Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
2 egyidős PT -t ültettem ki. Az egyiket az anyóshoz a másik maradt nálam. Az enyém több mind 2m volt és nem virágzott, mérgemben beoltottam termő PT -re. Az anyósnál olyan 1,6m és a tavaly volt az első termése. Türelem! :)
Nem tudom, kinél hogy terem a limakvát, a neten azt olvastam, hogy 5 cm átmérőjű a termése. Nekem már 6 éve van, de még sosem volt kb. pingpong labdánál nagyobb a termése.
Kíváncsian várom, cédráton mi lesz belőle.
A siker az önbizalmamnak annyira jót tett, hogy most szőlőoltásokat tanulmányozok, tavasszal szükség lenne rá.
Az eltérő növekedési tulajdonságtól annyira azért nem kell tartani, kölcsönös a hatás az alany és a nemes között, habár elsősorban szerintem az alany a meghatározó.
Ha tudsz oltani, akkor is jól jön, ha adva egy féltet citrus, amit azért szaporítasz, hogy legyen egy tartalék.
Egy alanyra nem mernék több félét oltani, ettől - illetve az eltérő növekedésüktől - tartok.
Nem volt ötletem mást oltani, alanyom még lett volna (Sweetie magonc), de a meglevő fajtáimból nem akartam újabb példányt, de igazából újabb fajtát sem. Valahogy szándék nélkül is mindig több lesz a citrus.
A limakvát levét belenyomom egy pohár vízbe, majd beledobom a héját is, nagyon kellemes íze van.
Compo BIO citrus tápot használok. Csak a cédrátnál látom ezt, a Meyer vagy a Corrugato és a Buddhák virágai normálisak, van termős is, és csak porzós is vegyesen.
Ez a legutóbbi teleltetés volt eddig a leg sikeresebb, csak az említett két növény sínylette meg, de nem pusztultak ki.
Egyformán önöztem mindet, így ha túl lettek volna locsolva, akkor többnek kellett volna hasonló tüneteket mutatni...
Emlékszem, voltak ilyen kompatibilitási listák, de őszintén szólva ez nem egy előre megfontolt, hanem egy hirtelen felindulásból elkövetett oltás volt.
A növekedési habitusa nem is tudna jobban eltérni az alanynak és a nemesnek :)
Valamikor - pár évtizeddel ezelőtt - gyümölcsfát több alkalommal oltottam sikerrel, de citrusokkal még nem próbálkoztam.
A tavaly tarra metszett limakvatom erőteljes, hosszú (60-70 cm) és vastag (5-6 mm) hajtásokat hozott, ezeket metszettem meg ismét nagyon rövidre, ez alkalmasnak tűnt nemesnek. A limakvat az egyik kedvenc citrusom, akármennyi elfogy belőle.
Tobbszor mondtam, hogy masfel-ket meter max. Sehol nem irtam sem 80 centit, sem azt, hogy nem kell. Gyokeret nem tudom, majd max ha atultetem (nyilvan nagyobba).
Ez nem így működik, ezt próbáltam már az előbb is leírni.
Mekkora gyökérrel érkezett? Átültetésnél nagyobba ültetik, nem kisebbe. A magasságát metszéssel tudod szabályozni bizonyos keretek között, de másfél méteresből nehezen lesz 80 centis, hacsak nem baltával vagy fűrésszel.
Megnéztem a shopot, ahonnan származik. A narancsoknál eléggé elhanyagolják a méretet, nem
csoda, ha benézted.
Ha nem tudsz megbarátkozni vele, küldd vissza vagy add el.
Eleinte Compo Sana citrus földet használtam, most már keverem: 30-30% Kekkila tőzeg és Compo Sana citrusföld, 20% alginit, 10% agyag granulátum és 5-5% Lechuza Pon és perlit. Legutóbb már ment bele egy kevés Agrooter gyökéritató is.
A Lima Rossa tavaly április óta van meg (Oázis – áprilisi akció), amikor megvettem, még nem tudtam, hogy Rangpur. Amit leszedtem és felvágtam az már valószínű túl volt érve, de olyan mandarinszerű volt az íze.
A cédrátot is akkor szereztem, úgy választottam ki, tele volt virággal és volt rajta egy régebbi nagy termés csonk. De tavaly nem hozott termést, és ahogy eddig látom a kinyílt virágokat, azok is termő nélküliek, nem tudom miért.
