Keresés

Részletes keresés

djkalo Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1049
Üdv!
Nem tudom szóba került-e már nemrég hallottam egy nagyon jó megoldást a kiwi megpuhítására. A kiwi ha mediterrán területen lenne még egy hónappal tovább tudna érni a szabadban, de nálunk a korai fagyok miatt ez az érés megáll. Ilyenkor a leszedett kiwi-t nejlonzacskóba kell rakni 2-3 almával együtt, egy hétre. A hét elteltével a kiwik tökéletesen puhák lesznek.
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1048
Erről még nem is hallottam... milyen íze van?
Előzmény: Flanell (1047)
Flanell Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1047

Hét végén leszedem az első adag jujubát.

Még sok félérett és zöld is van.

Flanell Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1046
Nálam a datolyaszilvák még csaképp elkezdtek világosodni. Most is sok van, de nem nagyok.
Előzmény: totoro_hun (1041)
Taxus Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1045
Az a baj, hogy takarom őket, lécek körben, drótból váz, gyékény vagy  nád körben, benne avar, jó sok, tetején fólia és mégis visszafagy. Állítólag a füge -15 fokon elfagy és az elmúlt teleken mindig volt ennyi, -15 -16 a minimum. Érdekes, hogy a gránátalmát nem takarom és nem fagyott vissza.
Előzmény: Törölt nick (1044)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1044
Lehet,hogy úgy kéne egyszer őket takarni mint a pálmákat, akkor a következő tél elé már nagyobb eséllyel néznének, vagy ki tudja...
Előzmény: Taxus (1043)
Taxus Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1043

Nekem csak 4 féle fügém van és rengeteg változat létezik,

ezen a honlapon található jó néhány, itt sikeresebben lehet összehasonlítani:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/fuge.html és

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/kert.html#ficus

Én már alig várom, hogy végre rendesen teremjenek a fügék. Néha azt gondolom, hogy már több termés nem is lesz, hisz 5 nyár eltelt és minden évben erősen visszafagynak, de vannak a környéken hatalmas példányok, ezérd bízok benne, hogy egyszer az enyém is megnő.

Előzmény: kinszky (1040)
Évi5 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1042

Szia!

Nálam a datolyaszilva termés egyenlő a nullával. Mind lepotyogott még bogyóként, de nem is nagyon bánom, ugyanis szépen fejlődött így a fácska, jövőre biztosan sokat fogok szüretelni róla. A másfél méteres fágykám már több mint két méteres, így egy év alatt több mint fél métert nőtt!

Tavaly volt rajta 3 db negyed kilós termés, de a fa szinte semmit se fejlődött. De majd jövőre!

Kíváncsi vagyok én is Grifi terméseire, biztosan sokat fog szüretelni a fájáról. Lehet, hogy már a piacon csücsül velük, és árulja.

Előzmény: totoro_hun (1041)
totoro_hun Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1041
Szia mindenkinek.
Mi újság a datolyaszilvásoknál?
Griffi a termés hogy alakul? Tegyél fel képeket, légyszives, gondolom nálad már érettek lehetnek.
Nekem még csak most kezdenek sárgulni alul a gyümölcsök, gyönyörű nagyok, szerintem 30 deka körül is lehet darabja. Ha jobban beérnek dobok fel képet.
kinszky Creative Commons License 2006.10.08 0 0 1040

Szuperek a képek! Na, akkor vajon az én fügém milyen is? Nekiállok holnap beazonosítani - bár megmondom őszintén , nehéz lesz, nem sok különbséget látok így elsőre, tanulmányozni fogom.

A lényeg, hogy már megettünk róla legalább 40 szemet, ha nem többet. Tényleg függőséget okoz!

Előzmény: Taxus (1038)
bombaba Creative Commons License 2006.10.08 0 0 1039
Megmondaná valaki, a szőrös kivit mikor kell leszedni?
Taxus Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1038

Utolsó fügém az "istentudjamilyen" füge, én "Kristóf" fügének nevezem, mivel 2001-ben az egyik szomszédom kiírtotta a fügéjét, a félig elszáradt kidobott növényről a 8 éves fiam, Kristóf törte le az ágakat, hogy ültessük el, egyik megerett. 2002 tavaszán ültettem el, akkor csak egy 20 cm-es ág volt. Levele legerősebben szeldelt, ujjas, és a legpuhább az összes közül. Határozottan gyorsabban nő, mint a mellett levő lila, bár eddig egyformán fagytak eddig vissza, viszont már nagyobb, mint az idősebb és nagyobb lila. Az első években alig nőtt 40-50 cm-t azután júliusban leállt, az utóbbi két évben nő rendesen 70-90 cm-t folyamatosan, kár, hogy 10 cm marad tavaszra belőle. A 2. éve terem néhány szemet ősszel, színe sárgásbarna, finom édes, közepes méretű, idén 5 db-ot ettünk és még 2-3 biztos beérik. Nincs védett helyen a kert közepén nő, viszont folyamatosan éri a nap. Télen gyékénnyel takarom.

