(Ha úgy fejted, hogy még mocorog, akkor esetleg marad benne cukor, az erjedést megállítod, így jó eséllyel késöbb újra fog indulni az erjedés, talán pont akkor, amikor vendégeket vársz és szép tiszta bort szeretnél nekik prezentálni, helyette pedig "homokvihart" kapnak).
Köszönöm a választ. Ez sajnos csak egycsapos. Nem zavar hogy macerás lesz a fejtés. És jobb ha ráteszem az úszófedelet, hogy elzárjam az oxigéntől vagy csak a felső fedelet tegyem rá, egy kis rést hagyva rajta...?
(a pumpás jobb, mint a paraaffinolajos, mert elöbbinél meg lehet azt tenni, hogy miután megállt a forrás és lekéneztük (mielött a teteje kezdene megbarnulni), a tfedelet rá lehet úgy rakni, hogy kissé a bor szintje fölött van, így az esetleg még a borban maradt szén-dioxid úgy tud távozni, hogy közben nem próbálja minduntalan lelemelni a fedelet.)
(lehet, de ha csak 1 csapja van, akkor elég macerás, mivel slaggal kell lefejteni a seprüröl a bort, utána meg kell dönteni a tartályt és úgy kiönteni belöle a seprüt, míg a háromcsaposból az alsó csapon keresztül a seprü azon része, ami még tartalmaz bort, szépen ki tud csorogni, a többi seprü úgyis kuka, az mehet ki a mosóvízzel. acéltartálynál különösen ügyelni kell arra, hogy ne fusson ki az erjedö bor, mivel más a hövezetése és a höelnyelöképessége, mint a fahordónak. Egy 250 l-es tartályba max 220 l tiszta bor fér, erjeszteni max 180-190 l.)
Napokban mondta egy idős borász ismerősöm: amikor elfagy és nincs szőlő, akkor is kell bort csinálni! Amikor februárban kiürül a pince, mert több fogy mint máskor, akkor is meg kell oldani. Az idei év nem ilyen, van szőlő (40-60ft között bármi) de majd megtanítja nekem, ha szükség lesz rá. :-D)))))
Este szedtem mintát a pincében.
Összeállt a bevásárló lista a Cabernethez, összekötve a kellemest a hasznossal, viszem a motyót holnap a laborba.
Szeptember 8án délelőtt 11kor préseltük.
Mustülepítés, majd forrás után 1 fejtés, így néz ki a mai este. Derítés még nem volt, kén már benne van rég. (A csalás annyi hogy a hordó tetejéről szedtem.) Le vagyok döbbenve! Sztem ennyi "idősen" nagyon jó!
Itt a recept szerintem tuti jó volt! (Nem az én érdemem!) Eddig úgy tűnik az erjedés közbeni hibáim sem jártak végzetes következményekkel.
Ipari körülmények között a 70-75%os lékihozatalt simán lehet produkálni. Fakosaras préssel nekem nem jön össze soha, de szerintem felesleges vele kínlódni, maradjon a törkölybe is, majd a pálinkafőzőből annál finomabb cucc jön ki!
100 l cefréböl 75 %-os kihozatal mellett 25 l-nyi törköly marad, ha benne hagy 5 l-t (mivel 70 l lett a lényeredéke), akkor meg 30. Extrém évjáratokban, mint amilyen a tavalyi volt, amikor a bogyók hatalmasra fejlödtek, elöfordulhat, hogy sikerül 80 %-ra feltornászni a kihozatalt, de az 20-30 évente jó ha egyszer fordul elö. (Olyanról kár beszélni, hogy valaki 3 napig présel, mert mustról/borról van szó, nem csigerröl).
Végül 70 liter must lett. Nem szerencsés, mert 96 literes a hordóm. A múlt évben 130 liter volt. Ma leszüreteltem a piros szőlőt. Főleg otelló. 25 litere számolok. A múlt évben 45 liter volt.
Azért kérdeztem, mert nekem 60 és 30 literes van, ezeket nagy (200 l) szemeteszsákba teszem, abba engedem a vizet, így kevés vízzel tudom dagasztani. Még megvan a nagyapai örökségből az eredeti abroncshúzó is.
