Keresés

Részletes keresés

Chas_Chez Creative Commons License 2018.05.06 0 0 25863

Gratula! Ügyes vagy!

Ha édes citrust oltasz, értsd itt mandarin, narancs és társai, azt mindig PT vagy rokonai alanyra hegezd! :)

Előzmény: bombaba (25850)
Chas_Chez Creative Commons License 2018.05.06 0 0 25862

2 egyidős PT -t ültettem ki. Az egyiket az anyóshoz a másik maradt nálam. Az enyém több mind 2m volt és nem virágzott, mérgemben beoltottam termő PT -re. Az anyósnál olyan 1,6m és a tavaly volt az első termése. Türelem! :)

Előzmény: beetee (25841)
esspee Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25861

Majd hamarosan elválik, mi lesz belőle.

Egy kisebb részük nyáron erkélyen van, ami fedett, de a többi szabad ég alatt.

Tavasszal és ősszel megy a költözködés, ahogy kell...

Előzmény: bombaba (25857)
bombaba Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25860

Nem tudom, kinél hogy terem a limakvát, a neten azt olvastam, hogy 5 cm átmérőjű a termése. Nekem már 6 éve van, de még sosem volt kb. pingpong labdánál nagyobb a termése.

Kíváncsian várom, cédráton mi lesz belőle.

A siker az önbizalmamnak annyira jót tett, hogy most szőlőoltásokat tanulmányozok, tavasszal szükség lenne rá.

Előzmény: csoer (25859)
csoer Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25859

Az eltérő növekedési tulajdonságtól annyira azért nem kell tartani, kölcsönös a hatás az alany és a nemes között, habár elsősorban szerintem az alany a meghatározó.

Ha tudsz oltani, akkor is jól jön, ha adva egy féltet citrus, amit azért szaporítasz, hogy legyen egy tartalék.

A Sweetie magonc csoda jó alany.

Na lehet, még egy limakvátot beszerzek és vége.

Előzmény: bombaba (25856)
bombaba Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25858

Nehéz lesz megmondani, rosszul látszik. Az én tippem: cédrát.

Mekkorák voltak tavaly a citromjaid? Jó nagynak tűnik a fotódon. 

Előzmény: pikubá (25855)
bombaba Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25857

Akkor biztos jó a tápod, majd jelezd, ha újra köt a cédrát.

Én nem egyformán öntözöm a növényeket télen, van, amit egyáltalán nem.

Jól elszaporodtak a növényeid, de - ha jól látom - jó helyük  van. Télen-nyáron fedél alatt vannak?

Az jó lehet, nem kell ki-behordani.

Előzmény: esspee (25854)
bombaba Creative Commons License 2018.05.04 0 0 25856

Egy alanyra nem mernék több félét oltani, ettől - illetve az eltérő növekedésüktől -  tartok.

Nem volt ötletem mást oltani, alanyom még lett volna (Sweetie magonc), de a meglevő fajtáimból nem akartam újabb példányt, de igazából újabb fajtát sem. Valahogy szándék nélkül is mindig több lesz a citrus.

A limakvát levét belenyomom egy pohár vízbe, majd beledobom a héját is, nagyon kellemes íze van.

Előzmény: csoer (25853)
pikubá Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25855

Üdv mindenkinek !

Nem tudja valaki, mi lesz a bal oldali virágokból ?

Sajna, nem tudom mit oltottam a balos ágba, úgy emléxem

citromot, de a bimbó és a virág is jóval nagyobb, mint a jobb oldali,

ami már szép citromokat termett tavaly.

esspee Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25854

Compo BIO citrus tápot használok. Csak a cédrátnál látom ezt, a Meyer vagy a Corrugato és a Buddhák virágai normálisak, van termős is, és csak porzós is vegyesen.

Ez a legutóbbi teleltetés volt eddig a leg sikeresebb, csak az említett két növény sínylette meg, de nem pusztultak ki.

Egyformán önöztem mindet, így ha túl lettek volna locsolva, akkor többnek kellett volna hasonló tüneteket mutatni...

