Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Én először csak a rozsdásodás miatt fújtam be, de tök jó a letapadás ellen is (és ez is szilikonmentes) viszont a por az nagyon megül rajta. Időnként áttörlöm valami hígítós ronggyal, aztán újra fújom. Jobbat még nem találtam ki.
Nem bonyolítottam. Azt a binzel sprayt amit a pisztoly gázterelőre használok, azt fújtam az asztalra is. Jó. Egy hátránya van, rátapad a fémpor csiszoláskor.
Kézi pajzsom sosem volt.A fejpazsot szoktam úgy használni néha ahogy leírod.De az autómata fejpajzs pont azért van, hogy lehajtva tudjál dolgozni vele.Ezért ÚÚÚÚtálom ezteket a párás hideg napokat.
Nekem van kézi pajzsom aztán azt szoktam úgy forgatni hogy a számtól minél messzebb legyen. Húzok egy pár centis varratot elveszem, megint húzok, és így tovább, de küszködés. Nekem sokszor elég csak heftelgetni, akkor nem is használok pajzsot, csak kézzel szoktam takarni. A fejpajzs az egyből bepárázik, meg van egy sparhelt (spór) a garázsban ha úgy van begyújtok.
Ezt csak úgy mondom.Aki hegesztett már +5 fok alatti műhelyben az tudja hogy pár légzést követően hogyan párásodik a pajzs és szeműveg bármit csinál.Szóval ezért várom a napsütéses száraz tavaszt.
A garázsomban csináltam kis szabadidőmben az új garázskaput plusz asztalt plusz ezt meg azt.
A régi ajtó ami még fent van igen csak huzatos, kb - 5 fokban is voltam lent, nem számít, ha mozog az ember, de fent erős vitaminpótlás jött, sok gyümölcsöt eszem és nem pálinkára gondolok xd
Egy ajándék royal canin feliratú mellényben vagyok lent, nagyon meleg, sose fáztam benne xd
Ajtó fából lett, nem kevés ragasztás van benne, ettől is húzódott el a vége :) no meg a sok apró pepecs, még mindig van belőle, szigetelés :) a jó egyenes fal miatt nem haladok túl gyorsan sajnos.
Vasból akartam, nem jött össze elején a güde trafóval, így gyorsan módosítottam fára, amivel imádtam dolgozni. Még ha egyik léc erre, másik arra is volt csavarodott xd
Most jön a hegesztés tanulás, végül IWELD lett, kíváncsi vagyok hogy válik be.
Gyerekkoromban a faterék mindegy hogy mit melóztak, betonozás,favágás,disznóvágás,szüret, mindig ment az italozás, meg természetesen bent a melóhelyen is. Én el nem tudnám képzelni hogy bármilyen meló közben igyak, meg amúgy is nagyon ritka.
Komoly munkánál nem piálok csak a végén ha kész van, a jól végzett munka örömére:))
A gond akkor kezdődik amikor apró-cseprő munkákkal keresnek meg haverok, és eleve úgy állítanak be hozzám hogy hoztak "folyósító anyagot".
Hefteld már meg,hegeszd már bele ezt a csonkot,szedjél már le az átmérőből,igazísd már meg ezt a kommutátort,dörzsárazd már meg ezt a perselyt,szedd már ki azt a beleszakadt csavart stb... mindíg megtalálnak.Ilyenkor végződik "rosszul" a napom.
Mellette motorokat is szerelek, és azokat ki is kell néha próbálni közúton is akkor sem piálok.
Munkahelyemen 4műszakos vagyok, "kocsival"(kisposzki) járok, akkor is vigyáznom kell.
Szóval lehet hogy kicsit "nagyítottam"itt fórumon az alkoholizálással,(az vagyok) de az biztos ha beleszabadulok akkor azt rendesen teszem.
Most meg van tanulóm is, a hegesztési eljárásokkal ismerkedik és próbálgatja, hogyha tanfolyamra megy tudjon választani.Az is mindig szatyorral jön.
Ezt a nem egyenes a placcot inkább hagyjuk. Nálunk a garázs úgy néz ki, mint a Duna szeles időben, plusz lejt befele. Próbáltam korábban csinálni rajta munkát, hááát, felejtős :D Csak úgy jó, hogy lefektetek valami vezetőt, munkalapot vagy valamit és azon.
Még csak síkba se lehet tenni semmit...
Idővel fel lesz töltve egyengetővel, de addig marad a lap :)
Csak kint tudom az udvaron csinálni, mert elég apró a műhelyem(4X4,5m) és tele van satupankkal, kisesztergával, motoremelő állvánnyal, kompresszorral meg a palackokkal.
Nekem is elég rossz az udvar, de van 4 db erős vasszékem belövöm vizbe, hogy ne csavarodjon a keret és ezekre fektetem a leszabott anyagot.
Értem, most már úgy néz javul az idő, vagy is nálunk ma nagyon jó idő volt. A garázsajtót hogy szoktatad összeállítani, mert én a garázsom beton placcán szoktam, de nem a legegyenesebb. Ki szoktam hézagolgatni ahol billeg, de múltkorában te is említetted hogy nálad sem a legsimább a terep. Még az előbb fent volt a gép, nem tudom mennyi az új ára, és milyen állapotban lehet, de szerintem jó árban adják.
Most az is sok ami van.Még nem indult be a maszek, a sz@r idő miatt.Lenne majd egy garázs és egy műhely ajtó.Ahogy nézem a hirdetést a gépet már el is vitték.
Eddig nincs panaszom a Gorillára, habár nincs összehasonlítási alapom csak most ismerkedek a hegesztéssel. Miután a beállításokat sikerül kikisérleteznem, teszi szépen a dolgát, mind a bevont, mind pedig a fogyóelektródás része. Alut nem próbáltam vele. vili3879fórumtárs használja alura, ő dicséri. (másik fórum 5427-es hozzászólás)