Keresés

Részletes keresés

ke_p Creative Commons License 2003.08.30 0 0 506
"Igen, a magyar konyhában megtalálható a só, bors, a pirospaprika és a fokhagyma. Na meg a vöröshagyma.
Ezeken kívül milyen fűszereket használnak még a magyar konyhában?
"

sáfrányos szeklice, majoranna, zsálya, kömény, bazsalikom, csombor, citromfű, kakukkfű, rozmaring, szekfűszeg, izsóp, tárkony, szerecsendió,

hogy csak azokat említsem, amiket a magyar konyha (értsd a XIX-XXI. századi) használ
mert említhetném a mustárt, a fahéjat, az oreganót, a citromot, a vaníliát, amiket ugyancsak használ, de ezek inkább más nemzetek konyháira jellemzőek.

Előzmény: asx (491)
ke_p Creative Commons License 2003.08.30 0 0 505
Juj, asx, ez nagyon ciki.
Mondhatnám azt is, hogy nagyot koppantál...
Előzmény: asx (487)
xtazi Creative Commons License 2003.08.30 0 0 504
és szerinted az olasz konyha mitöl olyan világhírű???
talán a pizzán és a tésztán kivűl ismersz valamit amit világhírűvé tette?????
hát akkor már inkább a magyar konyha.....nem véletlenül küldjük postán a kint élő családtagoknak a pirospaprikát.....mert szinte sehol nem lehet kapni olyat mint itthon.....keleti konyha teljessen más..nem összehasonlitható...és a jó konyhát nem arról ítélik meg hogy minnél több fűszert haszáljon....
Előzmény: asx (491)
tüskeböki Creative Commons License 2003.08.30 0 0 503
Ebben iagazad van, bár én Thaiföldön ettem életem legjobb levesét (thai kókuszleves) amit aztán itthon is elkészítettem :-)
Előzmény: tinimtzsal (495)
asx Creative Commons License 2003.08.29 0 0 502
"Nem elég, hogy nem ismerjük a saját nemzeti konyhánkat, még büszkék is vagyunk erre, ráadásul ezerrel fikázzuk azt, amiről gőzünk sincs."

Nem erről van szó itt, hanem arról amit itt lejjebb valaki így fogalmazott:
"a magyar konyha a 3. legnagyobb a világban a kínai és a francia után"

Ha valaki ismeri a magyar konyhát és NEMCSAK a magyar konyhát az ilyet nem állíthat!

Tehát kinek nincs gőze itt a dolgokról?

Előzmény: Tóthika (501)
Tóthika Creative Commons License 2003.08.29 0 0 501
Nem elég, hogy nem ismerjük a saját nemzeti konyhánkat, még büszkék is vagyunk erre, ráadásul ezerrel fikázzuk azt, amiről gőzünk sincs. Elég szégyen, de "magyarspecifikus". Miért csodálkozunk, hogy a külföld a csikóssal meg a gulyással azonosít minket, mikor mi se tudunk többet magunkról? :-(((

Nézz meg néhány régebbi magyar szakácskönyvet, talán fogalmat alkotsz az igazi magyar konyháról. Persze csak ha ráérsz lemászni a magas lóról. A bor meg ízlés kérdése, bár szerintem aki itthon nem talál egy kedvére való fajtát sem, az egyrészt akkora sznob, hogy be se fér az ajtón, másrészt köze nincs a borokhoz. (Most hagyjuk ki a tablettából gyártott műtrágyalét.)

Előzmény: H_G (497)
tinimtzsal Creative Commons License 2003.08.29 0 0 500
Merthogy Oroszország olyan kib.szott közel van, ugye? (Az az idő már elmúlt...)

t

Előzmény: H_G (497)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.29 0 0 499
magyarul bazseválj ha lehet... :-)))
nem értem a poént így.
Előzmény: verbal kint (498)
verbal kint Creative Commons License 2003.08.29 0 0 498
A magyar konyharol, abbol az orszagbol ahol nincsenek ekezetek.

