Ez a datolyaszilvafánk. Idén rengeteg gyümölcs van rajta, szerintem lesz legalább 1 mázsa. Nagyon erőteljes növekedésű, nyáron is alaposan vissza lett metszve.
A kivi is szépen mutatkozik. Na, végeztem a beszámolóval. :)
Ez a nagy fánk. Ez másik fajta, erről is lassan leérik az összes gyümölcs. Nagyon finom, de kevésbé bőtermő, mint a legtöbb fajta. Azért van rajta bőven, mivel kb. 5 m magas és 6 m széles.
Szamócafa(Arbutus unedo) szabadban teleltésével van tapasztalatotok? A szakirodalom -15c körülire írja a fagytűrését, de a Kínai Kenderpálmáét is és ebből nekem már hármat kivégeztek a telek. Köszi.
Saját szaporításból van néhány eladó plusz példány Vadcitrom(Poncirus trifoliata), Füge(Ficus carica), Babér(Laurus nobilis), Mocsári hibiszkusz, Gránátalma(punica granatum), Golgotavirág(Passiflora coerulea), ha valakit érdekel
Ne haragudj, hogy nem jelentkeztem eddig, de nagyon kevés a ráérős időm. A részletes katalógust egyszerűen képtelen vagyok elkészíteni, mert akárhányszor elkezdem kénytelen vagyok szembesülni vele, hogy szinte egyik növényfajból sincs egységes méretű állományom és a legtöbből cak tavasszal lesz elaható, standard méretben, amire rá lehet mondani egy árat. Ettől függetlenül, ha odajutok, a tavasztól kapható fajtákat összeírom és felteszem. De mivel téged leginkább a passiógyümölcsök érdekelnek, a golgotás fórumon találsz listát róluk. Az acerola viszont máj.-júniustól lesz kapható 1000-1500 Ft-ért 20-40 cm méretben(kiváló klónom van belőle, 2-3 év körüli, 1 m-es, augusztusban ettünk róla 19 db-t és ismét van rajta pár db).
Biztos, hogy léteznek különböző fajták, valamikor egy fénymásolt katalógusban azt írta az illető, hogy van neki vagy 6-8 fajta, már nem emléxem pontosan.
Biztos önporzős, mivel tavaly ettem 2 szemet róla. Nem tudom, hogy léteznek-e nálunk különböző változatai, azt tudom, hogy szubtrópusi vidéken más változatai is vannak?
Szerintem valamilyen növekedési problémája van, mivel csak alul nő, de itt kb 50 cm-t, fent is szép zöld, csak nem nő.
Az enyém viszont tüskés, de idén nem termett, csak virágzott, tavaly ültettem elég nagy mértűt vettem, úgy 1,6 m magas és termett 2 db-ot tavaly, a teteje nem nő semmit 2 év alatt, de alul viszont intenzíven hajt.
A jujuba íze elég jellegtelen, de kicsit édes, és hasonlít a datolyához. Kinézetre is a datolyához hasonlít, nem véletlenül hívják magyarul kínai datolyának. Kiterítve megszárad, és sokáig eltartható. Néha előkerül 2 éves is, és az is jó ízű.
Idén úgy akarom tartósítani, hogy kétoldalt bevágom, és cukorszirupban áztatom vagy főzöm, még nem döntöttem. Vagy inkább így is, úgy is, rengeteg lesz.
A jujuba magról ültetve 3-4 éves korában terem először. Nekem idén lesz a 4. termésem, jóval több, mint tavaly, és akkor 8-10 kiló körül volt, egy mély rekeszbe nem fért bele.
Tegnap volt nálam egy ismerős, megcsodálta a jujubát, már kezdenek érni az első szemek. Én elmondtam neki, hogy az ágak tele vannak apró, de kellemetlen tüskékkel, ezért munkavédelmi kesztyűben szoktam szüretelni. Ennek a növénynek van egy közel-keleti rokona, amin nagyobbak a tüskék, a növénytanászok szerint az volt az a növény, amivel Jézust megkoronázták (és nem a gledícia, ami ott nem él).
Erre az ismerős meg akarta nézni a tüskéket, de egyet sem találtunk! Égő.
Más években tényleg tele van velük a növény. Arra gondoltam, hogy az esős időjárás miatt maradtak el. A csalán sem csíp, az acat sem szúr annyira, ha nincs szárazság, mivel nem kell annyira védekezni a legelő állatok ellen.
