tőhöz kb 1m átmérőben és 20-25 cm magasan tedd le, iletve takard a növény tövét, mert talán az a leg fagyérzékenyebb.
Dögszagot? Én hiába szagolgatom, nem érződik rajta semmi se. A virágnak sincs illata. (Vagy csak az én szaglásom nem jó, de hogy ennyire?)
Bogarak, legyek egyáltalán nincsenek rajta. (Lehet, hogy nekik is rossz a szaglásuk?)
Szerencsére, a mostani esőzések nálunk jég nélküliek voltak, így gyönyörű szép nagyok a gyümölcsök. Már most akkorák, mint amilyeneket a boltban lehet kapni, csak még zöldek. Az enyém Rappaiéktól való. (Zomba)
A d. kaki- ról csak annyit hogy a második fát ültettem. Az első a dunántúlról való volt, az első termő évében lepotyogott a másodikban a jégeső verte szét az egész fát, azon a télen takarás ellenére elfagyott. Az ujabb fa Bp.-ről van még kicsi, oltás után második éves. Egyébként mind a három fa enyhe dögszagot áraszt, virágzáskor erősebben.Nem is látni rajta csak legyeket meg bogarakat.
Köszi, megfogadom a tanácsod. Igyekszek mindent megtenni, hogy jó helyen legyen nálam. Csak az a baj, hogy kevesen ismerik, így minden információ, tanács jól jön.
Írtad, hogy három fajtád van, de a D. kaki változatról nem írtál. Neked mik a tapasztalataid? (Tudod, eddig kevés emberrel találkoztam, akinek lett volna datolyaszilvája, így ha valaki megjelenik a fórumon, és óvatlanul elmondja, hogy ő is ilyen növénnyel büszkélkedik, akkor igyekszem az összes tapasztalatát, információit kiszedni belőle. Előre is bocsi, hogy letámadlak kérdéseimmel.)
A D. Virginia ezek szerint magról is szaporítható? Megpróbálok majd utánaolvasni, őt még nem annyira ismerem. Ha megtetszik, lehet, hogy belefogok a termesztésébe.
sziasztok. A datolyaszilvához még: nekem háromféle van, D. Kaki , D. Virginiana és D. Lotus. A d. lotus egészen apró gyümölcsű ( kökény nagyságu ) minusz 15 alatt ez sem nagyon bírja . A d. virg. ennek már cseresznye nagyságu gyümölcsei vannak, és kibirta a minusz 25 fokot is nálam.Bár a három közűl ez nő a leglassabban és 6-7 éves kortól terem csak.Ez utóbbiból érés után szivesen küldök magot bárkinek.
Hát a datolyaszilva azért elég jól bírja a fagyot. Lombtalan állapotban -15-20 ig nem károsodik. inkább csak a nagyon fiatal növény lehet takarni. Persze kifagyhat a nagyobb növény is, ha hülye idő van, pl 15 C-os december után,-20 C. De ilyenkor majd minden kifagy.
Levél jó takarási módszer, de azért elötte nem árt gombaölőt keverni bele.:)
El tudom képzelni magam, ahogy ott fogok toporogni a fa mellett, hogy mikor érik már, mikor érik már... De ígérem, visszafogom magam. A piacon vett példányoknál érződik még a csersav, de azért finom. Igyekszem majd szép szottyosra érni hagyni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. Ez egy kissé elszomorító. Ha tényleg nem bírja ki a telet, nem tudom, hogy mit csinálok. (Kétségbeesek, dühöngök, elkeseredek, stb..)
Az biztos, hogy takarni fogom. Hódmezővásárhelyi vagyok, az ország egyik legnaposabb városában lakom. (Ez mondjuk, az utóbbi napokban nem volt igaz, folyton esett.) Az utóbbi években azért nálunk is előfordult -15, -17 fokos hideg télen.
Én azt olvastam, hogy az egyik legjobb takarási módszer a levél, vagy széna, melyet kívülről náddal kell lefedni. A növényi részek fokozatosan bomlanak, ezzel hőt fejlesztenek. Nád az van otthon, levél pedig hullani fog a körtefáról.
De még utánaolvasok, hátha van ennél még bombabiztosabb módszer.