Változik a világ, a hatvanas évektől a kétezres évig szinte minden megváltozott, ezzel nem lehet mit csinálni.
Van hogy nagyon stílusosan tudják ezeket a dolgokat megfogni, pl. a DS9 Troubles and tribble-ations részében a lapos homlokos klingonok elütése, vagy épp az ENT-ben a TOS design megmosolygása, ahogy az ma már megmosolyogtató kicsit. Ez nem gáz, de nem lehet azt várni, hogy maximálisan konzisztens legyen a világ.
A borg-ferengi dologról egyébként nem mondom azt hogy nem lehetett volna ott az adat, csak hogy pont azoban a percekben, amikor a dolgok történtek, nem volt ott (mikor a ferengi csapkod az elektromos korbáccsal, akkor nem azt gondolja pikárd hogy "hé, Archert egyszer kirabolta egy nagyfülő faj, ezek biztos ugyanazok", hanem azt gondolja, hogy "miafenevanmost?" stb). Aztán később a jelentéseket összefésülve előkerülhetett ez is meg a borg is. Én nem látom különösen jelentősnek az inkonzisztenciát, sőt.
De rengeteg ilyen van, pl. a sebességek, amiket a TOS-ban eléggé hasra mondanak be, aztán később egyre konzisztensebbé válnak.
Az ENT-ben egyébként az idő ragadott meg, az hogy az epizódok közt a film történetében is egy hét telt el, ugyanúgy mint a tévében; legalábbis az első két évad legtöbb részében. A DS9 ebben pl. maximálisan inkonzisztens.
Az kérdés hogy mit fog nyújtani az új film ehhez. Az érdekes lesz.
Persze igazad van. Ám lehet valamit szeretni és nem szeretni. Én nem nézem azt, amit nem szeretek. A Star Trek-et pl azért (is) szeretem, mert nagyon jól mérhetők rajta az éppen aktuális "kívánatos" társadalmi jellemzők. Lásd: Kirk macsó, mindent ő csinál, minden csaj az ő karjába omlik (minden részben, tehát fontos a szex!), ezzel szemben Picard team-ben gondolkodik, fontos szerepe van Deanna Troi-nak, aztán ott van Jadzia Dax, na ez aztán a másság!...
Én a jó fantasztikust azért szeretem, mert mindig ráébreszt, hogy mennyire alkalmatlanok vagyunk a Földtől és a 3 dimenziótól elvonatkoztatni.
Most olvasok pl 1 könyvet, amiben van 1 "régi, antik, szivarforma" űrhajó. Amikor először szerepel a könyvben, akkor 1 bolygó felszínén van, úgy, ahogy azt mi is megszoktuk, orrával az ég felé. Belül természetesen több szintes, szintenként más-más funkció, nem is ez az érdekes, hanem az, h rögtön felmerült bennem, mi lesz, ha felszáll és a padlóból fal lesz.
Hülye földi sztereotípia, amit egyébként a filmek is tovább erősítenek: járműveink horizontálisak: busz, vonat, stb., a fant. filmekben is horizontálisak az űrhajók.
Pedig hülyeség, a könyvben az űrhajó felszáll és függőlegesen utazik. Logikus, nincs gravitáció, légellenállás, stb. Mégis úgy gondolkodunk (legalábbis én, eddig), hogy a starshipek orra a menetirány felé néz.
Szóval többek között ezért is szeretek fantasztikust olvasni, mert segít abban, hogy a gondolkodásom ne rozsdásodjon be (annyira :).
