Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Bocsesz hogy paraszt voltam.Teljesítményt növelni csak nagyobb trafóval lehet.Bekapcsolási időt plussz ventilátorral növelheted.Tovább tudsz hegeszteni időben nagy árammal.
Van ilyen, ezt így akarták, vagy épp ilyen lett :-) Nem értek annyira a technikai részletekhez.
Ha megnézed a Europeweldet, ott is "többet" tud a 160-as mint a 175-ös :-) Azért a teljesítmény sem minden. Azon a gépen amin jobban sikerült a fokozatokat kiosztani, vagy jobb minőségűek az alkatrészek, esetleg simább az ív, szebben hegeszt ... ezt már csak a tapasztalat mondja meg, meg a gépteszt.
Az MM-ek is nagyon jó Magyar trafós gépek, csak azok kicsit drágábbak.
Mondjuk ha jó áron megvan a gyártól akkor maradj a 180/210 mellett, mert 4 görgős előtoló, szakaszos, meg pont hegesztés funkció, és 2t/4t azért sok remek kényelmi funkciók.
Hát figyelj, kinek a pap ... én régen úgy voltam hogy tudjon 100A-t 100%-on az mindenre elég, de akinek nem napi munkára kell, annak ha 60%-on tud mondjuk 80-90A-t az már teljesen jó.
Igazából ház körül/hobbira 0,8-as huzallal szinte a legtöbb dolgot megoldod, annak egy 160A-es névleges teljesítményű gép elég. (most az hogy trafós vagy inverteres az ízlés dolga) No nem az Einhell, meg a Güde, mert azon ez csak típusszám :-(
Linkelek pár relatíve "olcsó" gépet. Nézd meg az adatokat, ezek már bőven jók. Nem mondom hogy csak ezeket szabad venni, de kb ilyen adatokat kell hogy tudjon.
Javíts ki ha tévedek, de ha jól emlékszem az 1ik legjobb trafós gépnek mondtátok már több alkalommal is.
Szerintem a Formig 180/210 elég sok mindent lefed.......nem csak 0,6-os huzallal lehet vele dolgozni, és ami nem utolsó szempont 3-4perc munka után nem kell megállni 7percre. :)
CO-ban Formig 180/210 lesz a befutó nálam. Már árban nem szaladnak el vele. (vaz05 fórumtárs ha jól emlékszem tavaly azt mondta 120e körül lehetett megvenni).
Én azért írtam neked mikor kérdezted, hogy a "hobbi kasztnisok szeretik", mert aki nem hegeszt sokat, és az is vékony lemez, vagy vékony falú zártszelvény, arra jó. Másra nem nagyon.
Az hogy van 6 fokozatod ...igazából nincs annyi. Első két fokozat mindenre gyenge. 3-4-es jó a 0,6-os huzalhoz, a 4-5 meg a 0-8-ashoz (6.fokozat csak 400v-ról ha jól tudom) Szóval el lehet vele "hegesztgetni" ha nincs más, de végülis amint mellé teszed egy rendes gépnek, akkor igen... egy kalap kaki. Ha 40-50-ért adnák újonnan a boltban akkor,azt mondnám hogy oké .. ennyiből nem lehet rendes gépet. Na de ez 130.... abban az ársávban azért vannak megbízható versenytársak...
Trafósban 100 körül ott a magyar formig 175, inverteresben az alfaweld 185 vagy a gorilla aluflux
Bekapcsolási időnek hívják. Azt jelenti hogy az adott teljesítményen (10 perces idő intervallumban) meddig lehet hegeszteni.
Jelen esetben a 160A 10% azt jelenti hogy 160A-en 1 percig. 85A 35% pedig azt hogy 80A-en 3,5 percig. Na most a 80A az az áram ahol a 0,8-as huzal már rendesen leolvad.
Az abaj hogy még ennyit sem tud, mert ezek az adatok 400V-ról igazak.
230V-ról rosszabb:
25A 100%
60A 60%
70A 35%
90A 25%
115A 15%
Mivel a 0,8-as huzallal 90-110A közt hegeszt a ember mondjuk zártszelvényt, ez a gyakorlatban annyit jelent hogy minden 2 perc munkára fog jutni 8 perc pihi.
Nézegettem most pár videot......nekem úgy tűnt, hogy a vágási sebesség majdnem mindenhol ugyanaz, persze én laikus vagyok. :)
A vágás minősége a többihez képest valóban nem a legszebb. Ez azért tetszett meg első ránézésre ez se 1millás még, mégis egészen korrektül kivágta az a kulcs alakzatot......
Kár, hogy műszaki adatokat nem írt a gépéhez....kíváncsi lettem volna rá miből rakta össze.