Keresés

Részletes keresés

oleandro Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3159
Kösz. Bocs, most vettem észre, hogy az előző hsz-omból lemarasdt, hogy különösen a nagy LÉTRA érdekelt volna a Pliecky-n.
Előzmény: uckuruc (3158)
uckuruc Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3158

Mi sem számoltunk ilyen hóra, azt hittem, hogy ott is eső esett. Az odafelé úton már Dobsinánál hó volt, a szerpentinek is jegesek voltak.

Érdekes volt a Nagy-sólyom völgyben az út, mert soxor nem tudtuk, hogy mire lépünk rá a hó takarása miatt. Lehet, hogy így volt jobb :-) Először lekotortuk a havat, de akkor csak jobban csúsztak a fatörzsek, így inkább a hóra léptünk, mert jobban tartotta a lábat. Egyébként porhóban mentünk végig.

kapaszkodás

Kicsit el is tévedtünk a völgy végén, mert nem volt nyom előttünk és nem figyeltük, hogy a sárga jezés elkanyarodik balra és egy vizfolyásban meredeken felfelé tart a piros útig.

Télen sajnos nem működik a holidayinfo.sk webkamerája a Vörös-kolostornál, csak egy Iglón működő kamera képéből lehet következtetni az időjárási körülményekre: http://www.rupkki.sk/webcam/

Esetleg, ha tudtok még más webkamerát, írjátok már meg a linket !

Előzmény: oleandro (3157)
oleandro Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3157
Micsioda mázlitok volt! Szép idő, szűz hó, sehol senki. Hú de mennék én is, bár biztops nem lenne ilyen mázlink.
Milyen volt a nagy behavazva? Hó alatt volt jég?
Előzmény: uckuruc (3150)
SpikyNorman Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3156

Köszi a linkeket !

Szerinted nagyobb vízesések melyik völgyben találhatóak nagyobb mennyiségben ?

Előzmény: uckuruc (3155)
uckuruc Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3155

A Piecky-ben van két nagyobb és sok kis vízesés. Itt van például a Teraszos vízesés, stb. Az egész völgy inkább szurdok jellegűbb és vadregényesebb a többinél, bár ez nagyon szubjektív dolog. A völgy a Píla nevű üdülőtelepnél kezdődik.

Mielőtt elindulsz, nézz szét az alábbi linkeken, sok hasznos dolog van ott.

http://www.slovenskyraj.sk/hu.html

http://szlovakparadicsom.lap.hu/

Előzmény: SpikyNorman (3154)
SpikyNorman Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3154

Az, hogy a Piecky volt a legszebb az mit jelent ? Ott voltak a leglátványosabb vízesések ? Ezt a völgyet honnan lehet legkönnyebben megközelíteni ?

Előzmény: uckuruc (3153)
uckuruc Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3153

Még egy-két kép.

A két nagy vízesés még nem fagyott meg, de a patak felső részén már megindult a jégképződés, valamint az oldalról jövő kis vízesések már megfagytak és szép jégcsapokat láthattunk.

Eddig én négy völgyben jártam (Sucha Béla, Piecky, Velky Sokol, Hernád), de vízesések szempontjából szerintem a Piecky volt a legszebb.

Befagyni készülő patakOldalsó vízesésOldalsó vízesés 2Jégcsapok a patak felett
Előzmény: SpikyNorman (3151)
SpikyNorman Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3152

Másik kérdés... én a Szlovák Paradicsomnak inkább csak a Suchá Bela és Hernád-áttörés részét ismerem. Szerintetek melyik völgyben van a legtöbb vízesés ? A Velky Sokol-ban több van, mint a Suchá Belá-ban ?

SpikyNorman Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3151
Köszi szépen az infót ! Ha esetleg van még fotód a befagyni készülő vízesésekről, akkor azt nagyon szívesen venném !
Előzmény: uckuruc (3149)
uckuruc Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3150
Ja, a képek.Vízeséspataktúra
Előzmény: uckuruc (3149)
uckuruc Creative Commons License 2007.11.20 0 0 3149

Hali !

November 17.-én, szombaton voltunk egynapos túrán, a Velky sokolt jártuk. Kb. 20-30 cm friss porhóban túráztunk. Nem találkoztunk senkivel sem felfelé, sem lefelé. Nagyon fárasztó volt a porhóban járni, mert senki sem ment előttünk. Viszont gyönyörű volt a táj, szikrázó napsütés, havas fák.

A patak elég bővizűen folyt, a felső részen viszont már kezdett befagyni. A kora reggeli órákban -14 fok volt, délutánra felment -3-ra.

Kétszer keresztezte a túrista utat medvenyom ! Az egyik, már lefelé a piroson, alig 1 órás lehetett :o Nem mondom, hogy nem izgultunk, mert sötétben értünk le Pílára.

Nagyon nagy élmény egy téli túra a Szlovák Paradicsomban, főleg friss hóban. 

Képek csatolva.

