Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2006.07.30 0 0 899
Datolyaszilva-tulajdonosoktól szeretném megtudakolni, mekkora a datolyaszilva levelének a mérete. Az idén beszerzett fáim már kb 180 cm magasak és (némi túlzással) lapulevél méretű leveleket nevelnek. Na jó, igazából kb 23 cm a hossza a leveleknek. Ez a szokásos?
Flanell Creative Commons License 2006.07.27 0 0 898

600-at tényleg megér.

Majd utánanézek a dolgoknak.

Lehet, hogy a Villányi úton már láttam is ilyent, csak kicsi lévén, nem tudtam, hogy mi az.

Köszi!

Előzmény: Arth_ur (897)
Arth_ur Creative Commons License 2006.07.26 0 0 897

Nem lehet vészes ára a fiatal növényeknek, csak még nem túl elterjedtek. Az ilyen pozsgások az utóbbi 1-2 évben kezdenek divatba jönni nálunk, de pár év és dömping lesz belőlük is.

Itt pl. találsz egy Fockea natalensis-t 600 Ft-ért.

http://www.kaktuszgyujtok.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/novenylista/elhartzs/novenylista06.nml

Caudexes növényekből az egyik legrégibb Mo-i gyűjtők:

FIERER KELEMEN és felesége (Cím: 1124 Budapest, Korompai u. 9.; Tel./ Fax: 06-1/319-4607; Az Első Magyarországi Speciális Cactus Kertészet. Kaktusz és pozsgás, 3000 faj)

Komolyabb növénykiállításokon ott szoktak lenni (a címét is egy kiállítási honlapon találtam meg), de saját honlapjuk nincs, azt hiszem. Már akkor ilyenekkel foglalkoztak, amikor nálunk a pozsgás-gyűjtés többnyire még a kaktuszok mellett növő "gyomok" ki nem dobását jelentette csak. :-)

Előzmény: Flanell (896)
Flanell Creative Commons License 2006.07.25 0 0 896

Akkor viszont lehet, hogy érdemes volna vele megpróbálkozni.

De biztos drága.

Előzmény: Arth_ur (895)
Arth_ur Creative Commons License 2006.07.25 0 0 895

Ez egy szukkulens, legjobb tudomásom szerint, nem bonzáj. Ránézésre nekem legvalószínűbb, hogy egy Fockea edulis, ez a leggyakoribb, vagy másik Fockea faj.

Élőhelyen többnyire ez az egész megvastagodott víztároló gyöktörzs a föld alatt van, egészen a friss hajtások eredéséig. A visszahúzódott, pihenő növény hajtásai teljesen visszaszáradhatnak, és a föld felett semmi nem marad a következő nedves évszakig.

Csak a gyűjtők ültetik így, mert jól mutat.

Előzmény: Flanell (894)
Flanell Creative Commons License 2006.07.25 0 0 894
Tényleg, láthattam volna, hogy bonsai, a tálból. Szép.
Előzmény: kessy (893)
kessy Creative Commons License 2006.07.24 0 0 893
bonsai de nem tudom igazán a növényt talán kaudex , van több fajta is de nem fényképeztem le mindegyiket ez egy a sok közül.
Előzmény: Flanell (892)
Flanell Creative Commons License 2006.07.24 0 0 892
Mi az a bontottcsirke-jellegű növény a 8. képen?
Előzmény: kessy (891)
kessy Creative Commons License 2006.07.24 0 0 891

Sziasztok!

A héten jártam Bene Lászlónál, bár nem kimondottan fagytűrőket fényképeztem de az is van közöttük pld. fagytűrő pálma, kaki szilva :

Érdemes szerintem ilyenkor is ellátogatni hozzá gyönyörködni a sok szép növényben, üres kézzel meg úgysem jön az ember, vagy is én mindíg veszek valamit  Nála.

kaki szilva
kertész lány Creative Commons License 2006.07.22 0 0 890

Köszönöm! Aki tud válaszoni, és megteszi annak szól.Megnéztem, csak a nyálam csorog, mindegyik nagyon jó lenne. Összel, el fogok menni és veszek valami szívet gyönyörködtető növényeket. De addig sem nekem dolgozik az idő, és nem tudok gyönyörködni bennük.

