Keresés

Részletes keresés

Juditclara Creative Commons License 2012.08.19 0 0 5462
Köszi à segítséget, igy gyorsan infohoz jutottam :-) indulàs elött nem maradt idö böngészni.
Voltunk, kiprobàltuk, a kaja szinte hibàtlan volt, a kiszolgàlàs kicsit lassú, kicsit laza, igaz sokan voltak. De igy legalàbb volt idönk jót és sokat dumàlni.
Viszont az Unicum elfogyott. Az itallapon volt de à valòsàgban nem :-( Sebaj, ittunk helyette pàlinkàt :-)))
Előzmény: tessloff (5447)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5461

Pannaszofi, neked mi tetszett a "vőlegény-menyasszony" történetben ? :DDD

Fejtsd ki részletesen ! Kíváncsiak vagyunk.

Előzmény: pannaszofi (5460)
pannaszofi Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5460

Csak beugrottam egy kis olvasásra, de ez nagyon tetszik!!!! HIHIHI!

Tényleg jót vigyorogtam:-D

Ma már szerencsésebb a szitu, 3 nyelvű az anyakönyvi és a házassági is otthon. Francia, angol és nem utolsó sorban magyar! Persze ez a tévedéseket nem zárja ki:-D!

Előzmény: Törölt nick (5454)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5459

Pedig jobban járnál mint az Isztambulival:P

Lehet hogy lenne is bent egy kisebb , magyar nyelvű zámolyi közösség :O

Előzmény: Dobri (5458)
Dobri Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5458

Akkor a strasbourgiba nem kerülhetek, mert az betonból van. 

Előzmény: Maitréja buddha (5457)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5457

Még lehetsz :P

Azt mondják mndenkinek van egy téglája a börtön falában :))

Előzmény: Dobri (5455)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5456

Lol:)

Dobri Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5455

Ehhez nem értek, meg egyik se voltam! :))

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5454

Meg külômben is : Mostansàg ez a Trendi !!! Fiu - Fiuval, Lyàny - Lyànnyal !!!!!!

Amugy is szép magyar nyelvünk el van cseszve, mert asszonygya :

- Völegény-nyel, menyasszony-nyal.....

Nem épp forditva ???????????????????

:-)

Előzmény: Dobri (5453)
Dobri Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5453

ugyanis asszonykàm szüetési anyakönyvi kivonatàn a neme : FIU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...........................................

Ha most gonosz lennék, akkor azt írnám, hogy miért ne lehetne? :)) Ismered kiskora óta?  Persze csak hülyéskedek! Ha majd feléd járok ezért meghívlak egy sörre. Novemberben vagy decemberben.

Előzmény: Törölt nick (5450)
Lizike2323 Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5452

Jèzusom!!!! Ez nagyon vicces! Meg egyben szomoru is....  Ilyet!!!!! :DDDDD

Előzmény: Törölt nick (5450)
Lizike2323 Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5451

Szia!!! :)

A Gyerkocoknek biztos jol fog menni a nyelv! :) Gyerekekre konnyen ragad!

Mielott kijottem tudtam par alap szot jo napot jo estet koszonom tenyleg csak nagyon keveset!

De aztan pillanatok alatt belerazodtam mert egesz nap azt hallgatom a francia duruzsolast! :) 

Nevelo apum 9eves korom ota Anyuval van! Igaz kicsinek ès kamaszkent idegenkedtem ettol az orszagtol es magyarorszagon maradtam az Anyai nagymamàmmal! Igy a nyelvet nem tudtam annyira! Nagyon jol kijovok a nevelo apummal Imàdom ès a Mostoha novereimet is! De ok màr 30 40 evesek csalàdosak! :) A mamàval màr nehezebb egy 91 èves èrtetlen olyan mint egy kis gyerek direkt nem azt csinalja amit kellene! De aranyos! Kedves velem! A  Vezetèstol nem tartok  màr vezettem nem lesz vele gond! Imàdok vezetni! A kresztol tartottam mert idegen nyelven nem volt egyszeru!Foleg h fogalmam sem volt a szakszavakrol De megcsinàltam elsore 0 hibaval! :D Az oktatom is megdicsert h ez igen màs francia làny màr 2ève kinlodik a kresszel! Hàt itt is vannak IQ bajnokok! :D Meg hàt nem èrdekli oket! Ugy vannak vele ugy is kifizetik a szulok a potvizsgat!

