Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Igen lehet használni, én is használtam. DE fejre kell állítani mert olyan mint a szódás üveg, cső megy le az aljára, mert az oltáshoz folyékonyan kell kijönnie.
Ha megnézel egy régebbi có gépet pl Traconic, vagy úgy tudom még a Bmax 250es gépeiknél is csak 1db ventilátor ami közvetlenül az egyenirányítót hűti. A Trafónál nincs is ventilátor, biztos érinti valahogy a levegő, de mégsem közvetlenül. Szerintem a régi gépek rézzel voltak tekerve és jóval túl voltak méretezve mint a mostaniak. Ívhegesztő fórumtárs gépénél sem a trafó van közvetlenül hűtve. A mostaniak ki vannak hegyezve, mint pl a mai új autók motorjai.
Szerintem ezek az okok amiket leírtál, plusz még a rázkódástól ledörzsölődik a szigetelés,( bevonat, lakk,) és összeérnek a vezetékek. Vagy már a rázkódástól elvékonyodott szigetelés már nem bírja a hőt és át ég. Ezeket csak én gondolom, de majd Csíkarc fórumtárs megmondja a tutit.
Nem lehet egyszerű dolog a hatékony hűtés. Ahogy nézem a fotódat itt sincs könnyű helyzetben két tekercs a háromból. Az első elállja a légáram javát a másik kettő elől, azoknak már jóval kevesebb jut. Az oké, hogy lezárt oldallemezzel kétoldalt körbefújja mindhármat, de biztos, hogy nem egyformán részesülnek a jóból.
Javul, de nem eléggé :-( Holnap megyek délután reumatológiai magánrendelésre, majd csak lesz más ötletük a kenőcsön kívül :-) (thai masszázs, wellnesz program XD)
Általában amire neked kéne arra a 2,5-es bevont elektróda elég szokott lenni. Azt a 130-as MMA inverterek viszik. Ebben az árkategóriában az IWELD gorilla pocketpower 130 (kissé drágábban 150,170,180 40e körül) és a 2 év garanciával kapható Alfaweld MMA 130 szokott lenni a "tuti tipp"
A tavalyi gyártású Formig gépek a Traf-el kft-nél készültek Pécelen (gyártanak hegesztőgépeket,trafókat,akkutöltőket) . Valószínű a tiédet is ott tekernék meg, esetleg megkérdezheted őket is.
A 160-as valóban nagyon fapadosnak tűnik. Az alap problémám továbbra is a méret. Nagy nem fér már be a garázsba. A Guszti féle ForMIG 175-ről sok jót hallottam, de olyan böszme széles, hogy nem tudnék neki helyet szorítani. Azt hiszem beszélek a szervizesekkel, úgyis mennem kell argont cserélni.
Szerintem a 160ast semmiképen ne vedd meg, Guszti tett fel összehasonlító képet a Weldi 160, és a Formig 175-ről, (keresd vissza nem mostanában tette fel)elég gyenguska a belső elrendezése a 175-höz képest. A 181-est válaszd ha Weldit akarsz, azt mondják az a trafó jó ami vakum impregnált de hogy melyik gyártó készít így trafót azt nem tudom, a Weldi állítólag nem.
Pont emiatt nyammogok én is egy trafós gépen, mert inverternél vagy nem tudják javítani (max komplett panelcserével) vagy nem éri meg. Éppen a Weldit nézegettem, a Minimig 160 és a 181-est, egész jó áron vannak. De ezek szerint tökmindegy, egyik sincs beoltva leégés ellen. Amit azért furcsállok, mert ha van benne hővédelem, akkor hogyan tud úgy felizgulni, hogy kilehelje a lelkét? Persze a beszívott fémpor okozta zárlat ellen nem véd semmi.
Én beszélgettem hegesztőgép szervizessel, ő a Weldi gépekre panaszkodott.Több gépnél találkozott trafóhibával, és ezek a gépek még nem voltak tíz évesek sem. A Weldi 181-esel nem találkozott, mert Weldiből a nagyobb ipari gépeket vitték ilyen problémával. De visznek hozzájuk sok invertert is javításra, abból meg sok javíthatatlan, vagy nem éri meg javítani.
Sziasztok. 5 ös lemezhez mekkora teljesitményű plazmavágó kell? Éŕ milyen márka vált be? Kompresszort milyet érdemes venni? Még nem vennék csak érdeklödök
Ez nem olcsó. A piaci értékének közel a fele. Azt hittem kevesebből javítható. Mennyire gyakori egy ilyen gépnél a főtrafó leégés? Mert ahogy mondtad alig használtad és nem egy gagyi gép. Azt hittem a trafós gépeket az örökkévalóság plusz egy nap élettartamra tervezik. Pedig már majdnem megkérdeztem, hogy mennyiért adnád így lepirítva, odakozmálva.