Előzmény: Taxus (888)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.07.22 0 0 889
Kedves kertész lány!

Válaszoltam neked e-mailbe.

Üdv: Zotyi
Előzmény: kertész lány (886)
Taxus Creative Commons License 2006.07.22 0 0 888

Bár nem hozzám szól a kérés, de azért megadom:

Rappaiék: http://www.rappaikerteszet.hu/

Bene László: http://www.orchideak.hu/index2.html

itt minden elérhetőségük rajta van.

Előzmény: kertész lány (887)
kertész lány Creative Commons License 2006.07.22 0 0 887
Szia! Szeretnék én is ellátogatni: Rappaiékhoz, de nem tudom az elérhetőségüket. Ha megadod, KÖSZI.
Előzmény: totoro_hun (812)
kertész lány Creative Commons License 2006.07.22 0 0 886
Szia! Kérlek az említett: Bene László elérhetőségét tedd már közre. Köszi.
Előzmény: Zotyi75 (840)
Taxus Creative Commons License 2006.07.05 0 0 885

A gránátalmám szépen virágzik, de nekem úgy tűnik, hogy tavaly ilyenkor több virág volt, eddig csak 2 megfogant termést látok rajta, de remélem idén is lesz legalább 10-12 érett gránátalma. A legtöbb virág nem termékenyül lehullik. Talán valami tápot kéne adni neki, hogy jobban kössön termést?

GránátalmaGránátalma
Taxus Creative Commons License 2006.07.05 0 0 884

A kopaszkivimen maradt termés, bár jó sok lehullott. Remélem egy része be is érik.

Tavaly ültettem.

Mini kivi
bombaba Creative Commons License 2006.07.03 0 0 883
A másik leirás igazából kitér a vesszők lehajtására és évenkénti cseréjére, de a kordon vagy pergola kialakitást nem akartam részletezni, mert rajzok nélkül elég nehéz elmagyarázni.

A kopasz kivik neveléséről
http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/1.html
itt van egy leirás, rajzokkal, sajnos lengyelül, amit én nem értek.
Előzmény: Flanell (882)
Flanell Creative Commons License 2006.07.02 0 0 882

A S....l leírása szerintem 1-2 éves, még nem termő kivire vonatkozhat.

A másik elég reálisnak tűnik. Az erős (mármint, több méteres) hajtásokra nem tér ki, de a vesszők lehajtása is azt a célt szolgálja, hogy ne erősödjenek, hanem a virágrügyek differenciálódjanak, de izibe.

Még én sem vettem észre, hogy oltották volna. A hideg miatt nem is volna érdemes, mert ugye,  a nemes rész van kitéve a hidegnek. Esetleg szárazságtűrőbb alanyra lehet. Azt hiszem, azt is Velichnél olvastam, hogy a kivi eredetileg folyópartok növénye.

Előzmény: bombaba (881)
bombaba Creative Commons License 2006.07.02 0 0 881
Hogy ne legyen annyira egyszerű az élet, még találtam a ládafiában némi infot, amit továbbadok, akit érdekel, rágódjon rajta, aztán mesélje el nekem is, hogy kell a kivit metszeni.

Másik csomagküldő (s...l) ápolási útmutatójában a kivi metszéséről ennyi van:
'A szőlőhöz hasonlóan kordonos művelés szükséges. Kora tavasszal (febr.) metssze, 4-5 erős vesszőt meghagyva, majd az év folyamán csak a hajtások legyezőszerű eligazitása szükséges.... A nyár folyamán zöldmetszéssel is alakitható.
Minikivi: nem igényel erős metszést, kis ritkitás elegendő.'

