Érdekes perspektívában fényképezted az alsót! Szép lehetett! Régebben nekem is sokkal korábban virágzott, de pár éve egyre később, ezért tudom kitenni. De lehet pont azért virázik később, mert ...
Nekem is van egy elég koros klíviám, a tavaly tettem fel róla képet, az idei felvétel nem lett túl jó, de 8-9 virágot szokott hozni, az idén ezt januárban tette. Nem sokszor volt átültetve, de amikor erre mégis sor kerül, igen nehéz kiszedni a cserépből. Legutóbb azért ültettem át, mert kértek belőle, de azóta már újra telenőtte a cserepet. Most a teraszon van, de nyáron is szokott hozni egy-egy virágot.
Az én útmutatóm azért kicsit hosszabb, de kialakul a rutin, és akkor már nem gond:-) Most van pár magocska földben (jut eszembe ezek is magoncok voltak úgy 10 éve, eredetileg talán négy magoncot ültettem egy cserépbe), még nem bújtak ki, de ha kell valakinek és el tud érte jönni, akkor megbeszélhetjük. Pesti vagyok. De talán érdemesebb beruházni egy nagyra, bár nem olcsók. Ami igaz, az igaz, gyorsan múlnak az évek, gyorsan nőnek a növények. Capriból hoztunk haza pár magot, ki is keltek szépen, már 5 évesek, de még nem virágoznak:-( Az keskenyebb levelű, nem lesz ilyen szép, na de az a jelen esetben nem is számít! Axel Munthe kertjéből vannak..., talán mond valakinek valamit ez a név:-)
Hát az úgy volt, hogy van nekem egy régi könyvem, talán annyi a címe, hogy "szobanövények", és abban van egy kép a clíviáról. Azon a képen együtt van a több virágzó buga az előző évi terméssel. Ez nekem annyira megtetszett, hogy elhatároztam, én is ilyet akarok (volt magosbuga is, de elkezdtek hajtani a növényen, így le kellett vágni)!
Ehhez az kell, hogy a megszokottal ellentétben ne válasszuk le az évről évre szaporodó fiókákat. Ez a növény kb. 8 éve ebben a cserépben van, vizet olykor, olykor, tápszert szinte soha nem kap. Ez a növény az egyik tipikus példája annak a növénynek, amelyik akkor virágzik jól, ha gyötrik:-( Nyáron kinn van a kertben, csak reggeli napot kap, ősszel hat hétig nem szabad locsolni egyáltalán, utána is csak úgy havonta, vízben nem áll soha, 15 fok körül télen, világosban, de nagyon fontos, hogy csak akkor vigyük melegebb helyre a növényt, amikor a bimbóbugák már elérték a levelek magasságát. Akkor vagy bevisszük a melegebb szobába, vagy, mint a jelen esetben, kivittem a meleg kertbe, félárnyékba lehetőleg, ha kap valami fényt, sokkal szebb színe lesz a virágnak, mint a szobában, de ha túl sok a fény, akkor hamar hervad. Ha eszünkbe jut, akkor adunk nekik egy kis vizet. Ennyi nagyjából:-)
A titok nyitja hogy jó földbe tedd, naphoz szoktasd. Utána hogy öntözöd-e, vagy nem...pozsgás, ő megoldja magának..kell neki a szárazság, az itteni eső épp elég neki. Ennyi 2 dolgod van:) Nem nagy ügy..sőt:)
A vizes módszert sosem próbáltam, de ezt az ültetetőst sokszor, sőt fikusszal is. A földet nedvessen kell tartani, de nem locsogósan, kicsit kiszárad az sem lehet baj. Lehet, hogy az alsó leveleiből elveszt egy párat, de nem kell megijedni. Sok sikert.
Meg fogom azt is nézni, bár már átültettem, de biztos találok hasznos instrukciókat:-) Köszi! Tényleg a spanyol földjében (?) volt még, vörös volt mint a téglapor
Igaz, nem vagyok kezdő, de a kaktusz és egyéb félék sosem tartoztak a sikerágazataim közé:-( Pedig ez a növény komolyabb figyemet érdemelne, és ígérem, ezentúl kapni is fog.! Ez amolyan becsületbeli ügy, a lányaim tavalyelőtt végigjárták a Caminót, és ezzel a növénnyel gyógyítgatták a sebeiket, végigcipelték a sok száz kilométeren és aztán rám bízták, én meg nem voltam igazán jó gazdija:-((( Az lehetett a baj, hogy kitettem egyből a napra, olyan lett a színe, mint a varangyosbékáé:-( Aztán árnyékba téve kezd zöldebb lenni. Egy egészen kicsi műanyag cserépben van, még az eredetiben, állandóan felborul. Homokszerűségbe ültessem át és lehet kapni neki cserép cserepet?
Nálam kb. úgy van tartva, mint a kaktuszok, azzal a különbséggel, hogy a nappaliban telel, és ilyenkor kb. 3-4 hetente kap egy kis vizet. Most épp az É-i teraszon szokja a kinti létet, ha jön egy borúsabb idő, cuccol át a déli oldalra. Nyáron kicsit be szokott pirosodni, de télire visszazöldül mindig.
KEVESET locsold! Tüzö nap, de nem rögtön, mert megég. De hát nem vagy kezdö, tudod, hogy succulentekkel hogy kell bánni. Homokos-kavicsos föld, kevés víz, télen világos hideg hely, szinte semmi locsolás. Mint bármelyik kaktusz.Rengeteg gyereke lesz, ha kidagadtak a cserépböl, le lehet választani öket. Ha megégetted az ujjadat, kend rá a trutyit ami benne van, hamar meg fog gyógyulni. Sok sikert.
Tényleg gyerekek, hogy kell tartani az aloe verát? A lányaim hoztak egyet Spanyolországból, néha egész jól néz ki, máskor meg rémesen, a soraitok alapján talán éppen akkor rémes, miután kitettem a teraszra és meglocsoltam?