Az autot nèzegesd èn most vettem egy Fiat Puntot vagy is a pàrom vette nekunk hogy ha oktoberbe megerkezik tudjunk menni melot keresni meg kirandulgatni! Itt nagyon olcsok az autok! Nèzegesd oket!!! Szèp estèt!!! Sziaaa :)

Előzmény: pannaszofi (5435)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5450

"En alapbol mar leforditatott anyakonyvi kivonattal mentem"

Lehet, hogy màr irtam valahol, de errôl van egy jo sztorim :

1997, hàzasodni készülûnk Korzika szigetén (Calvi-n)....

Megszerzûnk minden papirt (én màr francia voltam akkor, anya magyar....)

Lefordittatjuk az "Orszàgos Fordito, és Forditàs Hitelesitö Intézet"-nél....

Leadjuk a papirokat a Mairie-n, 30 nap vàrakozàs (francia törvények szerint - Napoleon - ki kell irni a falra 30 napig, és ha valaki ekôzben ellenzi, akkor nemlehet....)       :-)

Elmegyünk Nàszutra (vagyis : hazamentünk egy jot bulizni a csalàddal, ugyanis a kinti eskûvöt szük baràti kôrben terveztük....)

Kb 2 hét mulva jön a telefon, hogy baj van !!!!

A Calvi-i Polgàrmesteri Hivatatal hiv, hogy nem jok a papirok : ugyanis asszonykàm szüetési anyakönyvi kivonatàn a neme : FIU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tünde-nek hivjàk, szoval..... Könnyen ôsszetéveszthetô a Jozseffel, vagy a Lajossal !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Még szerencse, hogy a hölgy kedves volt, elintézett minden papirt mire visszamentünk, nem kellett mindent ujrakezdenûnk !!!!

Szoval : az "alappol leforditott........" :-))))))

Billy

Előzmény: Lizike2323 (5449)
Lizike2323 Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5449

En alapbol mar leforditatott anyakonyvi kivonattal mentem es meg is 3 honapot vartam!!!! Rettenetesek! Ha meglesz  a jogsim akkor mar tudok mozogni mert auto mar van! :) Meselj magadrol korod miota elsz kinnt? mit dolgozol?

Előzmény: Fleur88 (5448)
Fleur88 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5448

Szia  Lizike!

Én Lyonban élek és ismerem mennyire borzalmas a Carte Vitale ügye, körübelül 10-szer voltam eddig bent és amikor például egy másik helyen voltak akkor már más papírokat kértek.

Először a nő közölte velem, hogy nem kell az anyakönyvi kivonatot lefordítani, mert az EU-ban nem kell aztán 3 hétre rá kaptam egy levelet hogy akkor adjam be franciául.

Ha van kedved találkozni és jössz Lyonba egyébként összefuthatunk.

Előzmény: Lizike2323 (5434)
tessloff Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5447
http://www.cityvox.fr/restaurants_paris/le-paprika_2125/Profil-Lieu

http://www.linternaute.com/restaurant/restaurant/5342/le-paprika.shtml

http://www.restoaparis.com/fiche-restaurant-paris/le-paprika.html
Előzmény: Juditclara (5443)
GrG Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5446
A dolog egyszeru a Peripheriquen es azon belul nincs elsobbsegadas tabla (mackosajt) csak a jobbkez-szabaly-> hogy aki felhajt annak elsobbsege van a szelso savra (es persze Parizson belul minden keresztezodesre igaz ugyan ez, hogy a jobbrol jovonek van elsobbsege). Parizst elhagyva mindenhol ahol kell van elsobbsegadas tabla es minden ugy megy mint mashol
Előzmény: Pista0 (5441)
Pista0 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5445

