hello ákostopicolvasók! Lehet,hogy már régi a hír,de hozzám csak most jutott el.MEGSZÜNIK a Z+,vagyis inkább csak átalakul,az új név:VIVA+! A külföldi VIVA megvásárolja a mi kis zenetévénket. Sejtitek,hogy mit jelent ez,még több diszkó, trance és house zene lesz hallható-látható itt,és így kevesebb igényes mjúzik,így kevesebb ÁKOS is. Mostanában amúgy is elég ritkán láthattuk őt a zenetévében de így jó lesz,ha félévente egyszer meghívják.Egyébként,úgy hírlik,hogy a műsorvezetői gárda marad és marad a hazai-külföldi zenék aránya is(40-60%).HISZEM HA LÁTOM! zolix.
MarK:
Véleményt bárki mondhat. (Csak van akié jobban számít.) Az viszont, hogy mi költészet és mi nem az, az kinyilatkoztatás, nem vélemény. Ilyet az mondjon, aki már annyira túl van minden hibán, hogy már nem is ír ilyen topic-okba...
nightwish:
Egyáltalán nem vagyok sértett.
Inkább te tűnsz annak.
Már rég megvan a fogás rajtad, te buta:
te írsz Ákosról, nem ő rólad.
Talán ez is a bajod.
Szeretnéd, ha a "nightvish írói géniusza"-topicban a te munkádról (fele ennyi) reakció születne. Mert te vagy az igazi író, Ákos meg ámítja a butákat, de szerencsére itt vagy te, leleplezed az ámítást, kinyitod a szemünket. S ha indulat nélkül, jószándékkal (vagy indulatosan, mindegy) bárki szót emel az okoskodókkal szemben, rögtön lehet tromfolni: vinnyogtok, mert ledöntjük a bálványt!
Klassz póz, nightwish, csak beleragadsz lassan: szánalmas.
[NEWS] A NAP HÍRE: PLATINA, JÖN: A KONCERTFILM
Örömmel jelenthetjük, hogy Ákos megkapta élete első (!) platinalemezét. Az elismerés a BMG-nél megjelent Indiántánc című, immáron múzeális album eladásai után jár. Főhősünk a rá jellemző öniróniával vette át a sajátos körülmények közt átadott díjat. Aranylemezeinek számát tekinve szinte hihetetlen, hogy korábban még sohasem kapott ilyen elismerést.
A DVD-n és VHS is megjelenő koncertfilm és videoklipek ügyében még ezen a héten részletes tájékoztató olvasható itt a honlapon. A várható megjelenési dátumon túl aprólékos tartalmi-technikai ismertetőt teszünk közzé. A tervek szerint mindkét formátumú képhordozó megrendelhető lesz a honlapon (postai utánvéttel), ezzel vélhetően beindulhat a régóta fejlesztés alatt lévő internetes kereskedelmünk is.
Mér? Nightwish legalább szépen, értelmesen, választékosan meg tudja fogalmazani, hogy miért nem szereti Ákost. Ezt tisztelem benne, ez így tök rendben is van. Csak van olyan, aki még arra is képtelen, hogy a saját véleményét írásba adja.
Aki még nem tudná, nightwish a Dörmögő Dömötör szerkesztője, a szexuális felvilágosítás témakörében szokott az olvasói levelekre válaszolni "Méhecske válaszol" rovatban. kellemes, tiszta hangja van, ebben az elkorcsosult világban
hello,hello,újra itt vagyok Véletlenül nem tudja valaki,hogy mikor jelenik meg a Hűség koncertvideo ill.DVD? Tudom,hogy május végére volt ütemezve,de mégis mikor?????? Szerintem kábé 20-21 dal lesz a novemberi koncertekről és 4 videocsipp:a Hűség album 3 klipje:KAU,Hűség,MT és még esetleg a Végre angol nyelvü verziója a Stranger,mert még ez sem szerepelt semmilyen videokiadványon.zolix
Kibújik a szög a zsákból, látod. Alapvetôen amiatt vagy sértett, hogy valaki kritikával meri illetni Ákost, az összes többi csak ebbôl következik. Amúgy kereshetsz fogást rajtam nyugodtan, hátha sikerül.
Csakugyan nem kell tudnia senkinek, miféle "firkász" vagyok – a véleményem enélkül is vélemény, és megállt volna minden személyes adalék nélkül is.
Ja, és az írás igenis szakma, ebben valamennyi írással foglalkozó ember egyetért. Csak a lila ködben járók és a felhôkben leledzôk várnak az ihletre. Elárulok egy titkot: az ihlet írás közben jön meg, aki tehát az ihletre vár, nem kezd el írni, hacsak nem "költô". Idézôjelben, érted.
