Keresés

Részletes keresés

krnemarika Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2834

Zsebi!

Köszönöm a receptet, és a felhasználási tanácsokat.

Marika

Előzmény: zsebi41 (2829)
neduddgi(én) Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2833

Öööööö......izéééééé.......

Nyilván láma vagyok, de miért is kell a citromot tartósítani?!

Na persze, ha valakinek van egy bőtermő citromfája, akkor megértem. De egyébként miért? A tartósított valamiben többlet-kulináris élvezetet biztosít, mint a friss(-en vásárolt)?

(Nem kötözködöm, hanem kíváncsi vagyok, mert most hallok először arról, hogy a citromot tartósítani szokták.)

zsebi41 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2832

Nálunk a nyers citrom, salátába kerül, és nyersen esszük, vagy a sült húsok tetejére tesszük.

 

De különféle mártogatósokat is a levével sózok, és abba is kerül, vékonyra csíkozott héj.

 

 Így  aztán nekem nem mindegy. De jó, hogy többféle elkészítési mód is van lehet miből válogatni.

 

Előzmény: öreg_néne_b (2831)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.29 0 0 2831

Minthogy a sós citromot nem nyersen esszük, hanem ételbe főzzük, teljesen lényegtelen, hogy előtte megfőztük-e.

Előzmény: zsebi41 (2830)
zsebi41 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2830

Elolvastam ezt a receptet, de az a kifogásom evvel, hogy a forralás tönkre teszi a citrom lényegét, vagyis megöli a c vitamint.

 

Amit én készítek az hideg eljárás igaz kell hozzá az 1 hónap érés idő.

Előzmény: beetee (2826)
zsebi41 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 2829

Sóban eltett citrom

..

Hozzávalók

  • 10 bio (vagy fényezetlen) kis citrom
  • 10 ek tengeri só
  • Kb 3-4 citrom frissen préselt leve

Elkészítés

  1. 1 nagy vagy 2 kisebb üveget sterilizálunk.
  2. A citromokat átmossuk, szárazra töröljük, a két véget levágjuk. Minden citromot az egyik végén felállítjuk, és négy gerezdet vágunk bele egy késsel, kb a háromnegyedéig (azaz nem vágjuk végig).
  3. Minden citromba 1-1 kanál sót töltünk, majd szorosan az üvegbe nyomjuk őket.
  4. Az üveget légmentesen lezárjuk.
  5. 3-4 napig hűvös, sötét helyen (pl kamrában, hűtőben) puhulni hagyjuk, majd még jobban lenyomkodjuk az eresztett lében.
  6. A kicsavart citromlével leöntjük, úgy, hogy teljesen ellepje a citromokat.
  7. Légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapig hűvös helyen pácolni hagyjuk.

 

 

 

A sóban eltett citrom valójában az egyik legizgalmasabb fűszer. Rengetegféle ételhez felhasználható: raguk, mártások, húsételek zöldségételek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Nagyon sokoldalúan bevethető tehát, elképesztően gazdag íze miatt pedig tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik a dolgunk főzés közben: ha ezt a fűszert használjuk, szinte meg is van oldva a fűszerezés. 

 

 

Én 1 csomag általában 4 db. bio citromból készítem, kb. 4 dc üvegbe, négy cikkbe vágom közé, teszem kanállal a sót és benyomom az üvegbe, ha a helykihasználás úgy kívánja letépek 1 gerezdet és mellé teszem az üvegbe. A lényeg, hogy jól teli legyen az üveg. Sötét helyre teszem a kamrába, alá teszek 1 kompótos tányért, de még soha nem folyt ki pedig naponta fejre állítom, és kb. 1 hét alatt oldódik fel benne a só, és csak ezután öntök rá citrom levet ha kell de nem igen van rá szükség. A csavaros tető alá mindég teszek folpaccot.

 

Ilyenkor már naponta készítek salátákat, mindég ennek a levével sózom, de a husát is felhasználom ízesítésre, és a vékony csíkokra vágott héjat is. Folyamatosan kell készítenem mert mire jó lesz az előző elfogy.