Előzmény: bombaba (25845)
csoer Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25853

A sikeres oltásnál (legalábbis nálam) vérszemet kaptam, és mindent mindennel oltottam.

Akkor oltottam egy nagy méretű, idősebb citromfára kb. 6 fajta citrust.

Végül 3 maradt meg és növekedik erőteljesen.

Aztán számomra nehéz volt a hurkapálca vastagságot sem elért citrus oltás.

Nagyon tetszett a chip szemzés, nem kellet várni a meleg időre.

Limakvátot milyen módon használod, fogyasztjátok?

Előzmény: bombaba (25852)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25852

Köszönöm, ez tényleg sikerélmény :)

Emlékszem, voltak ilyen kompatibilitási listák, de őszintén szólva ez nem egy előre megfontolt, hanem egy hirtelen felindulásból elkövetett oltás volt. 

A növekedési habitusa nem is tudna jobban eltérni az alanynak és a nemesnek :)

Valamikor - pár évtizeddel ezelőtt - gyümölcsfát több alkalommal oltottam sikerrel, de citrusokkal még nem próbálkoztam.  

A tavaly tarra metszett limakvatom erőteljes, hosszú (60-70 cm) és vastag (5-6 mm) hajtásokat hozott, ezeket metszettem meg ismét nagyon rövidre, ez alkalmasnak tűnt nemesnek. A limakvat az egyik kedvenc citrusom, akármennyi elfogy belőle.

Előzmény: csoer (25851)
csoer Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25851

Először is gratulálok, van siker élményed.

Ezek szerint meg is maradt és elkezdett hajtani, hajrá.

Ezen a fórumon többször lett leírva, hogy milyen alany milyen nemessel kompatibilis.

De szerintem ez nem kikerülhetetlen szabály, és a párosításod szerintem működni fog.

A növekedési habitusa ne legyen a nemes és alanynak hatalmas eltérésben.

Előzmény: bombaba (25850)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25850

Chez, gaborke, csoer!

Április 9.-én oltottam életemben először citrust, ami elindult. 

Nem tudom, mennyire vicces: óriáscédrát dugvány az alany, limakvatot oltottam rá. 

Életképes lesz ez? Mi a véleményetek?

bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25849

Igen, erre gondoltam.

Nekem nincs PT-m, de van FD-m, ami még nem virágzik, kb 5 éves. 

Előzmény: beetee (25848)
beetee Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25848

Chas_Chez hozzászólására gondolsz a 8 évvel?

Ez is van annyi, de lehet több is... olyan 50 centisen kaptam....170 cm felett jár valahol.

És nem hogy nem terem, de egyetlen bimbó sem jelentkezik rajta.

Előzmény: bombaba (25843)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25847

A 70-80 centi a szokásos kisebb méret, amit oltványként küldeni szoktak.

Előzmény: Kenny___ (25846)
Kenny___ Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25846

Tobbszor mondtam, hogy masfel-ket meter max. Sehol nem irtam sem 80 centit, sem azt, hogy nem kell. Gyokeret nem tudom, majd max ha atultetem (nyilvan nagyobba).

Előzmény: bombaba (25844)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25845

Az utóbbi időben használt Lima Rossa név sokakat megtéveszt, korábban a Rangpur néven már elég ismert volt.

Az óriáscédrát rendkívüli mennyiségű virágot tud produkálni. Már nálam is volt nem termő éve, 2016.

Nem írtad, mivel tápozod, ott lehet a csak porzó virágok oka. Más növénynél nem volt csak porzó virág?

Hol teleltetsz ennyi növényt? A fotóidon részben erkélyen vannak a növények, részben udvaron/kertben, üvegházat, téli fotót nem látok.

A teleltetés során elhalt ág feltehetően (túl)öntözési problémából ered.

Előzmény: esspee (25842)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25844

Ez nem így működik, ezt próbáltam már az előbb is leírni.