Évekkel ezelőtti netről gyüjtött anyagaimból (ez kicsit göröngyös, de angol volt, és a forrás már nincs meg):
A kivinek állandó talajtakarás kell, 10-12 cm mulcs ( fenyőkéreg vagy fürészpor), ami télen véd, nyáron árnyékol és nedvességet őriz. Vizszükséglete nagy, egy kifejlett tő nyáron naponta 25 gallon (? valaki számitsa át) vizet felhasználhat. Akkor kell öntözni, ha a mulcs alatt száraz a talaj, vagy lankadnak a levelek. 15-25 cm vastagságig legyen a talaj átnedvesitve.
Műtrágyázás:
1. év: -
2. év: rügyfakadás után 15 dkg/tő 10-20-10 vagy 13-13-13.
köv. években: tövenként 33 dkg ammóniumnitrát, 3 dkg 0-46-0 (foszfor), 45 dkg káliumszulfát
A talaj ph-ját tartsuk 5.0-6.5 között és adjunk kb 5 dkg/tő magnéziumszulfátot évente, miután elkezdett teremni.
A javasolt elosztás: a N és a K felét rügyfakadás után, másik felét virágzás után. A Mg és a P egész mennyisége rügyfakadás után adható. A túl sok N túlzott vegetativ növekedést, gyengébb termést okoz, növeli a fagysérülés veszélyét.
Metszés és nevelés: lugas vagy pergola
Az első éves növényt metszés nélkül hagyjuk nőni.
Köv. években a termőt tél végén, a porzót - ami többnyire erőteljesebb növekedésü és több metszést igényel (az előző évi növekmény 70 %-át eltávolitva) - virágzás után célszerü metszeni.
A termőt úgy kell nevelni, hogy legyen törzse. Az előző évbe termett vesszőket el kell távolitani. A nyáron fejlődő vesszők fognak következő évben teremni, ezeket kell lehajtva rögziteni. Hagyjunk egy-egy vesszőt kb 20 cm-ként váltakozva jobb és baloldalt. A törzs alső részéről minden hajtást távolitsunk el.
A kivi a 2. évben már virágozhat, szükséges lehet a termésritkitás 2 héttel a virágzás után. 40-45 db/nm hagyható a kisgyümölcsüeken, arányosan kevesebb a nagygyümölcsüeken. Egy kifejlett tő 90 kg fölött teremhet, következetes metszéssel, akár 60 évig is.
Szaporitás: júni-júli-aug-ban félfás dugvány, gyökereztető hormon. Kora tavasszal mehetnek óvodába, állandó helyre késő ősszel vagy köv. év tavaszán.

Én ilyenkor szoktam eldobni magam és elindulni a saját fejem után.
Arth ur,
szép a kivid, kiváncsi vagyok, mit tesz jövőre.
Előzmény: Arth_ur (880)
Arth_ur Creative Commons License 2006.07.01 0 0 880

Köszi a tanácsot mindkettőtöknek!

Ahhoz képest, hogy az írás szerint az alsó 6 rügyön terem, nekem az a két rügy, amikből tavasszal végre legalább porzós virágot hozott, egy hajtás végén voltak 12-13.-ként...

A csonkázás, erős hajtások visszametszése után (kb 2 hete) még nyomát sem látom, hogy újra hajtanának, de hát hosszú még a nyár.

Mindenesetre most így néz ki:

"A nagy kiwifal"

Most elég optimista vagyok, hogy talán sikerült "összeszoknunk" a kiwivel, és jövőre végre fog teremni. :-)

Előzmény: bombaba (879)
bombaba Creative Commons License 2006.07.01 0 0 879
Az egyik kiviszállitó (s...z) által küldött termesztési tanácsokban ennyi van a kivi metszéséről:
'... A kivi főleg a fő és oldalhajtások első 6 rügyéből fejleszt termést, ezért vágjunk vissza minden hajtást a 6. rügy fölött. Az 5. évtől vágjunk le minden 3 évnél idősebb hajtást, mert a kivi főleg a kétéves hajtásokon terem.'
' Télen vágjuk vissza az összes előző évben termést hozó hajtást. Július-augusztusban, amikor a gyümölcsök dió nagyságuak, vágjuk vissza az összes hajtást az utolsó termés fölötti 6. levélig.'
Csak azért irtam, hátha segit.
Ugyanebben a tájékoztatóban van az is a kivi szaporitásáról, hogy 'erőteljes alanyokra oltják, máskülönben a mi klimánkon nem tudna megélni.'
Nekem eddig nem tünt föl, hogy a vásárolt példányok oltványok lennének.
Előzmény: Arth_ur (877)
Flanell Creative Commons License 2006.06.30 0 0 878

Azt hiszem, a Velich-féle könyvben olvastam a kiwi metszéséről, hogy az erős hajtást vagy le kell vágni tavasszal, vagy ha még nincs elég termőrész, akkor visszavágni, mert az erős ág garantáltan nem hoz virágzó hajtást a következő évben.

