Akkor ezért nem lehet permetezni. De nem baj, mert a gubacsos tövek is elég bőven termettek és ha ősszel kivágom és elégetem őket, akkor jövőre talán korlátozom a kártevők számát kicsit. Ami idén nagyobb terméskiesést okozott, az a botritisz. Szerencsére az ellen lehet védekezni. Csak még nincs gyakorlatom benne, mert idén volt először nagyobb mennyiségű málnám.
Az egyszertermőknél vannak 3-4 méteres hajtások is. Tudom, ezeket vissza kéne vágni 1 méterre, de nincs szívem hozzá... Tetszik, hogy olyan hosszú.
A folytontermőknél a vesszőkártevők ellen nem lehet védekezni. Pont akkor kezd teremni a nyári hullám, amikor kis aljasok petét raknak a friss vesszőkre. Ha van támrendszered (legalább karó) akkor a szél nem fogja kitörni a gubacsos hajtásokat. Ettől függetlenül ősszel célszerű a fertőzött vesszőket kivágni, hogy gyérítsd az álományukat.
1, Ha a tavalyi hajtásokat meghagyod teremni, akkor minden nyári málnánál korábban eszel friss málnát (Autumn Blissnél legalábbis), viszont a tavalyi vesszőbetegségeket áthozod vele a jövő évre.
2, Ha kivágod novemberben az egészet a talajszintnél, akkor csak a nyár közepén-végén kezd teremni, de erőssebb hajtásaid lesznek augustusra, ill. elméletileg egészségesebbek lesznek a vesszők.
Ez utóbbi nálam hobbistaként azért nem működik, mert a szomszéd sorokból a "hagyományos" málnákból minden kártevő és kórokozó utat talál magának. Ezért meghagyom a tavalyi vesszőket és hagyom korán teremni.
Bevallom őszintén én is többet vártam tőle. Eléggé hajtottam rá egy 6-8 éve és amikor hozzájutottam kissé csalódtam benne. Málaíz semmi. A szedrekkel sorolnám egy kategóriába. Annál azért ér többet mert ne marad benne a vacokkúp és korán érik. A hajtások tüskéi, az valami horror! Némelyik rózsát leiskolázza a töviseivel! (Viszont olyan szörpöt készített belőle a feleségem hogy az valami csoda!) Nálunk valószínűleg pont ezek miatt nem lett népszerű. Néhány tő helyet érdemel a kertben, de nagy piaca nem lesz neki.
Jók a kérdéseid! - Hát tavasszal nem vágom ki őket tőben, mert ha kivágnám, csak egyszer teremnének, nyár végén-ősszel. Az előzőévi vesszőket meghagyom olyan 100-120 cm magasra, ezek teremnek először, majd augusztus második felétől átveszik ezt a szerepet az új hajtások.
Preventatív szempontból - a betegségeket megelőzendő - ajánlatos lenne a földfelszín magasságában kivágni a tavalyiakat......, de nálam a málnának eddig nincs látható betegsége.
A málnák túlélték. A szedrek nagy része nem. Nem tudtam rájönni, hogy mit rontottam el. Minden jót megadtam nekik, napi esővizes öntözést, kétheti tápoldatozást, de nem érezték jól magukat nálam. De az a helyzet, hogy ahol nem Glialkáztam, ott is ugyanígy senyvedtek. Szóval nem is biztos, hogy a Glialka a hunyó.
1,5 méteresre nő meg nálam. Erős a vázrendszere... meg könnyen sűrűsödik is. - Jobban megtartja magát, mint a többi fajta, de e tulajdonságát az ismertetők is kiemelik.
Józsi bá, írtad, hogy a málnáim és szedreim talán a Glialkázás miatt sárgultak, senyvedtek. Nos, valóban használtam Glialkát a közelükben, úgy 30 centivel mellettük. Viszont nagyon vigyáztam, hogy ne menjen rájuk egy csepp se. De lehet, hogy beszivárgott a talajba és ez ártott meg a szedreknek?
Igazából már minden szóba jöhető és szóba nem jöhető részre málnát tettem, de ez nagyon ígéretesnek tűnik, hogy támrendszert nem igényel. Akkor olyan helyre is tudom tenni, ahol a támrendszer zavaró lenne.
Nem nő magasra, vagy hogy tartja meg magát? Annyira erős?
Akkor az Aroma Queen pont neked való, mert az édes, kellemes savtartalmú, meggyőző málna-aromával, amit legfeljebb a Fertődi zamatossal tudok összevetni. Az Aroma Queen nálam már júniusban érik, egészen a fagyokig. Kifejezetten bőtermő. Támrendszert sem igényel. Betegségekre nem fogékony. Nagyon életerős fajta, erősen sűrűsödik. Csak jókat tudok mondani róla. Ha nincs ellenedre, a tavasszal majd gondolok rád.
Én sem rajongok a Blissyért,az egyetlen pozitívuma,hogy korán van...meg későn,de az íze...Lucana,Fertődi /..a sárga is/ és arégi Malling Exploit.Na ezeknek van finom málnaíze.
Nálam van. Több fajta hagyományos málnám is van, nem tudom milyen fajták. Finomak, de az Autumn blisshez képest valahogy íztelenek, nem elég aromásak. Nekem legalábbis. Aztán ízlések és pofonok, mindenki mást szeret. Mondjuk nekem elég egyedi ízlésem van, pl. a szőlők közül az Izabella és az Othello a kedvenc.