A francokat. Pl. Erőss Zsolt esetében - nyugodjék békében - senki nem mondta neki, hogy induljon neki a Tátrának, ahol elvesztette a lábát. A teljes költséget rávertem volna, egyértelmű, hogy hol szerezte a sérülését. Nem lenne ennek semmi külön bürokráciája. Az extrém sportok - + hivatásos sportolók - köre jól behatárolható. Ha ott sérült meg, nuku közfinanszírozott ellátás.
Nem is modom,hogy az ökrös szekér a legmegfelelőbb a reggeli munkába járásra,csak jelzem,hogy nézőpontok bőven akadnak. Az exrémsport amúgy napi nyigati beszédtéma a biztosítások tárgykörében.
Értem én, de az üzemanyagok jövedéki adója ezt bőven fedezi. Arról nem is beszélve, hogy - ahogy már írtam - a cigaretta luxusciik, és mint ilyen nélkülözhető, a motorizáció nem az.
Lehet hogy ezeket nem vizsgálták, bár kétlem. De a dohányzást speciel igen, és jól bizonyítható összefüggést találtak. Ezen kár rugózni ez egy bizonyított tény.
Nézd a dohányzás társadalmi kára nem merül ki a gyógykezelésekben. A prevenció is pénzbe kerül, de a cigaretta csempészek elleni közdelem is, és ez csak két kiragadott példa volt.
A konkrét összegen persze vitatkozhatunk, de a lényeg az az hogy a dohány rengeteg kárt okoz a társadalomnak.
Nem kell betiltani, de a saját dohányzás miatt összeszedett nyavajáit ugyan terheljük már rá a dohányosra, plusz az ő dohányzása által másoknak okozott kárt is. Erre a legjobb a jövedéki adó.
+ Alkalmazkodjanak a nemdohányzókhoz. Rongálhatják az egészségükét, de másét nem. Nekik kell alkalmazkodni nem másnak.
Hogy miért gyilkos a dohányzás az elég jól ki van kutatva, mint ahogy az is hogy mekkora terhet jelent az egészségügynek a dohányzással összefüggő nyavaják kúrálása.
Még a jövedéki bevételéekkel együtt is veszteséges a társadalomnak. Valahol 2000 Ft/doboz cigaretta árnál lenne nullszaldós.
Már ne haragudj, de...
...az OEP nagyjából 800mrd-t költ a természetbeni ellátásokra, tehát a konkrét gyógykezelésekre.
Ha 2000ft lenne egy doboz cigi a jövedéki adóbevétel több mint duplája lenne, az is kb., 7-800mrd forint. Ergo teóriád szerint csak dohányzó emberekre fordítanák a teljes OEP természetbeni ellátások kasszáját, másként fogalmazva, a nemdohányzók nem is betegednének meg, még másképp fogalmazva, a dohány jövedéki adó bevétele fedezni az ország minden betegének az ellátását.
Már ne haragudj, de ez így marhaság, de a fejekbe sikerült ez besulykolni.
Tegyük hozzá hogy nem intézzük el kézlegyintéssel, évről évre szigorodnak az emissziós normák, és milliárdok mennek el emisszió csökkentésre.
Ez is rendben lenne, ha....
.... a megfelelő elszívók alkalmazását is ugyanígy elfogadnák, mint az emissziós normákat javító katalizátorokat, az egyszerű betiltás helyett.
Nemrég volt egy felmérés, hogy a Körúton, minden lakás tele van korommal, és az ott lakók tüdejében is jól kimutatható ez, akár dohányzik akár nem...
Félre ne érts, nem vagyok én felkent prófétája a dohányosoknak, de ha már a társadalom harmada rabja ennek a szenvedélynek, (a nikotin a heroin után a második legaddiktívabb) és már jó régen beépült a használata a társadalmi kultúránkba is, talán nem kellene a dohányosokat ellenségnek és kopasztani való bolondnak tekinteni.