Ez igaz, és nem csak a pályán, városokban is általában a jobb oldali sáv mehet tovább. Amúgy is ez a logikus a jobbkéz szabály elvén. Az is tetszik hogy - jellemzően felhajtóknál - úgy is csinálnak 2 sávból egyet hogy elkezd szűkülni és egyszercsak elfogy a felezővonal. Ilyenkor is jobbkéz szabály van tudtommal. Legalábbis engem eddig mindig engedtek :D

Judiclara: 10 tonnával szimplán csak vicces ;) A személyautók java részével meg fel lehet hamar venni a tempót hogy besorolj. :) Bár otthon egyszer 1.2-es Fabiaval jártam úgy az Anna-hegyi emelkedőn hogy nem sikerült egy felfelé baktató teherautó elé besorolni a bezinkútról kifelé jövet. Az 55 lóerő 3 személlyel emelkedőn kevés volt, pedig padlógáz volt végig :)

Előzmény: Törölt nick (5442)
Juditclara Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5444

amikor az autópályafelhajtó nem a szélső sávba érkezik hanem a belsőbe. Az is vicces tud lenni. "

EZ NEKED CSAK SZIMPLÁN VICCES??? ááááááááááááááááááá 

szerintem sokan sikongattak már azon a részen ;-)

Juditclara Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5443

azért köszi! véleményt nem találtam az étteremről, vagy csak én vagyok gyagya :-D

a neten talált infók alapján az Au petit Budapest pár hónapja zárt be és asssszem indiai étterem van a helyén :-(

Előzmény: tessloff (5440)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5442

Viszont ha megfigyeled itt Ti vagytok elönyben ha az ut szükûl....

A pàlyàkon nem  a jobb szélsö sàvot szüntetik meg, hanem a legbelsöt, igy nem kell vigyàzni a 90-el "bejôvö" nyergesekre !

Ez Nekem nagyon bejôn !

Billy

Pista0 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5441

A téli tapasztalatszerzéseket én is imádtam, főleg a cimborám turbo quattro Audijával :D Elég jól ment kilinccsel előre :)

Mielőtt baj lenne nincs minden autópályán a felhajtónak elsőbbsége, sőt! Én személy szerint eddig csak a Peripherique-en láttam ilyet, ott viszont minden felhajtónál így van tudtommal. A másik érdkes dolog amit Franciaországban láttam először az az, amikor az autópályafelhajtó nem a szélső sávba érkezik hanem a belsőbe. Az is vicces tud lenni.

Előzmény: Juditclara (5438)
tessloff Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5440
Tapasztalatom nincsen rola mert nem voltam, probalj neten talani infokat. ( Interanute, Tripadvisor, ...) Ha jol tudom van ( volt) egy masik etterem is Au petit Budapest neven valahol a Montmartre kornyeken.
Előzmény: Juditclara (5439)
Juditclara Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5439

bocsi, ha túl sok vagyok, de még egy kérdés (egyenlőre csak 1 ) főleg Párizsban élőkhöz.

a hétvégén Párizsban leszek, pontosabban csütörtöktől. ismeri vki a magyar éttermet Párizsban? azt hiszem a neve: le Paprika. nem én vagyok aki oda vágyik, hiszen én tudok "magyarul" főzni, hanem francia barátom, barátaim. mert olvasták a neten az étlapot, hogy van pl. hortobágyi palacsinta és ezért is, meg szerintem kicsit miattam is, hogy a kedvemben járjanak, de szeretnének ellátogatni ebben az étterembe. a hortobágyi palacsinátával én ismertettem meg őket, meg a paprikás krumplival és pár egyéb magyar finomsággal és most ez a magyar étterem az egyik uticél. 