De hogy tényleg működjön a dolog, ahhoz szerintem a visszavágott részen kihajtó részt is vissza kell vágni, mert biztos, hogy nagyon erősen fog kihajtani.

Előzmény: Arth_ur (877)
Arth_ur Creative Commons License 2006.06.30 0 0 877

Pontosan azért gondolom, mert valamennyire a szőlőhöz hasonlóan viselkedik.

Szőlőnél abban a rügyben, amiből az idei hajtás fejlődött, már tavaly eldőlt, hogy hány fürt-kezdemény alakult ki, már akkor, amikor a szőlővessző beért, elfásodott. Szőlőnél ráadásul ez a rügy (szem) helyzetétől is függ, fajtától függően általában az éves vesszőn alúlról a 3-5. rügyből fejlődő friss hajtáson lesz leginkább fürt (virág).

Előzmény: bombaba (876)
bombaba Creative Commons License 2006.06.30 0 0 876
Azt gondolom, nem igazán. Merthogy a kivi a szőlőhöz hasonlóan működik, és a tavaszi hajtásokon fejlődnek a virágok.
Előzmény: Arth_ur (875)
Arth_ur Creative Commons License 2006.06.30 0 0 875

Szeged környéke a jeget még megúszta, úgyhogy a kiwink gyönyörű, majd kicsattan az egészségtől! (Csak termés nincs rajta, mert csak a porzós virágzott...)

Már beborította a falat, de tavallyal ellentétben most nem hagytam a tetőre mászni, hanem csonkáztam a hajtásokat, hátha több virágrügy differenciálódik. Használ az valamit?

Előzmény: bombaba (874)
bombaba Creative Commons License 2006.06.30 0 0 874
A kivi meg a datolyaszilva szörnyen néz ki. Ráadásul lecsapott a jég egy marék kopaszkivit és kicsi citromot, sőt, a megszámolható mennyiségü szőrös kiviből is egyet!
Előzmény: grifi (873)
grifi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 873

Nálunk már hetek óta egy csepp eső sem esett, felhőt is alig láttunk. Ma délután viszont jó nagy zivatar volt, egy jó adag jéggel vegyítve.

Sajna jól kilyuggatta a kivi és a datolyaszilva leveleit. :(

Taxus Creative Commons License 2006.06.28 0 0 872
Fenyőkérget tettem alájuk (normál és minikivi) igaz tavaly, tehát már teljesen lebomlott, megújítom. Azt megfigyeltem, hogy ha kicsire vágom a fűvet körülötte nem szeretik, így hosszabb fű van körülöttük, amúgy is tálba, mélyedésben vannak.
Előzmény: bombaba (871)
bombaba Creative Commons License 2006.06.28 0 0 871
Ha még nincs takarva a talaja, próbáld meg legalább kaszálékkal takarni, de legjobb lenne mulcs, hogy jobban tartsa a nedvességet. Vagy valamivel árnyékolni a talaját.
A talaj nálam is problémás (nem homok, hanem kő), ezért az talajelőkészitésnél még nylonnal is kibéleltem a sort.
Előzmény: Taxus (870)
Taxus Creative Commons License 2006.06.28 0 0 870

Igen igyekszem, de nálunk gyakorlatilag homok van ezért gyirsan kiszárad ebben a forróságban. Az ületés előztt a talajon is javítottam, termőföld, tözeg, trágya, de azért a homok az homok. Sajnos előfordult hogy kicsit megkókadt estére, de nem sűrűn.

A kb. 25 db pedig optimista becslésem és folyamatosan csökken...

Előzmény: bombaba (869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!