Ez aztán tényleg gyorsan nő, nálunk most lett kész a kerítés, ami valószínű borostyánnal lesz befuttatva, de lehet, hogy egy részére ilyen kerül, ez sok fényt igényel? Termése volt már vagy majd jövőre?
erre a narancsra kíváncsi leszek, ha neked beválik akkor rendelek én is. Mit tudsz róla, kb mennyi az a minimum amit még kibír? Én citromot Keszthelytől kaptam, amit ő gyökereztetett, de az nem télálló. Miben különbözik az íze a télálló citromtól?
A minikivi szintén tavaly ültettem, de már idén terem, a legtöbb termés lehullott, de legalább 15 db megmaradt, ez a kép vagy 6 hete készült, azóta jelentősen nőttek, de nem tudom mikor lehet enni őket. Tényleg mikor érnek meg?
Hát igyekszik az ember, bár a legtöbb növényem még kicsi, mivel 2002-ben költöztem a jelenlegi házba és csak 2003-ban tudtam igazán kezdeni ültetni, és egy néhány növény is kipusztul időnként. Bár sok növényem már előzőleg is megvolt.
A kivit tavaly ültettem, télen szinte alig fagyott vissza pokolian nő, nagyon alá becsültem a helyigényét, a ház oldalát be tudná futni. Jelenleg ekkora, felfelé már nem tudom növelni.
hihetetlen, tényleg egy botanikus kertet alakíthattál ki, ahogy olvasom amiket írogatsz, szerintem nem tudnék olyan növényt mondani ami nálad ne lenne. A kiviről és tehetnél fel képet!
Én a vadcitromot idén ültettem, kb. 50 cm-es szépen növekszik, tényleg semmilyen védelmet nem idényel télen, mulcs, gyékény stb.?
Ültettem még télálló narancsot: Poncitrus trifoliatax C. sinensis, vadcitrom és narancs keresztezése. Ő is ki van ültetve, van esélye túlélni a telet? Védett helyen van, délre néző kerítés mellett, a gránátalma kivi és füge közelében, a gránátalma takarás nélkül, visszafagyás nélkül áttelel.
Az előbbi érdeklődő hölgynek még annyit, hogy a perui földicseresznye(Physalis peruviana) bár nem fagytűrő, de nálam április végén a kertbe kiültetve 1,5 m magasra ,2m szélasre megnőtt és 250-300 termést érlel. Viszont cserépben nevelve 3 évig él és terem, télen 10-15 celsiuson, világos helyen tartva folyamatosan virágzik és termést érlel.
Jelenleg 1 m, 10-15 terméssel megáldott növényeket tudok küldeni, amelyek még 2 évig fognak teremni. 1500 Ft
Szívesen válaszolok minden kérdésre, amire tudok, amit nem tudok, annak utánanézek, vagy mondok olyan személyt, aki tud segíteni, de ha valakinek kérdése van könnyeben elér telefonon, mint itt.
Ez teljesen normális a vadcitromnál, általában kétszer virágzik, de a másodvirágzás termései kisebbek. Sok növény az első pár virágzási évében nem köt termést, vagy csak kervset. A virágdobáláson sem csodálkozom, ha nincs kiültetve, cserépben semmi sem köt olyan jól termést, mint szabadföldben. A helyedben kiültetném, mert sokkal jobban fejlődne és teljesen télálló.
A télálló citromnál (Poncirus trifoliata) normális dolog, hogy kétszer virágzik?
A tavaszi virágokat eldobálta az átültetés miatt, és most tele van a tavaszinál sokkal kisebb virágokkal.
Tavaly is eldobálta a tavaszi virágokat 1 kivételével, nem tudom, miért, aztán ilyentájt újravirágzott, a fagy kb. 50 db 2 centis citromot vitt le róla.
Sziasztok! Új vagyok a fórumon, de sok egzotikus gyümölcsöm és dísznövényem van. Mivel gyüjteményem elég jól felszaporodott, eladó állományom is van. Ha több időm lesz részletes katalógust is fogok feltenni.Példának:22 fajta golgota-6 gyümölcstermő, pepinók, physalis, naranyilla, paradicsomfa, folytontermő eprek, acerola, kopaszkivik, önporzós szőrös kivi, ausztrál gardéniafa, szamóca guava,hibiszkuszok, télálló hibiszkuszok, télálló citrom- narancs, fügekaktusz, télálló kaktuszok stb. E növények egy része még szaporítás alatt áll, a törzsállományokat nevelem, ezért ezek csak jövőre lesznek kaphatók. Szaporítás alatt vannak a télálló egzotikumok is. Növényeket rendelésre is szaporítok, postai utánvéttel is küldök, idényszerüen. Örömmel venném a célirányos érdeklődéseket, mert így könnyebben tudok kívánt mennyiséget előállítani. Növényeimhez bevált földkeverékek receptjét és ápolási tanácsokat is adok. Mivel az egzotikus növények piacán eléggé megnőtt a kínálat áraimat reálisan szabom meg. Ha valakinek nem válaszolok rövid időn belül a megkeresésére, kérem ne sértődjék meg, nem vagyok folyamatosan internetközelben, viszont telefonon mindíg elérhető vagyok. Egzotikus növényekkel kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok, ha tudok. Növényekkel kapcsolatban cserelehetőségek is érdekelnek. Érdeklődéseteket szeretettel várom, kedves növénykedvelő barátaim!
Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném. Azt szeretném tudni hogy a minikiwit lehet-e metszeni és ha igen akkor hogy és mikor?? Ha valaki tud az kérem válaszoljon itt vagy küldje el e-mailban a Lycan154@gmail.com címre. Előre is köszönöm.
