Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
(Az OMSZ meghatározott formában, időpontokban különböző állami szervezetek számára folyamatosan biztosít adatokat, prognózisokat. Egy szimpla permetezés időpontjának eldöntésében hidd el ez a felület felesleges. Illetve bevallom én inkább az idokepet figyelem "nem hivatalosan" és az esetleges döntéseimet ennek segítségével hozom meg a melohelyemen is.)
Egy olyan képen, amin csakis a fürtök vannak, hogy akarod megállapítani a levéltüneteket? ;)
Ez a gond a fotókkal: csak egy részletét mutatják a tőkének. Viszont mennyire szükséges feltétele a feketerothadásnak a levéltünet? (én nem tudom, ezért kérdezem)
Köszönöm! Szerencsére csak egy fürtöt találtam összesen ilyet a több, mint 100 tőkén. Leveszem, fóliazacskóba zárva a kukába teszem. (Égetni nem tudom.)
Az alapján, hogy a bogyók kocsánytól távolabbi fele kehes, fotó alapján feketerothadás. Se a réz, se a kén nem véd ellene, megelőzésre strobilurinok, talán a topas és más felszívódók, de neked kéne utánajárnod, hogy mivel tudnál védekezni. Én ezeket a fürtöket levenném és kályhában elégetném mindet.
Magam is használom a met.hu oldalt, de erről az "ipari" felületről nem hallottam. Felhomályosítanál, hogy mi is ez? Valami részletesebb, esetleg fizetős felület? Nem érdektelen nekem sem.
Ezen felül a met.hu-nak van egy "ipari" felülete is, amihez hozzaferek. Az idokep.hu legdelebbik allomasanak uzemelteteseben resztveszek. Másfél évet tanultam eghajlattan+ falusi paraszt ember felnez az égre és megmondja 3napra előre, mi várható.
Este vacsora után a 20hekto vizet, ami a permetezoben volt betöltve, rálocsoltuk a gyumolcsfákra+ a szomjazo sovényre, majd aaaaaakkkkorát aludtunk, hogy idejét sem tudom mikor.
Nagyon jó a levegő eső után és nyakig be kellett takarózni úgy lehűlt a hőmérséklet.
...de amikor még nyomott meleg volt, a teraszra már bevágott az eső, csináltam egy nagy fröccsöt és az Úr segítségét kertem.
Ezt a mai zuhét az Alföldön nem jelezte előre senki sem. Nem is lehetett. Éreztem a fejemben, hogy valami jön, nem is messze. Néztem a radar, mutatta, hogy az Alföldön szépen összeállt valami, majd sárgult, pirosodott. Ide csak a legszéle ért el, 2mm, pár percig tartott.
Ez nem a tengerekről, óceánról jött, egyszerűen a nagy meleg felhajtó ereje miatt egy lokális zivatar kialakult. A lokálisba belefér 2-3 megye.
elsösorban a szélre, másodsorban a csapadékra koncentrálva
-aztán elözö este (én mindig napfelkeltekor kezdek, a terepviszonyok nálam nem teszik lehetövé a naplemente utáni/éjszakai permetezést, minden kis lejtöt látnom kell, ahhoz pedig megfelelö fényviszonyok) itt nézem a szelet és a csapadékot:
Köszi, permetezésre gondoltam, lombtragya szert. Tavaly asszem fitohorm valamilyet használtam, kétszer vagy háromszor is, de úgy látszik, el is fogyott, vagy elpakoltam valahová, mert üres a polc :-)
Wuxal-t is tettem már többször a paradicsom öntöző vizébe, meg permetlebe is, szerintem azt fogom fújni a szőlőre is.
A trágyázásnak víz nélkül nemhogy értelme nincs, de akár ártalmas is lehet. Az öntözős tápokra is ráírják, hogy nedves talajra használd és utána is tartsd nedvesen. Szerintem ha nagy az aszály ne trágyázz amíg nem várható eső.
Általános lombtrágyák amit szőlőben is lehet használni a volldünger, wuxal, nekem van itthon kifejezetten szőlő lombtrágya (Damisol) de megmondom őszintén nem vagy ad-hoc használom mert soha semmi előnyt nem látok. Ha laborban vizsgáltatnám lehet, hogy látnám. Amikor valóban szükséges lehet a lombtrágya az a hiánytünetek megjelenésekor van. Illetve van még a bóros lombtrágya, azt meg virágzás környékén lehet csak használni kötődés javításra.
Köszönöm mindenkinek, felírtam az alternatív cuccokat, veszek mielőbb, amit kapok.
Esetleg szőlő lombtragya (zöld trágya) szer ajánlást is kérhetek, amik nálatok már beváltak? Annyira borzasztó a szárazság, hogy bármilyen szépen is néznek ki a tőkék, szeretnék segíteni rajtuk valami plusszal... ( írjatok , ha hülyeség).