Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1109
Bocs, 2x ment fel a kép.
Előzmény: bombaba (1108)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1108
Olyan szépen szinesedett a levele, hogy alig győztem fényképezni. (Persze, első évét tölti nálam, pár év múlva biztos nem fogok ennyit ugrálni körülötte.)
Tavasszal vettem, volt kb 30 cm, most kb 160 cm. Mint látható, edényben van, nálam télen a fagyvédelem a pincében történik. Azt az instrukciót kaptam hozzá, hogy akkor nem kell takarni télen, ha már beparásodott a törzse.
Előzmény: kacsura (1091)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1107
Ha olyan állapotban szeded le, amikor már nem teljesen éretlen, szobahőmérsékleten pár nap alatt megérik. Éretlenül leszedve nem lesz olyan jó izú, csak beráncosodik.
Itt van életem első saját szőröskivi-termése, kb 3.5 kg, 95 db, és elég apró. Van még egy szőrös fajtám, azon van még 2 db.
Előzmény: Taxus (1081)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1106

Á, nem. Csak hobbiból termelgetek ezt-azt, zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt, amit a szüleim adnak el.

A mai világban persze az a hobbi a trendi, ami viszi a pénzt, és minden snassz, ami hozza, de majdcsak túlélem valahogy a társadalom megvetését.  :)

Előzmény: Len (1105)
Len Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1105
Akkor te főállású kertész vagy. Ez igen!
Előzmény: Flanell (1104)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1104

Bennem is felmerült már az ötlet, mivel amúgy "rendes" gyümölcsöket termelek piacra. 

De hát ilyen időben kiülni vele?  :)

Előzmény: Taxus (1102)
Len Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1103
Véditek a gránátalmát? Az idén telel kinn először nálunk.
Taxus Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1102

Ez igen, nem semmi!

Lehetne vinni a piacra (és szemenként árulni, mint egzotikus gyümölcsöt).

Előzmény: Flanell (1100)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1101
Így a képen alig látszik gyümölcs, pedig a levelek alatt is ugyanilyen csimbókok csordái voltak.
Előzmény: Flanell (1100)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1100

Tegnapelőtt megejtettem a jujubaszüretet.

(Így nézett ki egy ág.)

Nem szemezgettem, hanem megfogtam egy ágat, végighúztam rajta a kezem, és a gyümölcs a hulló levelekkel együtt az alá helyezett ládába szóródott. (A többit meg felszedtem a földről. :) Így is 3 órába telt. A végén 2 vödör és az állóventillátor segítségével kiszeleltem, mint a babot.

 

2 dolgot tanultam idén:

- Nem szabad metszetlenül hagyni, mert igaz, hogy duplája lett, három 10-es rekesszel, de jóval kisebbek.

- Akárki akármit mond, nem szabad megcsípni a dérnek. Kellemetlen utóíze lett a 2 héttel ezelőtti fagytól. Tavaly 2 menetben szedtem, a második adagot ugyanígy megcsípte a fagy, és meg is romlott.

Idén megpróbálom kandírozni és lekvárítani.

Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1099
A jövő hét végéig nem mond nagyobb fagyot, mint eddig volt. Még most is érik a fán, nem csak sárgul, mint a pincében.
Előzmény: totoro_hun (1097)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1098
Tavaly egy rekesz jujuba jutott hasonló sorsra...
Előzmény: Taxus (1096)
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1097
Az én datolyaszilváim még mindig nem sárgultak be teljesen. Egyelőre nincs fagykár, de sajna jön a hideg :( Meddig hagyjam még őket a fán? Amig nem kopaszodik le addig maradhatnak?
Taxus Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1096
Na ez különleges lesz, ilyet is ritkán lehet inni Diospyros kaki pálinka.
Előzmény: Flanell (1094)
Flanell Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1095

A papau már hetek óta szép aranysárga. Dísznövénynek kiváló lenne, de én nem azért ültettem...

Flanell Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1094

 

Így lekopaszodott egy nap alatt.

Sajnos, úgy néz ki, a gyümölcsök is kaptak, és ha tényleg fagyfoltokat látok, akkor nem fognak beérni. Mennek a vegyes cefrébe.

Sok van rajta, de aprók.