szóval ha vkinek van tapasztalata... légyszi írja meg. az sem baj, ha azt írja, hogy magyar szájnak, gyomornak pocsék, akkor legalább nem dobjuk ki  a pénzt az ablakon ;-)

előre is köszi

Juditclara Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5438

már régen meg akartam kérdezni, hogy akkor miért kábítanak minket azzal, hogy a kresz nemzetközi ? :-) meg egy kicsit :-( 

ha az ember külföldre megy, mindig talákozik helyi specialitásokkal. ez sokszor nagyon kellemetlen szituba keveri a közlekedésben résztvevőket. jóesetben semmi  komolyabb. aztán a helyiek vagy segítőkészek és kézzel lábbal integetve magyarázzák mit tégy, ami persze többnyire azt jelenti, menj már , mindenki megvárja míg elkotródsz, mi nem mozdulunk, csak menj már még mielőtt nagyobb káoszt kreálsz :-))) aztán olykor az őslakosok inkább idegbajosak lesznek és gorombák.

de persze minkát reakció érthető, és az sem nem várható el, hogy mindig tapintatosak legyenek, még ha látják is a rendszámból, hogy épp egy külföldi bénázik.

itt délen (és talán ez igaz ez egész országra vagy akár több országra) nem csak a körforgalmi szabályokat értelmezik lazábban (vagy ez nem lazaság ? amikor pl. dupla sávos körforagalomból a belső sávból hajtanak ki ) vagy amit írtatok, hogy itt az autópályán a felhajtónak van elsőbbsége...

ami nekem még a mai napig fura, pl. a jelzőlámpák. amikor  minden piros, de egy sárga nyíl villog, hogy x. sávból lehet áthajtani és merre. 

egyéb járművek, biciklisek, teherautósok és nagyobb testvéreik vagy akár a gyalogosok... hát bizony, jó lenne ha mindenki tudná, tapasztalná, akár csak számítógépes program segítségével (az is több, mint a semmi), mit jelent kamiont vezetni, adott forgalmi szituációban mit tud tenni, korrigálni egy böhöm testet vezető sofőr és mit nem, vagy mit lát a sofőr , amikor éjjel kivilágítatlan kerékpáros gurul az úton... pláne amikor még jön is egy másik jármű szemből, és a lámpája kisüti a szemed... és sorolhatnám, de biztosan mindenkinek aki vezet, van ezer és egy vagy még több élménye.

amin jót mosolyogtan :-D és csodálkozva figyeltem a pánikot:  télen, a késő reggeli hírek beharangozta, hogy havazás várható Nice és környékén, pár cm hóra számítanak. és már indult is a pánikgépezet. pl. az iskolák már délelőtt körbetelefonálták a gyerekek szüleit, hogy lehetőség szerint ebéd után mindeki vigye haza a gyerekét, mert estére itt a "fehér szörny" és képtelenség lesz közlekedni a havas, jeges úton bla,bla,bla...  és nem tudom még mi mindennnel riogatta a rádió vagy a tv az embereket, de káosz, pánik volt mindenfelé az utakon. pedig még nem is esett semmi. aztán Mentonban és környékén csak havas eső féle esett este és amint földet ért víz lett belőle, de olyan dugók voltak minden felé a városban, mintha méteres hóakadályok torlaszolnák el az utakat. alig hogy lépésben mert haladni mindenki. én meg csak csóváltam a fejem, sajnálkozó mosollyal, hogy azért ez sok. (nekik meg sokk) értem én, hogy itt nem szokás a téli gumi, csak azok veszik, cserélik, akik rendszeresen járnak télen a hegyekbe, de azért nem képtelenség nyári gumival elközlekedni, ha esik 1-2 cm hó, igaz nagyobb figyelmet, óvatosságot, rutint igényel. 

és jut eszembe: akkor a délen lakók többsége nem megy téli vakáció ürügyén északra, mert jajj ... havas, jeges, síkos? 