Van egy 180 literes hordóm is, azt bizony jóval több vízzel tudom bedagasztani. Az utóbbi években nem volt rá szükség, télen szétszedem, felújítom. A 30 literest már szétszedtem, összerakni olyan, mint az ördöglakat, de a neten minden segítség meg van hozzá.
Saját tapasztalatom szerint a dongák beszámozása a legelső, a visszarakási sorrend miatt.
Ha fagyveszélyes helyen vagy, akkor alul tarts egy fagycsapot, amiről a szálvesszőt minden késő ősszel leásod a földbe, ha fent elfagyna, akkor felhasználod Magát a fagycsapot meg csirkézed.
Sziasztok. Összesen 7 szőlőtőkém van otthon a kertben. Eszembe jutott egy ötlet, lehet totál hülyeség. Mit gondoltok, ha télre minden tőkére a földtől kezdődően kb 1m magasságig csőszigetelő szivacsot tennék, azért hogy a fagytól védjem:
A. Teljesen felesleges, semmi értelme, semmit nem véd, de ártani se árt
B. Be fog rohadni, fülledni...stb. a tőke a szivacs alatt
Elvileg működhet a dolog, de van az az idő, ami alatt annyira szétszárad és deformálódik a donga, hogy csak a dagasztás már nem segít. Szokták még az abroncsot beljebb ütni,hogy szorosabban álljanak a dongák. De a legtutibb megoldás egy kádár, aki megnézi és megmondja, hogy érdemes-e szétszedni és újragyalulni a hordót esetleg újraabroncsolni.
A szőlőt préselés előtt le szokták darálni, az erre szakosodott szőlődarálóval. Ez kellőképpen összezúzza a bogyókat, és a csutkát is ki lehet szedni könnyen kézzel. Az újabb technika szerint a csutkát már külön is választja. Ha nincs valamelyik, akkor préseléskor valóban úgy jársz, hogy nem roppannak össze a szemek azonnal préseléskor. Ekkor a megoldás lehet kis mennyiségnél, vödör mértéknél, a festékkeverő használata, amit pisztolyfúróba lehet befogni.
Ahány ház annyi szokás. Ezt a cement kádas megoldást nem ismerem. Én a negyedik generáció vagyok a családunkban, de az ősök felénk a betonkádat a permetezéshez használták.
Ezek szerint akkor nincs "recepted".
A szőlőt már ledaráltad. A daráló hengereit úgy kell majd legközelebb beállítanod, hogy a legkisebb szemek si megroppanjanak, de a legnagyobb magokat ne törje meg. Ha ledaráltad és a szőlőd húsos, a levét nehezen adó fajta, tegyél rá enzimet. (Olvass utána mire is van ez!) Az enzim dolgozik picit, (1-2óráról van szó, véletlenül sem napokról) és azután kíméletes szép lassú préseléssel kia kell hogy adja az a levét, meglátod.
A kipréselt lé= friss must fokolását követően, igény szerint egy kis napsugarat tehetsz bele, megkevered és vársz. Az zajos erjedés ha csillapodik, figyelsz rá és ha megáll, akkor lefejtheted. 10-30g/hl mennyiségű kénport beledobsz és varsz 10napot hogy tisztuljon. 10nap múlva derítessz. Derítés után lefejted és érleled ízlés szerint mondjuk 1-2hónapot.
(A bogyózás, ulepites, élesztő, táp, stb stb egy következő szint.)
Jelen szituban én most azonnal préselnék. Az anyagod gyakorlatilag forrásnak indul mire a sutuba teszed. Nekem a ma 5-6napos mustom már szépen csendesedik. Semmi értelme nincs annak hogy erjedés közben a mustban benne ázzon a kocsány. Egy cseres, húzóst ízt fog kioldani.
Remélem segítettem és nem csak osszezavarunk a tanácsokkal!
Ez egy kútgyűrű aminek van alja. Apósom 40 évig ebben készítette a bort. Régen 360 litert készített évente. Sok meg lett szüntetve, és műhely épült a helyére. Sok kiszáradt. Csak 3-4 hosszú lugas maradt a házkörül. Raktam szúnyoghálót a kifolyóhoz azon van a tégla. Így nem tömődik el a csap.