Mekkora gyökérrel érkezett? Átültetésnél nagyobba ültetik, nem kisebbe. A magasságát metszéssel tudod szabályozni bizonyos keretek között, de másfél méteresből nehezen lesz 80 centis, hacsak nem baltával vagy fűrésszel.

Megnéztem a shopot, ahonnan származik. A narancsoknál eléggé elhanyagolják a méretet, nem

csoda, ha benézted.

Ha nem tudsz megbarátkozni vele, küldd vissza vagy add el.

A fajtákat sem írják szigorúan a növényhez.

Előzmény: Kenny___ (25840)
bombaba Creative Commons License 2018.05.03 0 0 25843
Előzmény: beetee (25841)
esspee Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25842

Köszönöm, igyekszem…

Eleinte Compo Sana citrus földet használtam, most már keverem: 30-30% Kekkila tőzeg és Compo Sana citrusföld, 20% alginit, 10% agyag granulátum és 5-5% Lechuza Pon és perlit. Legutóbb már ment bele egy kevés Agrooter gyökéritató is.

A Lima Rossa tavaly április óta van meg (Oázis – áprilisi akció), amikor megvettem, még nem tudtam, hogy Rangpur. Amit leszedtem és felvágtam az már valószínű túl volt érve, de olyan mandarinszerű volt az íze.

A cédrátot is akkor szereztem, úgy választottam ki, tele volt virággal és volt rajta egy régebbi nagy termés csonk.  De tavaly nem hozott termést, és ahogy eddig látom a kinyílt virágokat, azok is termő nélküliek, nem tudom miért.

Az ujjas citromokat sokáig sajnáltam megmetszeni, de egyik másik, hát jócskán megnyúlt. Akkor dugványoztam először – talán 2-3 éve. Feldaraboltam, visszavágtam a leveleket 1/3-ra, INCIT-8-ba mártottam. Nem volt perlitem, csak Lechuza Pon, hát azt átnedvesítettem, lyukat bele, megszórtam egy kis fahéjjal, és bele a dugványokat, majd mini fóliát csináltam az ablakba a radiátor fölé. Rendszeresen permeteztem, és elsőre majdnem mind gyökeresedett. Ezek közül még megvan 5 db, és ezek csak pon-ban vannak – amolyan hidrokultúra. De lehet, idén átültetem mindet földkeverékbe, mert abban a többi mégis szebben fejlődik.  Azóta még annyi változott, hogy átlátszó IKEA-s dobozt és perlitet használok, és abban is szépen megerednek.  A termésekkel még nem kezdtem semmit, talán majd idén, de sok még nem volt egyszerre. A teleltetés sem laboratóriumi körülmények között volt – 8-15 fok között mozgott, 60-70% páratartalom, két oldalról ablakon fény - ugyanakkor csak egy dugvány dobálta el a leveleit (meg a végére a bergamia néhány ága elhalt), de úgy látom, magukhoz fognak térni, hajtanak.

Röviden most ennyi…

Előzmény: bombaba (25835)
beetee Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25841

Egy 170 cm-es PT-nek nem illene virágot hozni?

Több éve kint van.

Kenny___ Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25840

Palmenmann. Vagy felreolvastam, mekkora lesz :).

Ha mondjuk masfel-ket meter koze akarom beloni, akkor mekkora cserepet szanjak neki?

Előzmény: bombaba (25839)
bombaba Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25839

Szállítás után szokás hagyni magához térni a növényt, mielőtt átalakítjuk saját ízlésünk szerint.

Ha a hajtásai nem törtek, akkor adj neki pár napot, hátha magához tér.  Letört leveleket, hajtásokat nyilván eltávolíthatod. 

Az átültetést - ha szükséges - tavasszal szokás csinálni, kivéve a mentési akciókat.

Átültetést minél kisebb sokkot okozva csináljuk, azaz a gyökerek minél kisebb bolygatásával.

Az edény fazonjára vonatkozóan nem tudok mit mondani, valószínű ízlés kérdése, vagy épp milyet sikerül beszerezni.