Üdv

Előzmény: SpikyNorman (3148)
SpikyNorman Creative Commons License 2007.11.19 0 0 3148

Sziasztok !

Volt mostanában valaki a Szlovák Paradicsomban ? Milyen a patakok vízállása ?

Műhód Creative Commons License 2007.11.13 0 0 3147

Jégtörő Mátyás?:)

Előzmény: nagygizus (3145)
Szelev71 Creative Commons License 2007.11.11 0 0 3146
Sziasztok!

Egy beszámoló: http://igyjartam.hu/tortenet/tort_szlopari05.html
és képek: http://igyjartam.hu/tortenet/szlovparit1.html
+ képek Dobsinai-jégbarlang: http://igyjartam.hu/tortenet/szlovparij.html
Kirándulásunkról a Szlovák Paradicsomban.
Üdv, Szelev
nagygizus Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3145
Ja az előbb lemaradt , amint a férjem töri a jeget a létrán, hogy fel tudjunk rá menni.
Nos ilyen, amikor valaki először fórumozik . Új próba.
nagygizus Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3144
Sziasztok!
Tegnap jöttünk haza a paradicsomból. Megcsináltunk 3 túrát, (Csingó-Klastorisko-Csingó, Sucha Bela és Piecky) és nem találkoztunk egy turázóval sem. Nem voltak nyitva a büfék és éttermek, viszont volt cserébe kedden nagyon jeges út, szerdán pedig havas táj. Óvatosan, de jól lehetett haladni, csak a csúcsokon majd megfagytunk a szélben. Mindenesetre nagyon tetszett a gyerekeimnek is, megígértük, hogy majd tavasszal ismét jövünk.
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3143
Szerintem azért vannak zárva a büfék, mert hideg van. Mikor mi voltunk okt. 23-án voltak azért turisták - magyarok főleg. De sem jegyszedők, sem büfések nem voltak sehol. A Létánfalvi malomnál sem, meg Pilában sem. Gondolom fent Klastoriskonál a Koliba nyitva van egész évben.
Előzmény: rage5 (3140)
Műhód Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3142
Köszi!
Pepin Creative Commons License 2007.11.05 0 0 3141
Mi évek óta mindig ilyenkor járunk ki, pont azért, mert ekkor már alig van ember a környéken, az ősz meg különösen szép. (Most nem voltunk, mert el kellett nyomnunk egy csomó üdülési csekket, azt meg nem fogadnak el odakint.)
rage5 Creative Commons License 2007.11.05 0 0 3140

Sziasztok! A hétvégén sikerült egy egynapos kiruccanást tennünk a Szlovák paradicsomba. Ezúton szeretnék gratulálni a szlovakparadicsom.blog.hu oldalhoz, nagyon hasznos, mi is innen merítettünk ötletet, és a Műhód által javasolt Chingov-Chingov útvonalat jártuk be.

Hát nagyon tetszett, tényleg nagyon változatos, azt hiszem szert tettem egy kedvenc útvonlara... jár egy virtuális sör a kitalálónak :-)

Engem nagyon meglepett, hogy szinte alig találkoztunk kirándulóval. Ennyire vége a szezonnak? Valószínűleg a túrista szezon végét jelenti az is, hogy nem volt nyitva a Leténfalvi malom hídja melletti büfé, így kimaradt a Kofola és a sör, valamint 

Klastorisko háznál nem volt sztrapacska...

Szó mi szó, ezt az útvonalat nyugodt szívvel ajánlom én is mindenkinek aki meg szeretné ismerni ezt a csodás helyet!

vbalage Creative Commons License 2007.10.31 0 0 3139
sztem sincs lezárás.
Előzmény: borsodi bakker (3138)
borsodi bakker Creative Commons License 2007.10.31 0 0 3138
Szerintem az SZP-ben nincs téli lezárás. De javítsatok ki, ha tévedek.

üdv
Bakker
Előzmény: gal3 (3137)
gal3 Creative Commons License 2007.10.31 0 0 3137

Nagy a csend, vége a szezonnak.

Azért ugye még nincsenek lezárva a turistautak, mert mi 2-án a Piecky-t vagy a Velky Sokolt vennénnk célba.

gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3136
A szállásunkról, mert kértétek az infót:

A Chata Hradiskot (http://www.slovenskyraj.sk/hradisko.html) választottuk az idén. Ez Cingov szélén van, a Hotel Cingov mellett. A ház nem kifejezetten nyaralóház, inkább vendégház jellegű, tehát a szobákat külön-külön (is) kiadják.

A szobák elosztása: 4 db 2 ágyas szoba, 1 db 3 ágyas fürdőszobával, és 2 db 2 ágyas egymásba nyíló szoba fürdőszobával.

