Mit csinálsz télen vele? Beviszed?-ha nem hogy véded a fagytól? Nekem vagy egy megörökölt bokrom ha bevittem akkor se, ha betakartam, akkor se virágzott? /akitől kaptam annál virágzott/ Mit csinálok rosszul?
Ez a hirtelenség lepett meg engem most: ahogy sopánkodva nézegettem a bokrokat szinte minde nap, egyik napról a másikra jelentek meg a beérő fügék. És azóta is szinte minden nap átvált egy-egy újabb a harsányzöld éretlenből a megnőtt, kvázi érett állapotba.
Gyanítom, hogy ilyenkor csak vízfelvétellel megduzzadnak a termések, és a korábban (a zölden álldogálás alatt) felhalmozott tápanyagot bontják le cukorrá, és puhulnak meg.
Mindenesetre örülök, és innentől még többet fogom nézegetni a bokrokat.
Feleségem, akit az aszalt fügével a világból ki lehetne kergetni, "esküszik rá, hogy a friss füge függőséget okoz", és nem tudja megállni, amíg érett füge van előtte. :-)))
A hétvégén a metróban láttam gránátalmát, de ezt a színt meg se közelitette.
tele volt az enyém is kis termésekkel, de elsárgult és le hullottak, mi majdnem mindennap locsoltunk, az szerintem nem lehetett nálad sem gond....ez ilyen nyár volt.:((
Legalább, az kiderült , hogy termő az enyém is, és van remény arra, hogy egyszer a kertemből ízleljem meg.:)))
Nekem van sima kopasz és rendes szőrős kivim is, de ezeket nem a Rappaiéknál vettem, hanem Balatonszárszón egy kertészetben. A kopasz kivin van jó néhány termés, de még nem érett be, várom, hogy bekövetkezzen. Szerintem teljesen fagytűrő, -20-ra gondolok, védelem nélkül töltötte a telet, semmi visszafagyás, -16 volt a minimum. Elég kicsik a termések úgy babszem méretüek. Nem tudom, hogy lehet-e gyökerezteni, vagy oltani kell? Vagy bujtatni kell? Nem tudom, hogy mikor lehet gyökerezteni, talán nyáron? Mindenesetre önbeporzó, mivel egy növényem van.
A szőrös kivi nő mint a gomba, hatalmas, de még nem virágzott, de ha egy napig nem kap vizet megkókad. Itt két növény van, nem önbeporzó.
A fólia alatt sokkal több esély van a beérésre, de akkor gyorsan meg kell csinálni, mert rövidesen sárgulni és hullani kezdenek a levelek. Egy ismerősöm egyik évben fóliasátrat tett a füge felé szeptember elején és mikor ott voltam októberben tömegesen érett a fügéje, kint 10-15 fok bent 25 volt, viszont ha sütött a nap nyitva hagyta a fólia elejét, mert akkor nagyon befülled. Amúgy nem túl meleg helyen lakik.
Szépen érnek 3 db nagy jó ökölnyi van, ez egyik szerintem 1 héten belül megérik, és 7-8 kisebb. Érdekes ezek is érnek, de nem nőttek olyan nagyra, talán a kevés víz miatt?
Rengeteget virágzott legalább 100-150 virág volt rajta a nyáron és ebből lett a 10 körüli termés, a többi lepotogott, pedig kézzel is segítettem a megporzást.
Tegnap mindkét bokron találtam 3-4 fügét, ami elkezdett beérni: hirtelen megnőtt, kivilágosodott és elkezdett színesedni. Ha több nem is, egy kóstoló biztos lesz róluk.
2005 nekünk is silány volt, de 2003-2004-ben mindkettő finomra érett, talán a kerekebb hamarabb kezdett érni, és kicsit édesebb, a hosszúkás kicsit zamatosabb, és lilásabb húsú.
A két fiatalabb tő még csak első szezonját tölti nálunk, az öregebb tövekről már ettünk, de még csak őszi másodterméseket. Azok tavalyelőtt nagyon finomak voltak, de tavaly alig volt 1-2 ehető. Az egyiket barna, a másikat lila fügeként kaptam, de mindkettő zöldesbarna, kis lilás elszíneződéssel a napos részeken :-). Viszont a termések íze, formája is teljesen eltérő: az egyik kerekded, 3-5 centi átmérőjű, viszonylag hosszú, 3-4 centis száron, a másik csak 1-1,5 centis száron van, és hosszúkás, kúpos formájú, kicsit hosszabb, de kisebb átmérőjű, mint az előző.
Ha sötétedés előtt hazaérek, teszek fel képeket róluk.
Nem tudom, nem ismerem őket közelebről, csak időnként vásárolok tőlük, de úgy érzem, hogy a nő nem, a férfi talán.
Nem tudom, hol laksz, de nálam (Dunakeszin) a lila füge ugyanúgy fagy vissza, mint a "Babits" füge, ami szintén tőlük van, ez finom és barna elég nagy termésű, de a kanári akkor is a legjobb, de ez fagy vissza leginkább. Esetleg tavasszal vegyél egy "kanárit" ültetsd mellé és egy év múlva (2008-ban) meglátod, mi lesz, ha jól megmarad, nő és termésre is van esély, akkor kiszedhetet a lilát és száműzheted valahova, azért kár kiírtani, esetleg átültetheted az utcára is, ha a kertben nincs hely.