Keresés

Részletes keresés

babett anyó Creative Commons License 2006.04.29 0 0 732
Van nem messze egy nagy fa, arról loptam magot. Nagyon könnyen.
Előzmény: Encsi84 (731)
Encsi84 Creative Commons License 2006.04.29 0 0 731
Megszeretném kérdezni, hogy a selyemakácot hogy szaporítottad?
Előzmény: babett anyó (727)
Flanell Creative Commons License 2006.04.29 0 0 730

Igen, ez a szokványosabb, iparibb.

Gondolom, Rappainak már nem hajlik a dereka.

Előzmény: bombaba (728)
Flanell Creative Commons License 2006.04.29 0 0 729

A jujubák 30-40 centisek, tippem szerint jövő tavasszal már virágzanak, de legkésőbb nyár végén.

Cserébe főleg kivire vadászom, de biztos meg tudunk egyezni valamiben. Olyasmi érdekelne leginkább, ami már most gyökeres, vonaton szállítható, kintiként nem túl nagyra növő (kivéve, ha gyümölcstermő), mediterránként sokáig elvan max. 10 literes edényben és lehet teleltetni nem túl világos helyen, szobanövényként, ami viszonylag kis termetű és lehetőleg virágzós. Ha van egy kis időd, csinálhatnál egy felsorolást. A legérdekesebb növényekhez véletlenül szoktam hozzájutni, hogy "ja, még ilyen izé is van". Lehet emilben is.

És helyileg? Pl. a Keletibe megyek valószínűleg kedden délelőtt.

Előzmény: babett anyó (727)
bombaba Creative Commons License 2006.04.29 0 0 728
A Bene-féle datolyaszilvákon az oltás kb 5 cm-re van a talajszinttől.
Előzmény: Flanell (722)
babett anyó Creative Commons License 2006.04.28 0 0 727
Engem érdekelne a jujuba magonc. Mekkora? Mit kérsz érte. Most amiből sok van: selyemakác, páfrányfenyő, pomeló, mindegyik egy éves magonc, de ha megmondod, mi érdekel és tudok gyökereztetni belőle, esetleg beszerezni azt is megbeszélketjük. Banán sarjam is szokott lenni, esetleg golgota vagy citrusfélék vannak még, meg sok egyéb.
Előzmény: Flanell (725)
Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 726
Meg, ha már itt tartunk, van egy termő szamóca guavám meg egy termő fidzsoám, amiket már 20 literes vödörbe kellene ültetni, de nem férek már az edényektől. Ezeket is eladnám féláron vagy elcserélném.
Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 725

Tényleg, nem érdekel valakit bármiért cserébe kicsi jujuba magonc, ami szerintem 1-2 év múlva terem?

Helyileg Gyöngyösön van, de járok néha Pestre és Miskolcra.

Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 724

A gugli a cikket nem ismeri, csak a cikk helyét, hátha könnyebb lesz keresni: 98. 47. 46. 23-24p.

Előzmény: totoro_hun (718)
Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 723

Valóban, figyelmetlen voltam.

Velem sajnos az a helyzet, hogy ilyenkor esténként már nem szoktam 180-as IQ-teszteket írni...

Előzmény: monarda (717)
Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 722

Nekem is Rappaitól van datolyaszilvám, én bizony rögtön vásárláskor az 1 literes konténerből kihajintottam a helyére, télre sem takartam egyáltalán, és nem fagyott el.

Ezt nem is lehetett volna úgy ültetni, hogy oltás a föld alá 20 centivel, mivel az oltás kb. 40 centi magasan van. Kutat kellett volna ásnom hozzá.

Nekem az volt a bajom vele, hogy az első évben a törzse rákosodott, legalább dupla vastag volt a beteg helyen. Tettem rá tömény gombaölőtől kezdve gépzsírig mindent, valami csak használt, a következő évre elmúlt, már alig lehet észrevenni, hol volt. Viszont a termésben fekete foltok vannak, vírusfertőzés lehet. De ezt írtam is itt a télen.