A gyökeret és a fa méretét egyensúlyban kell tartani lehetőség szerint, de nem úgy, hogy pl. most átültetsz egy 2 m-es fát 20 cm-es cserépbe, aztán lefejezed.

Metszeni is tavasszal szokás fő szabályként, nyár folyamán esetleg vízhajtások visszacsípése, kisebb kiigazítás lehetséges.

Persze, kaphatsz itt a topikban is más véleményt, ezek a dolgok nincsenek kőbe vésve.

Honnan kaptál másfél méteres fát 80 centis helyett?

Előzmény: Kenny___ (25838)
Kenny___ Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25838

Ok, csipegetek internetru', meg itt is visszaolvasgatok valamennyit.

Amire nem talaltam valaszt:

- Ma erkezett, es egy kicsit osszehajtogattak, hogy belemenjen a dobozba. Ki fog egyenesedni magatol, vagy drotozzam?

- Ha at akarom ultetni (Airpotba valszeg), akkor mi a legmegfelelobb idopont? Most, osszel, telen, tavasszal? Plusz magas-keskeny, szeles-alacsony, vagy kozepes-kozepes bodonbe?

- Atulteteskor szet kell szedni a gyokereit, egyenesen vagni, vagy mehet az uj helyre ugy, ahogy van?

- Mekkora bodonbe rakjam, ha max 2m-re akarom elengedni? Vagy ezt metszessel kell majd megoldani?

Plusz en elvileg 60-80 centis rendeltem, es kaptam egy jo masfel meteres dogot. Hagyjam igy, vagy vagjam vissza kesobb, amikor mar kiheverte az utazast?

Előzmény: bombaba (25837)
bombaba Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25837

Nehéz kérdést tettél fel. Nincs külön olyan, hogy valaki csak narancsokkal foglalkozik. Kimondottan ilyen leírásokat sem ismerek. De a net nagy és van sok egymásnak ellentmondó információ minden kérdésről - de ezt nyilván tudod, nem vagy kezdő.

Először is az alapismereteket  meg kell tanulni, mindegy a citrus fajtája. Próbáld meg az alábbit átnézni:

http://www.egzotikusnovenyek.nhely.hu/egzn%f6v/Citrusok2.html

Ebben a topikban is hasznos lehet visszafelé olvasni legalább a múlt őszig - így egy teleltetésre felkészülés, teleltetés is beleesik - , de a napokban volt szó a tápozásról, ha többször is szeretnél a fádról szüretelni. Ha nem teszel érte semmit az öntözésen kívül, ne várj termést sem.

Milyen fajta a narancsfád? Milyen a termése? Hozhatsz róla fotót, és ha bármilyen kérdésed van a továbbiakban, a legjobb, ha fotóval is illusztrálod.

Előzmény: Kenny___ (25836)
Kenny___ Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25836

Hello!Uj narancstulajkent kerdeznem, hogy tudna valaki irni/linket adn egy osszefoglalohoz, a mit NE csinalj a narancsfaddal temakorben? Hogy ne nyirjam ki instant/par honapon belul. Ismereteim addig terjednek, hogy nem szabad tulontozni.

bombaba Creative Commons License 2018.05.02 0 0 25835

Szépek a növényeid, gratulálok.

Milyen talajban tartod a növényeket?

A Lima Rossa - Citrus aurantifolia más néven a Rangpor lime? Hogy ízlik a termése?

Az óriáscédrátot is csak dísznek tartod? Termett már egyáltalán?

Hogy szaporítod a Buddha kezét, van valami trükkje? Még mindig dísznek szánod a terméseit?

Előzmény: esspee (25834)
esspee Creative Commons License 2018.05.01 0 0 25834

Az egyik nagy ujjas citromon maradt pár termés, tele van virággal, és már a saját dugványok is kezdenek virágozni:

A tavaly ősszel szerezett egyik corrugato is tele van virággal:

Ugyan így az óriás cédrát, ami tavaly nem termett semmit:

A Lima Rossa - Citrus aurantifolia tele sok terméssel és szépen kezdenek nyílni a virágai:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!