Tegnap a postaládánkba volt bedobva a 2008-as folyószámlakivonatunk + az, hogy kinek van túlfizetése-hátraléka, ki van függesztve a bejáratnál az üzenőtáblára
Nekem korrekt volt a folyószámlám. Külön tételként szepelt a hő+víz, és külön-külön a közös költségek a lakásra, tárolóra, garázsra. És külön tétel volt a befizetés is.
Gondolom, mindenki megkapta a folyószámláját, azt viszont érti-e valaki, hogy a befizetéseknél mindent figyelembe vettek (kk+hő+víz), míg kötelezettségeknél csak a közös költséget
Kedves lakótársak! Azt szeretném kérdezni, hogy volt-e már valakinél 1 éves bejárás? Ha igen,... mivel jár? Ugyanúgy készítenek hibalistát, és javítják garanciálisan? Kb, mennyi időt vesz igénybe? Kinek a részvételére lehet számítani? Előre értesítést küldenek? Mennyi idő alatt javítják a hibákat? Előre is köszönöm a válaszokat.
Szerintem az teljesen más jogi kategória. A számviteli fegyelem megsértésével még talán meggyanúsítható az Europea, de a hűtlen kezeléshez véleményem szerint az kell, hogy rábízzuk a "vagyonunk" kezelését. De se te, se én még nem állunk semmilyen jogviszonyban az Europeával. Valószínűleg a Liliomdomb Társasház áll vele szerződéses viszonyban, aminek ugye az egyszemélyi tagja a Liliomdomb Kft.
Nem vagyok könyvelő, se ügyvéd, de te pillanatnyilag egy olyan cégnek adsz pénzt, aki számodra nem "ad" el semmit. Mondjuk könyveléstechnikailag marhára érdekelne, hogy megy ez az egész. A Társasház vagy a Liliomdomb Kft. nevére érkeznek a számlák. Ezekre beszed az Europea pénzt a ház lakóitól, valahogy elkönyvelve, és valahogy a Társasház vagy a Liliomdomb helyett fizeti ki a számláit. De ez így, az általam tanultak alapján, nagyon nem kóser. Látszik, hogy nem vagyok könyvelő, akkor talán érteném. Látnám, hogy hol a kiskapu. Lehet, hogy a Liliomdomb továbbszámlázza a költségeket az Europeának?
"az nem derült ki belőle a számomra, hogy benne van-e a Liliomdomb tulajdonában levő kb. 20 el nem adott és vélhetőleg egy csomó még át nem adott lakás közös költsége"
No igen, ezen már én is morfondíroztam. Azok a lakások, amik még nincsenek eladva, valamint azok, amiket még nem adott át a Liliomdomb, az a Liliomdomb költsége, de ők vajon fizetnek?
"az a föltételezésed azonban az egyik korábbi hozzászólásodban, hogy akik most fizetnek, meg itt érvelnek amellett, hogy márpedig illik fizetni, később majd a legnagyobb nemfizetők lesznek, kicsit meredek, ilyen alapon azzal is megvádolhattad volna őket, hogy esetleg tíz-húsz év múlva bankot fognak rabolni"
No, pont nem ezt írtam. Azt írtam, hogy ilyen tisztázatlan jogi körülmények között nem csoda, hogy mi vagy mások nem fizetnek, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetést a "fizetési morálunkról". Ha rendeződnek a dolgok, akkor nézzük meg, ki hogy fizeti a közös költséget, és abból vonjunk le következtetést. Ennyi volt a hozzászólás értelme.
A 40% az 5 épületre vonatkozik és az nem derült ki belőle a számomra, hogy benne van-e a Liliomdomb tulajdonában levő kb. 20 el nem adott és vélhetőleg egy csomó még át nem adott lakás közös költsége. Jogász sem vagyok, de az adásvételi szerződés szerint a társasház megalakításáig tűrnünk kell a Liliomdomb által kinevezett üzemeltetőt és ott nem szerepelt olyan kitétel (legalábbis nálunk), hogy egyéni mérlegelés kérdése, hogy befizetjük-e a mellesleg ténylegesen elfogyasztott gáz díját. Az úgy-ahogy alatt azt értem, hogy egy kényszerű átmeneti időszakban, amikor a tulajdoni viszonyok folyamatosan változnak, fönt kell tartani a (jogilag még nem, csak fizikailag) társasház működőképességét, amit kétféleképpen lehet megtenni: vagy fizetünk, vagy bízunk a szolgáltatók jóindulatában. Ha pl. az E épületet pár évig nem adták volna át a Murusszal való vita miatt, akkor az utóbbit is kipróbálhattuk volna.
