csak annyi lenne a hozzáfűznivalóm, hogy mindenképp érdemes beruházni szerintem egy helyi simkártyába, olcsó (2000 ISK) és le is beszélhető annyi és nem biztos, hogy működik kint a telefonod.
pl az enyém az úgy megy most, hogy smst tudok küldeni a Pannonos telefonomról, de hívni nem tudok, az Siminn telefonomról tudok hívni, de nem tudok Pannonra hazaküldeni smst. szóval érdekes a felállás, de ez van.
én múlt héten jöttem ki és maradok aug 29ig. ha egész up to date árak kellenek, akkor szóljatok és mondom, bár most nem vagyok nagyobb település közelében, sőőőt =) mindenesetre az 1,5 literes víz sacc per kábé 80-120 ISK, ami forintban háromszorosan értednő. amúgy meglepően sokat drágult minden két évvel ezelőtthöz képest, mikor utoljára jártam erre. leglátványosabban a benzin drágult. ha lehet, hozz valami házi pálinkát és a bérautód azzal tankold :D
amúgy sok közért van a nagyvárosokban, de nem javaslom, hogy a "Bonus"on és a "Krónan"on kívül másoha menj vásárolni, mert más sokkal drágább... egyes cikkek akár 50-100%kal is drágábbak lehetnek. "10¤11"be NE menj vásárolni ;) bár nem vitás, hogy annak a legjobb a nyitvatartása =) ugyanakkor sokminden bezár 7 előtt. a bárok éjjel 1ig vannak nyitva és mindegyikben lehet szinte wifi netezni. bár 3 deci gyömbér 270-300 Koronába fáj. szóval nagyon :D
amúgy elfogadják az EU TB kártyát is, de azon felül mindenképp javaslom az utasbiztosítás megkötését. EU TB kártya kiváltható a Teve utcában, Budapesten.
a sziget belseje nem tudom mennyire járható, én ugyan most az északi part közelében vagyok és itt még azért van hó 900 méter alatt, szóval lehet, hogy a felföld még nem járható.
Érdemes elolvsani a fórumot, sokminden kiderül, de 1. bankkártya és minimális kp elég (ott válts euróról) 2. lefedettség változó, de csak a sziget szélén van, mindhárom mobilszolg. roomingolható. dominót a t-mobiltól kérdezd. (csak akkor érdekes, ha hajóval mész: a faröer szgk-en csak a vodafon megy) 3. a közért nem igazán izlandi kategória (csak "nagy"városokban...) benzinkutaknál vásárolhatsz, az alapélelmiszerek, gyümölcs, víz amolyan erős skandináv áron (kb 2x annyi, mint itthon), amihez szolgáltatás is kapcsolódik, az a horror (pld étterem) 4. Miért ne fogadnák el, Izland nem 3. világ (sőt...). Csak legyen oda is érvényes (ált Eu-nak veszik) 5. Próbálj a sziget belsejébe is eljutni (bérkocsi, busz).
Engem is érdekelne bármilyen mű, ami közelebb visz az Izland-i nyelv megtanulásához. Eddig Schütz J. István műveiről tudtam meg egy-s-mást, de azt, hogy hol lehetne megszerezni, arról semmi információ. Az oldalán található e-mail cím meg már nem él. :(
Megnéztem a könyvtár olalát, és nem találtam benne a könyvet (attól még persze elképzelhető, hogy ott van). Ha lemásolnád nekem, annak nagyon örülnék, óriási segítséget tennél vele. Az izlandi alaktan c. könyv másolata az megvan, de abban csak nyelvtani alakok, szavak vannak, így egymegem nem megyek vele sokra, mert nincs benne magyar szó, illetve pl. mondattan. Megadom az e-mailomat; nemethy.andras@izlandi.hu ezen írj kérlek, és megbeszéljük a részleteket. Köszi mégegyszer eőlre is, hogy felajánlottad a segítséget.
komp csak a norröna van, dániából (hanstholm) indul, oda (seydisfjordur) szo-cs, vissza cs-szo, de közben 3 nap faröer szgk. skóciából menet felszállhatsz lerwickben (shetland szgk.) részletesebben ld. itt.
a könyvet az idegennyelvű könyvtárból kölcsönöztem még anno... és lemásoltam.. :) www.oik.hu-n megtudod nézni, hogy megvan-e még náluk.. ha nincs, akkor le tudom neked másolni.. :)
jó lenne egy izlandi-magyar/magyar-izlandi szótárt is létrehozni.. nekem is csak angol-izlandi zsebszótáram van, amit izlandon vettem...
