Polgártárs!
Tegnap a kedvedért elzarándokoltam a Keleti Pu. rablóihoz, és ezek voltak:
- Dűne messiása
- Dűne istencsászára
Árat nem tudom, kírva nem volt, kérdezni meg nem akartam, mer rettendő antipatikus társaság (de szemérmetlen összegekre készülj).
Amúgy küldök mailt, hátha nem nézel ide.
Szerintem az eredeti Dűnében volt a filózgatás meg az 'akció' pont megfelelő arányban.
És ez később nagyon-nagyon felborult.
A későbbi részekben az 'ál-idézetek' zseniálisak, a Chip magazinban is idéztek egyet:
A feltételezés, hogy a teljes rendszer működését javítani lehet a tudatos, részelemei ellen intézett támadással, veszedelmes tudatlanságról árulkodik. Akik tudósoknak és technológusnak nevezik magukat, gyakran tesznek ilyen tudatlanságról tanúbizonyságot. - Harq al-Ada: A Butleri Dzsihad"
Eszméletlen. Ja, és a Dűne gyermekeiből való.
én sehol nem láttam, librin sincs fent, az atreides igen, íme 1 vélemény róla ugyanott:
"Nagyon jó mindenkinek ajánlom!! Más Dűne könyvekkel ellentétben ebben kevesebb a filózgatás és több az esemény. Egyszóval remek könyv. Várom a folyatást a Harkonnen-házat. Remélem minnél hamarabb megjelenik."
ehh! mondjuk igaza van, csak ez a +fogalmazás...
ya: antikváriumokban állandóan +mosolyognak, mikor dűne sorozat után érdeklődöm. ha vki lát a ciklusból páldányokat (még úgy nagyjából 1ben), ne habozzon, szóljon plíz!
xpt
Huh, ez elég erősre sikerült...
De bennem is megfordult már korábban, hogy ezek a fremenek meg a fűszer olyan mint az arabok meg az olaj. Ha nem lenne olaj, a világ le se sz*rná azt a nagy sivatagot meg pusztát.
Kereskedni, gazdagodni nem bűn. Még a Caladani játékszabályok szerint sem. De virágzó kereskedőbirodalmat tartottak fenn a kalifátusok is. Történetesen rabszolgák segítségével. Ezt akkor senki sem tartotta erkölcstelennek...
Igazad van két oldala van az éremnek. Egyik sem fehér... Társadalmak és gazdaságok virágzanak, majd összeomlanak. -- A kérdés mindig a megújulás képessége. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnélek arra, amit az ortodoxiáról ír Herbert -- nem éppen keresetlen szavakkal.
"Amerika a harmadik világ rabszolgáivall tartja fenn gazdaságát.." -- nem muszáj kérni a globalizációból. Ennek okán most egy hasmenésbe is belehalhat egy gyerek ma Afganisztánban. Az ima nem segít a gyerekeken. Sokkal többet érnének el a közel-keleti országok, sokkal kevesebb szenvedés érné őket, ha a helyi vezetők a megoldást keresnék és nem a konfliktust -- függtelenül attól, hogy igazuk van-e vagy sem.
A Dűne - szerintem - épp arra tanít, hogy felismerd a körülötted folyó dolgokat, úgy mint a homok fodrozódásában az új évszak eljövetelét, s tanuld meg a saját hasznodra fordítani.
Szeretném, hogy megérts: tisztelem és fejet hajtok az iszlám kultúra előtt. De azt gondolom, hogy a múlt heti merénylet évtizedekre vetette vissza -- nem egyszerűen a fekete báránynak tartott iszlám országokat, hanem az iszlámot magát, abban hogy elfoglalja méltó helyét a világban.
Frank Herbert egy olyan univerzumról ír, amelyben elférnek a hindi, a katolikus, az iszlám tanok egyaránt. Nem békésen, mert a tanok mögött mindig konkrét érdekcsoportok vannak, amelyek fel akarják használni a tanokat saját céljaikra -- mint pl a "keresztes-háború" kifejezés az elnök szájából - hogy hazabeszéljek... de elfogadva a másikat létezőként...és eltörölhetetlenként.
Végül: elnézést mindenkitől, akit zavartunk.
Abulafia! Ha van kedved folytatni a Dűnén túli eszmecserét, kérlek nyiss topicot és ott folytatjuk a mostanit. Itt meg próbáljunk maradni a kaptfánál. Mégegyszer bocs.
"A Harkonnen klán rabszolgákkal tartotta fenn gazdaságát, s nem éppen a törvénykezés volt az erősségük. A fremenek fenyegetett szabadságukért + a vízért
(legyen Paradicsom az Arrakisből ) harcoltak a történetben."
ugyanez tálib betűtípussal:
"Amerika a harmadik világ rabszolgáivall tartja fenn gazdaságát, s nem éppen a törvénykezés az erősségük. A muszlimok fenyegetett szabadságukért + gazdagságért (olajért. jólétért etc.) (legyen Paradicsom Afganisztánból ) harcoltak a történetben."
Minden éremnek két oldala van (és nem feltétlenül jó és rossz). Az Arany Ösvény is áldozatokkal van kikövezve.