Az ujjas citromokat sokáig sajnáltam megmetszeni, de egyik másik, hát jócskán megnyúlt. Akkor dugványoztam először – talán 2-3 éve. Feldaraboltam, visszavágtam a leveleket 1/3-ra, INCIT-8-ba mártottam. Nem volt perlitem, csak Lechuza Pon, hát azt átnedvesítettem, lyukat bele, megszórtam egy kis fahéjjal, és bele a dugványokat, majd mini fóliát csináltam az ablakba a radiátor fölé. Rendszeresen permeteztem, és elsőre majdnem mind gyökeresedett. Ezek közül még megvan 5 db, és ezek csak pon-ban vannak – amolyan hidrokultúra. De lehet, idén átültetem mindet földkeverékbe, mert abban a többi mégis szebben fejlődik. Azóta még annyi változott, hogy átlátszó IKEA-s dobozt és perlitet használok, és abban is szépen megerednek.A termésekkel még nem kezdtem semmit, talán majd idén, de sok még nem volt egyszerre. A teleltetés sem laboratóriumi körülmények között volt – 8-15 fok között mozgott, 60-70% páratartalom, két oldalról ablakon fény - ugyanakkor csak egy dugvány dobálta el a leveleit (meg a végére a bergamia néhány ága elhalt), de úgy látom, magukhoz fognak térni, hajtanak.
Szállítás után szokás hagyni magához térni a növényt, mielőtt átalakítjuk saját ízlésünk szerint.
Ha a hajtásai nem törtek, akkor adj neki pár napot, hátha magához tér. Letört leveleket, hajtásokat nyilván eltávolíthatod.
Az átültetést - ha szükséges - tavasszal szokás csinálni, kivéve a mentési akciókat.
Átültetést minél kisebb sokkot okozva csináljuk, azaz a gyökerek minél kisebb bolygatásával.
Az edény fazonjára vonatkozóan nem tudok mit mondani, valószínű ízlés kérdése, vagy épp milyet sikerül beszerezni.
A gyökeret és a fa méretét egyensúlyban kell tartani lehetőség szerint, de nem úgy, hogy pl. most átültetsz egy 2 m-es fát 20 cm-es cserépbe, aztán lefejezed.
Metszeni is tavasszal szokás fő szabályként, nyár folyamán esetleg vízhajtások visszacsípése, kisebb kiigazítás lehetséges.
Persze, kaphatsz itt a topikban is más véleményt, ezek a dolgok nincsenek kőbe vésve.
Honnan kaptál másfél méteres fát 80 centis helyett?
Ok, csipegetek internetru', meg itt is visszaolvasgatok valamennyit.
Amire nem talaltam valaszt:
- Ma erkezett, es egy kicsit osszehajtogattak, hogy belemenjen a dobozba. Ki fog egyenesedni magatol, vagy drotozzam?
- Ha at akarom ultetni (Airpotba valszeg), akkor mi a legmegfelelobb idopont? Most, osszel, telen, tavasszal? Plusz magas-keskeny, szeles-alacsony, vagy kozepes-kozepes bodonbe?
- Atulteteskor szet kell szedni a gyokereit, egyenesen vagni, vagy mehet az uj helyre ugy, ahogy van?
- Mekkora bodonbe rakjam, ha max 2m-re akarom elengedni? Vagy ezt metszessel kell majd megoldani?
Plusz en elvileg 60-80 centis rendeltem, es kaptam egy jo masfel meteres dogot. Hagyjam igy, vagy vagjam vissza kesobb, amikor mar kiheverte az utazast?
Nehéz kérdést tettél fel. Nincs külön olyan, hogy valaki csak narancsokkal foglalkozik. Kimondottan ilyen leírásokat sem ismerek. De a net nagy és van sok egymásnak ellentmondó információ minden kérdésről - de ezt nyilván tudod, nem vagy kezdő.
Először is az alapismereteket meg kell tanulni, mindegy a citrus fajtája. Próbáld meg az alábbit átnézni:
Ebben a topikban is hasznos lehet visszafelé olvasni legalább a múlt őszig - így egy teleltetésre felkészülés, teleltetés is beleesik - , de a napokban volt szó a tápozásról, ha többször is szeretnél a fádról szüretelni. Ha nem teszel érte semmit az öntözésen kívül, ne várj termést sem.
Milyen fajta a narancsfád? Milyen a termése? Hozhatsz róla fotót, és ha bármilyen kérdésed van a továbbiakban, a legjobb, ha fotóval is illusztrálod.
Hello!Uj narancstulajkent kerdeznem, hogy tudna valaki irni/linket adn egy osszefoglalohoz, a mit NE csinalj a narancsfaddal temakorben? Hogy ne nyirjam ki instant/par honapon belul. Ismereteim addig terjednek, hogy nem szabad tulontozni.