A könyv Burger Barna fotóművész albuma, New York címmel, benne remek novellák. Ha jól tudom, csak könytárak kaptak belőle. Nekem fénymásolva van meg. :-(
"írtam már néhány verset, kettô-három meg is jelent közülük nyomtatásban"
Ez jópár emberrel megtörtént, mégse hiszik el maguknak, hogy jobban értenek az íráshoz, mint mások. Csak az együgyűbbek.
"...így aztán pontosan tudom, mi a különbség kiforrott és kiforratlan költôi hang között."
Ugyan. A maguk idejében a nagy magyar költők egyikének sem jelent meg verse a verstan-tankönyvben. Ők nem bemutató, állatorvosi ló-verset írtak, hanem VERSET. Nincsenek itt olyan szabályok, amelyeket betart az ember és akkor már ki is forr a hangja, Jesszusom! A költők szellemi forradalmárok: kortársként nem kerültek tankönyvbe, hanem tűrték, hogy az aktuális irodalmi senkik horgerantalkodjanak velük.
A lekicsinylő hang, amely a te baritonodba is vegyül, innen lehet ismerős.
"Amúgy mindennap szöveget, szövegeket írok, így aztôán a szakmámból kifolyólag meg tudom ítélni, mitôl jó az egyik, mitôl átlagos a másik, mitôl "megy el" a harmadik. Mindezt nem dicsekvésként mondom, hanem az általam korábban hagoztatottak alátámasztására."
Ezt nem is írhatod dicsekvésnek, mert inkább szégyellnivaló: ki tudja, milyen firkász vagy. Az igazi írás nem szakma, mint írod, hanem szemlélet. Aki minden nap "szövegeket" ír (szörnyű homályos ez így, dalszöveg, reklámszöveg, türmergyula beszédei?), az ne kontárkodjon a költészetbe. Főként ne az ítéljen, hogy ki költő, és ki nem.
MarK: Nem hiszem, hogy ne lennél normális. Jó sok lóvéd és idôd, az viszont lehet, különben nem tudnál megtenni ilyesmit. Zenétôl függetlenül is jó buli lehet egy-egy ilyen külföldi utazás.
Ami a DM-et illeti – hogy némiképp off-ba csapjak át – én akkor hallottam néhány számukat, mikor még gimibe jártam, tehát úgy 92/93 körül, és elsô hallgatásra engem is lehangolt, levert ez a zene (ez persze még nem depresszió), és alighanem ez volt az egyik legfôbb oka, hogy nem is foglalkoztam a DM-mel a késôbbiekben. Szerintem nem volt téves az elsô benyomásom, és az érzelmi viszonyulásom, tehát lehetségesnek tartom, hogy van, aki depresszissá válik a DM-tôl, de valószínűnek tartom, hogy a többség nem így reagál, különben nem lenne akkora rajongótábora, amekkora.
Szöget ütött a fejembe, hogy mitôl függ, ki milyen hangulatba kerül egy-egy zenétôl. Nem csak a pillanatnyi hangulat teszi, a magam részérôl többszört meghallgatok egy-egy albumot, nótát, hogy "objektív" képet tudjak alkotni. Talán abban lehet valami, hogy ki milyen zenén nôtt fel. Nem lesz meglepô, de nekem az ôs-Beatrice, az ôs-Edda, az ôs-Bikini jött be annak idején leginkább (ált. iskolás idôszak), utána – gimnáziumban – a heavy metal (Iron Maiden, Judas Priest), majd a Kispál és a TCS. Az egyik következett a másikból, de a felsorolt elôadók legalábbis beilleszthetôek egy sorba.
Ez magyarázhatja, hogy amikor kézbe kaptam az elsô DM-et, már nem minden zenei hatás nélkül hallgattam. Könnyen lehet, hogy ha DM-mel kezdek, akkor BB, mi több, Ákos-rajongó leszek. Ez semmi máson nem múlik, minthogy ki mire kap rá a legelején, aztán pedig milyen baráti társaságot talál magának.
soldier 22: Ha ragaszkodsz hozzá, megteszem, hogy elolvasom a Csillagzajt, bár beleolvastam már jónéhány Ákos kötetbe (Szív seb ész, Szavak és csendek, A hűség könyve), de különösképpen nem fogott meg egyik általam olvasott dolga sem. Ami viszont azt a novelláskötetetet illeti, amiben PNL-lel együtt szerepel, az érdekelne, melyik az?
A Ganxta z-ra vonatkozó összehasonmlítás szándékosan sarkított volt: azt kívántam illusztrálni vele, hogy ha a sorok rímekbe szedésétôl válna valaki költôvé, ki mindenkit lehetne pusztán ennek alapján ide sorolni. Az pedig, hogy Térey-rôl vagy Petôczrôl nem hallott az utca emberének többsége – csakugyan így van, de nem sokkal többen hallhattak orbánról vagy PNL-rôl sem –, nem jelenti azt, hogy ne sikerült volna nekik önálló költôi arcot+hangot kialakítaniuk. Az ilyesmit amúgy sem elsôsorban az átlagembernek kell eldöntenie, hanem valamivel avatottabb embereknek.