1. A teljes nővény, háttérben a lila füge

2. Néhány nap múlva ehető termés

FügeFüge
Előzmény: Taxus (1037)
Taxus Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1037

"Kanári" füge:

Levelei hatalmas lapulevél szerűek és legkevésbé szeldeltek. Növekedése a legerőteljesebb, erős hatalmas hajtásokat hoz, több hullámban nő nyáron, még ősszel is, összesen 100-120 cm, viszont ezért nincs ideje elfásodni. Ősszel a hajtások felső harmada még zöld. Ezért eddig minden évben szinte tövig visszafagyott. A legnagyobb termésű füge, finom édes, ez ízlett a legjobban.  Kúpalakú, vörösesbarna termése kétszer érik, már nyáron egy pár szem és ősszel, már az első évben termett pár szemet. Sajnos azóta is csak néhány szemet évente. A zöld éretlen termései simák, nem mint a "Babitsnak". Most érik az első őszi szem, de szerintem a rengeteg 40-60 db, ami rajta van már nem fog beérni, bár védett helyen van, de ősszel kevésbé éri a nap.  2003 májusában ültettem (Rappai féle).

1. kép a növény

2. kép pár nap múlva ehető termés

3. kép éretlen termések

Füge KanáriFüge KanáriFüge Kanári
Előzmény: Taxus (1036)
Taxus Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1036

"Babits" füge:

levele nem mélyen szeldelt, közepes méretű, puhább nem olyan durva mint a liláé, termése elég nagy vörösbarna színű, finom édes, egy évben többször teremhet. Szinte minden évben 1-2 szem termés áttelelt, ez júliusban beérett, azután ősszel érik a többi, elvileg. Nekem eddig nem sokat termett, szinte minden évben nagyon visszafagy, gyékény takarás mellett, de nyáron több hullámban nő 60-70 cm-t.

2002 májusában ültettem. Már az első évben termett 2 szemet, idén nagyon sok termés lenne rajta, de viszont nem fog beérni egy sem, bár nyáron 1 db ettünk az átetelet termésből.  Ez van a legjobb helyen, délre néző palakerítés előtt, mégsem érik be a termés, ősszel tömegesen hullanak le az éretlen zöld kis fügék, idén is.  A zöld éretlen termés ráncos. Idén nem nőtt nagyobbra mint tavaly, vagyis annyit nőtt, mint télen elfagyott.

Füge BabitsFüge Babits
Előzmény: Taxus (1035)
Taxus Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1035

Ebben a szép napsütésben lefényképeztem a fügéimet.

Először a lila füge: levele nem túl nagy kevésbé szeldelt és nagyon durva kemény smirgli szerű, termése kerekdedek „laposak”, pogácsa formájúak – azaz szélesebbek, mint amilyen magasak, lila színűek, kisebb méretűek, elég vastag héjuk van. Nekem ez izlett a legkevésbé, bár még alig termett, 2002 májusában ültettem. Idén nincs rajta termés. Minden évben nő 50-60 cm-t azután nyáron leáll a növekedésben (elletétben a többivel). Majdnem minden évben tövig visszafagy, gyékény takarás mellett. Fagytűrése hasonló mint a többi fügének, pedig Rappaiék úgy árulták, hogy fának nő, ez a legfagytűrőbb.

Lila füge
Előzmény: Taxus (1032)
monarda Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1034
az jó lenne!lilát lehet, hogy én is tudok mutitni....
Előzmény: Taxus (1032)
monarda Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1033

Ha, netán marad felesleg nem ám komposztra kerül...:))))))))))

Bevállalom ám!!!:)))))

Előzmény: Arth_ur (1030)
Taxus Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1032

Rendben teszek majd fel képeket, de igazság szerint nem ismerném fel melyik-melyik, ha nem tudnám. Csak a lilát.

Előzmény: Arth_ur (1031)
Arth_ur Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1031
Ha lehet, tegyetek fel fotókat az ismert fajtájúakról, szeretném már megismerni a Babits, Kanári stb. változatokat! Egy sima leírásból nem könnyen azonosíthatóak.
Arth_ur Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1030
Eddig 10 ill. 12 szem ért be a két nagy bokron, nagyobbak voltak, mint a korábbi években bármikor. Méregzöld éretlenből vagy száz van még rajtuk, de ha 5-10 újabb beérik még, akkor már elégedett leszek.
Előzmény: monarda (1029)
monarda Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1029

Szia!