Kedves Máté! Remélem hamarosan felteszed azt a részletes katalógust,mert nagyon kíváncsi vagyok. Engem főleg az acerola és a passiógyümölcsök érdekelnének. Ha felteszed a listát,akkor te is jobban jársz,mert nem fog mindenki telefonon zaklatni,hanem látják,hogy mi mennyibe kerül,mekkora stb. A szállítási költségekről is írhatnál. Köszi előre is.
Nekem kicsi vadnarancsaim vannak, de egy ismerősömnél 8 éves van és még mindíg nem terem, bár kevés fényt kap, talán ezért. Viszont beszéltem már olyannal akinél terem és azt mondja finomabb mint az igazi, balzsamosabb az íze és inkább a mandarinhoz hasonlít. Ha valakinek kérdése van inkább telefonon keressen, egy darabig nem leszek gépközelben.
Egy info mindenkinek, aki érdeklődik a fagytűrő egzotikumok iránt. Ez egy megbízható tipp, nehéz megbízható kertészt találni, ezért én most ajánlok egyet, aki nekem jó barátom is . Lehet,hogy már ismeritek, de hátha nem. Ő Bene László. Neki többek között van 2-3 fajta datolyaszilvája(Diospyros kaki)amelyek saját nevelésű kiültetett fáiról vannak oltva kiültetve nevelt alanyokra, 2-3 Fajta jujubája és paw-paw-ja(Asimina triloba) is van, amit magyarországon még más nem árul, 1,5m-esre növő télálló kaktszfajtája, stb. télálló gyümölcs, dísznövény. Őt bátran merem ajánlani, sokmindent hoztam már tőle és csak + tapasztalataim vannak vele. Az ő telefonszáma: 06 30 387 93 07 Üdv mindenkinek!
A minikivi sokkal jobban bírja a telet, azt nem takartam. Az ízeket nem ismerem, a minikivit is tavaly ültettem, idén lesz először termése, remélem melegebb idő jön és akkor beérik. A minikivi biztosan megmarad és valószínüleg a rendes kivi is, de hogy termés mikor lesz azt nem tudom. Ki kell próbálni, viszont ha nem tudod redszeresen locsolni akkor biztosan kipusztul.
Hosszú évekig küszködtünk egymással a kiwi meg én, de a vitatéma a "virágozni vagy csak nőni" volt, a visszafagyás még csak fel sem merült. Sose takartam, és tényleg bírja a teleket annyira, mint a mellette lévő szőlők.
A vadnarancs(Poncirus trifoliata x Norton webberly) felénk megtalálható egyedei úgy tudom egyazon hibrid klónjai, úgyhogy télállóságuk közel megegyezik. Különbségek lehetnek, de főleg az egyéni edzettségtől függően és a védettség is sokat számít a télállóság szempontjából.
Nekem tavaly 1 szem vadcitrom beérett, szép sárga és egészséges volt.
Úgy kell elképzelni, hogy gyűjtögeted otthon a kis, kövér citrommagokat, és amikor van egy marékkal, veszel egy apró citromot, félevágod, kanállal kivájod, telitöltöd maggal, és összeregasztod. Isten sem mondja meg, hogy nem echte vadcitrom.
A magok között összesen talán egy kávéskanálnyi hús volt. De az íze tényleg olyan, mint a rendes citromé.
A kivifajták fagyállósága is különböző lehet.
Az enyém télen még soha nem fagyott el, legfeljebb néhány beéretlen hajtás vége, az ültetés évében sem, viszont pár éve egy húsvét reggelre volt fagy, és a néhány centis hajtások kinyiffantak, és csak az aljáról hajtott újra.
Idén azért kellett átültetni, mert mikor ültettem, addig csak kis bokor formában találkoztam vele, a télen viszont itt láttam, hogy rendes fává nő.
Ahol volt, ott fának nincs helye, ezért kellett áttelepíteni, egyben felmetszeni bokorból törzses fává.
A vadnarancsról valahol azt olvastam, hogy a vadcitrom és a rendes narancs nem túl régen létrehozott hibridje, és egyik példány több fagyot bír, másik kevesebbet. Gondolom, aki keresztezte, a magoncokat kiültette, és amelyik nem fagyott el, azt szaporította. De nem voltak azonosak a tulajdonságaik, így a fagytűrés sem.
Füge van a városban, ugyhogy ez jó jel lehet akkor. ÉS milyen ízű a termése? Illetve melyiknek jobb a minikivinek vagy ennek. Melyik bírja jobban a telet? Ha viszont minden éven visszafagy, akkor termés nem igazán várható, nem? Kérdések sorozata, bocs... de ha kibírná az itteni fagyokat akkor szívesen ültetnék én is.