Előzmény: bombaba (715)
Flanell Creative Commons License 2006.04.28 0 0 721

Az újabb növényeket remélhetőleg már másik helyről v. fajtából szerzi be, gondolom, nem csak az ismerősöm reklamált.

Amit a lányának adott Pestre, az ki sem hajtott, az övé meg, mint írtam, földig visszafagyogat.

Nálad biztos jobban fogja bírni, ha még a füge is megmaradt. Nálam az fagyott most el földig.

A paw-paw, jujuba, kivi, citrom, datolyaszilva, meg mit tudom én még mik vannak, meg sem érezték a telet.

Érthetetlennek találom, hogy mélyen a föld alá kerüljön az oltás helye, fagyvédelmi szempontból mindenképpen jó, de egyébként meg minden növénynél az a helyes, ha odáig kerül földbe, mint előzőleg. A gyökerek nem szeretnek túl mélyen lenni.

Előbb mexagoltam a vadcitrom virágját, gyenge illata van, engem a cseresznye vagy ilyesmi hazai gyümölcsvirág illatára emlékeztet.

Én vadcitromot először Lovaséknál láttam, ott kis bokor volt, én is így választottam helyet neki, most át kellett ültetnem, mert már nem fért. Jól vissza is kellett ezért vágni, a profi kézifűrészem alig vitte, csak csúszkált rajta. A legkeményebb fa, amit valaha is fűrészeltem. De megérte, úgy hajt és virágzik, mintha az eredeti helyén maradt volna.

Előzmény: GuMiSZu (720)
GuMiSZu Creative Commons License 2006.04.28 0 0 720

Köszi a biztatást.... ha kifagy elmegyek hozzá elbeszélgetni, az biztos! A fügém kibírta az idei klimát, > ennek is ki kell... nem hiszem, hogy gáz lenne vele, mert nála is kint telelt, és látszott rajta, hogy nem nagyon volt mostanában mozgatva a dézsája > full ki volt a fű rohadva alatta > nem is volt ott semmi.

Az oltást nekünk is mondta, hogy mélyen be a föld alá >egy kb 1 m-es gödröt ástam, és a 3m es fából csináltam 2.2m-est > az oltás kb 30cm mélyen van, és a gyökeréhez letettem egy flexi villanyász csövet, hogy a gyökerekhez tudjak vizet juttatni.

Ne keseríts el, mee mindjárt kiakadok :(...

kérdés: a vadcitrom (poncirus trifoliata) virágának VAN ILLATA? mee nem tom..

a fának meg drukkolok, én se fagytam ki a télen :)

Előzmény: Flanell (714)
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.28 0 0 719
Na szóval ezt a választ kaptam a beporzásról:

"Amit leirt,igaz,de a valóságban a helyzet nem ilyen komoly. Én mindenesetre 2 fa ültetését szoktam javasolni, kb. 4 m távolságra. Az én fáim a kertben már 20 évesek, nincs szükség kézi porzásra, elvégzik a bogarak es hangyák (!) Egy-egy fán átlagban 10-12 kg gyümölcs terem évente,vannak rosszabb és jobb évek."
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.28 0 0 718
Engem is kicsit lelomboztatok, bár nekem már vannak külföldről rendelt magból kikelt fáim, amik valószínüleg nem azonosak a lovas félékkel, így a keresztbeporzás is megoldható. Mindenesetre megkérdezem majd hogy is van ez pontosan. Gyulának volt egy komolyabb cikke erről a kertészet-szőlészetben néhány éve, de sajnos nem találom, nincs meg az valakinek véletlenül?
monarda Creative Commons License 2006.04.28 0 0 717

Szia Flanell!

Lehet, hogy félre érthető voltam, de nálam az öntermékenyen volt termés, csak a külön porzós és termősön nem láttam még virágokat sem.....

Arra lettem volna kiváncsi!

