Szeretném megkérdezni, hogy lenne-e szedermálnád, fekete és lila málnád cserére? Néhány tő elég lenne. Régóta szeretnék ilyen fajtájú málnákat. Cserébe többféle növényt tudok küldeni vagy kifizetem őket.
Kaptam szedermálna vesszőket, és sajnos, nem sikerült a gyökereztetésük. Igaz, nem is nagyon bíztam benne, mert még én sem hallottam róla, hogy így gyökereztetnének. Mivel nagyon szerettem volna szedermálnát, megpróbáltam, sikertelenül.
" Ősszel jön el a körbujtás hatására gyökeret eresztett vesszők leválasztása, például a málnánál. Őszig általában gyökeret eresztenek a június végén fejbujtással szaporított szeder- és málnaveszszők.
A sokak által ismert fejbujtás lényege, hogy a szeder- és málnavessző hegyét lehajlítjuk, 15 cm mélyen fejjel lefelé elföldeljük, és folyamatosan nedvesen tartjuk. Meggyökeresedésük után óvatosan, 2-3 rügy meghagyásával, leválasztva az anyanövényről, állandó helyre ültetjük."
A meleg miatt hajt, lent még van a nyári melegből. Ami elkezdett hajtani, annak esélye van elfagyni.
Ha van valami fűtetlen melléképületed, vödröstől vidd ki, vagy mondjuk fűtött épület fala mellé védett sarokba, vagy ilyesmi.
Tavaly ilyenkor kellett volna valakinek 10 tő, ástam is ki neki, beleraktam egy virágföldes zsákba (összesen lehetett fél liter föld az összesen), aztán lehajítottam a házfal mellé.
Az illető nem jött.
A fagyott föld miatt elültetni nem tudtam, értéke nem volt annyi, hogy érdemes legyen vele körülményeskedni, így hozzá se nyúltam tavaszig, nem is öntöztem, elkönyveltem, hogy ezeknek végük. -16 volt a faltól 3 m-re mérve a leghidegebb.
Csak azok a tövek pusztultak el, amelyeknek a gyökere teljesen szabadon volt, nem érintkezett a kevéske földdel. A többi hajtani kezdett, el is ajándékoztam.
Talán ostoba a kérdés, de a málnát lehet dugványozással szaporítani? Azt tudom, hogy a szedret lehet és a szedermálnát is. De a sima málnáról még nem hallottam ilyet.
A szedermálnát nem ismerem, hogy mennyire bírja a gubacsot.
A Blissy magas antioxidáns-tartalmára ott van a magyarázat a legalsó táblázatt fölött: a magas réz- és vastartalom miatt.
Mivel ezt a fajtát nem folytontermőnek nevezi, hanem ősszel termőnek, ezért egész biztos, hogy nem a nyári termést vizsgálta a többivel együtt, hanem az őszi termést.
Ősszel pedig nyilvánvalóan másfajta fenológia állapotban van a málnanövény, mint júniusban. Ősszel más anyagok dúsulnak fel, tehát a termésbe is más anyagok kerülnek. (Ez az én elméletem.)
Azt már korábban is írtam, hogy a nyári termését nem szeretem, de ősszel egész jó.
Mi a véleményetek a Glen ample tüskementes málnáról? Találtam valakit, aki 75 ft-ért árulja tövét (+ p.k.) Lehet, hogy veszek valamennyit, habár nem sokat tudok erről a fajtáról.
Köszi! Nálam a szedermálnán is vannak gubacsok úgy 1 méteres magasságban. Még belegondolni is rossz, hogy a felette levő 5-6 méternyi rész elhalhat...
Közben találtam egy érdekes vizsgálatot a neten. A kedvencem, az Autumn bliss meglepően jól szerepelt rajta. Az antioxidáns tartalma messze megelőzi a többi málnáét. Kíváncsi vagyok mi lehet az oka.
De a telepítés utáni évben inkább az eredeti tő helyén hoz több nagyon erős 2-2,5 m-es termővesszőt, az 1-2 méterrel távolabbi, kiszedhető gyökérsarjak csak az azt követő évtől jönnek bőségesen.