Előzmény: krnemarika (2825)
krnemarika Creative Commons License 2015.05.27 0 0 2828

Köszönöm. Tájékozatlan vagyok. Még soha nem hallottam így tartósított citromról. A kis citromfám mindig csak egy citromot érlel. Most is csak egy növöget, a többi pici  maradt. De már hozza a bimbókat.

Előzmény: beetee (2826)
gomba2008 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 2827

Esik eső csendesen....kínomban hűtőt takarítottam. A fagyóban kincset találtam, tehát a mai vacsi a következő lett:

 

2 cent mézes pálesz

 

Egy rettenetesen finom LECSÓ füstölt szalonnával!!! Nem az idei ízetlen és méregdrága fóliásból, hanem az ősszel frissiben lefagyasztott isteni cuccból

 

fél deci kékfrankos

 

Egy nagyon komoly tál gyümölcsös krémsajt a frigóban talált tavalyi málnapépből, és idei földieper+ cseresznyéből. 

Most konkrétan szétrepedek, pedig mennem kellene tejért. 

:D

Hiába, no! Élni tudni kell! 

beetee Creative Commons License 2015.05.27 0 0 2826

Úgy kezdődik, hogy termelsz magadnak citromot, vagy megveszed Aldiban, Sparban a kezeletlen héjút.

 

Aztán keresel magadnak receptet a neten. Van a hagyományos marokkói verzió és vannak gyorsabb eljárások.

pl ez:

http://mezesmadzag.blogspot.hu/2008/01/ss-citrom.html

 

Előzmény: krnemarika (2825)
krnemarika Creative Commons License 2015.05.27 0 0 2825

Hogyan készül a sóban eltett citrom?

Előzmény: zsebi41 (2818)
-balu28- Creative Commons License 2015.05.26 0 0 2824

Mángoldlevél működhet úgy, mint a kelkáposztalevél, töltve.

A nyele meg mint a spárga, megpárolva.

Előzmény: eeddie (2823)
eeddie Creative Commons License 2015.05.26 0 0 2823

Nagyon jó ötlet!

Én valami más működő megoldást keresek mángoldlevélre :) Simán kis olajon megpárolva, mint ahogy Horvátországban adják? Más?

kemorgo Creative Commons License 2015.05.26 0 0 2822

Végeredményben akkor én vegetáriánus vagyok, mert az alább idézett eljárást követem :D

Tanúsíthatom, hogy beválik :D

Előzmény: neduddgi(én) (2820)
TINTUS Creative Commons License 2015.05.26 0 0 2821

Na már majdnem nekiálltam...... az életerős elgondolkodtatott :)))

 

neduddgi(én) Creative Commons License 2015.05.26 0 0 2820

Végy egy marék karalábé levelet, és töltsd egy zsenge, életerős nyúlba. Minél több levelet használsz tölteléknek, annál finomabb lesz az elkészült étel.

A kellő súly elérésekor vágd le a nyulat, és tetszés szerint készítsd el.

A fenti recept alapján bármilyen zöldséglevél elkészíthető, sőt, minél többféle levelet töltesz a nyúlba, annál jobb lesz!

:o)

Előzmény: vizerg (2815)
-balu28- Creative Commons License 2015.05.24 0 0 2819

Odáig jutottam, hogy 1 sör... :DDD

 

Azt én is elfogyasztanám így 10 óra tájban. :DDD

Előzmény: zsebi41 (2818)
zsebi41 Creative Commons License 2015.05.24 0 0 2818

A friss gyenge leveleket     felcsíkozva a levesbe bele lehet főzni, vegyes salátába is bele tehető.

 

Mai salátánk, ezt a kora reggeli vékony szelet pirítós után esszük kb. 10 ó. -kor.

 

1 sör retek vékonyra reszelve, 1/2 zöld erős és 1/2 piros kápia felszeletelve, 1 nagy fej új lila hagyma felszeletelve, 1 cikk új káposzta,  3 szem paradicsom apróra vágva, meglocsolva sós citrommal és egy kevés apróra vágott sóban eltett citrom, olíva olaj.

