ha vitatott terület. nem kéne róla megállapodni? esetleg nem lehetne kivonulni onnan és nem provokálni még jobban az arabokat? az azért tudható, hogy nem a legbékésebb zsidók költöznek oda. most is, október környékén az is várható volt, hogy ciszjordániában robban ki valami. muszáj mindig parazsat tartani és őrizni valahol?
te annak idején azért ikszeltél ki engem - antiszemitizmusomra hivatkozva -, mikor figyelmeztettelek arra, hogy nem illendő a saját országod állampolgárait testületileg ellenséggé nyilvánítani és rémüldözni azon, hogy mi lesz, ha bekerülnek a kormányba (most tök mindegy, melyikbe, bár netanjahunak is volt egy pillanata, mikor istenkedett valamelyik arab pártnak, hogy lépjen be a koalíciójába).
és nem tudom, milyen jogaik vannak ciszjordániában az araboknak és milyen jogaik vannak a zsidóknak.
ismételten közlöm, hogy nem akarok visszamenni salamon király koráig, de biztos hogy mindezeknek megvan a maguk előzménye. majd csak eljut egyszer izrael is oda, hogy elfogadja az arabok létezését. talán addigra az arabok is elfogadják izrael létezését.
ja, nem tudom bemutatni az ellenkezőjét, de azt azért te se mondhatod, hogy ez föl se merült az ortodoxoknál. akik épp most kerültek bele a hatalomba, hála netanjahunak.
A Nyugati Fal a zsidók legszentebb helye. Az időszámítás utáni 70. évben a rómaiak lerombolták a jeruzsálemi szentélyt, csak ez a 28 méter hosszú és 18 méter magas kőfal maradt meg belőle. A legendák szerint Isten szelleme sohasem távozott el a Nyugati Faltól. Mikor a zsidókat kiűzték az országukból, minden közösség vitt magával egy-egy követ, és beleépítették annak a templomnak a falába, melyet a száműzetésben emeltek, az épületet magát is a Nyugati Fal irányába tájolták. A világ minden részéből ide zarándokoltak a szétszóratásban élő zsidók és elmondták gyászoló imáikat – ha éppen odaengedték őket a terület birtoklói, amelyet majdnem kétezer év után, 1967-ben foglalt vissza az izraeli hadsereg.
belőlük kinézek annyi intelligenciát, hogy ha végrr felhagynak ezzel az őrült nagy-izrael-tervvel, akkor vissza tudnak állni a földre és oda tudják tenni az ortodoxaikat, ahova valók. az araboknál ez hosszabb folyamat lesz, sajnos.
na erre mondtam, hogy a zsidóknak is lenne miről gondolkodniuk. igen, elsősorban az araboknak kell, természetesen, de a zsidóknak is jót tenne némi visszafogottság.