Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nekem sem volt még gondom régi koronggal, de a makitánál szóltak az üzletben, hogy azt nem ajánlják mert régen ott van. (egyébként sem vettem volna 10-et kipróbálásra) Ezekre most kíváncsi leszek, mert ha jobb akkor átállok erre a graniflexről. A norton vágókorong árban ugyanannyi, mint a grani (220Ft) a lamellás ugyan drágább, de nem sokkal, viszont simán dupla annyi rajta az anyag.
A graniflex vágókorongot egyébként szeretem használni, csak gyorsabban fogy. Régen jobb volt ugyanez a korong.
A graniflex is akkor kopik gyorsan, ha telibe szemből, a korong közepét nyomják neki.Én és még néhányan a korong "aljával" vágunk, így még a "xszar" koronggal is lehet dolgozni.Viszont a berner olcsó korongjai megtekerednek elcsavarodnak, nem futnak egyenesen, és a lamellás is felét sem bírja mint más gyártóké.
Körbe bringáztam a várost lamellás, és vágókorong ügyben.
Benéztem a 3M-es boltba - valóban kint a 3M felirat ez eddig nem tűnt fel - hát maradjunk annyiban hogy az egy jó csapágybolt :-) Elvileg tudnának hozni 3M terméket is de gyakorlatilag csak csapágy van.
Lementem a mesterbe, incoflex, graniflex, makita van (a makita csak 10-es csomagban, és régi), na mindegy a lényeg hogy 2 másik hely után vissza a SKATT-ba, és ott vettem NORTON Vulcan vágókorongot (125x1 kék színű) és lamellásból EGE-FLAP-et (ez jó vastag) és KARBOSAN-t (ez meg valami török) állítólag a cégek ezt szeretik mert jó árban van és tartós.
Az ne zavarjon. 7v-os led nincs. Tehat van benne egy pici elektronika ami vezerli a ledet. Annak viszont nagy a bemeneti turese. Ezt konnyen ellenorizheted is mert valami forgo dologra vilagits ra es ugy kell latszania mintha stroboszkop lenne. Csak olyan gyorsan villog hogy szemmel nem latod.
A cr123 az ugyanaz min a 16340. Csak mas jeloles. Mpst az utobbi terjed el. 16 mm atmero es 34mm hossz. A li akksinak van tobb tipusa pl . LiPo LiFe stb.
A gép maga technológiailag alkalmas rá, csak kell mögé némi tudás, meg egy csomó egyéb dolog.
Az hogy rengeteg gyakorlás az aluhegesztés az egy dolog, de kell olyan helyiség amibe egy masszív hegesztőasztal befér, amihez leszoríthatod a munkadarabot, szerszámok amivel megmunkálod (külön korongok, marók, mert nem vihetsz egyéb szennyeződést az anyagba) szóval sok macera+pénz az míg az ember komoly melóra használhatná. Sokszor egyszerűbb elvinni az adott dolgot szakműhelybe, és otthagyni 50-60.000Ft-ot mint beruházni rá 2-300.000-et a szükséges egyebekre hogy hátha kell majd ilyet is csinálni.
Alu zártszelvényt, lemezeket hegeszteni elég megvenni a huzalt(kb 10-es a legolcsóbb 5 kilós), argon gázt(30-40e egy palack) , egy két + kiegészítőt, de ez sem 2 ft.
Egyébként ha lemondasz a porbeles huzalról akkor egyszerűbb az élet, 60-70 közt el lehet csípni korrekt használt trafós gépet, 12-20-ért megvan a Co2 gáz, a huzal is csak 4-5000Ft 5kg, nem 14 mint a porbeles.
Egyébként az alap kérdést nem tudom hogy mire kéne a gép elsősorban?
Nem mindegyik gépen tudsz polaritást fordítani. Van olyan gép aminél egyáltalán nem, van olyan ahol a burkolatot meg kell hozzá bontani. Azok a legjobbak ebből a szempontból (legegyszerűbbek) aminél az előlapon kilógó dugóval, vagy az előtoló mellett lévő sarukkal lehet átváltani.
Az a 165-ös dragon mig az csak pont annyival olcsóbb, mint amennyivel olcsóbbak a megoldásai a 100e-es géptől, de ha ennyit szánsz rá akkor rendben van, ennyiért nem nagyon van komolyabb. Nézegettem az ebayt. Nem találtam ott se 300 font alatt olyan gépet amire azt mondanám hogy tuti. (ismert és biztosan jó)
Polaritast forditani barmelyik gazos gepen lehet, vagy csak azokon amik gaz nelkuli hasznalatra is alkalmasak? Ugy ertem, hogy gaz nelkuli hegeszteshez barmilyen gep megfelel?
Biztos jo gep amit linkeltel, de 106000 ft eleg sok, ennyit nem akartam gepre kolteni. Amiket en linkeltem, azok is alkalmasak gaz nelkuli es gazos hasznalatra egyarant. Azok miert nem szamitanak jo vetelnek, mi a baj veluk? Az afa dolgot valoban nem vettem eszre, jo hogy emlitetted.