Ügyes, de azért erősen sántít. A Harkonnen klán rabszolgákkal tartotta fenn gazdaságát, s nem éppen a törvénykezés volt az erősségük. A fremenek fenyegetett szabadságukért + a vízért (legyen Paradicsom az Arrakisből ) harcoltak a történetben. Muad-Dib -- aki vizet ad... De a Dzsihádot Muad-Dib saját céljaira használta fel végül...
Fremen agresszorok két zsákmányolt ornitopterrel öngyilkos merényletet hajtottak végre a Cartagh-i kereskedelmi központ ellen és a földdel tették egyenlővé. Az áldozatok száma megközelíti a hatezret. A terrortámadás után teljes repülési tilalmat vezettek be minden ligahajó számára az Arrakis két parszeknyi körzetében. A hír hallatára több világon esni kezdtek a másodlagos kereskedelmi termékek árai, míg a Fűszer ára az egekbe szökött. A KHAFT azonnali beavatkozást sürget és a termelés növelését valamint a tárolt készletek piacra dobását szorgalmazza. A Landsraad kisebb és nagyobb házai egyaránt együttérzésüket fejezték ki Báró Vladimir Harkonnennek és támogatásukról biztosították Giedi Prime népét. A Bene Gesserit olyan adatokat juttatott a Harkonnen vezetés birtokában melyek szerint egy a mélysivatagban élő terrorista vezér, bizonyos Muad-Dib lehet felelős az akcióért. Muad-Dibbel szorosan együttműködő csoportok már korábban is hajtottak végre terrorista cselekményeket az Arrakison állomásozó ta-Báró Rabban Harkonnen által vezetett csapatok ellen. Vladimir Báró nyilatkozataiban a bűnösök elfogására megbüntetésére tett ígéretet valamiint totális háborút hirdetett a fremenek támogatói ellen. A támadást pár kisebb ház kivételével az egész Landsraad jóváhagyta és Shaddam császár is engedélyezte.
Az egyetlen baj ezzel annyi, hogy nekem nincsen ilyen ósdi felszerelésem :-)))(scanner). De majd körülnézek a birodalmi múzeumokban, ha valahol találnak, megkísérlem rávenni a személyzetet, utána pedig valahogyan megpróbálom följuttatni a TÁR-nevű helyre.
Hiába, na, mégis lehet, hogy rám jutott a nagyobb teher...? :-)))
Félre:
csók a macskanépnek!
Vissza:
üdv,
Ghanima
Természetesen nem, hiszen_én_tudom, hogy mi, hogyan volt... ;-)) Egyébként a BG keze is benne lehet ezekben a rémhírterjesztésekben...
:-))
üdv,
Ghanima
Azt hiszem, ez van meg nekem is. A Lynch-film megjelenése után valamivel vettem Bécsben. Kuriozitás jelleggel bír számomra, én a filmet is nagyon nem szerettem, mint már írtam itt korábban.
Én már azon is nagyon elgondolkoztam, hogy elolvassam-e az ifjabb Herbert első kompilációit, de olvasván ezt az új hírt, most már egészen biztos vagyok benne, hogy nem is fogom egyiket sem elolvasni.
üdv,
Ghanima
Anderson és az ifjú Herbert már aláírta a szerződést egy új trilógiára a Butleri dzsihadról:
Book 1, THE BUTLERIAN JIHAD, Book 2, THE MACHINE CRUSADE, and Book 3, THE BATTLE OF CORRIN.
Ha ezt befejezték,akkor tervezik a Dűne káptalanház folytatását,amivel lezárják a sorozatot. (www.dunenovels.com)
Hmmmm..., doki!
A Butleri dzsihad mintha épp most kezdődne... Legalább is már egy hete ilyesmiken jár az eszem.
(de ezt nem tőlem tudjátok!)
üdv,
Ghanima
Meg valami, nagyjabol ezt tudom elkepzelni a House Corrino cselekmenyekent:
- Megszuletik Paul, es Chani
- Haboru Grumman ellen?
- Felkeles/haboru Ix-en, a Tleilaxu-t elkergetik, az amal projekt megsemmisul
- Rhombur valahogy meghal
???
- es persze a vegen Corrino-Harkonnen cselszöves az Atreidesek ellen
Most fejeztem be a House Harkonnent, lassan ideje lenne benezni a nagy könyvesboltba, hogy van-e mar House Corrino.
Az eredeti Dune-t mar jopar eve elolvastam (magyarul), aztan a folytatasok valahogy kimaradtak az eletemböl, aztan most nyaron nekiugrottam es vegigolvastam az egesz ciklust angolul, szoval most jol tele van a fejem Frank Herbert vilagaval :-).
A prequel trilogia eddig olvasott reszeiröl nekem si az a velemenyem, hogy szinvonalaban nem eri el az eredetit, tele van elvarratlan szalakkal, kenyszeru megoldasokkal. Persze azt is elismerem, erösen meg volt kötve a kezuk az alkotoknak, nem mondhattak ellent a meglevö reszeknek, produkalniuk kellett (tenyleg kellett?) a Dune 1 összes szereplöjet, es meg kellett(?) tölteniuk 3 vaskos kötetet cselekmennyel.
Nem tudjatok, megirjak vajon a befejezö reszt is vegre?
(Csak most ötlött eszembe, hogy Irulan Anirul anagrammaja. Ugyes :-)