Először terem nálam a normál szőrös kivi. Akinek van, megmondaná, mekkora mostanában a normálisan fejlett kivi (mármint a gyümölcs) mérete? Nem tudom, nincs-e az enyém fejlődésben visszamaradva.
Tudna nekem segiteni valaki, hogy ezeket a hernyókat, hogyan tudnám kiírtani, az első képen látható amint mászik felfele a datolyaszilvára, már minden levelét elrágta. Eddig még nemsikerült megfigyelni, szerintem éjszaka tevékenykedeik. A peppínomnak és a golgotavirágomnak is vannak ilyen rágott levelei, a peppínonak már virágoznia kellett volna szerintem ezért nem virágzott, mert a hernyó összerágta az alsó leveleit. A második képen közelről látható ez a hernyó. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem.
Napos meleg helyre ültetsd, déli házfal, vagy kerítés mellé, nem kíván sok vizet tápot, de azért az első években öntözd. Az öntözés a talajtól is függ ha agyagos akkor kevest kell adni neki, ha homokos akkor többet, de jól bírja a szárazságot, természetesen legalább 2 év mire rendesen begyökeresedik, megnő. Úgy tudom, hogy öntermékeny, legalább is az enyém az, beérik a termése. Az első évben takartam náddal és falevéllel, a 2.-ban már nem, de védett meleg helyen van. Időnként tápoldatozom, hogy jobban nőjön és virágozzon (Vitaflora és Wuxal).
Sajnos én sem ettem igazi friss guavat, trópusi gyümölcsök közül is csak olyan szállított, hűtöttet, árúházból. Nem jártam még trópusi országban, csak mediterránban. Anno sok évvel ezelőtt, Jugoszláviában először a fügére csodálkoztam rá, mivel addig csak szárítottat ettem, nem friss lédús édes gyümölcsöt, azóta ültetetek fügék.
Igen,tudom,hogy rengeteg féle guava van,de ez az egyik leggyakoribb változat,aminek mindenki szerint jó íze van,ezért is termesztik sokfelé. Nem voltam még Brazíliában és más egzotikus országban se,így sosem ettem még friss déligyümölcsöt. Az említett guavát Sao Paulóból kaptam egy levelezőtársamtól. A piacon vette. Postán küldte,dobozban. Elsőbbségi postával adta fel,így kb. 10-12 nap elteltével kaptam meg,tökéletes állapotban. Nem hiszem,hogy látott hűtőt,hisz amint megvette,már küldte is. Kaptam egyébként maracuját is,ami eléggé ki volt száradva és csak az alján lötyögött egy kis takonyszerű szutty teli maggal,de olyan savas volt,hogy szétmarta a szám. A tamarind (amit nemcsak Brazíliából,de Mexikóból is kaptam) viszont isteni volt,legalábbis nekem nagyon ízlett. Olyasmi íze van,mint a csipkebogyónak,de annál sokkal erősebb és aromásabb. Valóban,minden gyümölcs frissen a legjobb. Pl. barack és barack között is óriási különbségek vannak. Némelyik nagyon finom,némelyik pedig kásás és íztelen. Épp tegnap ettem 2 ilyet:(
Nem tudom én még csak konzervdobozból ettem guavát. Viszont szerintem több féle guava lehet, eltérő ízzel, úgy mint pl. körte. A szállítás alatt is veszít ízéből. Brazíliában nem ettél a piacról? Állítólag a banánnak is más íze van ha nem hűtve, tartósítva, kezelve, félig éretten leszedve, szállítás közben mesterségesen megérleve, hanem közvetlenül teljes megérése után esszük. De ilyen bármelyik gyümölcs, egy érett barack a fáról leszedve a legfinomabb.
Sziasztok! Nem tudjátok milyen íze van a friss guavának? Nekem van 4 darab 3 éves fám hatalmas cserepekben. 3 éve vetettem a magokat,amiket Brazíliából kaptam. Ez a normál,sárga héjú és vörös húsú guava. 2 méter magasak,gyönyörűek,de még nem teremnek. Talán majd jövőre... Mindenhol azt olvastam,hogy a guavának nagyon jó íze van,de kaptam Brazíliából egy gyümölcsöt dobozban,ami teljesen érett volt ugyan és az illata is fantasztikus volt,de az íze...hááát....majdhogynem nem volt íze. Némelyik töknek jobb íze van. Szerintetek mi lehetett a baj? Mégyegyszer hangsúlyozom,hogy teljesen érett volt.
Le akartam vágni az alsó hajtást, mint tavaly, de nem teszem, inkább meghagyom. Ha a főhajtást levágom nagyon kicsi és féloldalas lesz, majd meglátom jövőre, lehet, hogy meghagyom a kicsit, és levágom a nagyot jövőre, de lehet, hogy olyan bokor lesz mint a tiéd.
Nálam nincs ilyen jelenség, nő mindenfelé, mint a gomba. Csak azt rontottam el, hogy kicsi korában nem vágtam le az ágait, és ezért bokor lett, most meg már nagyon féloldalas lenne.
A tiéd tetejének valami baja lehet, ha nem hajt. Nem lehet megoldani, hogy egy nagy hajtást meghagysz törzsnek, a többit meg levágod? Ezt szerintem most is meg lehetne cselekedni.
Az enyémet kb. 6 éve vettem magról kelesztve, 8-10 centi magas cérnaszál volt. Egy évet még el is vesztegettem, mert cserépbe ültettem (az elfagyástól féltem, pedig totál fagyálló, mint rájöttem), és ott nem fejlődött.