Végül pedig kiderült, hogy (föltéve, hogy egy lakásban laktok) csak ti, azaz egy lakás, ismertétek el a fórumozók közül, hogy nem fizettek, ami úgy általában megnyugtató, a részetekről meg bátor tett, az a föltételezésed azonban az egyik korábbi hozzászólásodban, hogy akik most fizetnek, meg itt érvelnek amellett, hogy márpedig illik fizetni, később majd a legnagyobb nemfizetők lesznek, kicsit meredek, ilyen alapon azzal is megvádolhattad volna őket, hogy esetleg tíz-húsz év múlva bankot fognak rabolni
Nem azon kellene vitatkozni, hogy ki fizet, és ki nem, ez mindenkinek a saját döntése, ráadásul szerintem mindkét félnek valamilyen szinten igaza van. Amennyiben jól működtek volna a dolgok, úgy nem alakult volna ki ez a probléma sem.
Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogyan lehetne eltávolítani a jelenlegi közös lépviseletet, mert megítélésem szerint ők a baj forrása. Ezt a céget még csak ajánlani sem lehetne egy másik társasháznak, lévén, hogy szinte nem is léteznek. Gondolom az építtető hozta létre őket, hogy áldásos tevékenységükkel elősegíthessék a „munkájukat”. Korábban is írtam már, hogy majd minden újépítésű társasháznál az építtető által delegált közös képviselettel kezdenek, de a bölcsebb társasházak az első adandó alkalommal megszabadulnak tőlük, hiszen hogyan is lenne elvárható tőlük, hogy éppen a kenyéradójuk ellen kezdjék meg a harcot, vagyis a garanciális problémák behajtását stb. A lényeg, hogy a képviselőcsere után rendeződhetne a helyzet, a fizetni szándékozó tulajok normális elszámolás után befizethetik a költségeiket a ház számlájára. A garanciális kérdéseket meg el lehet kezdeniük behajtani az építtetőn.
Megmondom. Én vagyok amúgy a hülye rigolyás asszony, aki nem hagyja fizetni.
Szóval: ha bepanaszolom az Europeát az APEH-nél (amihez egyébként semmi kapcsolat nem kell, hivatal, minden bejelentést kénytelen kivizsgálni, bejelentést pedig bárki tehet), és netán (számomra nem lenne meglepő) feltár jó pár rendellenességet, akkor az Európeát jól megbünteti. A végén lehet, hogy csak azt érem el, hogy tényleg kifarol az Europea ebből az egészből, a ti eddig befizetett minden pénzetekkel. Meg az enyémmel. Ezért kapja meg csak az első felét. Többet nem vagyok hajlandó kockáztatni. A bejelentést pedig nem kell túlbonyolítani. Elég szólni nekik, hogy kérésre sem kapok számlát a befizetendő összegeimről. Ennyi. Ez alapján már simán eljárást indít az APEH.
Lehcsi: bocsáss meg, de attól, hogy az A-B házban ez a rendszer nagyjából működőképesnek tűnik, számomra még nem garancia semmire. Nagyjából működőképesnek. Mennyit is írtak, mennyi nem fizet ott? 30-40%? Szerinted ez rendben működik? A többi aggályomat már leírtam, elég részletesen.
0.) Így volt, jól emlékszel, de asszony megmakacsolta magát, hogy addig nem amíg nem kapunk ígéretet az elszámolásra. Én meg papucs vagyok. :) Amúgy most sem szívesen, de a számvevő bizottság nem sokkal ezelőtt ígéretet tett az elszámolásra. Ha nem történik meg akkor őket már anyagilag is felelősségre lehet vonni.
1.) Nem azt feltételezem hogy lenyúlják - azt csak akkor lehetne ha eltűnne az europea - , hanem hogy másra fordítják. Mondjuk a saját díjukra. Pl. SZVB1 írta, hogy a társasháznak tartozása van a gázművek felé. Kérdésem például az SZVB felé, hogy az Europea felé is van-e tartozásunk vagy azt valahogy mindig sikerül az europeának átutalnia? :(
2.) Itt a fórumon tényleg nem. Gyakorlatilag összegszerűen az A és B épületben több mint másfél éve nem fizető lakó nagyjából hatszor annyival tartozik mint a 4 hónapja a D épületben lakó. Félre ne értsd, nem a később költözőket (köztük magunkat) védem, erkölcsileg a kis tartozás ugyanaz mint a nagy. Viszont az A épületben lakót is meg tudom érteni ha ő is attól fél hogy a pénze nem kerül elszámolásra.
3.) Én örülnék neki. Ha mondjuk az egyik hónapban senki, de tényleg senki nem fizetne mert nincs elszámolásra akarat az üzemeltető részéről, akkor talán az Europea is észbe kapna és megemberelné magát. Ezt hívják sztrájknak. :)
4.) Nem. Csillag elrendezés van, a lakásokba csak a mérőóra utáni ág megy be, a legtávolabb lakóhoz menő ág semmit sem fűt rajta kívül. Ami van az egy keringtetési veszteség mert a meleg vizet akkor is forgatni kell ha senki sem fűt vele. De az nem melegít senkit, mert a lakásokon kívül a hőszigetelt csövekben kering.
