Korábban írtam, hogy két zöldbe-fás oltásom közül csak az egyik indult meg, de nem sokkal azután el is száradt. Valószínűleg rájöttem az okára. A vadalany olyan erővel próbálta hozni a hajtásait, hogy szinte naponta kellett letördelnem. Most úgy döntöttem békén hagyom és jövőre újra megpróbálom átoltani.
Viszont kihajtott a bedöglöttnek hitt másik oltásom. Igen gyorsan fejlődik, már az ötödik levélnél tart és még fürt is volt rajta.. Ezen a tövön kevésbé intenzív a vadalany, csak kérdés beérik e még őszig.
A Bakót nem ismerem, nem tudtam, hogy erős növekedésű, de az Eszter más alanyon is jócskán nő. (Nem Eszterrel, de csemegeszőlővel volt már hasonló tapasztalatom, de semmi hátrányát nem tapasztaltam, ezért csak szépség hibának tartom.)
Nem is attól félek, hogy eldől, mert a vadalanyok is szoktak sokkal vékonyabbak lenni a nemeseknél, hanem hogy pl. nincs meg a háncskapcsolat az Eszter meg a Bakó között, vagy egyéb probléma. Mivel a növekedési erély alapján fordítva kellene lenni.
Ez a vastagodás olyasmi, mint a meggyre oltott cseresznye esete. Oltsál az Eszterre Bakót! :-) Ez nem zavarja a szőlőt, el lesz így minden baj nélkül, tartják a lugas huzalok. A lényeg, hogy jól nő és bőven terem.
Zöldbe fás. Csak a sok fürt miatt mutatom, ha meghagytam volna, lett volna egy kiló.
A fürtök nagy részét ma leszedtem, csak egy kis részt hagytam, de lehet, még azt is leszedem.
Kb. 3 éve csináltam zöldbe fás oltást, Eszter a csuklóvastag Bakó alsó hajtására. (Ez árnyékolónak használva, 60-80 rüggyel terhelve is szokott néhány 6-8 méteres vesszőt hozni.)
Mint látható, az amúgy nagyon erősen növekvő fajta alany alig vastagszik, a nemessel ellentétben.
Ez mitől lehet?
Arra gondoltam, hogy esetleg a háncs nem forrt össze, ezért nem vastagszik az alany, mert fentről nem kap semmit. De akkor 3 év után már el kellett volna gyengülni a tőnek, ami nem történt meg.
Tavaly nyáron egy tőhajtásra csináltam egy zöldoltást, hogy szükség esetén kicseréljem a törzset, erre ez is így csinálja, a nemes sokkal erősebben vastagszik.
A képen éppen nem látszódik a forradás (majdnem vízszintesen állt, ezért húzattam fel), de azt látni, hogy alul vékonyabb, mint felül.
na milyen szepek zoldbe zoldet igy szepen meginduvla nem is lattam sokan panaszkodnak itt hogy nekik nem megy valami oka van dehat nem hinnem hogy nagy ordongosseg van ebben az oltasmodban
zold mert meg nem fasult most kb masfel metert nott visszacsiptem hogy erosodjon 5 bol ketto nagyon szep furtokkel de a tobbi is szep meg vagyok elegedve jovore egy parat leszedek es legyokereztetem az alanynal legyen oltott tokem
Be szoktam tekerni az oltás helyét szigetelőszalaggal (nem feszesen), mert a forradás ritkán terjed ki az egész felületre, így egy szél kitörheti. Már többször jártam így.