A szállás nagyon kényelmes, van jó nagy nappali/ebédlő, ahol lehet gyülekezni, 13-an kényelmesen elfértünk benne. Van benne kandalló, bár elég furán működik, mert csak akkor égett rendesen, ha jól megraktuk. És mindehhez van egy kb. 20 személyes "tárgyaló", amit mi már egyáltalán nem használtuk ki. Pozitív volt számunkra a jól felszerelt, kényelmes konyha és a 2 hatalmas fridzsider, amibe végre elfért a kajánk (mert mi viszünk szakácsot a férjem személyében :) ).

A ház mellett fedett grillező van, és jó nagy terasz, meg fű, erdő, kilátás Smizanyra, Spisské Tomásovcére és a Tátrára, ha jó az idő.

Amit érdemes tisztázni, ha erre jártok:
- a szobák számát, hogy pontosan melyiket kérjétek, nálunk pl. a párok külön szobát szerettek volna, és pont hármunkat egybe tettek be. Érdemes erre rákérdezni a tulajnál, vagy érkezéskor jelezni.
- azt, hogy a házat kizárólagosan szeretnétek-e kisajátítani.
Mi eddig csak üdülőházakban voltunk, amit egyben kivettünk, így kicsit meglepődtünk amikor kiderült h. 1 éjszakára bezsuppolt az egyik szobába a szomszéd szállóban rendezett lagzi násznépéből néhány embert.

Mindezek mellett nagyon tudom ajánlani a szállást.
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3135
Hát mi is megjártuk. Röviden a tapasztalatok:
- odaútra ajánlom Bp-ről a Miskolc-Kassa-Eperjes (Presov)-Lőcse-Spisska Nova Ves-Cingov útvonalat. Bp-Cingov így kb. 4,5-5 óra alatt megjárható, egyszerűen, gyorsan, szerpentinmentesen. Odafele több úton ment a társaság de visszafele (kedden) mind ezt választottuk a szakadó eső miatt is.

Az útjaink:

Első nap: rövid séta Cingovból a Sovia Skalara (Bagoly Szikla) nem sietős tempóban és fent kilátásnézelődéssel 2-3 óra alatt tehető meg. Szapora mászással és minimális nézelődéssel kb. 1,5 óra oda-vissza.
Az út az "alsó" parkolóból (ahol a Tamásfalvi felé tér le jobbra az út a műútról) indul, balra kell fordulni át a zöld hídon a Hernád fölött, innen balra van egy vendéglő, annál kell jobbra felfele indulni a hegynek.
Akik Csingóban laknak, azoknak (is) nagyon ajánlom, de egy onnan induló túra elejére is simán beilleszthető. Gyönyörű a kilátás a hegyoldalból.

Második nap: a Műhód által részletesen körbeírt Píla-Velky Sokol-Píla túra.
Nekünk kb. 7,5 órát tartott ennek a megtétele. A patakvölgyben és a szurdokban összesen a térképen írt 3 óra helyett 4,5-et mentünk, gondolom a nehéz terep miatt. Szombatra behavazott, és vasárnap a párcentis hó alatt jeges volt a fatörzs. Így a doronglétrák inkább hátráltattak, mint segítettek. Amúgy a vízállás nem volt túl nagy, bár így is sikerült átáztatni néhány cipőt. Az út maradék része normál túratempóban megtehető a térképen írt idő alatt.
A visszaút a piroson nagyon kényelmes, bár a végefelé erősen lejt, a gyengébb térdűeket erősen ledarálta.

Harmadik napra kidőlt alólam a csapatom, akik fürdőnapot tartottak Poprádon. Ígyhát csatlakoztam egy másik csapathoz, akiknek a túravezetőjét innen a fórumról ismertem meg. Fél 2-kor indultunk Csingóból a Tamásfalvi-Hernád áttörés-Klastorska Roklina-(kék jelzés) Csingó útvonalon, Klastoriskot pont sötétedéskor értük el. Itt kicsit kavarogtunk a ködben, de azért végül rátaláltunk a kékre. Este 9-fél10 tájt értünk vissza Csingóba.
A kék út vége már erősen lejt, szintén nem egy térdkímélő útvonal.
A sötét nem okozott gondot, lámpákkal teljesen jól be tudtuk világítani az utat.

És néhány kép: Kilátás a házunk elől és Bagoly szikláról, Velky Sokol a hóban

Linita Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3134
.
Előzmény: Linita (3133)
Linita Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3133
másnapra már nem sok maradt belőle :(
Előzmény: manusz-01 (3132)
manusz-01 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3132
Na, akkor még néhány.
Előzmény: softi (3131)
softi Creative Commons License 2007.10.21 0 0 3131
Nagyon jók!!!
Előzmény: manusz-01 (3130)
manusz-01 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 3130
Leesett a hó a Paradicsomba. Nem vészes. lent kb.:1-2 cm, 900 méteren kb.: 5 cm.
Szerintem el fog olvadni.
A Pieckyben a vízállás kicsi, viszont a hó eléggé csúszóssá tette a doronglétrákat.
Útviszonyok: Odafelé reggel enyhe havazásban, enyhén csúszós, vissza, este száraz.
Útvonal: Bánréve - Dobsina - Vernár - Píla.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!