Nagyon szeretnék málnatöveket telepíteni a kertembe. Mivel már nem vagyok fiatal, kiszedettem a szőlőket és sok hely felszabadult. Már csak paradicsomot, paprikát és néhány más zöldséget tervezek a nyárra, de a kert fele üres lesz. Jó lenne valami hasznossal beültetni, amivel nincs sok gond. Az unokák is örülnének neki.
Bármilyen fajta megfelel, mert nekem nincs semmilyenem. Akinek van néhány tő feleslege, akár 5-10 vagy 20 tő, jelentkezzen legyen szíves és kifizetem őket vagy csere útján rendezzük le a dolgot. Van pár évelő kerti növényem, amikkel már nem szeretnék bajlódni, mert nem bírom már erővel. Szívesen küldök belőlük, de küldhetek eperpalántákat is, amik elszaporodtak és feleslegem van belőlük.
Kedves atandi! Warum hast du das doch gefragt? - A málnát gyökérsarjakkal szaporítjuk, de pl. a köszmétét vagy a ribiszkét dugványozással is lehet. - Ha van e-mail címed, majd megoldjuk.
Akkor lehet, hogy tápanyaghiány miatt sárgultak a levelek. Vagy megsérültek a gyökerek kiszedéskor. Mert ugye márciusban és áprilisban kaptam a töveket, némelyiknek sérült volt a gyökere ill. meg voltak már indulva, a postai szállítás se tett jót nekik, de azért csak túlélték a málnák. A szedrek már nem minden esetben. Azok érzékenyebbek a málnánál.
A Glialka tudtommal nem hat át a talajon, csak azt irtja ki, aminek a levelére kerülve felszívódik. Tehát ha elveted a magokat a földbe, utána a földre rápermeteznég a glialkát, akkor se lenne bajuk a magoknak. DE hát gyomos földbe nem szoktunk vetni, ezt csak példának írtam.
Kedves Józsi bá! Ha tudnék adni érte valamit, esetleg tudnál nekem 2-3 levágott vesszőt küldeni az roma Q-ből? Sárga málnám van esetleg, vagy majd kitalálnánk. Nagyon szeretném kipróbálni, és egyik kedvenc gyümölcsöm a málna.
Akkor ezért nem lehet permetezni. De nem baj, mert a gubacsos tövek is elég bőven termettek és ha ősszel kivágom és elégetem őket, akkor jövőre talán korlátozom a kártevők számát kicsit. Ami idén nagyobb terméskiesést okozott, az a botritisz. Szerencsére az ellen lehet védekezni. Csak még nincs gyakorlatom benne, mert idén volt először nagyobb mennyiségű málnám.
Az egyszertermőknél vannak 3-4 méteres hajtások is. Tudom, ezeket vissza kéne vágni 1 méterre, de nincs szívem hozzá... Tetszik, hogy olyan hosszú.
A folytontermőknél a vesszőkártevők ellen nem lehet védekezni. Pont akkor kezd teremni a nyári hullám, amikor kis aljasok petét raknak a friss vesszőkre. Ha van támrendszered (legalább karó) akkor a szél nem fogja kitörni a gubacsos hajtásokat. Ettől függetlenül ősszel célszerű a fertőzött vesszőket kivágni, hogy gyérítsd az álományukat.
1, Ha a tavalyi hajtásokat meghagyod teremni, akkor minden nyári málnánál korábban eszel friss málnát (Autumn Blissnél legalábbis), viszont a tavalyi vesszőbetegségeket áthozod vele a jövő évre.
2, Ha kivágod novemberben az egészet a talajszintnél, akkor csak a nyár közepén-végén kezd teremni, de erőssebb hajtásaid lesznek augustusra, ill. elméletileg egészségesebbek lesznek a vesszők.
Ez utóbbi nálam hobbistaként azért nem működik, mert a szomszéd sorokból a "hagyományos" málnákból minden kártevő és kórokozó utat talál magának. Ezért meghagyom a tavalyi vesszőket és hagyom korán teremni.