én szeretek hóban vezetni. na nem több száz vagy ezer km-t. de pl. otthon, Magyarországon, ha esett a hó, alig vártam az éjjelt, hogy szinte üresek legyenek az utak és próbálgathassam mit is jelent hóban vezetni, pl. ha rutinból, de az ember hirtelen a fékbe tapos és a kocsi táncolni kezd... vagy mi az a sebesség ,amikor az autó már csúszkálni kezd a havon, vagy mit lehet tenni, ha kicsit gyorsabbra sikeredik a kanyarodási sebesség ... persze tudom, hogy a forgalomban minden más, és az még nem elég, hogy én ismerem a saját határaimat, tudásomat, rutinomat, ismerem a kocsimat, mit tehetek vele a hóban és mit nem. hiszen ott van körülöttem a többi autós, akiknek tudását, viszonyát a téli útviszonyokhoz nem ismerem, de némi rutin talán segít megúszni, túlélni.

hát akkor: balesetmentes közlekedést mindenkinek :-)

és ha van egyéb infótok a kresz különbözőségeit illetően osszátok meg velem, hátha még nem találkoztam minden furcsasággal. köszi

pannaszofi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5437

Dehogy keseredem el, tudom hogy ők hamarabb és jobban fognak beszélni. Én meg majd kínlódok:-D Na majd ők beszélnek helyettem! Jó muri lesz! A fiam osztályába 2011 szeptemberben bekerült egy srác aki orosz anyanyelvű és Ausztriában élnek, tehát németül is beszélt. Magyarul egy kukkot sem! Ez bentlakásos isi, tehát ott volt a srác szinte végig. Januárban már magyarul adta le az anyagot, felelt és ilyenek. Hát ennyivel könnyebb a gyerekeknek, pedig a srác 14 éves, hát akkor mennyire fogékony egy 4-5 éves kigyerek. De én ennek nagyon örülök, hogy ők legalább még egy nyelven anyanyelvi szinten fognak beszélni a magyar mellett. Bárhogy is alakul az életük ez csak előnyükre válik majd!

Előzmény: tessloff (5436)
tessloff Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5436
A gyerekek hamarabb meg fognak tanulni franciaul mint te az tuti ( nem a te kepessegeidet akarom leszolni felre ne erts!) A gimiben volt egy tosgyokeres osztrak hazaspar a tanaraink kozott, nekik is volt 2 hasonlo koru kislanyuk (3 es 5 korul mikor odakerultek) Kb 1 ev utan a csajok forditottak a szuloknek ha azok nem ertettek valamit... Szoval ne keseredj el ha lehagynak titeket.... ;-)
Előzmény: pannaszofi (5435)
pannaszofi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5435

Hát azért nem lehet könnyű Neked sem! Azért jól mehet a francia ha a jogosítványt csinálod! Amikor kijöttél beszéltél már franciául vagy itt tanultál(tanulsz)? Az biztos, hogy tömegközlekedés ide vagy oda kocsival akárhová el lehet jutni. Egyenlőre mi is kocsi nélkül vagyunk de nézelődöm aztán majd veszünk valamit. Itt sok érdekes hely van a környéken na meg az óceán sincs messze ha van kocsi. Laza 1 óra és le tudunk menni. Viszont busszal meg vonattal sok idő és persze pénz! Na meg a gyerekeknek a cuccai, na az brutál.

A nagyi aranyos? Jól megvagytok? Nem lehet túl egyszerű egy nevelőapuval, de ha normális akkor nincs baj! Jól kijöttök?

Na majd ha a völegényed Veled lesz minden sokkal jobb lesz! Ezt én tapasztalatból tudom. Nekem ugye a férjem volt itt mi meg otthon. Hát az nagyon vacak volt!

Majd kiváncsi leszek hogy fog menni a vezetés! Vagy azért már vezettél? Én nagyon szeretek vezetni és azt mondják hogy nagyon jól is csinálom. Régen amikor volt kocsim sokat volt, hogy csak beültem aztán mentem, mentem. Az megnyugtatott.