Az hogy ki kutat, mit, és ki fizet a kutatások előre eldöntött eredményeiért, plusz a statisztikákkal elkövetett torzítások, az engem már rég nem érdekel....
Továbbá, szeretnék otthon 50kg dohányt termeszteni évente, adómentesen és saját használatra, mert utálom a pálinkát, ellentétben a miniszterelnökkel.
Azért mert a cigaretta luxuscikk, a gépesített közlekedés nélkül visszont összeomolna modern civilizációnk.
Tegyük hozzá hogy nem intézzük el kézlegyintéssel, évről évre szigorodnak az emissziós normák, és milliárdok mennek el emisszió csökkentésre.
Hogy miért gyilkos a dohányzás az elég jól ki van kutatva, mint ahogy az is hogy mekkora terhet jelent az egészségügynek a dohányzással összefüggő nyavaják kúrálása.
Még a jövedéki bevételéekkel együtt is veszteséges a társadalomnak. Valahol 2000 Ft/doboz cigaretta árnál lenne nullszaldós.
Amikor én a pályámat kezdtem, még hivatalos volt abpatikákban az asztma elleni cigaretta, ami többek közt belladonna levelet is tartalmazott. Gyerekként láttam asztmás anyámat, ezzel szüntetni az asztma rohamot.
A közkedvelet, de baromi drága és mostmár a mutyikban nem is kapható, indonéz szegfűszeges cigarettát is asztma ellen találták ki eredetileg, mert a szegfűszeg illóolaja is csökkentette a rohamok erősségét...
Szerintem ott is ártalmas, az emésztő rendszer rákjai is nagyon gyakoriak, csak ezeket elstatisztikázzuk, gyomorrákra, vékonybélrákra, hasnyálmirigy rákra, stb., egészen a végbélrákig...
Inkább arra keresem én a választ, hogy a környzetünkből belélegzett mindenféle egyéb füsttel ellentétben, hogyan lett kizárólag a dohányfüstből, első számú közellenség?
Mi a specifikus a dohányfüstben, mondjuk a spangli füstjével szemben?
Miért intézzük el a kipufogók füstjét egy legyintéssel, pedig ezeket millió tonnaszám égetjük, és miért gyilkos, még passzívan is, 0.8g dohánylevél elégetése?
Tizenöt milliárd szál cigarettát füstölünk el itthon egy évben, ez nagyjából tizenkétezer tonna dohánylevél....
Patikusként, nem akarok sem cigarettát árulni, sem e-cigarettát, gyógyszerként.
:-)
A légkör nukleáris anyagokkal való szennyeződése viszont ténykérdés, (légköri atom-, és hidrogénbomba robbantások a 60-as évekig) az is, hogy ezek feldúsulnak a növényekben, majd az állatok szervezetébe is bejutnak, például a tejbe. (ezért nem volt ajánlatos salátát enni Csernobil idején, és vigyázni kellett a tejtermékek származási helyével később)
Ergo, a dohánylevélben (is) feldúsuló hosszú felezési idejű izotópok a valószínű okai a tüdőrák megbetegedések növekedésének, nem maga a szerves dohánylevél, mert az csak a vivőanyag.
Valószínűleg a dohányzás ennyire eszelős üldözése is, a más farkával csalánt verni, tipikus esete, hisz azt nem ismerheti el a politika, hogy tudtável, beleegyezésével, sőt ösztönzésükre szennyezték a légkört, rádioaktív izotópokkal....
"Álláspontunk szerint azzal, hogy 18 év alatti személyt utasítottak arra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei, hogy a törvény által tiltott cselekményt hajtson végre, súlyosan megszegték a Dohányzásról szóló törvényt, valamint bűncselekményt követtek el. Az ügyben a kerületi rendőrkapitányságon kiskorú veszélyeztetésének bűntette alapos gyanúja miatt feljelentést tettünk."