Nyilván láma vagyok, de miért is kell a citromot tartósítani?!
Na persze, ha valakinek van egy bőtermő citromfája, akkor megértem. De egyébként miért? A tartósított valamiben többlet-kulináris élvezetet biztosít, mint a friss(-en vásárolt)?
(Nem kötözködöm, hanem kíváncsi vagyok, mert most hallok először arról, hogy a citromot tartósítani szokták.)
A citromokat átmossuk, szárazra töröljük, a két véget levágjuk. Minden citromot az egyik végén felállítjuk, és négy gerezdet vágunk bele egy késsel, kb a háromnegyedéig (azaz nem vágjuk végig).
Minden citromba 1-1 kanál sót töltünk, majd szorosan az üvegbe nyomjuk őket.
Az üveget légmentesen lezárjuk.
3-4 napig hűvös, sötét helyen (pl kamrában, hűtőben) puhulni hagyjuk, majd még jobban lenyomkodjuk az eresztett lében.
A kicsavart citromlével leöntjük, úgy, hogy teljesen ellepje a citromokat.
Légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapig hűvös helyen pácolni hagyjuk.
A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, szinte meg is van oldva a fűszerezés.
Én 1 csomag általában 4 db. bio citromból készítem, kb. 4 dc üvegbe, négy cikkbe vágom közé, teszem kanállal a sót és benyomom az üvegbe, ha a helykihasználás úgy kívánja letépek 1 gerezdet és mellé teszem az üvegbe. A lényeg, hogy jól teli legyen az üveg. Sötét helyre teszem a kamrába, alá teszek 1 kompótos tányért, de még soha nem folyt ki pedig naponta fejre állítom, és kb. 1 hét alatt oldódik fel benne a só, és csak ezután öntök rá citrom levet ha kell de nem igen van rá szükség. A csavaros tető alá mindég teszek folpaccot.
Ilyenkor már naponta készítek salátákat, mindég ennek a levével sózom, de a husát is felhasználom ízesítésre, és a vékony csíkokra vágott héjat is. Folyamatosan kell készítenem mert mire jó lesz az előző elfogy.
Köszönöm. Tájékozatlan vagyok. Még soha nem hallottam így tartósított citromról. A kis citromfám mindig csak egy citromot érlel. Most is csak egy növöget, a többi pici maradt. De már hozza a bimbókat.
Esik eső csendesen....kínomban hűtőt takarítottam. A fagyóban kincset találtam, tehát a mai vacsi a következő lett:
2 cent mézes pálesz
Egy rettenetesen finom LECSÓ füstölt szalonnával!!! Nem az idei ízetlen és méregdrága fóliásból, hanem az ősszel frissiben lefagyasztott isteni cuccból
fél deci kékfrankos
Egy nagyon komoly tál gyümölcsös krémsajt a frigóban talált tavalyi málnapépből, és idei földieper+ cseresznyéből.
Most konkrétan szétrepedek, pedig mennem kellene tejért.
Végy egy marék karalábé levelet, és töltsd egy zsenge, életerős nyúlba. Minél több levelet használsz tölteléknek, annál finomabb lesz az elkészült étel.
A kellő súly elérésekor vágd le a nyulat, és tetszés szerint készítsd el.
A fenti recept alapján bármilyen zöldséglevél elkészíthető, sőt, minél többféle levelet töltesz a nyúlba, annál jobb lesz!
A friss gyenge leveleket felcsíkozva a levesbe bele lehet főzni, vegyes salátába is bele tehető.
Mai salátánk, ezt a kora reggeli vékony szelet pirítós után esszük kb. 10 ó. -kor.
1 sör retek vékonyra reszelve, 1/2 zöld erős és 1/2 piros kápia felszeletelve, 1 nagy fej új lila hagyma felszeletelve, 1 cikk új káposzta, 3 szem paradicsom apróra vágva, meglocsolva sós citrommal és egy kevés apróra vágott sóban eltett citrom, olíva olaj.
Ez egy jó nagy adag de ma és holnap elfogy tízóraira valami hús félével.
Számomra illetve a férjemnek is a tavasz slágere a következő.:
' csomag új répát megtisztítok és a zöldség hámozóval mintha ceruzát hegyeznék csíkokra faragom nagyon gyorsan megy! Egy evőkanál vajat addig melegítek míg egy kicsit színt kap /barnított vaj/rádobom a sárgarépát kicsi só keverés, rá teszek még 1 marék magozott aszalt szilvát, keverés,
fedő rá és párolás addig míg az előkészített besózott lisztbe mártott csirke mell szeleteket, kevés olajban kisütöm. Már is lehet tálalni v. milyen levessel, v. csak egy pohár házi paradicsom lével meg van az egészséges és nagyon finom ebéd.
Valószinűleg az lenne a legegyszerűbb. Mint amikor borítékok cimkézéséhez állítunk össze táblázatot. Valamikor csináltam, de mióta nyugdíjas lettem, elfelejtettem, hogy ilyen is volt. Majdcsak kiókumlálom újra, hogyan kell csinálni.
Biztosan túlságosan ráérek, hogy a külcsín is fontos :) Eddig árazócimkére írtam a tudnivalókat.
Eltávolítás: aceton nem a legjobb, benzin kicsit, denaturált szesz szintén kicsit viszi a legtöbb cimkét. De ezek leginkább már csak akkor működnek, ha késsel, acélgyapottal a nagyját leszedtem.
Lassan indul a "kertből a kamrába" befőzőszezon. Tudtok-e olyan cimketervező programot, ahol széles skálán lehet állítani a cimkeméretet, és nem muszáj mind a 48 cimkét azonos felirattal ellátni? Én nem szeretem a nagyméretű cimkéket, de ritkán készítek egy fajtából nagyon sok üveggel.
A másik kérdésem, hogy létezik-e matricaeltávolító folyadék, és hol lehet hozzájutni? Kerestem nálunk nagy papírboltban, még nem hallottak róla.
Az éttermekben általában csak néhány receptet használnak, kevesebbet, mint egy átlagos háziasszony. Az étlap is csak látszólag hosszú, ha összevonjuk a "sült hús akármivel" tételeket, akkor elfér egy oldalon. Mások az összeállítás szempontjai...
A pontyot telepíteni, takarmányozni, őrizni kell, a tengerit meg csak kifogni. A tengeren még szabadon lehet "rablógazdálkodni" az édesvizeken már csak néhol.