Az euró bevezetése óta, soha nem látott méreteket öltött a vásárlói és benzin túrizmus
hazánkban és Lengyelországban! A helyzet hosszú távú fennállása esetén, a szlovák kormánynak
a komoly ipari visszaesés mellett, rendkívüli mértékű áfa és jövedéki adó kieséssel kell szembenézni!
A környező devizák (forint, zlotyi) előreláthatólag alacsony árfolyamon maradnak az euróval
szemben, így a helyzet mostanában nem változik! Mi lesz a szlovák csodával?
ebből sem vonhatsz le messzemenő övetkeztetéseket, mert ebben van egy jó adag demográfiai tényező!
Közelebbről mégis mir gondolsz? A szegénység, elmaradottság ebben a statisztikában egy főre van értelmezve, és semmi mást nem mond, csak azt, hogy az egész K-Ma.o. az Eu legszegényebb területei közé tartozik, s ennyire szegény régió Szlovákiában nem található.
Szlovákiában meghozták a szükséges reformokat mimpedig most készülünk reform intézkedéseket meghozni! Csak hát Magyarország nagyon nehéz helyzetben van többek között a 3-leszakadt régió,a magas államadósság,az alacsony foglalkoztatottság miatt!
Lehet, hogy ott is sok lóvé van, de az a nagy büdös helyzet, hogy a prekoncepcióddal ellentétben újabban többet fogyasztanak (és nem hitelből), mint mi, s ez a különbség is hasonlóképp növekszik a kárunkra, mint ami a GDP-nél látható.
2007-ben az egyéni fogyasztásunk (AIC) a EU átlag 61%-a volt, a szlovákoké pedig 64%.
Ha már szóba került az eladósodottság (ragaszkodtam az Eurostat adataihoz, mint látszik a 2008-as adatok nem fedik a valóságot, de hát még nem frissítettek):
Ugye onnan indultunk, hogy az életszínvonal alacsonyabb a szlovákoknál, mint nálunk. Ez -mostanra- már nem igaz. Fordítva van, és sajnos az olló nyílni fog, még akkor is, ha történetesen innentől kezdve jól csináljuk, mivel van mit rendvbe hozni meg törleszteni.
az hogy valaki lat elmaradott tersegeket, ciganytelepeket vagy osszefirkalt utcakat abbol nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni. Szingapurban en is lattam mar graffitit egy hazon, de ettol fuggetlenul meg a vilag legtisztabb varosa! Ezert is hoztam rogton egy linket az Eurostat-felmeresrol ami azert nagyobb spektrumban vegezte a felmereset. Es ebbol tisztan lattszik hogy az EU-orszagok legszegenyebb tersegei kozul 3 nalunk van. De ne izgulj, Bulgariaban tobb van....
Szerintem és nem csak szerintem meg de!!! Ugyanis az államadósság összege a devizában felvett adósság együttes összege. De ne velem vitatkozzál, hanem olyanokkal, akik ehhez nálam jobban értenek!!!
Plusz a párnacihában tartott megtakarítás ugyan nem vész el a bank bedőlésével, de nem is serkenti a termelést. Ha azért spórol valaki, hogy később valami komolyabb beruházásra jusson, semmi gond, de ha csak azért, hogy legyen, az a gazdaságnak se jó...
Multkor ment a hiszti az Operabál körül, hogy micsoda disznóság, hogy x százezer egy jegy. Szerintem akinek fussa rá, annak kutya kötelessége megvenni, mert visszaforgatja a pénzt a gazdaságba. Lesz melója a pincérnek, a szakácsnak, a kereskedőnek, a mezőgazdásznak, stb...
A magyar gondok nem abból adódnak, hogy sok hitelt vett fel a nép, hanem abból, hogy az államunk is ezt tette. Ha csak a jónép lenne eladósodva, akkor most nem lenne gond.
Azt is jól mutatja ez az ábra szvsz, hogy igazuk van azoknak az elemzőknek, kik azt is felróják nekünk, hogy a többi régiós versenytárssal ellentétben mi nem tudtuk érdemben kihasználni az EU-s csatlakozást. Míg a többieken elég rendesen lökött, ez sajnos rólunk nem mondható el. És az előző ábrával együtt (316-os hsz-ben linkelt) szépen mutatja, hogy 2003-ig tartott az aranykor, majd stagnálás, és mostanság már leszakadás.