A verzio: megmutattam egy par amerikai ismerosomnek a Lajos Mari/Hemzo Karoly fele 99 Magyaros Etel cimu, gazdagon illusztralt konyvet. Sirtak a rohogestol, amikor mar a masodik kepet lattak a szalonnatarejjal dustiott, kolbaszos, tejfolos kajakrol.

B verzio: foztem egy tejfolos paprikas csirket nokedlival az amerikai ismeroseimnek. Ketszer kert mindenki, es semmit nem hagyott a talon.

En harom dolgot hallok altalaban az USA-ban a magyar konyharol:

1) What's Hungarian food like?
2) Do you eat goulash all the time?
3) I liked the food in Budapest, especially the pastries, but how can people eat that regularly?

... meg mindig azon rohogok, hogy a harmadik legnagyobb konyha, meg hogy vilaghiru.

H_G Creative Commons License 2003.08.29 0 0 497
OFF?

Azért pedig nem kellett volna messze menned, az oroszok nagyon erősek levesben. A kaprot pedig a finn és svéd konyha sokkal gyakrabban használja, mint a miénk. Az "el nem ismert, pedig bármi mással összemérhető" magyar borok mítoszát is csak addig lehetett sikeresen terjeszteni, amíg az egyszerű halandó nem fért hozzá semmi jobbhoz.

Listákat az ír, aki akar; én viszont csak annak a listának hiszek, amelyik egybevág a tapasztalataimmal.

Ha ez a nagy kamu nem kamu lett volna, akkor egy magyar ételek elkészítésére vállalkozó görögnek (indiainak, mexikóinak stb.) kellene egy csomó sosem hallott fűszer után futkosnia első lépésként, nem pedig fordítva.


Előzmény: tinimtzsal (495)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.08.29 0 0 496
nyissatok topicot "a magyar konyha diadalmas ezer eve" cimmel :-)
Előzmény: tinimtzsal (495)
tinimtzsal Creative Commons License 2003.08.29 0 0 495
Távol áll tőlem a szakértelem, igy álljék távol tőlem az okoskodás is. De! Hogy nincs még egy olyan nemzeti konyha, ahol a levesek ilyen gazdag tárháza létezne, az tutter. Bármerre jár az ember a világban, soha, sehol, egyetlen nemzet nem közeliti meg leves terén a magyar konyhát.

t

Előzmény: Fatboy Slim (493)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.08.29 0 0 494
igen.
a szintén kevés elismerést kapó magyar borokról nem is beszéltem, holott az mozgatja az egyik legjobban a mutatókat.

ja, bocsi: az előző hölgyektől vagy uraktól kérem szépen a nemzetek konyhái pontos sorrendjét.

Előzmény: rebetli (492)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.08.29 0 0 493
-Nagy bátorság ezt így kijelenteni! Főleg, hogy nem is igaz!

nem tudok erre mit mondani. mondom, hogy nem vitatéma. előttem is írták: minden évben az első 8-ban végzünk, a 8. helyezés volt a legrosszabbunk.
elhiszem, hogy ettél már görögöt, mexikóit, indonéz, olaszt, sőt, biztos vagyok, hogy itt mindenki volt a thai szendvicsesnél is.
én is imádom őket.
attól, hogy ezek jobban felkapottabbak, nem jelenti azt, hogy nagyobbak is. ez a legnagyobb gondunk is egyben.

-Ezeken kívül milyen fűszereket használnak még a magyar konyhában?

ami egyedi és kapásból eszembe jut, az a kapor. egyedül itthon terem. a majoranna a hazai konyha egyik legelterjettebb fűszere, de nem itthonról származik. aztán itt van a babér (nem hazai, de szintén itthon terjedt el a legjobban), a petrezselyem, a zsálya (szintén nem magyarországi), a hazai zeller, a különbözp hagymák és a fehérrépa szintén nem túl gyakoriak mondjuk egy olasz minestrone vagy egy spanyol gazpacho levesben.

az általatok felsorolt konyhákra valóban vannak egyedi jellemzők, mint pl. az indiaira a curry, a kínaira az erős-édes-savanyú mártások, stb...
de nem ennyifajta.

ugye, meggyőztelek?! :O)

részemről a téma lezárva. nem idevaló.

