Székelyek menetelése: őrtüzek gyúltak Háromszéken.
A székelyek vasárnapra meghirdetett nagy menetelésével a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni. A Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán 14 településről vagy gyülekezési pontból indulnak menetoszlopok a szomszédos települések felé. A nagy menetelésre százezres tömeget várnak.
Vasárnap Budapesten és több más településen is tartanak szimpátiatüntetést.
Volt magyaroknak valamiféle hivatalos autonómiájuk a trianono tragédia után? (volt)
Volt esély a felszabadult Európa létrejötte után is (Keleti-Blokk összeomlása) ilyesmire?
Volt.
És evidenvcia volt.
És pláne azzal, hogyha Mi is és Románia is EU-tag lesz, akkor csak egy emberöltőt kell tudni okosan kivárni, és a határok felszívódásával azé lesz a terület, aki lakja.... De érdekes módon még eme határfelszívódás előtt olyan baromságokat vett a zászlajára holmi bohócmagyarkodó agyalálult szervezetek és egyes hypermagyarkodást hatalmi érdekből elővevő ellenzéki erők, hogy nemcsakhogy örökre elrontották ezt a dolgot, de gyakorlatilag magyartalanítják Erdélyországot... És az a "legszebb", hogy ehhez a magukat "nemzeti érzelműek" egyengetik az utat... (Orbán az első kormányzása alatt még jól látta ezt... de ellenzékbe kerülve annyira elvette a maradék eszét is a hatalomvágy, hogy Erdély (É-Erdély) magyarnak tartása - mint nemzeti érdek - simán felülíródott és beáldozódott...)
Sok birka meg ehhez tapsol, és elalél, hogy milyen jómagyar is ez a Viktor...
Skócia, Katalónia és Baszkföld autonóm, sőt Dél-Tirol<és Baszkföld is. Az utóbbinak van anyaországa, mármint a lakosság egrészébek. A többinek nincs, csak ők magzuk. Székelyföld - elvikleg, de a moi-i magyarok többsége nem tekinti annak magát, még ha más diaklektusban is, de hasonló nyelvet bbeszélnek. A nyelvjárásuk is idegesít. Értik az irodalmi magyart, kíméljenek meg a ki tudja honnan eredező, a nyelvészek szerint szanszkrit tájszavaiktól, amik jórésztb érthetetlenek.
Valahogy egyet lefelejtesz..a Tranabttal is el jutott mindeki nyaralni és az első Gorenjés útjára..ma már alig látsz Trabantot..a nyugati áráért meg simán vehetsz audit...:-)))
A mo-i társ. döntő többsége. Mindent elboratanak a romániai cigányok, tökmidegy, hogy magyar, vagy román anyanyelvűek. Ez a Lajtán túl isobé
lléma. A székelyek nem árulnak xart, nem lejmolnak, jkéregetnek, lopnak minden sarkon, ez tény, de az is hogy nem népszerűbbek. Mo döglődik és a legnagyobb problémánk, hogy van autonómiájuk vagy nincs. Gazdaságilag életkléptelenek. Gengszter fejeseik még több pénzt akarnak lenyúlni, mint álparlament, álkormány vezetői. Menjenek az anyjukba, vagy Bukarestbe, de minket felejtsenek el. Lopnak, mint a mo-i opolitikusok, ügyesek is ez tény- A bukaresti maffiózó-politikusokkal osztják le. Ezt nem tőlem veszik, el, nem érdekel.
Azért annyira ne nézz hülyének, hogy azt se tudom, hogy milyen államforma van Skóciában. Voltam Skóciában, jó részét bebarangoltam. Még soha nem voltam Székelyföldön -a partiumi részeken is nagyon régen, csak 3 napot:)- , megmondom, nem is nagyon kívánkozok oda, belőlem undort vált ki a kardcsörtetésük. :) Viszont nem venném egy kalap alá a Székelyföldet Skóciával, mint ahogy a Trabantot se tudom egy kalap alá venni egy Audival. :) Egyébként pedig "autópálya", nem "autópája". :D
nyilván igen...már 1990-ben felmerült,aztán Románia igérte meg A csatlakozási szándéka támogatása fejében....mmost is csak kér a magyar...egyenlőre,bár kezd türelmetlen leni,ezért a polgári engetelneség is felmerült már a sok be nem tartott ígéret reakciójaként.
Nem tudom ki tekinti őket románoknak.Nem tagadom én is melítettem már a területi megkölönböztetést életemben,mint szabolcsiztam is már,de ez magyar belügy és nem származási megjegyzés!
Csak sötét zala létezik,meg alföldizés?Sajnos ott fekszik székelyfüld egyenlőre ez van.
Eddig ki is invesztált??Sajtüzemekbe svájc,fatelepekbe a magyarok olaszok..és az ásványbányászatra mindenki foga fáj,bana meg sípáják és más turisztikai befektetésekre is..
és?..majd nem fog véget érni a székelyföld kapujában,Tordánál az autópája és székelyföld sem lesz elmaradott,nem roszabbak az adottságsi,mint Skóciának,ahol a királyság csak szimbólum,az is parlamentáris demokrácia,mint Románia is.
Skócia az más tészta. Skócia az Egyesült Királyság egyik királysága, hasonlóan, mint az Osztrák-Magyar Monarchiában volt a Magyar Királyság. Székelyföld pedig csak egy regionális "területecske", soha nem rednelkezett önálló államisággal, jelentős a betepült románság részaránya. Egyébként a skótok is renitenskednek, van skót "angol" font, amit a Bank of Scotland ad ki. Ezt Skóciában mindenhol elfogadják, Angliában viszont nem. :)
Emellett Skócia egy gyönyörű, gazdag terület, alacsony népsűrűséggel. Székelyföld pedig Románián belül is elmaradott, szegény körzet.