Mindez a vita már lefolyt újév táján is, akkor is beígérted, hogy majd valamennyit befizetsz, remélem, immár tényleg így lesz. Az újabb vita kapcsán nekem is volt néhány gondolatom egyes emberek hozzáállásáról, de inkább visszafogom magam, ezért csak néhány kérdés:
1. Bár az arányokat én is nehezményeztem és azokat megváltoztatandónak tartom, azt te is elismered, hogy az aránytalanságok ellentétes irányúak és hasonló mértékűek, így a társasház szintjén nem kell nagyon eltérő összeget fizetni ahhoz képest, hogy ha pontosan mérve lenne külön a víz, külön a fűtés. Az tény, hogy ebből azok járnak jobban, akik kevesen laknak nagyobb lakásban (és esetleg még nem is tisztálkodnak). Ilyenformán az nem tűnik valószínűnek, hogy az ilyen címen (sokak által amúgy sem be)fizetett pénzekből olyan sokat le lehetne nyúlni, ha valakinek ez is volna a szándéka, amit és akkor
2. nincs alapunk föltételezni már csak azért sem, mert az A és B épület lakói már több, mint egy éve így fizetnek és nem is közülük kerülnek ki (legalábbis itt, a fórumon) a fizetni különböző kifogásokkal nem akarók, gondolom azért, mert a képlékeny jogi helyzet dacára a dolog eddig is működött valahogy.
3. Azt nem tudom, hogy az Europea miért viselkedik ilyen furcsán és miért nem adja meg a kért tájékoztatást, de (és itt visszautalok arra a hozzászólásodra, amelyet még akkor írtál, amikor nem laktál itt) mi lenne akkor, ha mindenki magáévá tenné az álláspontotokat és nem fizetne. Ez egy kérdés, amire gondolom, van válaszod.
4. Nem vagyok mérnök, de úgy gondolom, hogy nem mindegy, hogy minden lakásban laknak, vagy csak minden szárnyon egy lakásban, lehetőleg a kazántól a legtávolabbiban, mert ilyenkor a vezeték fűt olyan lakásokat is, ahol ki van minden radiátor kapcsolva, tehát 0 a fogyasztásuk. Ebben persze tévedhetek.
Paco! Az APEH jo otlet. Nem ertem, hogy a nemfizetes helyett miert nem ezzel kezded. Komolyan! Ezzel mindenkin segitenel, mert vagy elerned azt, hogy az Europea rancba szedi magat, vagy azt, hogy onkent tavozzanak. Ha megvan hozza a tudasod, hogy tudd, mit, hogyan es hol kell jelenteni es csinalni, akkor bocs, de mar regen meg kellett volna tenned. Ugye ezzel a tobbiek fizetesi moraljan is javitanal, szoval hajra!
Lehet, hogy ezzel nem mondok újat, de a lenti kapu távirányítója nyitja a föntit is, amit onnan tudok, hogy kipróbáltam, továbbá ha valaki megfelelő irányból nyitja a lenti kaput, akkor úgy tűnik, kinyílik a fölső is, ezt meg láttam, nem tom, ez üzemszerű működést jelent-e, de vélhetőleg nem
Ez semmilyen társasházi elosztandó veszteséget nem okoz. Ha az üres lakás fűtve volt akkor annak a díját a tulajdonos állja akár magánszemély akár a liliomdomb az. A hőmennyiségmérő állása alapján kifizeti és kész. A lakott lakásoknál ugyanez a helyzet. Maximum az lehet amire gondolsz, hogy akinek nem lakott bent a szomszédja az többet fűtötte a saját lakását mert a lakások közötti hőszigetelés nem az igazi. De ez jövőre is így lesz ha nem fűt a szomszéd, meg később is.
Ez minket nem érint, hiszen nem fizetett helyettünk semmit a Liliomdomb. A szolgáltatóhoz való bejelentéstől kezdve fizetem mindazokat a számlákat amelyeket a szolgáltatónak kell kifizetni. Kapok róla részletes elszámolást és tudom az egységárat. Úgy ahogy azt kell. Ha lesz róla pecsétes aláírt papírom, hogy tételes elszámolás lesz a fűtés/vízmelegítésre akkor azt is fogom. Addig maximum az alább leírtak szerint járok el.
