2005 nekünk is silány volt, de 2003-2004-ben mindkettő finomra érett, talán a kerekebb hamarabb kezdett érni, és kicsit édesebb, a hosszúkás kicsit zamatosabb, és lilásabb húsú.
A két fiatalabb tő még csak első szezonját tölti nálunk, az öregebb tövekről már ettünk, de még csak őszi másodterméseket. Azok tavalyelőtt nagyon finomak voltak, de tavaly alig volt 1-2 ehető. Az egyiket barna, a másikat lila fügeként kaptam, de mindkettő zöldesbarna, kis lilás elszíneződéssel a napos részeken :-). Viszont a termések íze, formája is teljesen eltérő: az egyik kerekded, 3-5 centi átmérőjű, viszonylag hosszú, 3-4 centis száron, a másik csak 1-1,5 centis száron van, és hosszúkás, kúpos formájú, kicsit hosszabb, de kisebb átmérőjű, mint az előző.
Ha sötétedés előtt hazaérek, teszek fel képeket róluk.
Nem tudom, nem ismerem őket közelebről, csak időnként vásárolok tőlük, de úgy érzem, hogy a nő nem, a férfi talán.
Nem tudom, hol laksz, de nálam (Dunakeszin) a lila füge ugyanúgy fagy vissza, mint a "Babits" füge, ami szintén tőlük van, ez finom és barna elég nagy termésű, de a kanári akkor is a legjobb, de ez fagy vissza leginkább. Esetleg tavasszal vegyél egy "kanárit" ültetsd mellé és egy év múlva (2008-ban) meglátod, mi lesz, ha jól megmarad, nő és termésre is van esély, akkor kiszedhetet a lilát és száműzheted valahova, azért kár kiírtani, esetleg átültetheted az utcára is, ha a kertben nincs hely.
Ha fehéren nedvedzik, akkor még érettlen és ehetelen. Nem tudom miért reped fel, talán a víz, amit az előbb írtam. Azt olvastam, hogy a fügének nem jó a csapadék szeptemberben, mert akkor nehezen érik be a termés, hát most nem esik.
Az, meg hogy tavaly és idén nem érett be normális, fiatal még a növény, majd pár év múlva már szépen fog teremni, remélhetőleg. Viszont nekem 4 féle fügém van, ebből 3 Rappaiéktól és a legkevésbé a lila izlik. Nehezen nő, apró és keményhéjú a termése. Ha van még helyed, akkor "kanári" fügét vegyél tőlük, ez nagyon finom, hatalmas, puha barna és bőtermő, viszont minden évben tövig visszafagyott nekem eddig, de 1,5-2 m-t nő a következő évben és a bokor egyre terjedelmesebb lesz. Nekem már az első évben is termett egy párat 2003-ban, igaz azóta is csak párat terem minden évben, remélem pár év múlva megerősödik és igazán elkezd teremni.
Rappáéktól vettük, lila füge néven és kibírta a tavalyi és idei -20 fokos telet is enyhe kis takarással. Tavaly sem érett be, az idén rengeteg lett rajta de haragoszöld és kemény mint a kő , szét van repedve a teteje. Még fehéren nedvedzik, ha letöröm, tök keserű.....
Ha puha akkor érett, esetleg kóstold meg. Ha nem akkor nem tudom mi a baja, talán hirtelen sok vizet kapott? Tavaly milyen volt a termése? Nagyon sok féle füge van, éretten némelyik zöld, barna, lila, sárga, kicsi, nagy stb.
Egyémen viszont tavaly is csak néhány szem érett nyáron, ősszel jó néhány beérett, de okt. végére és nem volt igazán jó, úgy kínjában érett lett, főleg a kutya ette. Pedig az igazi érett füge nagyon finom. A bokrokat pár éve ültettem, 2002-ben az elsőt, de még nem álltak be igazán. Az előző kertemben 1992-ben ültetett füge szintén évekig nem érlelt rendesen termést, már azt hittem Dunakeszin sosem lesz sok fügém, azután egyszer csak beindult és tömeg teremni kezdett, de már nem emlékszem hány év után.
A gránátalmám el kezdett sárgulni, ez már az ősz jele, a 7-9 fokos éjszakák és rövidülő nappalok. Úgy emlékszem tavaly pár héttel később kezdett. Nektek is elkezdett sárgulni? A termés viszont érik.
Nekem még csak max. ilyen a fügém, azért remélem, hogy legalább egy része beérik. Sajnos az ág is nagyon zöld ez biztos vissza fog fagyni. Legalább 1,5 m-t nőtt az idén, de ebből jó ha néhány 10 cm marad tavaszra. Abba bízok, ha nagyobb lesz a bokor jobban bírja a teleket és be tudja érlelni a termést.
Hát igen, a kivi nem túl fagyérzékeny, viszont a füge annál inkább. Az idősebb részek ellenállóbbak, de sajnos -15 fok alatt a legvastagabb ágak is megfagyhatnak - persze ez fajtától is függ. Az is fontos, hogy kedvező mikroklímájú helyen legyen.
Nálam a nagy fa (kb. 15 éves) egyáltalán nem volt takarva, mégsem fagyott meg soha. A leghidegebb teleken azért előfordult, hogy a háztól távolabbi ágak végei megfagytak.
A másik fának, ami a képeken van, a tövét szoktam takarni, de eddig erre sem volt szükség, semmilyen fagykárt nem szenvedett - igaz még csak 3 tele volt eddig.
Azt is hozzá kell tenni, hogy én pl tavaly télen -12 fokot mértem leghidegebbet, míg az ország nagy részén -20 alatt volt. Talán átlagban ez a legenyhébb telű terület az országban.
Nem emlékszem pontosan, kb. 10-12 éve szereztem, akkor még csak max. 50 cm-es volt, egy kicsi konténerben. Most talán 5 m magas lehet, ha nem lenne rendszeresen metszve, jóval nagyobb lenne, csak széthajlanának az ágai a gyümölcsök súlya alatt.
Tavaly 28 kg volt rajta, idén legalább 100 kg lesz, de lehet, hogy jóval több.
Az 541-es hsz-ban vannak képek a tavalyi termésről.
Mit csinálsz a sok fügével, megeszed, vagy lekvár, bor befőtt lesz belőle? Sajnos nekem még nem érik, tavalyról áttelelt 2 db az avar alatt, azok már július végén megértek, de a sok termés esetleg októberre fognak beérni. Úgy látom jó helyen, a ház déli oldalán van a füge és a pécsi klima is melegebb.
Datolyaszilvám nekem is igen erőteljesen növekszik, remélem jövőre terem is. Soha nem fagyott vissza a kivi sem, viszont a fügék (4 féle) 2002-ben és 2003-ban ültettem majdnem tövig visszafagynak minden évben, pedig még takarom is náddal avarral és tetején fóliával. Lehet, ha idősebb lesz nem fagy vissza??