Előzmény: asx (491)
rebetli Creative Commons License 2003.08.29 0 0 492
Hogy mitől nagy a magyar konyha? Íme: Tesco gazdaságos löncshús, Soltvadkerti kannásbor, Balatonfelvidéki nohabor, borsodi babsólet, ,...
Komolyra fordítva a szót, én évekkel ezelőtt olvastam, hogy a magyar konyha benne van a világ 6 legjobbjában. (Nyilván a hatodik, mert ha a negyedik lenne, akkor a világ négy legjobbjában kifejezést használták volna.)
On
Most Ausztriában láttam pár magyart, de azok a normálisabb fajtából voltak.
Előzmény: asx (491)
asx Creative Commons License 2003.08.29 0 0 491
"a magyar konyha a 3. legnagyobb a világban a kínai és a francia után"

Nagy bátorság ezt így kijelenteni! Főleg, hogy nem is igaz!
Legalább is az olasztól biztosan nem nagyobb! És a spanyol, a mexikói, a görög, az indonéz, az indiai és az egyiptomi hol vannak szerinted?

"soha sehol ennyifajta ételt és fűszert nem használtak, mint nálunk. "

Igen, a magyar konyhában megtalálható a só, bors, a pirospaprika és a fokhagyma. Na meg a vöröshagyma.
Ezeken kívül milyen fűszereket használnak még a magyar konyhában?

Indonéziában és a közel keleti konyhában olyan fűszerek vannak amiről még nem is hallottál!

Nem arról van szó, hogy em jó a magyar konyha, de mitől lenne annyira jó, hogy a világ harmadik legnagyaobb konyhája lenne? Milyen híres ételek vannak a magyar konyhában, ami valóban magyar étel?
A marhapörkölt és a halászlé. És még? A mákostészta...
Nos, szerinted mitől olyan nagy, hogy a világon a harmadik lenne?

Előzmény: Fatboy Slim (484)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.08.29 0 0 490
"Szép dolog a hazafiság, de ez az állítás nagy kamu"

a legtávolabb áll tőlem a kamuzás, a listát megtekintheted a gasztronómiai évkönyvben, továbbá az általam említett cikk is hozza a táblázatot mellékletben.
valóban kevesen tudnak erről a tényről.

az egészséges táplákozás valóba nagyon fontos dolog.
de:
a nejem a vendéglátásban, az egyik legpatinásabb szállodában dolgozik, míg mi az ő partnerei vagyunk. személyes tapasztalatból mondom azt, hogy amit a legjobban keresnek külföldiek, az az igazi "Ungarische Küche", amit jóformán Pesten már nem is találsz. Van egy-két utolsó mohikán, mint a Búsuló Juhász, a Szeged étterem, Sípos, stb., de ezekről csak (!) a szervezetten érkező turista szerez tudomást.
És az igazi magyar ételek, mint a lebbencsleves, vagy a pörkölt galuskával semmivel nem tartalmaz több zsiradékot, mint mondjuk a bélszín, vagy bármelyik divatos steak-fajta.

remélem, nem veszed kioktatásnak

Előzmény: H_G (485)
tjsz Creative Commons License 2003.08.29 0 0 489
> a (nyugat-)külföldiek nálunk is sokkal jobban rá vannak zizzenve az egészséges táplálkozásra.

Aha. Úgy mint Édesanyám exkollégájának angliai ismerősei ??? 2 hétet töltöttek itt, "mindenevők" voltak, nagyon tetszettek nekik a magyaros ízek, a végén új ruhákat kellett venniük, mert 4-5-6 kilókat híztak ...........