A gyerekfelügyelet sem lehet egyszerű. Én ezt 3 gyerek tudatában mondom, pedig ők az enyémek. Aztán mennyivel másabb ha más rossz "kölkeire" kell vigyázni:-DPedig biztos nekem is kell keresni itt valakit aki néha vigyáz a csajokra. Már csak azért is mert néha eljárunk a férjemmel este. Ezt jó lenne itt is tartani. Persze egyenlőre ez nem kivitelezhető, de majd szólok az ismerősöknek hátha van valaki akit ismernek. Nem nagyon merném idegenre bízni őket. Nagyon óvatos vagyok ilyen szempontból! Na meg várunk még ezzel mert itt csak francia szittert találok, a csajok még nem beszélnek franciául. Bár mindenki azt mondja hogy 2-3 hónap alatt felszednek annyi tudást hogy fognak tudni kommunikálni. Na majd akkor jöhet a bébiszitter is. Elég fura lenne hogy ő dumál nekik franciául ezek a jómadarak meg mennek ketten ötfelé mert nem értik mit akar tőlük a bébicsősz:-D

Na kellemes hétvégét! 

Előzmény: Lizike2323 (5434)
Lizike2323 Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5434

Szia èn tobb mint egy ève vagyok kinnt! A nevelo apum eredeti francia! Ok màr règ ota kinnt èlnek Anyummal! Aztàn ugy dontottem a szuleim biztatàsàra hogy megprobalom èn is! Eleinte nem ment konnyen mert itt ahol èn lakom ebben a règioban az irodàkban nem sietik el! Tobb honapot vàrtam a carte vitalomra! Aztàn az egyik ugyintèzo pultnàl egy mozgàs sèrult mèlynovèsu ember 2perc alatt megcsinàlta nekem mikor elpanaszoltam hogy pàr honapja sorszàm huzàs utàn a hàtso irodàba màr megkèrvènyeztem! Ebbol làtszott h az ilyen emberek motivàltabban ès jobban dolgoznak!!!! Na de ez egy màsik tortènet! :) Jelenleg a jogositvànyomat csinàlom! A kressz màr meg van elsore 0 hibàval àtmentem a vezetèst 18.an kezdem ha az oktatom vissza jott a nyaralàsbol! Lassan lassan haladok elore! Ezena kornèken ahol èn lakom sajnos nincs tomeg kozlekedès! Csak vonat Lyonba! Ezèrt is elengedhetettlen az auto ès a jogsi hogy dolgozni tudjak! A nyelv viszonylag jol megy bàr nem vagyok perfect! De nem minden esetben szuksèges  a nyelvtudàs eddigi tapasztalataim alapjàn! A volegènyem is jon Oktober11.-en kikoltozik hozzàm aztàn miutàn lesz egy kis nyelvtudàsa elmehet az utèpitokhoz oda nem kell nagy nyelvtudàs! :) Gyerkocom nekem mèg nincsen! Bàr imàdom a Lurkokat! Gyermekfelugyeleten is gondolkoztam! De jelenleg a 91 èves Francia nagyimat gondozom! Igy elvetettem ezt az otletet! Maradok a szakmàmnàl az Eladonàl.... Remèlem a jogsim utàn talàlok munkàt ès vègre elkezdhetem èn is èpiteni a jovomet!!! :) Szèp Napot neked!!! :)

Előzmény: pannaszofi (5429)
pannaszofi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5433

Teljesen egyetértek Veled! Sajna tényleg sok személyautós elképzelni sem tudja milyen lehet egy nagy kamiont mozgatni! Én ígyekszem rátok is figyelni. Sem más sem a magam testi épségét nem fogom veszélyeztetni pár perc előny miatt. Különben is Te vagy a nagyobb:-D

Na persze a kresz oktatás elég hiányos. Inkább ezen kellene változtatni nem a büntetési tételeket emelgetni. 

Jó hétvégét!

Előzmény: Pista0 (5432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!