Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A kismegszakito karakterisztikajabol adodoan tartosan csak kb 1.15x arammal terhelheto tartosan. Valoszinuleg a tobbi fogyaszto is felvesz nehany ampert. Ezt konnyu tesztelni. Hegessz lassabban. Alj meg palca kozben 10-20 masospercre. Igy mondjuk 5-6 palcat is el kell tudnod varrni. Ha ez a helyzet akkor csak a nagyobb biztositek segit. Az elmutol 32A ingye van csak a hauban is at kell nezni a halozatot mert egy 1.5 vezetekre ne lehet 20-25A raengedni. A 20 amperes biztositek egy jo modja a haz felgyujtasanak.
Megnem értem azt a negyedik takaró réteget.A rajzon szépen mutat, de hogy így megálljon hegesztéskor, azt nehezen hiszem.Nem így tanultuk.Vályúba talán....
Ha rendesen meg van varrva és elszakad, akkor az alkatrész méretezése volt rossz! A hegesztett varrat mindig erősebb az alapanyagnál, ráadásul levegőn is be edződhet, arra teljesen felesleges rámenni még egyszer/többször! Szerintem káros is! Ugyanolyan káros, mint bevont elektródával hegeszteni (taknyolni) a XXI. században! :)
Falban általában vastagabb kábelek mennek és jobb minőségűek. Az nem hiába van leírva használati utasításban, hogy ha hosszabbítani kell, akkor csak 2.5-essel legyen.
Én most keresgélek ilyent, mert garázsban nincs konnektor jelenleg :D Amíg meg nem csinálom, hogy legyen, addig kell vmi áthúzva a mellette lévő műhelyből.
Sajnos a legolcsóbb is vagy 10.000ft, amitől szemeim keresztbe álltak... xd
Hangtechnikában pl az sem mindegy, hogy az adott hosszabbító le van-e tekerve vagy kötegelve van-e, utóbbi nem jó és zavart kelt az erőben, ami erős búgással jár :) Amíg zenéltem mindig le kellett tekerni, ha más nem volt jó nagy sugarú körben, értsd 1-2 méteres sugarúban.
Most így belegondolva, ahol nagyon hosszú hosszabbítókat használtam ott az óra mellé (barátnőmék, vagy erdei telkek) volt bedugva közvetlenül. Vagy mint a műhelyem, ahol a villanyóra pár méterre van. Tehát nem nagy távolság van/volt áthidalva.
Nálam ilyen szempontból jobb a helyzet, mert 32A-es megszakító van a digitális órán. De néha sikerült már nekem ezt is lecsapatni. De valóban megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre gyengébb biztosítékot raknak mindenhová. Már ahol szigorúan betartják az előírásokat.
Az az érdekes ,hogy hegesztés közben verte le a fő kismegszakítót . Van ahhoz a dugaljhoz is kismegszakító amin hegesztünk de az röhögve bírta. Hiába az még békebeli cucc.
Mindenki panaszkodik felénk ezekre a kismegszakítókra amiket betesznek a digitális órával.
Szomszédnak a betonkeverő verte állandóan le amióta kicserélték.