Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Erre még talán a nyáron vagy az ősszre össze is jöhet a pénz, mert a kompresszor meg csak jó lenne. Bár ez szerintem festéshez meg levegős gépekhez kevés.
Én kizárólag csak is olaj kenésűt vennék. Nekem egy fázisú 2,2 kw -os motor hajtotta kéthengeres GÜDE kompresszorom van, és sajnos 50 A-es vágásnál induláskor néha leveri a 20 C-s kismegszakítót.
Lehet, hogy egy kisebb kompresszor folyamatos üzemben nem verné le.
Találtam egy képet a Weldi 181-ről, hát nem így képzeltem el, elég zsúfolt. Azt hittem alul a trafó felette az egyenirányító, külön, külön hűtéssel. A második képen a 160-as van, szinte ugyan az az elrendezése mind a kettőnek. Annyi hogy a 181-es nek fent van a szerelvényfalon a mágneskapcsoló és a segédtrafó.
Semmi baj nincs az alutekecses gépekkel.Ezelőtt 21 évvel is aluval tekercsertek, bár tudtak volna rézzel is.Semmi baj nincs ezzel.A magyar egyfázisú gépek mind alutekercsesek.Kivétel ez:
Én anno végigtelefonáltam a magyar co hegesztőgép gyártókat, a Bmax kft, és a Trakis kft Nagykőrös tekernek tiszta rézzel (szerintem ők tekernek a Pesti Trakisnak is). Az összes többinél a szekunder-alu, a primer-réz tekercselésű a Weldimpex-nél csak a 181-est kérdeztem az is alu+réz. De a szakik azt mondják ugyan olyan jó ha felesben van tekerve, csak aluval vastagabban kel méretezni mint rézzel, és csak a szekunder lehet alu, a primernek réznek kell lenni.