Persze mindent meg lehet magyarázni. Mint a Dallasban, Bobby és a zuhanyozás. De akkor is gáz. Párszor már kifejtettem, ebben a fórumban is, h miért nem csipem a sorozatot, azóta sem változott a véleményem. Egyébként attól, hogy egy fajnak nem lesz megemlítve a neve, még felismerhető marad, mind a Borg, mind a Ferengi furcsa, mással nem összetéveszthető faj. Leírás csak kell, h maradjon róluk! Vagy mi a túrónak van a kapitány naplója? Hacsak nem a "májkroszoft" gyártja még akkor is a programokat. És, akkor még a ráncos homlokú Klingonokról nem is beszéltem. Nekem kevés az a magyarázat, amit az entergázban adtak erről a témáról
Én már elég idős vagyok, ahhoz, hogy kissé talán túlzottan általánosító véleményt mondjak, de szerintem minden ST fan azt sorozatot szereti, amivel először ismerkedett meg. Én pl. baromira nem szeretem a macsó Kirk kapitányt, de Picard az már más. Van olyan fiatal ismerősöm, aki nálunk kezdte el nézni a Voyager-t, na azóta az az IGAZI. Nekem nagy szívem van Kirkék kivételével mindegyiket imádom.. még az öreg Scotty-t is :) üdv e
De nekem nincs különösebben bajom az ENT-tel a szinkronon és a korai cancelen kívül. A harmadik évadot kb. egyhuzamban néztem végig egy nyári szabi alatt, szvsz jó volt. A negyedik évad tripla-epizódjai meg kifejezetten tetszettek, nem elfelejtve a tükör univerzumos duplát sem. :-)
Szóval annyira nem rossz szerintem a sorozat, de a lényeg az, hogy nem baj, ha különbözünk és nem egyforma az ízlésünk. Sőt, ez teszi izgalmassá az ÉLETet. :-)))
A borgot egyrészt nem az ENT vitte be ebbe az időszakba, hanem a First Contact (?), másrészt ha az a kifogás hogy a Q-s TNG epizódban miért nem tudtak a Borgról, ha az ENT már találkozott vele, hát arra meg az a válasz hogy nem marad sok adat róluk, és abból se derül ki tulajdonképpen semmi konkrét, pl. az hogy ez a Borg és hogy mekkora kollektíva, stb.
Az, hogy fenyegetően küldenek jeleket a delta kvadránsba, ami majd 300 év múlva ér oda, szerintem nincs a Picard nyelve hegyén, amikor meglátja a borgot. Végülis a Cohrain-féle idézet is csak nagysokára jut Archer eszébe, pedig az ő apjának még személyes ismerőse volt az öreg. Szóval 200 évvel később ez tényleg nem várható, végtére is addig bizonyos, hogy rengeteg ellenséges faj bukkan fel.
Xindi... hát eltűnnek, végtére is az csak egyetlen egy bolygón élő kis faj, legalábbis nincs szó Xindi birodalomról. Ehhez hasonló kis fajból sok van az összes epizódban, szerintem.
Ferengi. Ők se nevezik meg magukat, úgyhogy Archerék nem tudják hogy kik rabolták ki őket. Szóval lehet hivatalos TNG first contact ettől még.
Már ha jól értem hogy mik a bajok ezekkel a részekkel :)
Lapos 2 dimenziós karakterek (pl "mélyvödör" nem is tudom, h minek van) Más Trek sorozatokból "átemelt" történetek. És az egész addig meglévő Trek univerzum figyelmen kívül hagyása. Nincs egy normális női karakter sem a sorozatban.
Nagy vonalakban ennyi.
Ja meg ha a részek közben állandóan azt figyelem, h mennyi van még hátra, na akkor az már gáz.
És a "gyönyörű" magyar "szinkronról" már inkább ne is beszéljük.
Mint ahogy említettem, nekem úgy egész ahogy van. De ha sorrendet állítanék, akkor az adott sorozatban, számomra kedvelt részek mennyisége alapján tenném: ENT VOY TNG TOS TAS DS9
A ferengiket természetesen az oo-mox miatt asszimilálták (már ha így írják magyarul). Tessék csak belegondolni, ha egyetlen egy ferengi mennyire élvezi azt, ha a lapát füleit masszírozzák, akkor a milliárdnyi dolgozóból álló borg kollektíva mit "érezhet" egy nagy közös oo-mox alatt :-DDD
A TOS az igazi Star Trek. Látványtechnikailag meglehetősen gyermeteg, azonban ezt hiba lenne összehasonlítani a 30évvel később készült részekkel. Sőt, a trekben pont az a lényeg, hogy a látvány csak másodlagos, sokkal fontosabb a mondanivaló, és a story. Sajnos a DS9-et követően fordult a kocka, szép lassan bele is fulladtak a kommerszbe.
Én nagyon szeretem az ENT-et, szerintem az már az igazán kiforrott Star Trek!
Nagyon jól integrálódik a korábbi univerzumba (Dr. Phlox hanyagul etetésre használ egy tribble-t, Risa, Augments, magyarázat a DS9-ben ügyesen elpoénkodott lapos homlokú klingonokra, Section 31, red alert, stb), jók a trükkök, a sztori pedig a felfedezésről és kapcsolatteremtésről szól, főleg az első két évad (amihez mérten a TOS és a TNG még szedett-vedett, mármint, . Na és ott van T'Pol......
"tiszta szoc.reál díszletek" Vagyis neoklasszicista jellegű építmények stilizált bányászokat, munkásokat meg parasztokat ábrázoló freskókkal és domborművekkel? Csak mert kb. ez a szocreál, de én ilyenre nem emléxem. :) Bár érdekes lett volna, az tuti. :D