Különben nem akarom bántani őket , de ahoz képest, hogy mindenre azt mondják, hogy fagytűrő két tő öntermékeny kivim is kifagyott amit a Rappáéktól vettünk, meg a rengeteg minden más.....minket is udvariasan lerázott!

Üdv!

Előzmény: Flanell (711)
bombaba Creative Commons License 2006.04.28 0 0 716
Nekem is csiklandozta a fantáziámat ez a növény, főleg mert mérsékeltövi, igy a teleltetésével nem lenne gond. Szombathelyen van egy 7 méter magas példány, 55 cm kerületü törzzsel. Ha valaki esetleg ismeri, megmondhatná, hogy terem-e.
A Terebess-oldalon az alábbit találtam róla:

'Beporzás : A szegényes beporzás csapás a természetben, de a probléma jól kezelhető kiskertben. A pawpaw virága hímnős, de nem önbeporzó. A virág hímelőző (protogynaus), az érett, kifejlett bibe nem túl hosszú ideig fogékony, amikor a hím pollenek hullanak. Ráadásul a pawpaw-nak szüksége van a keresztbeporzásra, egy másik, nem rokon pawpaw fától. A beporzás feladata a nem túl nagy érdeklődést mutató légy és bogárfajokra van bízva. A legjobb megoldás a házi kertész számára a kézi beporzás, használjunk kicsi, puha ecsetet a virágpor bibére juttatásához. A pollent éretten kell összegyűjteni, amikor a portok barnás színű, laza, omlós, porlós. A pollen szemcséknek bézs színben láthatóaknak kell lenniük az ecset szőrén. A bibe akkor befogadó képes, mikor a vége zöld, fényes, és ragadós és a portok szilárd (tömör) és zöldes világos sárga színű.'

Na itt vesztettem el a lelkesedésem, mert nem értem, hogy keresztbeporzásra+kézi beporzásra van szükség, vagy elég a kézi. Bár ez is elég strapás lehet egy 4-5 méteres (vagy akár csak 3 méteres) fánál.
Előzmény: Flanell (713)
bombaba Creative Commons License 2006.04.28 0 0 715
A Bene oldalán van leirás arról, hogy a datolyaszilvát úgy kell elültetni, hogy az oltás helye kb 20 cm-re a föld felszine alá kerüljön. Továbbá azt irta még a növény mellé nekem, hogy télen takarni kell, amig a törzse 'rücskös kérges nem lesz'.
Egy ismerősöm is vett a Rappainál datolyaszilvát, amit rögtön kiültetett - nem a fenti módon - és abból is már csak az alany hajt (3500 ft).
Előzmény: Flanell (714)
Flanell Creative Commons License 2006.04.27 0 0 714

Úgy néz ki, mintha direkt csinálnám, de erről is rosszat kell írnom:

egy ismerősöm vett nála piros datolyaszilvát, ami az előző kivételével minden télen tövig visszafagyott.

Előzmény: GuMiSZu (687)
Flanell Creative Commons License 2006.04.27 0 0 713

Megnéztem ezt a cikket, ebben tényleg szabályos porzós-termős virág van a fényképen.

Az enyém állítólag az övék magjából van, arra gondolok, hogy hibrid, és visszaütött egy nem öntermékeny ősre. Vagy a fa fejletlensége miatt esetleg nem fejlődött ki a bibe? Valami gyümölcsnél már láttam ilyent. Majd elválik az idén.

Előzmény: totoro_hun (708)
Flanell Creative Commons License 2006.04.27 0 0 712

Nálam tavaly virágzott először a Lovas Katalintól - a lakásán - vásárolt paw-paw.

Milyen érdekes, egy virágban sem volt bibe.

Most két eset lehetséges: vagy a paw-paw-fán külön virágban vannak a porzók és a bibe, és tavaly még nem nyílt termős virág, vagy a másik variáció, hogy nem öntermékeny fajta, és át lettem verve.

Annak már utánanéztem, hogy a legtöbb paw-paw fajta nem öntermékeny.