Taxus Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1093

Én ez első 2 évben gyékénnyel takartam, a tövéhez vastagon tettem avart, de mivel gyorsan nő idén már nem tudom takarni. Bírja a hazai teleket, bár attól függ hol laksz. Városokban, Bp-en, az ország nyugati és déli részén, déli lejtőkön, stb. semmi baja nem lesz. Nekem sosem fagyott meg télen, csak tavasszal, mikor szépen kihajtott tavaly árilisban és a hó végén jött egy éjszakai fagy lefagyott a új levélzete, de hamar kiheverte, pár hét múlva újra hajtott.

Szerintem idén vedd körbe léccel, dróttal, majd gyékénnyel és tegyél bele avart a biztonság kedvéért.

Előzmény: kacsura (1091)
odin88 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1092
Igen utóérő, de ez a gyenge fagy még nem árt neki ettől édesebb lesz.
Előzmény: Taxus (1081)
kacsura Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1091

Én nyáron ültettem datolyaszilvát, ennél védettebb helyem nincs, déli fal előtt van a drága. Szép kis fácska. 3 nap alatt gyönyörű vörös lett a levele, viszont éjjel fagy volt, ma reggelre szépen le is hullatta.

 

Gyakorlatilag nem sokat tudok a növényről, leginkább az érdekelne, mennyire fagytűrő, mit bír ki, hogyan lehet védeni a fagytól. Előre is kösz.

PeciMaci Creative Commons License 2006.10.30 0 0 1090

Keresek Abrus precatorius -t nem tud valaki esetleg ahol lehetne?

Köce

Taxus Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1089

Nagyon szép vörös színű lehet, sajnos idén nem látom mivel lefagytak 17-én és 18-án, előbb elfehéredtek, majd leszáradtak és most már zömmel le is hullottak.

1. kép okt. 20.

2. kép. okt.23.

 

 

Előzmény: Flanell (1088)
Flanell Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1088
Nem fagyott meg a levél, de most 2 nap alatt egészen őszi színű lett.
Előzmény: Taxus (1087)
Taxus Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1087

Ez már biztos meg fog érni, ha máshol nem hát a kamrában!

Akkor jó ha megpuhult.

A múltkori, 10 nappal ezelőtti jeges hajnalokban nem fagyott le a levele, nekem sajnos úgy 90%-ban megfagytak a levelek.

Előzmény: Flanell (1084)
Flanell Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1086

Nem biztos, hogy itt én vagyok a legnagyobb szakértője... Mindenesetre az alapokkal én is tisztában vagyok:

Akkor érett, amikor elérte a fajtára jellemző színt. De még akkor is utóérlelni kell, egysorosan rakva ládába, hogy lebomoljon a csersav.

Mo-on a legtöbb helyen nem érik be tökéletesen, de ha a nagyobb fagyok (állítólag jövő hét közepén) előtt leszeded, akkor utóérik. A talajmenti fagyok nem zavarják, viszont ha hidegebb van, megfagy és tönkremegy.

 

Elvileg metszés nélkül is lehet termelni, ám a megnyúlt, lelógó ágakat helyesebb visszavágni tavasszal. A metszését talán a sárgabarackéhoz tudnám hasonlítani, ha ez mond valamit, vagy van róla szakirodalmad.

Előzmény: anyacs (1085)
anyacs Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1085
Szia Flanel!
Nekem is van egy ilyen fám, van is rajta gyümölcs, de semmit sem tudok róla. Mikor érett, lehet szedni, hogyan kell metszeni? Kérlek segíts!
Előzmény: Flanell (1084)
Flanell Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1084

Na, ilyenek. 2 hete még olyan zöldek voltak, mint a levél.

Előzmény: Flanell (1083)
Flanell Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1083
Hihetetlen. Mintha valami graffity-s fújkálná őket éjszaka sárga festékkel. Napról napra érnek.
Előzmény: Flanell (1079)
Taxus Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1082

A gránátalma szüret is megtörtént:

 

Taxus Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1081

Íme mini kivi termésem harmada, szépen termett, úgy 40 db-ot, tavaly ültettem. A termését akkor szedtem le mikor megpuhult, ekkor finom édes, aromás, de előtte savanyú volt. Puha állapotban viszont azonnal kell enni, nem lehet eltenni. Nem tudom, hogy a mini kivi utóérő?

 

grifi Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1080
Szerintem felesleges aggódni! Rajta kell hagyni a fán amíg csak lehet, utána pedig utóérik majd.
Előzmény: totoro_hun (1078)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!