Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Úgy van, ahogy Hentes Papa mondja. C-s lomha kell és akkor nincs ilyen gond. Az óra után nincsenek szakaszolt megszakítók a házban, hogy az Eon-osokkal kell megszakítót cseréltetni? Én magam raktam egy C16-ost a garázs hálózatára, miután falon kívül kiépítettem egy új vezetékelést. Nálam 200A-nél sem veri le a C16-ost.
Az biztos, ha a folyamatosan szigorodó szabályok szerint járnak el, akkor egyre kisebb megszakítót raknak fel, egyre növekvő vezeték keresztmetszetre. Mindenki tolja magáról a felelőséget, nehogy leégjen a ház. Pedig egy pillanatnyi áramlökéstől még csak meg sem langyosodik a vezeték.
Én azon agyalok, hogy kicserélem egy 20A-re a jelenlegi C16-ost, mert nagyon agyalok egy Jasic MIG 200-as fogyóson, ez meg 20A-t igényel az üzembiztos működéshez. Gyanítom max 1-2 másodperc-ig ha kell neki a huszas, ennyi idő alatt biztosan nem kozmál oda az 1,5-2,5 m2-es rézvezeték.
A héten voltam Tímárnál Pváron (ha már mentem haza szüleimhez) és kikértem véleményét az eladónak.
Elmondtam mire kell, gyakorlatilag lebeszélt minden drága gépről, dedráról is, bár mondta nagyon nem rossz gép és a gorilla 130-at javasolta, tapasztalatuk miatt is.
Többen használnak ilyet, bevált és gondmentes.
Ma volt időm, hát a güde trafóval valami lehetett, ma egy selejt, rozsdás anyagon próbáltam ki 40 amperen egy 2-es esab pálcát és mint a vaj...
Amennyit bénáztam a güdével folyamatos ragadás miatt, evvel annyira nem volt gond.
Viszont lehet állítani kell a möller pajzson, mert sztem nem sötétedett eléggé.
No így állok, majd ha lesz időm gyakorlok. A kábelek jelenleg 2x akkora helyet foglalnak el, mint maga a gép... Xd
A héten meg érkezett a palack és a fejpajzs is ki próbáltam a gorilát szépen muzsikál a co része is köszönöm hogy segítettetek a választásban és lenne egy kérdésem a rozsdát milyen csiszolóval lehet le szedni?
Nekem attól nagyobb távolság lenne. Le akarok az erdőből keríteni 1.5 hektárnyi területet. Aggregátorom van, de az júliusig be van fogva.
Azért kéne egy olyan inverter, ami bírja a hosszabbítókat (úgy hallottam amúgy egyik inverter se szereti nagyon) meg az aggregátort is.
Vagy másik lehetőség a trafóban fokozatkapcsolót cserélek. De akkor már mindent jó lenne felújítani rajta. Idő meg nincs rá sajna :( Viszont azt már nyomtam 2.5-ös hosszabbítóval 70m-en.
Hát ha már játszunk a gondolattal, akkor merjünk nagyot álmodni :-) (mindegy hogy 2 milla hiányzik vagy egy picit több XD) Szép kis háromfázisú rendszert lehetne összedobni!!
Hmmm... egész "jó árban" vannak az olaszoknál a fogyós ERGUS gépek. (már ahhoz képest hogy itthon 6-700e) 190-es szinergikus kb a c200-as esab árában megy ami reális.
Ha valaki mégis "rámenne", az adattábla gyári számában a gyártási évet megtalálja,mert ezt a gépet vagy 15éve gyártják a mai napig is. Az egyik legkiforottabb tipus az olasz piacon.