Leszedtem a datolyaszilváim. Csak igy leszedve látszott igazán milyen szép nagyok. Mondjuk nincsenek illuzióim, ha sok lesz a fán nyilván a méretük is más lesz. A lényeg: Átlagsúly, kb. 35 dkg. A legnagyobb gyümölcs 41 dkg-os, a legkisebb 28 dekás volt.
Olyan szépen szinesedett a levele, hogy alig győztem fényképezni. (Persze, első évét tölti nálam, pár év múlva biztos nem fogok ennyit ugrálni körülötte.) Tavasszal vettem, volt kb 30 cm, most kb 160 cm. Mint látható, edényben van, nálam télen a fagyvédelem a pincében történik. Azt az instrukciót kaptam hozzá, hogy akkor nem kell takarni télen, ha már beparásodott a törzse.
Ha olyan állapotban szeded le, amikor már nem teljesen éretlen, szobahőmérsékleten pár nap alatt megérik. Éretlenül leszedve nem lesz olyan jó izú, csak beráncosodik. Itt van életem első saját szőröskivi-termése, kb 3.5 kg, 95 db, és elég apró. Van még egy szőrös fajtám, azon van még 2 db.
Nem szemezgettem, hanem megfogtam egy ágat, végighúztam rajta a kezem, és a gyümölcs a hulló levelekkel együtt az alá helyezett ládába szóródott. (A többit meg felszedtem a földről. :) Így is 3 órába telt. A végén 2 vödör és az állóventillátor segítségével kiszeleltem, mint a babot.
2 dolgot tanultam idén:
- Nem szabad metszetlenül hagyni, mert igaz, hogy duplája lett, három 10-es rekesszel, de jóval kisebbek.
- Akárki akármit mond, nem szabad megcsípni a dérnek. Kellemetlen utóíze lett a 2 héttel ezelőtti fagytól. Tavaly 2 menetben szedtem, a második adagot ugyanígy megcsípte a fagy, és meg is romlott.
Az én datolyaszilváim még mindig nem sárgultak be teljesen. Egyelőre nincs fagykár, de sajna jön a hideg :( Meddig hagyjam még őket a fán? Amig nem kopaszodik le addig maradhatnak?
Én ez első 2 évben gyékénnyel takartam, a tövéhez vastagon tettem avart, de mivel gyorsan nő idén már nem tudom takarni. Bírja a hazai teleket, bár attól függ hol laksz. Városokban, Bp-en, az ország nyugati és déli részén, déli lejtőkön, stb. semmi baja nem lesz. Nekem sosem fagyott meg télen, csak tavasszal, mikor szépen kihajtott tavaly árilisban és a hó végén jött egy éjszakai fagy lefagyott a új levélzete, de hamar kiheverte, pár hét múlva újra hajtott.
Szerintem idén vedd körbe léccel, dróttal, majd gyékénnyel és tegyél bele avart a biztonság kedvéért.
Én nyáron ültettem datolyaszilvát, ennél védettebb helyem nincs, déli fal előtt van a drága. Szép kis fácska. 3 nap alatt gyönyörű vörös lett a levele, viszont éjjel fagy volt, ma reggelre szépen le is hullatta.
Gyakorlatilag nem sokat tudok a növényről, leginkább az érdekelne, mennyire fagytűrő, mit bír ki, hogyan lehet védeni a fagytól. Előre is kösz.
Nagyon szép vörös színű lehet, sajnos idén nem látom mivel lefagytak 17-én és 18-án, előbb elfehéredtek, majd leszáradtak és most már zömmel le is hullottak.