Hogy ténylegesen hány fok volt tegnap az esti órákban, azt nem tudom, de tíz után 17.2 celsiust mutatott a mérő. Nálunk a szobahőmérséklet 20 fok. Ilyenkor még azért nincsenek olyan jelentős különbségek.
Az ablakot egyébként is becsuktam volna, max ha azonnal látom a páratartalom csökkenést, akkor hagytam volna még 1-2 percig.
"Képzeld, este 6 körül gondoltam kiszellőztetek még ma utoljára. Előtte nézem 62%, pár perc múlva már 63. Mondom nem létezik, leveszem a szekrényről, beállok vele az ablak elé, máris 64%-ra ugrott. Na, akkor csuktam be az ablakot. "
Gondolom olyan 10 fok körüli lehetett az a 64% relatív páratartalmú levegő ami bejött szellőztetéskor. Az szobahőmérsékletre felmelegedve csak 30-40% (attól függ kinek mi a szobahőmérséklet) nem kellett volna bezárni az ablakot...
Emberek, RELATIV paratartalom! Ha kint 10 fok van es 65% akkor _erdemes_ szelloztetni, mert az 20 fokon 60 alatt lesz (nincs elottem a tablazat, de emlekeim szerint nagyon). Ez lehet az oka a szelloztetes alatt felfele meno p.t.-nak is. Remelem valaki szabatosabban elmondja holnapra, en most nem vagyok mar megfelelo allapotban ehhez.
Nem olvastam, de en a kov. hazba hovissz. szell. rdszt szeretnek, szoval nagyon nem felek attol, hogy mozogni fog a levego... ellenben a folyamatos szamodra nem erezheto is lehet sok, ld. regi fa ablakok resei (vajon miert purfixoztunk regen?). Mind1, tevedhetek, majd kiderul.
Nem tudom olvastad-e ezt http://www.muszakilapok.hu/magyar-epitestechnika/paraszabalyozott-szellozorendszer (Nem régen linkelte be firemanus75.) Saját tapasztalatom az aereco-val, és a fenti kísérlet alapján nem hinném, hogy a sejtésed megállj a helyét. Az areco beépítése előtt Én is azt hittem, hogy a huzat mozgatni foglya még a karnist is, de közel sem jön rajta úgy a levegő, mint ahogy azok képzelik, akik még nem láttak ilyet működés közben.
Képzeld, este 6 körül gondoltam kiszellőztetek még ma utoljára. Előtte nézem 62%, pár perc múlva már 63. Mondom nem létezik, leveszem a szekrényről, beállok vele az ablak elé, máris 64%-ra ugrott. Na, akkor csuktam be az ablakot.
Másfél órája fürödtek a gyerekek, akkor a fürdőszobában felment 71%-ra. Azóta nyitva van az ablak, most néztem, 68%.
csak egy amatőr kérdés: záporoznak itt a fényképek a páratartalmmérő kütyükről....első rákeresésre 6000 alatt nem nagyon láttam (és van akinek ebből minden helyiségben van egy?). mi az elfogadható ár ezekért? (esetleg: hol?) digitális vagy analóg? időjárás állomások?
(ja valoszinuleg a 400 a felvett, az 1000 az a pumpalt, az egy hiheto COP) Figyi, ugye ha paratlanitottal a mobilklimaval, akkor a levegot nem kidobtad az ablakon, hanem siman csak a szobaba eresztetted? Bocs, nem hulyenek nezes esete, hanem csak azt akarom vele mondani, hogy az a 0.65 kW az futeskent (jo, persze, dragabban mint a gaz) benne marad a lakasban.
Csak kis kotozkodes: 1 kWh orankent, vagy egyszeruen 1 kW (munka vs. teljesitmeny) Meg jo, hogy javitottad, mert en klimaval kb. ennyit fogyasztottam, de az kulso-belso egyseges volt (mind2 belul), es az is csak 10 kWh per nap (=10 liter viz) volt, pedig 12 orat ment, plusz az dragabb uzemelesu, mert 2 egysegben 2 ventillator megy (tkp. feleslegesen). Na persze nem naponta uzemelt, hanem magas paranal (tkp. nagymosas).
Viszont ha tényleg olyan magas a páratartalom - a meglévő szellőzési lehetőségek mellett is - akkor az aereco neked folymatosan nyitva lesz, a szobád még hidegebb lesz, mint eddig.
Én a helyedben mindenképp a páratartalom direkt csökkentésére mennék rá (meg lecserélném a cirkót). Nem tudom, a klíma esetében a négy órás működés/nap hasraütés volt-e, vagy valós, de szerintem így sem lesz alacsonyabb a költség, max nem tudod majd egyértelműsíteni.