Előzmény: H_G (485)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.08.29 0 0 488
én finomabban válaszoltam anno :-)
Előzmény: asx (487)
asx Creative Commons License 2003.08.28 0 0 487
"- egy nagy autós túrát tervezek az USA nyugati partján - lemennénk Vancouvertől egészen Floridáig! "

Ez valóban elég nagy túra lenne!
Mivel az USA nyugati partja Seattle és San Diego között található...

Igaz Vancouver csak egy kicsit van a Canadai határon túl, de ha ennek ellenére elfogadnánk (vegyük az USA helyett az amerikai kontinenst), még akkor is nehéz lesz megvalósítani, mivel Florida (mint tudjuk) nem egy város, hanem egy szövetségi állam és így elég tág fogalom. Iránytűt azért vigyetek, mert anélkül talán észre sem veszitek mikor Tűzföldnél észak fele veszitek az irányt! Igaz, hogy az óceán továbbra is a jobbkezeteknél lesz, de ennek ellenére ez már a keleti part. Ezek után már nem is lesz olyan messze Florida, mivel az út felén már túljuttatok. Jó utat! ;)

Előzmény: Goendoer Tapir (481)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.28 0 0 486
Bocs, de nem hagynátok abba a recepteket????? :-////!!!!

Írjon már valaki on is! Plíííz... :-)

H_G Creative Commons License 2003.08.28 0 0 485
"a magyar konyha a 3. legnagyobb a világban a kínai és a francia után. soha sehol ennyifajta ételt és fűszert nem használtak, mint nálunk."

Szép dolog a hazafiság, de ez az állítás nagy kamu.

"és egy külföldi ha idejön, nem roston sült pulykáról olvashasson a menüben, hanem csülökről pékné módra, halászléről, pörköltről, stb."

Ugyan már, a (nyugat-)külföldiek nálunk is sokkal jobban rá vannak zizzenve az egészséges táplálkozásra. Zsírkölöncöket ingyen sem fogsz tudni beléjük erőltetni.

Előzmény: Fatboy Slim (484)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.08.28 0 0 484
Szasztok,

reggel olvastam egy nagyszerű cikket a Nők lapjában. egy nagy gasztronómus hölgyünk írta, nem jut eszembe a neve. a tévében is gyakran szerepel. mindegy
a lényege az volt, hogy azért, hogy minket úgy ítélnek meg külföldön, ahogy, nemcsak a viselkedésünk az alapja. járkálunk a strandokon meg a városokban zizegős melegítőkben, esszük a pesti bécsis zsemlét, stb... ezt levetkőztetni egy 50 éves parasztemberrel nem lehet.
viszont, sokat lehetne javítani a megítélésben a vendéglátásban (vki itt mintha említette volna a témát). nyelvek tanulása, nem csak a haszonlátás, egyszóval, szíves vendéglátás.
a magyar konyha a 3. legnagyobb a világban a kínai és a francia után. soha sehol ennyifajta ételt és fűszert nem használtak, mint nálunk.
és egy külföldi ha idejön, nem roston sült pulykáról olvashasson a menüben, hanem csülökről pékné módra, halászléről, pörköltről, stb.
ezt mind szépen, magyarosan és udvariasan is kellene felszolgálni.