Most tele van bimbóval, egy hét múlva már többet tudok. (Attól félek.)

Előzmény: totoro_hun (708)
Flanell Creative Commons License 2006.04.27 0 0 711

Nem akarlak elkeseríteni, kedves Monarda, de az én kb. 4 éves Rappai-féle "öntermékeny" kiviről kiderült, hogy simán porzós. Felhívtam Rappait telefonon, de gyakorlatilag elhajtott, semmi jóvátétel, csak jótanácsok. De azokon nem terem kivi.

Úgyhogy, csak ne legyél olyan biztos benne, hogy azok tényleg kivik...

Előzmény: monarda (694)
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.27 0 0 710
most meg visszajött....elnézést a duplázásért
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.27 0 0 709
Érdekes, eltünt az előző hozzászólásom. Talán kimoderálták mert árat irtam benne?
Na mindegy, most hoz nekem Lovas Gyula ( A felesége Lovas Katalin irta a nőklapjás cikksorozatot az egzo gyümölcsökről) 4 éves 1 m magas paw-paw csemetéket Pécsre.
Az ő cikkük ez is a paw-pawról: http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2001.09.23/1601.html
Aki Pécsit még érdekel privizzen rám, és neki is hozatok.
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.27 0 0 708
Pécsiek: Lovas Gyula hoz nekem pécsre egy méter magas, 4 éves Paw-paw fát.
Ha még érdekel valakit akkor szóljon és neki is hozatok. A 4 éves 5200/db, a 2 éves 3000 ft/db.
Lovas Katalin irta a nőklapjás cikksorozatot az egzo gyümölcsökről az ő férje Gyula. Ők irták a neten fellelhető magyar cikkeket a fáról pl. itt: http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2001.09.23/1601.html
Akit érdekel sűrgősen irjon, mert gyorsan válaszolnom kell neki!
totoro_hun Creative Commons License 2006.04.27 0 0 707
Nem hiszem hogy jövőre még gond lesz a ledöntés, pláne hogy meg is "szokta" már az irányt amerre hajolnia kell. Aztán persze nem tudom mi lesz, valószínüleg marad a váltogatás, majd elválik :)
Előzmény: grifi (706)
grifi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 706

Hát igen, tapasztalatom szerint mindig a Mecsekoldalban tavaszodik először az országban. Van, amikor kisebb a különbség, van amikor nagyobb (idén szerintem kisebb). Általában áprilisban van 1-2-3 hét előny az ország többi részéhez képest. Volt olyan év, hogy pl. a kajszibarack ÉK Mo.-n több, mint 1 hónappal (!) később virágzott, mint nálunk.

Szerencsére nekem nem kell takarnom a fügefámat. :)

Jó módszer a földre döntés, csak kérdés, hogy mit csinálsz jövőre, amikor már erősek lesznek az ágak.. Vagy váltogatod az ágakat?

Előzmény: totoro_hun (699)
grifi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 705
Hát ez jó kérdés... Talán '99-ben, vagy 2000-ben vehettem, de nem vagyok benne biztos (lehet, hogy korábban?). Akkor még egész kis növény volt, csak egy hajtást hagytam rajta, szándékosan törzsesre neveltem.
Előzmény: gáborke (698)
grifi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 704
Lehet, hogy így még jobban is jártál. Az öntermékeny kivikről nem sok jót hallottam, bár saját tapasztalatom nincs.
Előzmény: bombaba (697)
bombaba Creative Commons License 2006.04.26 0 0 703
kozak26!

Rég jártál erre. Megnéztem a korábban felrakott fotóidat, és úgy látom, a kivid az a fajta, amiből a barátomnak évekkel ezelőtt Orienthal Delight öntermékeny kivi helyett küldtek, ráadásul két porzóst. Már éppen készül agyoncsapni őket, mert a fajtáját sem tudja és képtelen termőt beszerezni hozzá. Nem tudnál gyökereztetni a termősből esetleg, netán?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!