Miért nem tudok neked e-mailt küldeni telve van a postafiókod, valami más gond van? Várom mihamarabbi válaszodat, ha gondolod küldök neked egy gmail.com os meghívót ez egy nagyon megbízható e-mail.
Én is vettem ott egyet áprilisban. Az a gond, hogy ők csak dugványozással szaporítják, így a saját gyökerén van a növény. Én egyelőre nem kockáztatok, megpróbálom vadcitromra rászemezni, és majd azt tervezem kiültetni, így elvileg fagytűrőbb.
Már nagyjából el is virágzott a datolyaszilva, elég meleg volt ebben a pár napban. Most is még 30 fok közelében van, de ahogy nézem az előrejelzést, nem sok jóra számíthatunk a jövő héten... :(
Én is vettem tavaly önbeporzós mini kopasz kivit, virázott is már az első évben, de mind lehullott, most tele van bimbóval, majd meglátjuk.
A datolyaszilvám úgy megindult, mintha húznák, de nem hiszem, hogy várhatok temést még, sehol virág nyoma, 2004 tavszán ültettem akkor 0,5 m-es volt, most már 1,8 m. Talán jövőre.
A fűvészkertben a gránátalma már bimbózik a pálmaház előtt védett helyen, a múlt héten láttam.
A virágoknak örülök, csak annak nem, hogy némely kis ágacskán mintha a rügyek besültek vagy megfagytak volna. Van, amelyikből 10 cm hosszú ágacska nőtt, van, amelyik most pattant ki. A fene érti, hogy most mi lehet a baja, vagy mi okozta mindezt.
Az első termést (3 db, átlagban 25 dekásak voltak, gyönyörűek) sajnos túl hamar szedtem le. Akkor még teljesen tapasztalatlanul annak a könyvnek hittem, mely azt tanácsolta, hogy mikor már kezd pirosodni, és már nem olyan kemény, akkor szedjem le, az első fagy előtt. Ez nem jött be, nem tudott normálisan utóérni. Legközelebb megvárom, míg teljesen bepirosodik, és nem érdekel, hogy fagy van-e vagy sem.
Én is kíváncsi leszek az öntermékeny kivire. Kettő virága volt, mindkettőből pici kivi lett, de az egyik később lepottyant.
Hát valószínüleg az éghajlat miatt is lehet - bár az enyém nincs védett helyen, és NY felől egy nagy fenyőfa árnyékolja. Szerintem ha idősebb lesz a fád - talán már jövőre -, akkor már előbb és jobban fog hajtani, és virágozni.
Én azért annak a 10 virágnak is örülnék a 2. évben... :)
Nem is mesélted, hogy milyen volt az első termés. Vagy csak lemaradtam róla?
Kíváncsi leszek az öntermékeny kividre, eddig nem sok jót hallottam róluk, remélem, a tiéd bőven fog teremni, és finom is lesz!
Irígyelve néztem grifi a datolyaszilvafádról készült képeket. Az enyém kihajtott, de van több kis ága, melyen elég kényszeredetten pattantak ki a rügyek. Ha jól emlékszem, most csak 10 virága van, de még teljesen be vannak csukódva.
Most vagy a mecseki éghajlat miatt nő a tied, mint a veszett fene, vagy esetleg másmilyen fajta. Az enyém le van maradva a tiedhez képest.
Amit tavasszal vettem önporzós mini kopasz kivit, kettő virága szépen kinyílt, majd a mai napon az egyik kis termés le is pottyant. Pedig reménykedtem, hogy a férjemmel kettesben degeszre tömjük magunkat a két kis gyümölccsel. Így elfelezzük majd az egyetlen szem kivinket, ha megmarad.
Tavasszal nyafogtam itt a topikban, keresgéltem olyan helyet, ahonnan küldenek nekem postán datolyaszilvát, és végül a Bene nyert. Illetve azt hiszem, én nyertem vele. Szóval tőle vettem 2 darabot (meg kettőt egy ismerősnek), 3 éves alanyon egyéves oltással, mindegyik jól van és hajt. A milyenre nehezebb a válasz, állitólag piros, mag nélküli, és 'Athen' fantázianevü.
Végre látok termős kivi-virágot :) Az enyémnek még kell 1-2 nap, kiváncsian várom. Kérdeztem már, mennyi idős a datolyaszilvád? (Én az idén vettem kettőt, egyenlőre szépen fejlődnek.)
Lehet, hogy a bibe még nem volt teljesen kifejlődve. Tegnapra az első virágban egészen megnőtt, de már nem sárga, hanem sötét, elég gyanús kinézetű. Újraporoznám, de a többi virágban még nincs porzó.
Mára meg még nagyobb lett, mivel az egész porzós részt kiette egy rózsabogár (ami tragikus hirtelenséggel elhalálozott), és csak a bibe maradt a virágban.
Hát az a helyzet, hogy a magokkal nem törődtem, egyszerűen megettük, a kis piros golyócskákat kiszsedtem a szivacsos belsejéből és magostól felfalásra került.
Sajnálom az elhullottakat. Hol lehet lótuszszilva alanyhoz jutni? Nekem datolyaszilva magjaim vannak, amik most a hűtőszekrényben tartózkodnak hideghatás begyüjtése céljából. Azt olvastam, hogy ez kell nekik vetés előtt. Ezt gondoltam elvetni és beszemezni majd az idén beszerzett magnélküli datolyaszilváról. Ez jó megoldás szerinted?
Bombaba: Mi lotusszilva alanyra oltottunk. A vetés utáni évben már oltható méretű lesz ha elég nagy konténerbe vetetted. Éppen tegnap dicsekedtem, hogy miylen jól sikerültek az oltások, egy hete láttam utoljára őket ( apósomnál voltak), és most kimentem a szőlőbe, és mindkettő elpusztult. Apósom egyiket kiültette szabadföldbe, másikat nagyobb könténerbe. Szerintem az átültetés lehetett a gond :(