Sokan megnézték már az otthonoktatással kapcsolatos weblapomat, de tegnapig senki nem tett fel kérdéseket. Az első kérdés ez volt:
Nálatok miért kell "oktatni" az otthont?
A válaszom ez volt:
Csak azért, amiért pl. a távot oktatják a távoktatásban, vagy amiért levelezőket képeznek a levelező képzésben. :-)
Félretéve a viccet gyerekek otthoni oktatásáról van szó. Tehát a gyerek az iskolába csak vizsgázni jár, otthon mindent megtanul, ott meg felmondja. Ez nem egy univerzális oktatási módszer, tehát nem mindenki tudja használni. Kell hozzá hatalmas odaszánás, kis pénz, hogy ne haljon éhen a család, ha csak az apuka dolgozik, kis tájékozottság, műveltség. És hogy mi értelme van ennek?
Én utáltam tanulni. A középiskolában majdnem meg is buktam, mert akkorra már teljesen elment a kedvem a tanulástól. Szerintem többmillió ember van így. Mindez azért, mert elveszik az ember kedvét az iskolában. Minden gyerek vágyik az iskolába, tanulni akar, kérdezgeti a szülőket, hogy ez milyen betű, meg az milyen szám, meg hogy hogy működik a mittomén micsoda. Elkezd iskolába járni és elmegy a kedve az egésztől. Van egy ismerősöm, akinek a gyereke már tudott olvasni, mikor iskolába ment. A tanítónéni a 30-as létszámú osztályban nem vette észre, hogy a gyerek csak illemből van ott, mert mindezt már tudja és rettenetesen unatkozik. Ez marha nagy baki, amiből nem egy van az iskolákban. Ha az anyuka otthon tud maradni a gyerekkel, akkor sokkal egyszerűbben és efektívebben megtudja mindezt tanítani a gyereknek. Sőt még többet is. Nincs átlag gyerek, nincs osztályátlag sem. Azt csak számolni lehet. Szóval nagyjából ez az otthonoktatás.