 

Ez egy jó nagy adag de ma és holnap elfogy tízóraira valami hús félével.

Előzmény: vizerg (2815)
Rhéman Creative Commons License 2015.05.23 0 0 2817
Előzmény: vizerg (2815)
Mariska néni Creative Commons License 2015.05.23 0 0 2816

A középső zsenge leveleket vétek eldobni. Főzelék vagy a töltött karalábé mellett apróra vágva nagyon finom.

Előzmény: vizerg (2815)
vizerg Creative Commons License 2015.05.23 0 0 2815

Karalábé levéllel szokott valaki kezdeni valamit? Ha igen van valami bevált recept?

zsebi41 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2814

Számomra illetve a férjemnek is a tavasz slágere a következő.:

 

' csomag új répát megtisztítok és a zöldség hámozóval mintha ceruzát hegyeznék csíkokra faragom nagyon gyorsan megy! Egy evőkanál vajat addig melegítek míg egy kicsit színt kap /barnított vaj/rádobom a sárgarépát kicsi só keverés, rá teszek még 1 marék magozott aszalt szilvát, keverés,

fedő rá és párolás addig míg az előkészített besózott lisztbe mártott csirke mell szeleteket, kevés olajban kisütöm. Már is lehet tálalni v. milyen levessel, v. csak egy pohár házi paradicsom lével meg van az egészséges és nagyon finom ebéd.                      

tp329 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2813

Szia!

 

Ne csak magyar oldalakon nézelődj (szerintem)!

Ha már román étel :-)

 

 

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/sosuri/mujdei-de-usturoi-cu-rosii-si-verdeata-6550/

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (2795)
eeddie Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2812

Valószinűleg az lenne a legegyszerűbb. Mint amikor borítékok cimkézéséhez állítunk össze táblázatot. Valamikor csináltam, de mióta nyugdíjas lettem, elfelejtettem, hogy ilyen is volt. Majdcsak kiókumlálom újra, hogyan kell csinálni.  

Biztosan túlságosan ráérek, hogy a külcsín is fontos :) Eddig árazócimkére írtam a tudnivalókat. 

Eltávolítás: aceton nem a legjobb, benzin kicsit, denaturált szesz szintén kicsit viszi a legtöbb cimkét. De ezek leginkább már csak akkor működnek, ha késsel, acélgyapottal a nagyját leszedtem.

 

Előzmény: CBNora (2811)
CBNora Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2811

Én Word táblázatba írnám a feliratokat. Akár képekkel is díszíthető.

Előzmény: eeddie (2807)
beetee Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2810

Acélgyapot. Tuti.

Előzmény: eeddie (2807)
-balu28- Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2809

Én alkoholos filccel írok az üvegekre, egy sima mosogatással eltüntethető. Nem a külcsín számít, hanem a belbecs. :)

Előzmény: -balu28- (2808)
-balu28- Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2808

Aceton.

Előzmény: eeddie (2807)
eeddie Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2807

Lassan indul a "kertből a kamrába" befőzőszezon. Tudtok-e olyan cimketervező programot, ahol széles skálán lehet állítani a cimkeméretet, és nem muszáj mind a 48 cimkét azonos felirattal ellátni? Én nem szeretem a nagyméretű cimkéket, de ritkán készítek egy fajtából nagyon sok üveggel.

A másik kérdésem, hogy létezik-e matricaeltávolító folyadék, és hol lehet hozzájutni? Kerestem nálunk nagy papírboltban, még nem hallottak róla.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2806

Az éttermekben általában csak néhány receptet használnak, kevesebbet, mint egy átlagos háziasszony. Az étlap is csak látszólag hosszú, ha összevonjuk a "sült hús akármivel" tételeket, akkor elfér egy oldalon. Mások az összeállítás szempontjai...

Előzmény: neduddgi(én) (2799)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2805

A pontyot telepíteni, takarmányozni, őrizni kell, a tengerit meg csak kifogni. A tengeren még szabadon lehet "rablógazdálkodni" az édesvizeken már csak néhol.

Előzmény: neduddgi(én) (2801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!