Fatboy

brigi88 Creative Commons License 2003.08.28 0 0 483
ja és a repülőről pedig én is el szoktam tenni néhány dolgot, mert
1: általában ott jut eszembe, hogy megint nem hoztam evőeszközt, ami egy félpanziónál sem árt, ha van a szobában, pl joghurthoz vagy akármihez, másik verzió az étteremből való "kölcsönlopkodás" lenne
2: a frissikendő nagyon jól jön később, ha pl egész napos kiránduláson leizzadtam, vagy nem tudok kezetmosni
3: a kis cukor is hasznos, mert nem biztos, hogy mindenhol akarok 1 kilós zacskót venni csak azért, hogy beleszórjak egy kanállal a keserű neszkávémba.
Előzmény: brigi88 (482)
brigi88 Creative Commons License 2003.08.28 0 0 482
na ismét itt vagyok két hetes nyaralásom után. alig győztem visszaolvasni a sok bejegyzést. néhány témához:
1: szerintem is belefér, ha az ember néhány szép háttér elé beáll a képbe, de az már röhejes, amikor az összes képen ott akar vigyorogni. érdekes, a japánok pl nem csinálnak úgy képet, hgoy nincsnek rajta, állítólag azért, mert otthon csak így tudják bizonyítani, hogy tényleg ott voltak, különben nem hiszik el nekik ... :))) de érdekes módon itthon is láttam számtalan olyan családi albumot, amikor apu-anyu az összes kép közepére beállt, pontosan ugyanazzal az arckifejezséssel (igazolványkép-arc), gyakran még a lényeget is eltakarva, és amikor a család vmely tagja csak az épületet akarja lefotózni, akkor apuci veszekedni kezd, hogy minek pazarolja a képeket. no comment.
2: a konzervekről annyit, hogy mondjuk a maldív-szigetekre tényleg röhejes itthonról kaját vinni, de még akár dél-franciaországot is mondhatnám: ha egy csóri magyar ilyen "előkelő" helyre megy (ez nem irónia, hanem sajnos tény, akkor ne sajnálja már a pénzt pont a normális evésre. de ha valaki életében először végre eljut a tengerpartra mondjuk horvátországban, akkor teljesen érthető, ha az összekuporgatott pénzéből spórolni akar. mondjuk én tényleg nem mennék így nyaralni, hanem maradnék belföldön, mert az nem pihenés, hogy minden nap a drága időmből főzőcskézem a száraztésztát meg a konzerveket, a pihenés - fílingbe beletartozik a gondtalanság-érzet, de megértem, ha valaki annyira rég volt külföldön, hogy most már végre erre áldozza a kevés pénzét ahelyett, hogy tizedszer menne a tisza-tóra.
3: az biztos, hogy nagyon gáz, hogy a magyarok folyton ki akarják játszani a belépőket meg az éttermi fizetést, de ez valahol magyarázható azzal a szégyenkező daccal, hogy "a fene essen belétek, hogy meritek 5000 forintért adni a belépőt, meg 1000-ért a kávét, ne nézzétek már az összes külföldit megkopasztható milliomosnak! " van, hogy egyszerűen sajnálod valamire a pénzt, és ez nem attól függ, hogy amúgy menniyt költessz el a nyaralásra. mi pl tunéziában csak az első nap kértünk a félpanziós vacsorához ásványvizet, de amikor láttuk, hogy kb 1000 forintért adják azt, ami a boltban 100, akkor többet inkább nem ittunk a vacsorához. ezen lehet gúnyolódni, de egy dolog szállodára meg múzeumra sokat költeni, és más dolog hagyni magam mindenért megkopasztani.
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.08.28 0 0 481
na látom tetszett - itt van mégegy:

- egy nagy autós túrát tervezek az USA nyugati partján - lemennénk Vancouvertől egészen Floridáig!

ez aztán tényleg hosszú lesz :-)

gbern Creative Commons License 2003.08.28 0 0 480
Arra nem is gondoltok, hogy repülővel menne? :)
Előzmény: asx (477)
BOLOND Creative Commons License 2003.08.28 0 0 479
Gondolod szamitott neki? Ha annyit nem tudott akkor valszinu azt sem tudta mi a kulombseg.
Előzmény: éjféli lány (478)
éjféli lány Creative Commons License 2003.08.28 0 0 478
Csak visszautalnék Ali babára, akinek a 12 napos tunéziai nyaralás 10. napján jutott el a tudatáig, hogy nem DÉL, hanem ÉSZAK Afrikában van!!!!
:-(((((
Előzmény: Goendoer Tapir (474)
asx Creative Commons License 2003.08.28 0 0 477
Ez nem is vicc!
Lehet, hogy van egy Yacht-ja? :)))
Mert ugye vezetni azt is kell...
Előzmény: BOLOND (476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!