Képzeld....lehet, hogy egy lesz nekünk is........teszek majd fotót!

Szerencse ez a jó idő!!!!!!!

Ti, már le is ettétek??????

Előzmény: Arth_ur (1014)
Taxus Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1028

Sorban érnek a minikivik, már 6 db felfalódott és sokkal több van mint gondoltam, legalább 15 érik még.

Néhány szem füge is megérett. Viszont a "Babits" füge nem fog megérni, pedig meleg védett napos helyen van, délre néző palakerítés előtt, több mint 4 éve nő ott (2002 május). Sorban lehullanak az apró fügék. Nem tudom miért? Ami érik az 1 évvel fiatalabb és sokkal kisebb barna füge nyílt terepek a kert közepén. A "kanári fügén" vagy 20-25 szem érik, de félek, hogy ezek sem fognak beérni.

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1027

Jövőre már biztos sok lesz rajta!

Előzmény: Taxus (1026)
Taxus Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1026
Olyan túlérett kivi, lehet, hogy előbb kellett volna megenni. De nagyon kicsi, legalább 3-at kéne egyszerre bekapni, viszont úgy egyben az egészet meg lehet enni, csak a szárát kell levenni. Még van egy pár, ezek még kemények, majd ezeket is elfogyasztjuk családilag, akkor 2-3 szem jut mindenkinek.
Előzmény: Törölt nick (1025)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1025
És milyen az íze?
Előzmény: Taxus (1024)
Taxus Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1024
Nálam is elkezdett érni, megfogtam egyiket, puha volt és a kezemben maradt.
Előzmény: bombaba (1023)
bombaba Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1023
Nálam 3 napja kezdett érni (Actinidia arguta 'Issay').
Előzmény: Taxus (1022)
Taxus Creative Commons License 2006.09.27 0 0 1022

Mikor érik be a minikivi? Megpuhul? Nekem még kemény, zöld.

Nem tudom, pontosan milyen fajtájú, de azt hiszem, hogy Actinidia arguta?

A kép tegnap délutáni napsütésben:

Taxus Creative Commons License 2006.09.23 0 0 1021

Igen valószínüleg így lehet! Zölden a füge tele van rosszízű tejszerű nedvvel, ez is gyorsan lebomlik. Védekezik, hogy meg ne egyék, amíg nem érett teljesen és amikor kész, akkor jöhetnek az állatok (és az emberek).

Nálam is hirtelen érni kezdett 2 szem a legkisebb bokron (érdekes), a kanárin van vagy 20-25 szem, amiben reménykedek, de még semmi jel. A "Babits" fügén jó sok lenne, de ezek még kicsik, szerintem nem fognak beérni. Csak az zavar, hogy az elmúlt 4 télen, amióta kiültettem őket minden évben, majdnem tövig visszafagynak a takarás ellenére is. Különböző helyen vannak, az egyik a takaratlan gránátalma emllett, ami nem fagy vissza. A környéken láttam hatalmas fügebokrokat, melyek, nem fagynak tövig vissza.

Előzmény: Arth_ur (1018)
Taxus Creative Commons License 2006.09.23 0 0 1020

Szia!

Nem viszem be télen és nem takarom. Nehéz is lenne, a bokor kb. ember méretű magas 2003 tavaszán ültettem, az első télen náddal takartam a tetejére fóliát tettem a tövét vastagon avarral borítottam. 2004-ben virágzott először, a 2004/05 és 2005/06 telet teljesen takarás nélkül úgy "natúr" töltötte, a lehullott levelet nem szedtem össze. Alig fagyott vissza, csak az áv végek. 2005-ben virágzott termett először, de tavaly érdekes módon több termés és több virág volt rajta. Nem tudom miért?! Jó helyen van, délre néző palakerítés előtt úgy reggel 9-tól este 6-ig egyfolytában éri a nap.

Van egy másik bokrom is, ami inkább díszgránátalma, ezt 2004 tavszán ültettem, még nem virágzott, mindkét telen takartam és mindkettőn tövig visszafagyott. Bár ez nyílt részen van és nem olyan védett helyen.

Tehát szerintem fajta függő is lehet a dolog.

Nem tudom mit csinálsz rosszul. Minél naposabb, védett, meleg helyet szeret, esetleg tavasszal, nyáron többször erősen locsold meg virágzásindító táppal. Mindenképp teljes nap kell neki! Lehet, hogy a talaj is közrejátszik. Nálam, homokos, meszes a talaj.

Előzmény: kertész lány (1019)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!