Hol szerezted meg az izlandi nyelvkönyvet? Már keresgéltem itt-ott, de eddig sehol nem találtam rá, sőt szótárral sem találkoztam, maximum az ebay-on (izlandi-angollal - magyar az nem is létezik tudtommal).
Megtudnátok mondani, hogy milyen utvonalon érdemes eljutni Izlandra egyénileg (járművel, pontosabban motorkerékpárral). Honnan indulnak kompjáratok és mennyi idő az út. Leginkább azt a két verziót szeretnénk összehasonlítani idő ás ár viszonlatában, hogy a lehető legközelebbi kikötő és az út nagy része kompon, vagy menni amíg lehet, ésszerűen akkor már egy Skócia látogatással kiegészítve az utat és kevés időt tölteni kompozással.
Júliusban megyek, de csak Reykjavikban leszek. Szállást a www.icetourist, a www.hotel.is, illetve a www.travelnet.is-en nézegettem. Lehet, hogy ezek az oldalak már említésre kerültek, de nem volt kedvem a hosszú topikban mezt megnézni. A szállást már februárban lefoglaltam, mert itt azt írtátok, hamar elkelnek az olcsóbb helyek.
Be kell látnom, hogy ennyire azért nem vagyok eleresztve, ehhez még kevés vagyok (nomeg egyéb kiadások mellett tartalékolnom kell év végére, mert a tervek szerint akkortól egy pár évet Új Zélandon töltök).
Na mindegy, még átbeszéljük a dolgot, de lehet, hogy valami B terv lesz belőle, Izlandot meg elhalasztom... :o/
bocs, mindig elfelejtem, h a szüleidnek szervezed. akkor így kell, valóban. az útvonal kafa, van benne minden, kalnados és nyugis egyszerre, ugyanakkor a valódi izlandból is látnak valamennyit. fizesd be őket, élvezni fogják.
1 hétbe ennyi fér bele kb., jó az úzvonal is, és bár izland valóban nagyon drága, sztem magánúton is megjárható (pld. suzuki jimny v niva bérléssel), jóval kevesebből. ha nem ismernéd, nézd meg a mi utunkat.. szállást előre foglalni (sátrat azér vinni), éttermet kerülni. persze, ha a biztonság és a kényelem a fő szempont, azt kell mondjam izlandi viszonylatban reális az ár (még olcsó is lehet)
szerintetek reális egy egy hetes, két személyes izlandi körút félpanzióval 3400 Euro-ért? Kicsit húzós, és ez a helyi iroda ára, azaz erre még rájön a repjegy és a plusz pár nap Reykjavík-i ottartózkodás is...
A túrák nehézségét nézd meg az iroda honlapján, amit a csillaggok számával jelölnek, az tényleg valós. A háromcsillagos nehézség volt Izlandon a legkomolyabb. Tavaly októberben korán megjött hó a Felfölre, ezért a túra nehezebb volt a megszokottnál. A 20 centis hóban nehezebb volt a hegyeket mászni. Esőre mindenképp számítsatok, és helyenként őrült nagy szélre. De jó felszereléssel (esőruha) nem lesz gond. Amit mi nem vittünk, de nem ártott volna az a síkesztyű. Persze erre nyáron úgysem lesz szükség. Jó utat, ha kérdésed van , nyugodtan!
Mi ezen a szállón laktunk, a centrumban, majdnem a tó partján. Az árra már nem emlékszem, de biztos, hogy nem volt drága, 2 ágyas fürdőszobás, erkélyes szobánk volt. Reggeli az árban 3 konyhahasználat.