A vasarlas ott lesz, ahol olcsobban tudom megvenni a jobb gepet.
Csak kb 10pm után elhalványodik, de utána világít kb a normál fényerő felével.
Aksi ki, rámérek. Hát az egyik cella szerintem nem tudja rendesen megtartani a töltést vagy nem tudom mi baja,
de úgy pottyantja le a feszültséget, mint az ember reggel a vacsora maradékát a klotyóba.Teszek egy próbát, hátha ha lemerítem és utána feltöltöm talán jó lesz.
Nem tudom mióta állt az aksi, de amikor betettem a töltőbe kb 5 perc után kiírta, hogy ,,full".
Lehet, hogy már halottak az aksik. :-(
Pedig jó kis lámpa lenne ez. Táskában nálam szokott lenni, párszor már jól jött.
Csak hát qrva drága a CR123-as elem és gondoltam kellene bele aksi, ez meg volt itthon valahonnan.
Gondoltam már rá, hogy veszek bele CR123-as aksit csak ahhoz megint kellene egy új töltő, mert ami van,
az nem tudja tölteni csak a 3,7V-os Li-Ion aksikat. Meg persze a Ni-MH-kat.
Legalábbis a leírásban nem volt benne a CR123-as típus.
De nem vagyok benne biztos, mert elvileg ugye a sima Li-Ion-ból is van több feszültségű (3,2V, 3,6V, 3,8V ha jól tudom)
És elvileg magától beállítja a megfelelő töltési programot.
Szerinted, ha vennem kell megpróbáljam a CR123-as aksit vagy vegyek új 16340-est?
Gáz nélküli hegesztéshez önvédő porbeles huzal kell, meg a gépen polaritást fordítani.
Na most ennek az eljárásnak azért több a hátránya mint előnye, szóval mind árban, mind minőségben kompromisszum. Hiába olcsó a gép, ha drágább a huzal, és hiába egyszerűbb, ha az alkalmazhatóság korlátozott.
Inkább azt javasolnám hogy vegyél olyan gépet ami alkalmas porbeles huzalhoz is, aztán ha már meguntad a porbelessel szenvedést akkor használhatod majd gázzal is.
Fő kérdés - csak mert e-bayt linkeltél - kint vennéd a gépet, vagy itthon?
Inverteres/trafós kérdést neked kell eldönteni. A trafós talán megbízhatóbb technológia, de nehezebb és ugyanabban a kategóriában kisebb a teljesítménye. Az inverteres műszakilag kényesebb, de fokozatmentesen állítható, erősebb/könnyebb/kisebb.
Az első linken ami gép van, ott még az ÁFA-t hozzá kell adnod (lap alján elrejtve "Árak az áfát nem tartalmazzák!") így már 76.000 Ft. Tudom hogy ennél nincs olcsóbb MIG/MAG gép, de ennek ellenére sem egy nagyon jó vétel. Ha jót akarsz többet kell rákölteni, úgy legalább 100-at.
Iweld alufluxot javasolnám, mindent tud, a megatool-nál a legolcsóbb, 106.000:
Hegeszto gepet akarok venni, egyszerubb otthoni munkakra, de nem igazan ertek a hegeszto gepekhez.
Regen dolgoztam lakatos muhelyben, es hegesztettem is neha (vedogazas hegesztovel, foleg 1,25mm-es lemezeket) amikor az egyik hegeszto lebetegedett, szoval a hegesztes nagyjabol megy, de magahzo a gephez nem ertek.
Lattam hogy vannak mar olyan gepek is, amihez nem kell gaz, es en ilyenre gondoltam.
Elso kerdesem, hogy a gazos es gaz nelkuli gep kozott van e valami kulonbseg, vagy ugyanolyan mindketto csak a gaz nelkuli hegeszzteshez a huzal mas?
Masik, hogy trafos vagy inverteres gepet ajanlanatok inkabb?
A JASIC egy nagyon jó kínai márka! Nem csak "kínában rakták össze", hanem egy ízig vérig kínai tervezés, gyártás, saját márka ami felverekedte magát a minőségével addig hogy Európában már elismerik.!!!
Kraftdele... valami barkácsáruházas német márka amit kínai alkatrészből németben csomagolnak össze a lengyel, magyar, román, török vendégmunkások ...
Hmm, fogós kérdés. Nagyon egyformák az adatok, az ár is. Azt kell megvenni ami jobban tetszik, vagy amire a forgalmazó azt mondja hogy jobb.
Nekem a digit szimpatikusabb fazonra, de szerintem az analógot meg gyorsabb beállítani, ha kell. Egy dolog tuti, bármelyiket veszed is (az újnál írjak is) hogy a 2 év garancia 5 évre bővíthető. Ennek kérdezz utána.