A fűtes és a melegvíz díjának megváltoztatásával egyetértek, tényleg elcsúsztak az arányok. Veszteség: arra gondoltam, hogy az épületeken belül is hetekig úgy ment a fűtés, hogy egy-egy stangon csak 1-2 lakás volt fűtve, miután mindenki beköltözik ez megszűnik.
Tavaly nyáron a C épület garázsában volt egy "lakógyűlés", ahol Varga Tamás felvetette, hogy a lakók által felhalmozott többmilliós energiaszámlát továbbszámlázza a közösségnek, valamint közölte, hogy több számlát nem fizet be. Miután nem fogadtuk el, hogy a közösségnek számlázzon (ne a társasháznak kelljen behajtani a lakóktól a tartozást), minden lakó kapott ajánlott levélben egy számlát a Liliomdombtól. Ez csak az A és B épületesekre vonatkozik. Ezt követően a számlákat az Europea, számonkra létrehozott alszámlájáról egyenlítettük ki.
Jövő héten rendelkezni fogok a tartozásunk egy részének átutalásáról. Egy részéről beszélek, nem a teljes összegről. A teljes összeget az alakuló közgyűlésig, de legkésőbb május 31-ig megkapott tényleges elszámolás (tételes, nyomonkövethető, számlákkal fedezett elszámolásról beszélek) kézhez vétele után utalom át.
Tájékoztatom a nagyérdeműt azonban, hogy ha legkésőbb május 31-ig tényleges elszámolást nem kapok az Europeától, abban az esetben bevonom a történetbe az APEH-ot.
Részemről ennyi rugalmasság fér a rendszerbe. És már ez is több, mint amit a tegnap esti beszélgetés előtt elvárható lett volna tőlem. De meghallgattam a ti álláspontotokat is, és nem mondom, hogy bizonyos dolgokban nincs igazatok.
Továbbra sem értem, hogy miért nem mennek a dolgok megfelelő mederben. Ha jól értem, vannak-voltak egyeztetések a Liliomdomb, az Europea és a ház képviseletét ellátó SZVB tagok között. Mégis csak bizonytalanságot látok, követhetetlenséget. Miért?
"A Liliomdomb Kft-nek valóban volt ilyen felvetése, de ezt elutasítottuk. Az A és B épület lakóinak már nyáron kiszámlázták a gáz árát (amíg a Liliomdomb fizette), utána pedig át lett írva a társasházra a gázszámla. A Liliomdomb Kft ugyanis közölte, hogy több számlát nem fizet be."
Akkor erről is lehetne részletesebben?? Mert ez így egyre zavarosabb. Ki a társasház akkor?
Gyakorlatilag a fűtés kb 50%-al alul van árazva a vízmelegítés pedig túl.
Más háznál gyakorlati érték: víz melegítése télen 750 ft/m3 nyáron 1029 ft/m3 Fűtés (értelemszerűen csak télen): 23,7 ft/kWh
Az a vélemény meg, hogy több lakó között oszlik meg a szállítási veszteség egy technikai baklövés részetekről, ugyanis a kazánok házanként vannak elhelyezve és az A épület kazánja csak az A nak melegít, a B-é csak a B -nek. Amíg nem épült fel a CDE épület addig a kis veszteség kevés lakó között. Az épületek átadásával arányosan nőtt a keringtetési veszteség viszont az átadott lakások száma is nőtt - egyenes arányban.
"utána pedig át lett írva a társasházra a gázszámla" - ez azt jelenti van társasház? ezt kicsit furcsállanám, mondván hogy pont most beszéltünk róla, hogy márciusban lesz az alakuló gyűlés... Akkor viszont milyen társasházra lett átírva?
Mérész Andrea: Egyet kell értenem Pacoval, ugyanis többször is kértük mi alapján mennyit fizessünk... semmi válasz - többszöri e-mailre sem. Telefonon talán ha 1-szer egy héten el tudtam érni , miközben naponta hívtam - akkor is általános info, és semmi konkrétum... no comment! Valóban sokkal jobb lenne a fizetési morál, ha mindenki megkapta volna legalább a kellő alaptájékoztatást... és most azért vitatkozunk, mert az Europea nem végzi megfelelően a munkáját...
Gpz írta: "A Liliomdomb Kft. nem fogja az egyes lakóktól külön-külön kérni a díjat, amit ő kifizetett, illetve amit a gázművek tőle beszedett, hanem szépen kiszámlázza a majdan megalakuló társasháznak. A társasház ezt ki fogja fizetni, akár a nem gázra fordítandó közös költségből is."
A Liliomdomb Kft-nek valóban volt ilyen felvetése, de ezt elutasítottuk. Az A és B épület lakóinak már nyáron kiszámlázták a gáz árát (amíg a Liliomdomb fizette), utána pedig át lett írva a társasházra a gázszámla. A Liliomdomb Kft ugyanis közölte, hogy több számlát nem fizet be.