A kritizálásra vonatkozó megjegyzésre MarK már válaszolt, egyet is értek vele – nem azért, mert védelmébe vesz –, de hadd tegyek hozzá valami személyeset: írtam már néhány verset, kettô-három meg is jelent közülük nyomtatásban – egyik épp egy mai magyar verstan-tankönyvben, példaversként – , így aztán pontosan tudom, mi a különbség kiforrott és kiforratlan költôi hang között. Amúgy mindennap szöveget, szövegeket írok, így aztôán a szakmámból kifolyólag meg tudom ítélni, mitôl jó az egyik, mitôl átlagos a másik, mitôl "megy el" a harmadik. Mindezt nem dicsekvésként mondom, hanem az általam korábban hagoztatottak alátámasztására.
Nézd, (majdnem :)) mindenben egyetértek, de ezt a hozzáállást nagggyon nem bírom, miszerint vki csak akkor alkothat negatív véleményt, ha maga is jó az adott dologban(v. bármi másban).
Írod:
"Mi az a bármi, amit te olyan jól csinálsz, mint Ákos a maga dolgát?"
Ez a megjegyzés egy nagy hülyeség. Nightwish attól még simán kritizálhat, s lehet elgondokodtató, v. bármilyen véleménye...
Neked igazad van, a túlzásba vitt rajongás káros, gyakran önértékelési problémák vannak a hátterében.
Nagyon meglepődnél, mennyire egyetért veled Ákos ebben a kérdésben. Sok közvetlen megnyilvánulását láttam már, járok a filmkurzusára is, nem a tévés nyilatkozataiból ismerem. Közvetlen, normális és provokatív figura. Mint te is, gondolom.
"Ákos versei – szerintem mondjuk dalszövegek, de ha ragaszkodtok hozzá, nevezhetjük ôket verseknek is, hiszen ettôl még nem költô – nem ilyenek."
Nem ismered a verseit: a dalszövegeit nem tartja vereknek ő sem. Nagyon visszataszító, ha okos és művelt emberek (az itteni beírásaid alapján annak tartalak, talán nem sértődsz meg) úgy nyilatkoznak valamiről (pláne elitélően, mert azt sokkal könnyebb megfogalmazni), hogy nem ismerik. Társaságban beszélgetve sokszor éreztem már, hogy egyes vélemény-nyilvánítók Ákos magabiztosságát vagy sikerét igyekeznek ellensúlyozni a negatív ítélettel, nálad is gyakran ezt érzem. Ha már olyan sokszor hajtogatod, hogy nem költő, nem költő, legalább egyszer vedd a fáradtságot és olvass bele valamelyik kötetébe. Javaslom a legutolsót, A hűség könyvét, benne a Csillagzaj-t, mondjuk. Nem akarlak megtéríteni, erősek az előítéleteid, de lehet, hogy nem bánnád meg.
"Nem elég verseket írni ahhoz, hogy valaki költô legyen, s nem elég, ha rímbe tud szedni néhány sort. Ettôl még nem költô valaki, mert ilyen alapon, ugye, lehetne költô Ganxta Zolee-ka is, mondjuk."
Ez kifejezetten rosszindulatú összehasonlítás. Ákos dalszövegei (a verseket most nem is említem) mind a Fény felé fordulásról, a tisztaság kereséséről szólnak, Gangsta urat meg ismerjük, ott másról van szó, fegyver, drog, meg a csajok. Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
Orbánnak, Parti Nagynak valóban sikerült egyéni hangot találni. (Egy itteni bejegyzés nyomán megtaláltam azt a novelláskötetet, amelyben Parti Nagy Lajos és Ákos írásai együtt szerepelnek, ezt kapd ki!!!) Neked meg nem sikerülne olyan járókelőt találni a legforgalmasabb pesti utcán, aki hallott volna Téreyről vagy Petőczről. Ez nem arra vall, hogy esetükben sikerülésről lehetne beszélni.
"(nem, nem a rockszakmában!)"
Nem költő, nem költő!!!
Nem rock, nem rock!!!
Nem unalmas folyton figyelmeztetni mindenkit?
Hogy ítélhetnéd meg ezt a sok mindent pont te?
Mi az a bármi, amit te olyan jól csinálsz, mint Ákos a maga dolgát?
"KÖLTŐ AZ, AKI KÖLT."
Slussz, passz.
Amit írtam, nem rossz szándékkal írtam.
Sziasztok,